Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK
Sprejeto na 1.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 28. 3 1996
GOSTINSKO POSLOVANJE
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
92 |
20 |
112 |
skupaj |
92 |
20 |
112 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.
Dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
|||
Dijaki |
Dijaki |
|||||
1. Gospodarska panoga gostinstvo |
|
Morajo pridobiti znanja za pravilno uporabo ekonomskih pojmov v pogovoru in pri pisnem komuniciranju. |
||||
2. Pravni predpisi v gostinstvu |
|
Bodo zmogli delovati po pravnih predpisih in zakonih. |
||||
3. Pravna ureditev podjetij in vrste podjetij v gostinstvu (in drugod) |
|
Pridobijo samozavest in zavest, da je potrebno biti iznajdljiv in informiran. |
||||
4. Borza |
|
Spoznajo, kako pomembno je biti danes fleksibilen. |
||||
5. Prvine poslovnega procesa |
|
Se naučijo biti racionalni in delati v skupini, spoznati morajo pomen ustvarjalne diskusije. |
||||
6.Poslovni proces v gostinskem podjetju: nabava, skladiščenje, kuhinjsko in točilniško poslovanje, poslovanje v prodajnih oddelkih, poslovanje |
|
Pridobijo si sposobnost za timsko delo in za medsebojno komuniciranje. |
||||
prenočitvenih obratov, kadrovska služba, tajništvo, vodstvo, računovodstvo, gostinski marketing |
|
Razvijejo racionalizacijski odnos do reševanja delovnih nalog. Pridobijo si sposobnost reševanja problemov v različnih situacijah. Spoznajo pomembnost gostoljubnosti, natančnosti pri delu, prilagodljivosti, odgovornosti in kreativnosti. |
||||
7. Ekonomika gostinstva in gostinskega podjetja |
|
Postanejo gospodarni. |
||||
8. Premoženje in viri premoženja |
|
Naučiti se morajo biti premišljeni pri najemanju kreditov in iznajdljivi pri iskanju razpoložljivih sredstev. |
||||
9. Stalna sredstva |
|
Razvijejo čut odgovornosti do dela s stalnimi sredstvi. Spoznajo , kako pomembno je biti seznanjen s tehnološkim razvojem. |
||||
10. Gibljiva sredstva |
|
Spoznati morajo potrebo po previdnosti pri nabavi in prodaji. |
||||
11. Delo in delavci |
|
Pridobijo odgovornost do dela in do reševanja delovnih nalog. |
||||
12. Pridobivanje in delitev celotnega prihodka |
|
Se naučijo biti gospodarni, spoznajo nujnost dolgoročnega zniževanja stroškov in potrebo po investiranju v podjetju. |
||||
13. Stroški |
|
Pridobijo sposobnost logičnega mišljenja in sklepanja. Spoznajo pomen timskega dela v podjetju. Razvijejo racionalen odnos do reševanja delovnih nalog. Pridobijo si sposobnost reševanja problemov v različnih situacijah. Sprevidijo, da je dobro biti natančen in ažuren pri svojem delu. |
||||
14. Ekonomski kazalci uspešnosti |
|
Postanejo ekonomični pri poslovnem odločanju. Poglobijo zavest o pomembnosti timskega dela, medsebojnega komuniciranja in ustvarjalnega diskutiranja. Pridobijo si samozavest in samozaupanje, saj znajo analizirati uspešnost svojega poslovanja. |
Znanje se preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Kuharstvo |
|
|
Strežba |
|