POKLICNI TEČAJ

Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 1.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 28. 3 1996

1. IME PREDMETA

ZDRAVSTVENA VZGOJA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

28

 

28

skupaj

28

 

28

*  T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijaki:

  • spoznajo, da morajo zdravje jemati kot celoto, ki jo sestavlja več med seboj odvisnih elementov,

  • zdravje vrednotijo kot eno največjih dobrin,

  • usposobijo se, da bodo v okviru možnosti samostojno skrbeli za zdravje,

  • si privzgojijo čut moralne odgovornosti do potrošnikov in utrdijo zavest, da z nudenjem zdrave in higiensko neoporečne hrane vplivajo na človekovo počutje, zdravje in storilnost,

  • spoznajo nalezljive bolezni, širjenje, predvsem pa načine njihovega preprečevanja,

  • osvojijo znanje, na osnovi katerega se lahko odločijo proti kajenju, jemanju drog, uživanju alkohola,

  • spoznajo, kakšno vlogo ima spolnost v njihovem zdravju kot celoti, izvedo čim bolj točna dejstva o spolnosti.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    Vsebine in informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    1. Zdravje in zdravo življenje

  • spoznati pojme kot so: zdravje, pozitivno zdravje, duševno, telesno zdravje, zdravstveno varstvo;

  • seznaniti se s principi zdravega življenja;

  • Razvijajo si odgovornost in doslednost.

     

    2. Higiena telesa, oblačenja, obuvanja

  • seznaniti se z načini, pomenom pravilnega, dovolj pogostega umivanja;

  • izbrati pravilno obutev in obleko;

  • spoznati dejavnike, ki sodelujejo pri nastanku zobnih obolenj;

  • Razvijajo si odgovornost in doslednost.

     

    3. Osnove pravilne prehrane

  • spoznati osnovna načela zdrave prehrane;

  • seznaniti se s posledicami pomanjkanja hranilnih snovi;

  • izračunati energijsko, biološko vrednost obroka;

  • sposobnost sestaviti primeren celodnevni obrok;

  • Vzgojijo si čut moralne odgovornosti do potrošnikov in utrditi zavest, da z nudenjem zdrave, higiensko neoporečne hrane vplivajo na človekovo počutje.

     

    4. Higiena delovnega, življenjskega okolja

  • spoznati dejavnike okolja, ki vplivajo na naše zdravje;

  • poskrbeti za higieno delovnega prostora;

  • Storijo vse, da se določene nalezljive bolezni ne bodo širile zaradi pomanjkanja higiene delovnega prostora.

     

    5. Začetna znamenja bolezni

  • spoznati najpogostejša znamenja, ki nas opozarjajo na bolezni;

  • znati pravilno ukrepati ob pojavu posameznih bolezenskih znamenj;

  • Razvijajo si odgovornost, doslednost in občutek za informiranost.

     

    6. Nalezljive bolezni, spolne, spolno prenosljive bolezni

  • spoznati povzročitelje nalezljivih bolezni, razmere, ki so potrebne za nastanek;

  • seznaniti se s preprečevanjem, zatiranjem nalezljivih, spolnih bolezni;

  • Storijo vse kar je potrebno, da na delovnem mestu ne bo prišlo do nastanka, širjenja nalezljivih bolezni.

     

    7. Skrb za zdravje gibal, dihal, srca, ožilja

  • seznaniti se z dejavniki, ki vplivajo na obolenja gibal, dihal, srca in ožilja;

  • Razvijajo odgovornost.

     

    8. Varovanje vida in sluha

  • spoznati najpogostejše očesne napake, bolezni, poškodbe;

  • spoznati okvare sluha in dejavnike, ki vplivajo na sluh;

  • Razvijajo odgovornost.

     

    9. Nezgode

  • spoznati najpogostejše nezgode in njihovo preprečevanje;

  • v primeru nezgode, poškodbe znati pravilno ukrepati;

  • Razvijajo odgovornost, prilagodljivost in sposobnost takojšnjega reševanja problemov.

     

    10.   Toksikomanije

  • spoznati vzroke, razvoj, posledice toksikomanij;

  • Zavedajo se, da je lahko zaradi naše odvisnosti ogroženo tudi zdravje sodelavcev.

     

    11.    Odnosi med spoloma

  • seznaniti se z vlogo spolnosti v zdravju kot celoti;

  •    

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    Znanje se preverja in ocenjuje:

  • pisno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • zdravstvena vzgoja

  • Biologija

  • zgradba kože zgradba zob;

  • zgradba bakterije, virusa, celice;

  • krvožilje;

  • gibala;

  • dihala;

  • zgradba očesa, ušesa;

  •  

    Kemija

  • beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati;