A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER poklicno-tehniško izobraževanje

Naziv strokovne izobrazbe: živilski tehnik operater/živilska tehnica operaterka

Trajanje izobraževanje: dve leti (poklicno-tehniško izobraževanje)

Posebni vpisni pogoji: V izobraževanje se lahko vpiše, kdor je uspešno končal program za pridobitev naziva poklicne izobrazbe finomehanik, strojni mehanik, elektrikar elektronik ali elektrikar energetik ter z zdravniškim potrdilom dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.

Cilji izobraževalnega programa:

Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da:

  • si poglobijo svoje strokovno znanje in ga dopolnijo z znanjem iz tehnologije mesarstva, mlekarstva, pekarstva, mlinarstva, pivovarstva, testeninarstva, slaščičarstva itd.,
  • si pridobijo sposobnosti razumevanja tehnoloških postopkov v živilstvu in njihovo uporabo v proizvodnji,
  • si pridobijo sposobnost upravljanja, krmiljenja, kontroliranja in reguliranja sodobnih strojev in avtomatskih linij v živilstvu ter njihovega vzdrževanja,
  • si razvijajo strokovno in ekološko zavest,
  • si pridobijo sposobnosti za sodelovanje pri načrtovanju in izvajanju tehnoloških projektov,
  • si pridobijo sposobnosti za vodenje manjših skupin,
  • se usposobijo za nadzorovanje izdelkov in opravljanje posameznih analiz,
  • si pridobijo znanje iz varstva pri delu,
  • se usposobijo za hitro prilagajanje razmeram v delovnem procesu in mobilnost na delovnih mestih,
  • si pridobijo teoretično in praktično znanje, ki jim omogoča samostojno opravljanja dela,
  • si pridobijo sposobnost natančnega opazovanja, kritičnega ocenjevanja in hitrega odločanja.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja:

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Tehnologija

    ustno

    Mikrobiologija s higienskim minimumom

    ustno

    Prehrana

    ustno

    Analiza živil

    ustno

    Regulacije in krmiljenje

    ustno

    Socialna psihologija

    ustno

    Podjetništvo

    ustno

    Praktični pouk

    izdelek ali storitev in zagovor

    Vsebina poklicne mature:

    Obvezni del:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • pisni in ustni izpit iz tehnologije.

    Izbirni del:

  • pisni in ustni iz tujega jezika I ali matematike (po izbiri dijaka),
  • seminarska naloga s strokovnega področja ali strokovno raziskovalna naloga iz živilstva in zagovor (po izbiri dijaka), pri katerim kandidat dokaže, da zna povezovati strokovno-teoretično znanje s prakso.