A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: GOSTINSKI TEHNIK poklicni tečaj

Naziv strokovne izobrazbe: gostinski tehnik/gostinska tehnica

Trajanje izobraževanja: eno leto

Cilji izobraževalnega programa:

Izobraževalni program dijakom omogoča, da:

  • se usposobijo za pripravljanje in postrežbo zahtevnejših jedi in pijač,
  • se usposobijo za samostojno poslovanje gostinskega obrata (manjšega hotela, restavracije, gostilne, točilnice, bara),
  • spoznajo pomen prehrane za človekovo zdravje in storilnost,
  • spoznajo posamezna živila, njihove lastnosti, pridobivanje in način uporabe,
  • si pridobijo znanje o različnih oblikah ponudbe v gostinskih lokalih,
  • se usposobijo za pripravo prostorov in omizij, prevzem naročil ipd.,
  • spoznajo različne oblike strežbe in organizacijske oblike dela.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja:

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Gostinsko poslovanje

    3 delni (pisni) izpiti, seminarska naloga, pisni izpit ali opravljeni delni pisni izpiti

    Hrana in pijače

    3 delni (ustni) izpiti, seminarska naloga, ustni izpit ali opravljeni delni ustni izpiti

    Osnove knjigovodstva

    pisni in ustni izpit

    Zdravstvena vzgoja

    ustni izpit

    Kuharstvo (praktični pouk)

    vaje, izdelek in zagovor

    Strežba (praktični pouk)

    vaje, storitev in zagovor

    Pogoj za opravljanje izpita iz posameznega predmeta so opravljene seminarske naloge in vaje.

    Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe je treba opraviti vse izpite, dokazati najmanj 80% udeležbo pri delovni praksi in o njej izdelati pisno poročilo ter opraviti poklicno maturo.

    Vsebina poklicne mature:

    Obvezni del:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • pisni in ustni izpit iz tujega jezika I ali matematike (po izbiri dijaka).

    Obvezni del poklicne mature opravljajo le kandidati, ki še niso opravili zaključnega izpita ali mature.

    Izbirni del:

  • ustni izpit iz gostinskega poslovanja,
  • izdelek iz kuharstva in storitev iz strežbe ter zagovor.