POKLICNI TEČAJ

Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 1.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 28. 3 1996

1. IME PREDMETA

OSNOVE KNJIGOVODSTVA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

28

 

28

skupaj

28

 

28

*  T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijaki:

  • spoznajo pomen sredstev in njihovih virov za uspešno poslovanje podjetja,

  • spoznajo konte in bilanco stanja ter s tem pravila dvostavnega knjigovodstva,

  • naučijo se takšnega vodenja evidenc sredstev in njihovih virov, da lahko nadzorujejo premoženje svojega podjetja,

  • spoznajo prihodke in odhodke podjetja ter načine ugotavljanja poslovnega izida podjetja.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    Vsebine in informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    1. Računovodstvo in knjigovodstvo

  • spoznati pomen računovodstva v podjetju;

  • spoznati vse štiri sestavine računovodstva: knjigovodstvo, računovodsko načrtovanje, računovodsko nadziranje, računovodsko analiziranje;

  • natančneje opredeliti vlogo knjigovodstva v računovodstvu nekega podjetja;

  • dijaki bodo spoznali nujnost vodenja knjigovodske evidence v nekem gostinskem podjetju;

  • Spoznavajo širino strokovnega dela.

     

    2. Pojem in vrste sredstev v podjetju

  • spoznati različne vrste sredstev, ki jih lahko podjetje uporablja pri svojem poslovanju;

  • spoznati različne oblike, v katerih lahko ta sredstva nastopajo;

  • dijaki bodo sposobni razpoznati sredstva v svojem podjetju;

  • Razvijajo gospodarnost pri nabavi sredstev in racionalnost pri njihovi uporabi.

     

    3. Pojem in vrste virov sredstev v podjetju

  • spoznati različne vire sredstev, ki jih lahko podjetje uporabi pri svojem poslovanju: lastne ali tuje vire sredstev;

  • dijaki znajo razločevati med lastnim kapitalom in dolgovi, ki jih morajo vrniti;

  • Razvijajo previdnost in premišljenost  pri najemanju kreditov.

     

    4. Bilanca stanja v podjetju

  • spoznati pomen bilance stanja za podjetje;

  • spoznati način izdelave bilance stanja;

  • spoznati različne vrste bilanc stanja;

  • sposobnost izdelati lastno bilanco stanja;

  • Razvijajo natančnost.

     

    5. Konti stanja

  • spoznati pojem in pomen kontov;

  • spoznati način knjiženja poslovnih dogodkov na kontih stanja;

  • uvideti povezavo med bilanco stanja in konti stanja;

  • sposobnost vodenja enostavnega in dvostavnega knjigovodstva v lastnem podjetju;

  • Zavedajo se pomena sprotnega spremljanja, usklajevanja in urejanja.

     

    6. Konti stroškov

  • spoznati stroške poslovanja (vrste stroškov);

  • spoznati pojem in način izračunavanja lastne cene;

  • spoznati način knjiženja stroškov;

  • sposobnost vodenja evidence porabljenih in obrabljenih sredstev v lastnem podjetju;

  • Razvijajo ekonomičnost.

     

    7. Konti uspeha

  • spoznati pojme: prihodki, odhodki, poslovni izid;

  • spoznati vrste prihodkov in odhodkov;

  • spoznati način knjiženja vseh naštetih kategorij;

  • sposobnost ugotavljanja in knjiženja lastnega poslovnega izida - sestavljanje bilance uspeha;

  • Razvijajo ekonomičnost.

     

    8. Časovno razmejevanje stroškov in prihodkov

  • spoznati pomen časovnega razmejevanja stroškov in prihodkov;

  • spoznati način knjiženja;

  • sposobnost časovnega razmejevanja stroškov in prihodkov v lastnem podjetju;

  • Razvijajo natančnost.

     

    9. Knjigovodske listine

  • spoznati vrste knjigovodskih listin, ki se pojavljajo v gostinskih podjetjih;

  • spoznati sestavljanje, označevanje, preverjanje in shranjevanje teh listin;

  • sposobnost vodenja knjigovodskih listin s pomočjo računalnika;

  • Dovzetnost za izsledke znanosti na področju računalništva.

     

    10.    Poslovne knjige

  • spoznati pomen in vrste poslovnih knjig v gostinstvu;

  • spoznati način dvostavnega in enostavnega vodenja teh poslovnih knjig v gostinskih podjetjih;

  • sposobnost vodenja lastnih poslovnih knjig;

  • Razvijajo natančnost in ažurnost.

    Razumejo pomembnosti resničnih informacij.

     

    11.    Knjigovodske napake

  • spoznati vrste napak;

  • spoznati načine odpravljanja napak;

  • sposobnost sam popraviti napako, nastalo pri knjiženju;

  • Razvijajo doslednost.

    Pripravljen priznavati napake in jih odpravljati.

     


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    Znanje se preverja in ocenjuje:

  • 1 (enkrat) pisno ali z 2 (dvema) delnima pisnima izpitoma.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • osnove knjigovodstva

  • Gostinsko poslovanje

  • področja gostinskega poslovanj;

  • knjiženje

  • Gospodarsko poslovanje

  • premoženje podjetja;

  • gibljiva in stalna sredstva;

  • stroški;

  • kalkulacije storitev;

  • pridobivanje in delitev prihodka podjetja;