POKLICNI TEČAJ

Izobraževalni program: TURISTIČNI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 1.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 28. 3 1996

1. IME PREDMETA

GOSTOLJUBJE

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

12

16

28

skupaj

12

16

28

*  T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Pri predmetu dijaki:

  • spoznajo, da v gostinstvu in turizmu, v enaki meri vplivata na uspeh dela tehnična strokovnost dela in opravljanje tega dela z veliko mero gostoljubnosti,

  • spoznajo veščine gostoljubnosti in se jih naučijo uporabljati pri svojem delu ter jih prilagajati svoji osebnosti,

  • razmišljajo o pomenu timskega dela zaposlenih v odnosih do svojih gostov , da se doseže profesionalnost v tem odnosu,

  • zavedo se razlogov, zakaj so ali pa niso gostoljubni do svojih gostov,

  • znajo poiskati  rešitve za izboljšanje svojega odnosa do gostov in pravilnega reševanja konfliktov z gosti ter tudi s sodelavci.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    Vsebine in informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    1.  Storitev

  • bistvena razlika med proizvodom in storitvijo;

  • ključ do gostoljubnih storitev;

  • kaj naredi našo storitev za nekaj posebnega;

  • Razvijajo strokoven pristop.

     

    2.  Gost

  • gostove potrebe in želje;

  • različnost gostov;

  • Upoštevajo različnost gostov.

     

    3.  Zaposleni v gostinstvu in turizmu

  • naša pričakovanja pri delu v gostinstvu in turizmu;

  • spoznavanje samega sebe;

  • odgovornosti zaposlenih;

  • Razvijajo tolerantnost in drugačnost.

     

    4.  Odnos do gostov

  • pregled gibov in obnašanja, ki goste motijo;

  • spoznavanje veščin gostoljubnosti (dober izgled, takojšnja in nedeljiva pozornost, nasmeh, izkazovanje ponosa, pozorno poslušanje, uporaba gostovega imena in naziva, pogled v oči, ponuditi pomoč, zaščita osebnosti, zahvala za obisk in povabilo za ponoven obisk);

  • Razvijajo strokovni pristop do dela.

     

    5.  Profesionalnost pri delu

  • neprofesionalnost;

  • kako razvijati profesionalnost;

  • Zavedajo se nestrokovnih pristopov.

     

    6.  Timsko delo

  • razvijanje zmagovalne skupine;

  • pregled skupnih nalog posameznih teamov (natakar - kuhar, natakar - recepcionist ipd.);

  • Razvijajo primeren odnos do sodelavcev.

     

    7.  Pregled 10 zlatih pravil gostoljubnosti

  • usposobijo se za strokovno in poslovno komuniciranje;

  •    

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    Znanje se preverja in ocenjuje:

  • 1 (enkrat) pisno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • postrežba gosta

  • gostinske storitve

  • živo delo v gostinstvu

  • Strežba

  • načini postrežbe;

  • bonton;

  • marketing

  • delavci v prodajnih oddelkih, kuhinji in točilnici

  • Gospodarsko poslovanje

  • marketing v gostinstvu in turizmu;

  • turistična potrošnja

  • Turizem

  • komuniciranje v turizmu;

  • turistični vodnik in vodstvo turističnih potovanj;