POKLICNI TEČAJ

Izobraževalni program: TURISTIČNI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 1.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 28. 3 1996

1. IME PREDMETA

GASTROKULTURA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

46

10

56

skupaj

46

10

56

*  T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Pri predmetu dijaki:

  • spoznajo pomen prehrane in posledice nepravilne prehrane za človeka,

  • seznanjeni so z alternativnimi načini prehranjevanja,

  • spoznajo nekaj svetovno znanih pijač,

  • zavedo se vloge slovenskih narodnih jedi in vin, katere spoznajo, v turistični ponudbi dežele,

  • spoznajo kulturne načine prehranjevanja in pitja.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    Vsebine in informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    Prehranjevalne navade ljudi

    Dijak

    Dijak

     

  • vloga hrane in posledice nepravilne prehrane

  • skupine živil

  • alternativna prehrana

  • spozna vlogo hrane in pomen posameznih hranilnih snovi za organizem;

  • pozna dejavnike, ki vplivajo na zdrav način prehranjevanja in posledice nepravilne prehrane;

  • seznani se s kriteriji delitev živil v skupine;

  • zna pravilno izbirati živila in jih uvrščati v prehrano;

  • pozna osnovne značilnosti alternativnih načinov prehranjevanja;

  • Mora razviti čut odgovornosti do gosta in znati poskrbeti za njegovo dobro počutje.

    Biti mora komunikativen in sposoben strokovno usmerjati in svetovati v zvezi s prehrano.

    Biti mora iznajdljiv, ustrežljiv, sposoben reševanja konkretnih problemov.

    Spoštovati mora tradicijo narodnih jedi in si pridobiti samozavest pri plasiranju.

     

    Narodne jedi po slovenskih pokrajinah

  • spozna značilnosti slovenske narodne prehrane;

  • se seznani z živili, ki so najpogosteje zastopana v slovenskih jedeh in z načini priprave;

  • spozna značilne jedi v posameznih predelih Slovenije in jih zna predstaviti;

  • utrdi in poglobi znanje o nekaterih običajih na Slovenskem s poznavanjem jedi, ki so vezane nanje;

  • Zavedati se mora vloge domačih jedi in slovenskih vin v predstavitvi in približevanju dežele turistu.

    Pridobiti si mora sposobnost za timsko delo z drugimi gostinskimi delavci in sposobnost organiziranja.

     

    Vino

  • spozna pomen uživanja vina ob hrani;

  • seznanjen je z razvrščanjem vin po različnih kriterijih in označevanjem;

  • zna pravilno ravnati z vinom, organizirati degustacijo vin;

  • pozna značilnosti slovenskih vinorodnih območij in zna predstaviti predstavnike vin posameznih rajonov;

  • zna sestaviti kombinacije jedi in vin določenega okolja.

  • Razvija strokovni pristop.

    Zave se pomembnosti kakovostne ponudbe in usklajenosti hrane in pijač.

     

    Svetovne znane pijače

     

     

     

  • posebna in peneča vina

  • žgane pijače

  • pivo

  • brezalkoholne pijače

  • je seznanjen z nekaterimi svetovno znanimi pijačami, njihovimi posebnostmi, oznakami in vključevanje le teh v ponudbo;

  •    

    Bonton pri konzumiranju hrane

  • spozna nekatera osnovna pravila bontona na slavnostnih sprejemih, v restavracijah;

  • seznani se z različnimi pogrinjki in primernimi kozarci za posamezne vrste pijač;

  • temperaturami in zaporedjem postrežbe;

  • spozna priporočljive kombinacije jedi in pijač; seznani se z načini uživanja nekaterih jedi - uporaba pribora, ...;

  • Razvija strokovni pristop k delu.

     

    Ekskurzija na temo narodnih jedi in slovenskih vin

  • utrdi teoretična znanja;

  •    

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    Znanje se preverja in ocenjuje:

  • 1 (enkrat) pisno ali z 2 (dvema) delnima pisnima izpitoma.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • turistična ponudba jedi in pijač

  • Turizem

  • ponudba na turistični kmetiji;

  • športni, kongresni, zdraviliški turizem;

  • narodni običaji;

  • značilne jedi in pijače posameznih držav Evrope;

  • značilnosti slovenskih pokrajin

  • Geografija

  • regionalizacija Slovenije na podlagi naravnih geografskih značilnosti s poudarkom na geomorfoloških, pedoloških in podnebnih posebnosti v povezavi z npr.: vinogradniškimi območji;

  • turistična območja Slovenije;

  • hranilne snovi

  • Kemija

  • kemijska sestava in lastnosti beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov, mineralov, vode;

  • postopki ločevanja zmesi;

  • bonton

  • Strežba

  • ponudba jedi in pijač – kombinacije;

  • načini uživanja posameznih jedi;

  • pogrinjki;