Izobraževalni program: TURISTIČNI TEHNIK
Sprejeto na 1.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 28. 3 1996
GOSPODARSKO POSLOVANJE
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
80 |
60 |
140 |
skupaj |
80 |
60 |
140 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Dijaki |
Dijaki |
||
Osnovni pojmi o gospodarstvu |
|
Morajo pridobiti sposobnost pravilne uporabe ekonomskih pojmov v pogovoru in pri pisnem komuniciranju. |
|
Ustanovitev podjetja in oblike podjetij |
|||
|
|
Morajo biti samostojni, iznajdljivi in informirani. |
|
Borza |
|
Spoznajo, kako pomembno je biti danes fleksibilen. |
|
Poslovna korespondenca |
|
Morajo spoznati, kako pomembno je, da so pri pisnem komuniciranju natančni ažurni in jedrnati. |
|
Prodajna pogodba |
|
Morajo doumeti, kako pomembno je biti dosleden in informiran pri sestavljanju takšne pogodbe. |
|
Marketing - mix |
|
Spoznajo, kako pomembno je biti kreativen, komunikativen, elastičen in inovativen pri trženju. |
|
Ekonomika gostinstva in gostinskega podjetja |
|
Postanejo gospodarni. |
|
Premoženje in viri premoženja |
|
Naučiti se morajo biti premišljeni pri najemanju kreditov in iznajdljivi pri iskanju razpoložljivih sredstev. |
|
|
|
||
Stalna sredstva |
|
Razvijejo čut odgovornosti do dela s stalnimi sredstvi. Spoznajo , kako pomembno je biti seznanjen s tehnološkim razvojem. |
|
Gibljiva sredstva |
|
Spoznati morajo potrebo po previdnosti pri nabavi in prodaji. |
|
Delo in delavci |
|
Pridobijo odgovornost do dela in do reševanja delovnih nalog. |
|
Pridobivanje in delitev celotnega prihodka |
|
Se naučijo biti gospodarni, spoznajo nujnost dolgoročnega zniževanja stroškov in potrebo po investiranju v podjetju. |
|
Stroški |
|
Pridobijo sposobnost logičnega mišljenja in sklepanja. Spoznajo pomen timskega dela v podjetju. Razvijejo racionalen odnos do reševanja delovnih nalog. Pridobijo si sposobnost reševanja problemov v različnih situacijah. Sprevidijo, da je dobro biti natančen in ažuren pri svojem |
|
|
delu. |
||
Ekonomski kazalci uspešnosti |
|
Postanejo ekonomični pri poslovnem odločanju. Poglobijo zavest o pomembnosti timskega dela, medsebojnega komuniciranja in ustvarjalnega diskutiranja. Pridobijo si samozavest in samozaupanje, saj znajo analizirati uspešnost svojega poslovanja. |
Znanje se preverja in ocenjuje:
Izpit se izvaja na način in po postopku, ki velja za poklicno maturo.
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Turizem |
|