Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK
Sprejeto na 1.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 28. 3 1996
HRANA IN PIJAČE
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
92 |
20 |
112 |
skupaj |
92 |
20 |
112 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.
Dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Vloga hrane |
Dijak |
Dijak |
|
° mleko in mlečni izdelki (v) 8 ° meso (vrste), mesni izdelki ° jedi 15 ° jajca ° maščobna živila (rastlinska in živalska) ° žita (vrste), mlevski izdelki , vrste testa (v) ° zelenjava in izdelki ° sadje in izdelki (v)6 ° dodatki hrani (sladila, poživila, začimbe, dišave, ...) |
|
Mora biti dosleden in se zavedati posledic nepravilnega tretiranja s hrano. Biti mora gospodaren in iznajdljiv. Razviti mora odgovoren odnos do potrošnika za njegovo dobro počutje in zdravje. Biti mora odgovoren, dosleden in tudi prilagodljiv v posebnih razmerah. Gospodaren ob nabavi in iznajdljiv v zakonodajnih predpisih. Pridobiti si mora sposobnost logičnega sklepanja in povezovanja znanja. Razviti sposobnost odločanja in svetovanja. Biti mora odgovoren, informiran in inovativen. |
|
° značilnosti, osnove tehnologije, vrste, označevanje ° vino ° pivo ° žgane pijače (naravne žgane pijače), močne alkoholne pijače, likerji, drugo) ° brezalkoholne pijače (pijače iz sadja, osvežilne brezalkoholne pijače, mineralne vode) |
|
Sposoben mora biti poiskati informacije o novih izdelkih in se tako prilagajati ponudbi in povpraševanju. Biti mora samostojen in gospodaren pri izboru pijač. Ob upoštevanju lastnosti mora biti odgovoren pri ohranjanju kakovosti. |
|
|
Sposoben mora biti usmerjati potrošnika in mu glede na sestavo svetovati. Odgovoren mora biti za osveščanje potrošnika o kulturi pitja in vplivu pijač na zdravje. |
||
|
|
Pridobiti si mora čut odgovornosti, da z nudenjem ustrezne hrane vpliva na dobro počutje človeka. Biti mora tudi prilagodljiv in izviren, sposoben takojšnjega reševanja posebnega povpraševanja gosta. Pridobiti si mora sposobnost sprotnega spremljanja novih spoznanj na področju prehrane. Mora biti preudaren pri sestavljanju jedilnika. S poudarjanjem gastronomskih posebnosti dežele spoštuje tradicijo in spozna vlogo gostinskega delavca v turizmu. Pridobiti si mora sposobnost kritičnega opazovanja v praksi. |
Znanje se preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Kemija |
|
|
Biologija |
|
|
Kuharstvo |
|
|
Strežba |
|