POKLICNI TEČAJ

Izobraževalni program: TURISTIČNI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 1.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 28. 3 1996

1. IME PREDMETA

TUJ JEZIK III - ITALIJANŠČINA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

140

 

140

skupaj

140

 

140

*  T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijaki:

  • se naučijo sporazumevati v tujem jeziku s področja gostinske in turistične stroke,

  • znajo predstaviti sebe, predstaviti drugega,

  • znajo dati splošne napotke o sobah in o hotelih na osnovi rezervacije

  • znajo»mise en place«,

  • znajo sporočiti cene sobe,

  • znajo razložiti, kako se telefonira iz sobe,

  • znajo naročiti zajtrk, nacionalne jedi,

  • znajo organiziranje lastnih dejavnosti - urnik, prosti čas,

  • znajo vprašati za uro,

  • znajo dati ukaze v kuhinji in na recepciji,

  • znajo razložiti program potovanja,

  • znajo dati informacijo o hotelu,

  • znajo identificirati osebne predmete,

  • znajo govoriti o lastni družini,

  • znajo rezervirati sobo,

  • znajo klasificirati hotelske usluge,

  • znajo dati informacije o vremenu,

  • znajo sprejeti in dati ukaze, obravnavati reklamacije,

  • poznajo oblike plačevanja,

  • znajo opisati vinske karte, svetovati pri izbiri vin,

  • znajo dati nasvete o prostem času,

  • znajo označiti pot,

  • posloviti se od gosta.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

     Vsebine in informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    Sprejem gosta

         

  • v jedilnici

  • predstavljanje;

  • predstaviti sebe;

  • predstaviti drugega;

  • hotelska ponudba;

  • dati splošne napotke o sobah in o hotelih na osnovi rezervacije;

  • poklici v hotelu;

  • Sposobnost obnove oziroma prve komunikacije z gostom.

     

  • na recepciji

  • sporočiti ceno sobe;

  • pribor, postavljanje pribora;

  • razložiti, kako se telefonira iz sobe;

  • lokaliziranje predmetov;

  • »mise en place«;

  • Komunikacija med osebjem v restavraciji.

    Komunikacija med gostom in recepcijo (iz sobe).

     

  • v jedilnici

  • naročiti zajtrk;

  • razložiti značilnosti naših in italijanskih nacionalnih jedi;

  • nacionalne jedi;

  • Kulturna dediščina.

     

  • na recepciji

  • prosti čas;

  • časovna razdelitev: ura, datum;

  • organiziranje lastnih dejavnosti: urnik;

  • vprašati za čas in dati odgovor: koliko je ura;

  • dati ukaze v kuhinji in na recepciji;

  • Komunikacija med osebjem v hotelu.

    Splošna komunikacija.

     

  • v turistični agenciji

  • v vratarnici

  • poslovanje v turistični agenciji;

  • razložiti program potovanja;

  • dati informacije o hotelu;

  • osebni predmeti: opis, lastnosti;

  • identificirati osebne predmete;

  • družina: deblo, besedoslovje;

  • govoriti o lastni družini;

  • Komunikacija v turistični agenciji.

    Splošna komunikacija.

     

  • na recepciji

  • v vratarnici

  • hotelske usluge;

  • rezervirati sobo;

  • klasificirati hotelske usluge;

  • vremenska napoved;

  • dati informacijo o vremenu;

  • Splošna komunikacija.

     

  • v restavraciji

  • v jedilnici

  • oblike plačevanja;

  • sprejeti in dati ukaze;

  • reklamiranje;

  • reklamacije;

  • Komunikacija z gostom.

     

  • v vinoteki

  • v baru

  • vinska karta;

  • povedati nekaj o vinu;

  • svetovati pri izbiri vin;

  • Komunikacija z gostom.

     

  • v toplicah

  • na smučišču

  • prosti čas: dejavnosti v različnih letnih časih;

  • svetovanje pri preživljanju prostega časa;

  • orientacija;

  • označiti pot;

  • posloviti se od gosta;

  • Komunikacija z gostom.

     

    slovenska kulturna dediščina

     

     

      

  • potica

  • mlin na muri

  • kozolec

  • laški kruhek

  • lončeni bas

  • hiša v prekmurju in na veliki planini

  • kraška hiša

  • trstenka

  • vetrna črpalka

  • citre

  • samotežne sani

  • Slovenija in njeni običaji;

  • predstavitev Slovenije;

  • Splošna komunikacija.

     

    uvod v italijansko civilizacijo in kulturo

     

     

      

  • kratek pregled zgodovine umetnosti

  • splošne zgodovine in literature skozi različne tekste

  • Italija - civilizacija in kultura;

  • predstaviti Italijo.

  • Splošna komunikacija.

     

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    Znanje se preverja in ocenjuje:

  • 1 (enkrat) pisno ali z 2 (dvema) delnima pisnima izpitoma,

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • sprejem gosta

  • v recepciji

  • v turistični agenciji

  • v toplicah

  • na smučišču

  • Italijanski jezik

  • turizem;

  • v jedilnici

  • v restavraciji

  • v vinoteki

  •  

  • hrana in pijače;

  • gastrokultura;

  • v baru

  •  

  • strežba;

  • hrana in pijače;