Vsebine
|
Znanja
(cilji)
|
Učna in delovna sredstva
|
|
Kandidat
zna
|
|
GOSPODARSKA
PANOGA GOSTINSTVO
|
opredeliti gostinstvo med gospodarske terciarne
dejavnosti;
ve kaj je poslovni predmet gostinstva ter razmeji
materialne in čiste gostinske storitve;
obrazložiti in opisati posamezne vrste gostinskih
storitev (osnovne, dopolnilne, stranske in pomožne);
prikazati značilnosti gostinstva glede ,na ostale
gospodarske dejavnosti in jih obrazložiti;
razložiti gospodarski in družbeni pomen gostinstva;
prikazati povezavo med gostinstvom in ostalimi
dejavnostmi;
obrazložiti s pomočjo katerih podatkov ugotavljamo
razvitost gostinstva (možen izračun teh podatkov );
razložiti pojme: potrebe, želje in pričakovanja
gostov ter pojem dobrin in jih povezati s pojmom gostoljubnosti;
obrazložiti organiziranost gostinstva v naši državi;
razložiti »brez gostinstva ni turizma«;
opisati zakaj prihaja do integracij v gostinstvu in
navede te povezave v praksi;
s pomočjo tečajne liste preračunati vrednost izbrane
valute v vrednost druge valute ter obrazložiti pojem konvertibilnosti valut;
ugotoviti katere funkcije opravlja denar ter opisati
strukturo vrednosti denarja z možnimi spremembami;
|
Tečajna lista, kalkulator.
|
PRAVNI
PREDPISI V GOSTINSTVU
|
razmejiti temeljne, splošne in posebne pravne
predpise in uvrstiti zakon o gostinstvu;
navesti bistvene določbe in pomen:
Pravilnika
o minimalnih tehničnih pogojih, ki se nanašajo na poslovne prostore, opremo
in naprave ter o pogojih glede minimalnosti storitev v posameznih vrstah
gostinskih obratov, pri sobodajalcih in na kmetijah (UL-23/96)
Pravilnika
o merilih in načinih kategorizacije nastanitvenih obratov in marin (UL-29/97)
Pravilnika
o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov (UL-15/95)
Zakona
o turistični taksi
Pravilnika
o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti
(UL-34-95);
obrazložiti pomen obstoja posebnih uzanc v gostinstvu
ter notranjih pravnih predpisov v nekem gostinskem podjetju;
|
|
PRAVNA
UREDITEV PODJETIJ IN VRSTE PODJETIJ V GOSTINSTVU
|
navesti pogoje za nastanek »podjetja posameznika«
(s.p.) na področju gostinske dejavnosti ter značilnosti takšnega podjetja;
opisati značilnosti »delniške družbe«, način
upravljanja d. d. ter obveznosti in pravice delničarjev;
predstaviti »komanditno družbo« ter razlike glede na
»tiho družbo«;
razložiti. da je »družba z neomejeno odgovornostjo«
najznačilnejša osebna družba;
navesti pogoje za nastanek in značilnosti »družbe z
omejeno odgovornostjo«;
|
|
BORZA
|
razložiti pojem » borza vrednostnih papirjev« in
način trgovanja na borzi;
opisati vrednostni papir »obveznica« ter navesti
možne izdajatelje obveznic ter prikazati prednosti in slabosti obveznic za
izdajatelje in kupce;
opisati vrednostni papir »delnica« ter navesti vrste
delnic in prikazati prednosti in slabosti delnic za izdajatelja in kupca
delnic;
razmejiti naslednje vrednostne papirje: blagajniški
zapisi, komercialni zapisi in opcije;
izračunati po podatkih : glavnico d. d., dividendo,
tržno vrednost delnice;
iz borzne tečajnice razbrati dogajanje v zvezi z
izbranim vrednostnim papirjem;
|
Borzna tečajnica.
|
PRVINE
POSLOVNEGA PROCESA
|
navesti prvine poslovnega procesa ter njihove
značilnosti;
na podlagi podanih primerov poiskati delovna sredstva
oz. predmete dela ter izbiro utemeljiti;
|
|
POSLOVNI
PROCES V GOSTINSKEM PODJETJU
|
opisati naloge nabavne službe ter možno organizacijo
dela s prednostmi in slabostmi;
obrazložiti, kako lahko organiziramo nakup z
dokumentoma: naročilnica in zaključnica, s poslovnim pismom naročilo oz. s
prodajno pogodbo;
prikazati kako organiziramo dobavo blaga in kateri
blagovni dokumenti so lahko prisotni;
obračunati in voditi nadzor nabave (po podatkih :
kupnino, nabavno ceno in nabavno vrednost za neko nabavljeno blago);
oblikovati
poslovni dopis ter razložiti na primeru poslovnega dopisa (povpraševanja ali
ponudbe ali naročila ali potrditve naročila);
navesti in opisati pogoje za nastanek prodajne
pogodbe ter navesti tudi pravne predpise, ki jih moramo pri tem upoštevati;
navesti in opisati pogoje za nastanek prodajne
pogodbe ter tudi pravne predpise, ki jih moramo upoštevati pri tem;
navesti bistvene in nebistvene sestavine prodajne
pogodbe ter sestaviti poenostavljeno shemo sestavljene izmišljene prodajne
pogodbe;
določiti
količino in kakovost blaga v prodajni pogodbi;
razmejiti skonto in rabate;
navesti možne dobavne pogoje v prodajni pogodbi;
možne
plačilne pogoje v prodajni pogodbi;
uporabiti ukrepe za utrditev prodajne pogodbe in jih
obrazložiti;
opisati naloge, vrste skladišč in možno organizacijo
dela v skladiščih;
prikazati način gospodarnosti skladiščnega
poslovanja;
prikazati faze dela skladiščne službe;
opisati pojem »delovni program kuhinje« in
obrazložiti delovni proces, ki poteka v kuhinji;
obračunati kuhinjsko poslovanje pojem, pomen, vrste;
opisati kako nadzorujemo delo in uspešnost dela v
kuhinji;
obrazložiti pojem »delovni program točilnice« in
opisati delovni proces v točilnici;
navesti obračune točilniškega poslovanja pojem,
pomen, vrste;
nadzorovati delo in uspešnost dela v točilnici;
opisati potek dela v prodajnih oddelkih prehrambenih
gostinskih obratov;
prikazati delo sprejemne službe v prenočitvenem
obratu (sprejem gostov, način rezervacij, namestitev gostov, opravljanje in
zaračunavanje storitev, obračuni storitev, opravila ob odhodu gostov);
našteti naloge vratarja in gospodinje v nekem hotelu;
obrazložiti poslovne odnose med prenočitvenimi obrati
in turističnimi agencijami;
razložiti pomen obstoja skupnih služb v nekem večjem
gostinskem obratu;
navesti bistvene vzroke za izvajanje marketinških
ukrepov v nekem gostinskem obratu in jih natančneje razložiti;
na primeru iz gostinstva obrazložiti možno
segmentacijo tržišča ®
določanje ciljnih trgov ®
tržno pozicioniranje;
na primeru iz gostinstva zagovarjati, da je raziskava
tržišča neobhodno potrebna, kdaj jo izvajamo in katere metode lahko
uporabljamo;
|
Kalkulator.
|
EKONOMIKA
GOSTINSTVA IN GOSTINSKEGA PODJETJA
|
razložiti zakaj je potrebno v gostinstvu kot
gospodarski panogi in tudi v vsakem posameznem gostinskem podjetju
gospodariti in kaj to sploh pomeni;
razložiti povezavo med pojmoma »podjetništvo« in
»ekonomika«;
|
|
PREMOŽENJE
IN VIRI PREMOŽENJA
|
razložiti pojma »premoženje podjetja« in »viri
premoženja podjetja« ter jih nadalje razčleniti;
predstaviti
bilanco stanja podjetja ter sestaviti bilanco stanja po danih podatkih;
|
Kalkulator.
|
STALNA
SREDSTVA
|
obrazloži stalna sredstva vrste, značilnosti, pomen,
pridobivanje teh sredstev;
določiti vrednosti stalnih sredstev po podatkih
izračunati nabavno vrednost, sedanjo, odpisano ali revalorizirano vrednost
stalnega sredstva;
definirati pojem »amortizacija stalnih sredstev« ter
prikazati možne metode amortizacije ter razlike med njimi;
po danih podatkih izvesti amortizacijo nekega
izbranega stalnega sredstva;
obračunati in narediti predračun amortizacije;
|
Kalkulator.
|
GIBLJIVA
SREDSTVA
|
opredeliti gibljiva sredstva vrste, značilnosti,
pomen;
razložiti pomen obračanja gibljivih sredstev ter po
podatkih izračunati koeficient obračanja nekega gibljivega sredstva ter
obrazložiti rezultat;
našteti in opisati dejavnike, ki vplivajo na višino
potrebnih gibljivih sredstev v nekem gostinskem podjetju;
|
|
DELO
IN DELAVCI
|
prikazati. od česa je odvisna dejanska plača delavca;
opisati postopek sklenitve delovnega razmerja;
navesti vzroke in možne načine prenehanja delovnega
razmerja;
|
|
PRIDOBIVANJE
IN DELITEV CELOTNEGA PRIHODKA
|
prikazati prihodek podjetja pojem, pomen, vrste
možnih prihodkov;
prikazati odhodke podjetja pojem, pomen, vrste možnih
odhodkov;
v nekem podjetju ugotoviti bruto in nato še neto
dobiček ter kako ga lahko še nadalje razdelijo;
ovrednotiti, kdaj se podjetje znajde v izgubi ter
kakšne ima možnosti za njeno pokritje;
|
|
STROŠKI
|
razmejiti pojme »potrošek«, »strošek«, »izdatek« in
»lastna cena«;
obrazložiti stalne neomejene in omejene stroške in
vpliv na velikost lastne cene;
narisati pripadajoče grafe ter jih opisati;
obrazložiti sorazmerne, napredujoče in nazadujoče
spremenljive stroške in razložiti vpliv na velikost lastne cene narisati
pripadajoče grafe ter jih opisati;
narisati in opisati možno gibanje lastne cene glede
na prodajno ceno ter obrazložiti pojme »prag rentabilnosti«, »območje
rentabilnosti« in »meja rentabilnosti«;
razložiti, kaj se zgodi s pragom rentabilnosti, če se
v podjetju odločijo, da povišajo cene;
razložiti, kateri stroški se pojavijo v podjetju,če
zaposlijo nove delavce in kako se bodo ti stroški obnašali, če se promet
poveča ali zmanjša;
ovrednotiti, kdaj in zakaj nek gostinski obrat
sprejme odločitev, da je potrebno zaradi zmanjšanja prometa obrat zapreti;
obrazložiti pojem »stroškovno mesto« ter vrste
stroškovnih mest. , »stroškovni nosilec«;
ugotavljati stroške po stroškovnih mestih;
razložiti,kaj je OBOL in kako ga sestavljamo;
analizirati pojem »kalkulacija« ter našteti vrste in
metode kalkulacij;
izbrati najprimernejšo metodo kalkulacije je za jedi
in pijače;
obrazložiti maržo, kako jo izračunamo ter zakaj se po
vrednosti razlikuje v različnih gostinskih obratih;
predstaviti prometni davek v gostinskih obratih
pojem, pomen, vrste prometnih davkov, načini obračunov;
izdelati praktični primer kalkulacije za neko jed ali
pijačo po danih podatkih;
izdelati kalkulacijo za prenočitev opisati možni
uporabljeni metodi;
|
Kalkulator.
|
EKONOMSKI
KAZALCI USPEŠNOSTI
|
prikazati produktivnost pojem, način izračuna,
dejavniki, ki vplivajo na produktivnost v podjetju;
ekonomičnost pojem, način izračuna, dejavniki, ki
vplivajo na večjo ekonomičnost v podjetju;
rentabilnost pojem, način izračuna, navedi vplive za
boljšo rentabilnost podjetij;
likvidnost pojem, način izračuna, navedi vplive za
boljšo likvidnost podjetij;
|
|