Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK
Sprejeto na 1.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 28. 3 1996
PRAKTIČNI POUK - KUHARSTVO
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
36 |
300 |
336 |
skupaj |
36 |
300 |
336 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | |||
Dijak |
Dijak |
|||||
1. Razvoj, pomen in naloge kuharstva |
|
Pridobiva pravilen odnos do poklica oz. Občutek pripadnosti poklicu. |
||||
2. Tehnologija pripravljanja hrane |
||||||
|
|
Pridobiti si mora pravilen odnos do ravnanja z živili;razviti mora sposobnosti za varno delo in upoštevanje tehničnih in higienskih predpisov pri delu. Razvija pozitiven odnos do novosti na svojem delovnem področju. |
Vaje: priprava enostavnih jedi s poudarkom na mehanskih in toplotnih postopkih. |
|||
3. Ravnanje z živili in kuhano hrano |
||||||
|
|
Pridobiva občutek odgovornosti za zdravje ljudi, pri pripravi in rokovanju s hrano. Razviti mora racionalizacijski odnos do ravnanja z živili in kuhano hrano. |
||||
4. Normativi živil |
|
Razvija čut za gospodarno ravnanje z živili in hrano. |
||||
5. Dišavnice in začimbe |
|
Razvija senzorične sposobnosti |
||||
3. Hladne začetne jedi |
|
Razvija čut za estetsko oblikovanje. Pri delu je natančen, kreativen. |
Vaje: pripravljanje, serviranje, dekoriranje hladnih začetnih jedi. |
|||
4.Tople začetne jedi |
|
Pridobiti si mora ustrezen odnos do ravnanja s toplotnimi napravami in do rabe energije. Razviti mora sposobnosti za varno delo. |
Vaje: pripravljanje, servirnje toplih začetnih jedi. |
|||
5.Juhe, jušne zakuhe, vložki, enolončnice |
|
Pridobiva si sposobnosti za timsko delo in medsebojno komuniciranje. Je gospodaren, iznajdljiv. |
Vaje: pripravljanje različnih juh, jušnih zakuh, vložkov in enolončnic. |
|||
6.Osnove ali fondi, omake |
||||||
|
|
Razvija pozitiven odnos do novosti. Pri delu je dosleden, iznajdljiv. |
Vaje:
|
|||
7.Mesne jedi (iz govedine, teletine, svinjine, drobnice, divjačine, perutnine, konjskega mesa, rib, rakov, drugo) |
||||||
|
|
S pridobljenim znanjem si pridobiva samozavest in zanesljivost pri delu. Razvije čut odgovornosti do dela in strokovnega pristopa k delu. Zaveda se pomembnosti upoštevanja higienskih predpisov, še posebno pri delu s občutljivimi in hitro pokvarljivimi živili. Pri delu je ustvarjalen, je sprejemljiv za novosti, je natančen. |
Vaje: priprava mesnih jedi iz različnih vrst mesa. |
|||
8.Priloge |
||||||
|
|
Pridobi sposobnost reševanja problemov v različnih situacijah. |
Vaje: priprava različnih prilog. |
|||
9.Zelenjavne jedi |
||||||
|
|
Vaje: priprava zelenjavnih jedi na različne načine. |
||||
10. Solate |
||||||
|
|
Pridobiva ustrezen pristop do dela z zelenjavo, kot živilom bogatim z vitamini in mineralnimi snovmi. Razvija ustvarjalnost pri delu. |
Vaje:
|
|||
11. Sladice |
||||||
|
|
Razvije čut odgovornosti do dela in strokovnega opravljanja posameznih nalog. Pridobiti mora ustrezen odnos do dela z živili, napravami, stroji, orodjem. Razvije pozitiven odnos do novosti. Pridobi sposobnosti reševanja problemov v različnih situacijah. |
Vaje:
|
|||
12. Narodne jedi |
|
Razviti mora pravilen odnos do narodove kulture in ohranjanja ljudskega izročila. S pridobljenim znanjem si pridobiva samozavest. |
Vaje: priprava slovenskih narodnih jedi. |
|||
13. Osnove varovalne prehrane |
|
Ima pravilen odnos ohranjanja zdravja s pravilnim prehranjevanjem. Razviti mora senzibilen odnos za sprejemanje novosti. |
Vaje: priprava obrokov celodnevne prehrane. |
|||
14. Osnove alternativnih oblik prehrane |
|
Razviti mora pravilen, razumevajoč odnos, do ljudi ki imajo drugačne prehranjevalne navade. |
Vaje: priprava jedi primernih za alternativno prehrano. |
|||
15. Programiranje in načrtovanje prehrane |
||||||
|
|
Naučiti se mora natančnosti pri delu s kuhinjsko dokumentacijo. Razvije sposobnosti uporabljanja in povezovanja predhodnega znanja. Razvija sposobnosti logičnega razmišljanja. Pridobit si mora sposobnost organiziranja delovnih p. |
Vaje:
|
|||
16. Velike kuhinje |
||||||
|
|
Se zaveda pomembnosti funkcionalne razporeditve kuhinjskih prostorov. Razviti mora racionalen odnos do nabave strojev in opreme. |
||||
17. Higiena dela v kuhinji |
||||||
|
|
Zaveda se pomembnosti pravilnega vzdrževanja higiene v kuhinji in strogega ločevanja čistih in nečistih del. Pri uporabi kemičnih čistilnih sredstev razmišlja o onesnaževanju okolja. |
||||
18. Organizacija dela v kuhinji |
||||||
|
|
Razvija kolegialen odnos do vseh sodelavcev. Zaveda se pomembnosti vsakega posameznika. Je natančen pri urejanju kuhinjske dokumentacije. |
Znanje se preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Hrana in pijače Zdravstvena vzgoja Gostinsko poslovanje |
|
|
Hrana in pijače |
|
|
Hrana in pijače Strežba |
|
|
Hrana in pijače |
|
|
Hrana in pijače |
|
|
Strežba |
|
|
Gostinski poslovanje |
|
|
Zdravstvena vzgoja |
|
|
Gostinsko poslovanje |
|