SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: BOLNIČAR/NEGOVALEC

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

GOSPODINJSTVO, HRANOSLOVJE IN OSNOVE DIETETIKE

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

35

70

105

2.

   

 

3.

 

35

35

skupaj

 

 

140


3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Pri predmetu dijak:

  • pozna hranilne snovi in živila, njihov pomen v zdravi prehrani in posledice nepravilnega uživanja,

  • usposobi se za gospodinjska dela na podlagi standardov in smernic,

  • uporablja osnovna znanja iz zdrave prehrane pri nabavi, skladiščenju in pripravi živil,

  • je samostojen pri serviranju hrane, samostojno čisti in upošteva pravila osnovne higiene,

  • vključuje osnovno znanje in osnovna pravila najpogostejših diet pri nabavi živil, pripravi jedi in pri strežbi hrane,

  • zaveda se pomena upoštevanja navodil zdravstvenih delavcev.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik

    Informativni cilji in vsebine

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    Hranilne snovi

    Dijak

    Dijak

     

  • spozna njihov pomen, njihove lastnosti, posledice nepravilnega uživanja;

  • pozna njihov pomen v zdravi prehrani;

  • ugotovi pomen pravilnega vnosa hranilnih snovi v telo in posledice nepravilnega uživanja;

  • preveri količino hranilnih snovi v živilih, primerja svoj način prehrane z normativi zdrave prehrane;

  • Razvije sposobnost komuniciranja in svetovanja.

    Razvije osebno odgovornost do zdravega prehranjevanja.

    Deluje vzgojno na ljudi, s katerimi pride v stik

    S kratkimi domačimi nalogami preveri svoj način prehranjevanja, tudi način prehranjevanja njegove družine.

    Skuša popraviti napake v prehranjevanju.

    Zakoni v živilski stroki

     

     

     

  • pozna in definira zakone v živilski stroki

  • pozna primerne analize za ugotavljanje neoporečnosti živil

  • razvije sposobnost opravljanja organoleptične analize posameznih živil

  • pravilno reagira na napake pri razdeljevanju živil

  • Razvija osebno odgovornost do bolnika, mu zagotovi v vseh pogledih neoporečno hrano.

    Vaja: izvede organoleptično analizo nekaterih živil

    Kvarjenje in konzerviranje

     

     

     

  • pozna povzročitelje kvarjenja živil in konzerviranje;

  • predlaga možne načine konzerviranja za posamezna živila;

  • Razvija osebno odgovornost, da bo stregel le popolnoma neoporečna živila in da bo.

    Domača naloga: izbere deset živil in zanje predlaga možne načine konzerviranja.

    Živila in dodatki

     

     

     

  • pozna hranilno vrednost posameznih živil in izdelkov;

  • pozna dodatke, napitke in pijače;

  • razloži, katera živila so primerna v zdravi prehrani in zakaj;

  • S primerno izbiro živil v svoji prehrani deluje vzgojno.

     

    Z referati predstavi nekatera živila.

    S kratko anketo ugotovi, katere pijače pije najpogosteje.

    Rezultate prikaže grafično in jih analizira.

    Prehranjevanje v posameznih življenjskih obdobjih

     

     

     

  • pozna obdobja v katerih se različno prehranjujemo

  • primerja različne normative za posamezna življenjska obdobja;

  • Skrbi za seznanjenost s potrebami v različnih življenjskih obdobjih.

     

    Alternativna prehrana

     

     

     

  • definira in pozna drugačne načine prehranjevanja;

  • zna jo vključiti v prehrano in razume ter upošteva želje in potrebe oskrbovancev;

  •  

    Z referati predstavi druge načine prehranjevanja.

    Načela zdrave prehrane

     

     

     

  • pozna načela zdravega prehranjevanja;

  • poudari pomen pravilnega prehranjevanja;

  • Se zave pomena pravilnega prehranjevanja.

     

    Čiščenje

     

     

     

  • spozna vrste in načine čiščenja;

  • načrtuje in izvaja čiščenje;

  • pravilno izvede čiščenje;

  • oceni kvaliteto svojega dela;

  • Razvije osebno odgovornost za kvalitetno delo in vzdrževanje higiene.

    Zave se pomembnosti uporabe naravi prijaznih čistil in pripomočkov.

    Vaja: čiščenje.

    Pranje in likanje

     

     

     

  • spozna pravilno pranje in likanje glede na vrsto materialov;

  • razume pomen pravilne izbire

  • zna pravilno oprati in zlikati;

  • Razvije osebno odgovornost za kvalitetno vzdrževanje tekstilnih izdelkov.

    Se zave pomembnosti uporabe naravi prijaznih pralnih sredstev.

    Vaja: izbere primerna sredstva za pranje različnih materialov in jih opere.

    Oblačila zlika gleda na vrsto materialov.

    Skladiščenje in konzerviranje

     

     

     

  • pozna vrste in načine skladiščenja in konzerviranja živil;

  • pozna vrste naprav za hlajenje in zamrzovanje, pravilno čiščenje;

  • preveri pravilnost konzerviranja in skladiščenja živil;

  • predlaga možne načine konzerviranja in shranjevanja živil;

  • Razvija osebno odgovornost za natančno in skrbno čiščenje hladilnika in zamrzovalnika, svetuje nakup ekološko neoporečnih naprav.

    Razvije osebno odgovornost, da bo živila pravilno shranjeval, pripravljal in stregel le ustrezno konzervirana živila.

    Vaja: spozna hladilnike in zamrzovalnike, pravilno embaliranje in vlaganje živil, hladilnik pravilno očisti in razkuži.

    Nakup živil

     

     

     

  • razume pomen nakupovanja prvovrstnih, neoporečnih živil;

  • spozna pomen deklaracije;

  • zna kupiti kvalitetna živila;

  • preveri deklaracije;

  • Razvije odgovornost za primeren izbor živil.

    Vaja: ogleda si in vrednoti živila v trgovini in na tržnici.

    Posoda in pribor

     

     

     

  • pozna materiale in njihovo primernost

  • pozna namembnost posode in pribora

  • svetuje uporabo posode za izvajanje posameznih postopkov

  • oblikuje sposobnost ocenjevanja uporabnosti

  • Se zave pomena uporabe primerne posode.

    Vaja: v kabinetu spozna vrste posode in pribora in njuno uporabnost.

    Obisk trgovine s posodo

     

     

     

  • spozna vrste posode, ki je naprodaj, razume pomembnost nakupa dobre posode;

  • izbere primerno posodo;

  • načrtuje nakup posode, upošteva potrebe, primernost in cene;

  • Razvija sposobnost ocenjevanja uporabnosti in vrednosti.

    Vaja: v trgovini izbere posodo in pribor, upošteva potrebe in ceno.

    Pomivanje posode in pribora

     

     

     

  • pozna načrt pomivanja, tehnični postopek in uporabo sredstev za pomivanje;

  • pozna pomen razkuževanja posode in pribora (vroča voda, kis, sonce);

  • pripravi načrt pomivanja;

  • uri se v pomivanju, upošteva teoretično znanje, delo opravi varno;

  • Razvija odgovornost za natančno in skrbno delo

    Upošteva ekološka spoznanja

    Upošteva navodila za varno delo

    Vaja: pomivanje posode v kabinetu.

    Mehanska obdelava živil

     

     

     

  • pozna mehansko obdelavo živil

  • spozna pripomočke za mehansko obdelavo;

  • spozna primernost posameznih postopkov;

  • teoretično in praktično obvlada postopke mehanske obdelave;

  • razume povezavo pravilne mehanske obdelave s pravilno prehrano;

  • Skrbi za primerno seznanjenost ljudi.

    Razvija odgovornost do varovanca.

    Ustvari primerne delovne odnose.

    Vaja: praktično izvede rezanje, strganje, pasiranje, miksanje, mešanje in stepanje.

    Priprava na strežbo

     

     

     

  • pozna pomen priprave na strežbo;

  • zna poskrbeti za varovanca;

  • upošteva bonton;

  • upošteva navodila za izvajanje higienskih ukrepov;

  • pri delu je higiensko in estetsko urejen;

  • Vzpostavi prijeten odnos z varovancem.

    Vaja: praktično izvede pripravo na hranjenje, igranje vlog – varovanec in dijak pri hranjenju.

    Priprava pogrinjkov

     

     

     

  • spozna pomen estetsko pripravljenega pogrinjka in estetsko pripravljene mize brez pogrinjka;

  • zna pripraviti estetski pogrinjek in mizo;

  • Razvije odnos do estetsko pripravljenega pogrinjka in mize, poudari pomen vzbujanja teka in za dobro počutje med hranjenjem in po njem.

    Vaja: pripravi različne pogrinjke in mizo brez pogrinjka.

    Porcioniranje in dekoriranje

     

     

     

  • spozna osnovne merske enote (domače mere),

  • spozna spremembo volumna nekaterih živil po toplotni obdelavi;

  • spozna pomen dekoriranja;

  • zna uporabljati osnovne merske enote, primerja volumen mehansko in toplotno obdelanih živil;

  • zna izbrati primerna živila za dekoracijo v okviru dovoljenih živil;

  • Razvije sposobnost količinske presoje porcioniranih živil,

    Razvije osebno odgovornost do primerne dekoracije, z varovancem komunicira.

    Vaja: porcionira in dekorira surova in toplotno obdelana živila.

    Strežba hrane

     

     

     

  • razume pomen primerne strežbe za dobro počutje oskrbovanca;

  • načrtuje način strežbe glede na jedilnik;

  • Razvije osebno odgovornost do pravilnega hranjenja.

    Vaja: igra vloge pri različnih načinih strežbe.

    Ogled jedilnice v domu za ostarele

     

     

     

  • spozna jedilnico, pripravo pogrinjkov in strežbo v delovnem okolju.

  • preveri svoje znanje in ga prenese v prakso;

  •  

    Vaja: ogled jedilnice.

     

    3. letnik

    Informativni cilji in vsebine

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    Toplotna obdelava živil

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna vrste toplotne obdelave živil;

  • zna pravilno izpeljati posamezne vrste toplotne obdelave;

  • Razvije osebno odgovornost za pravilno pripravo živil.

    Vaja: kuhanje in dušenje

    Praženje, pečenje in cvrenje.

    Delitev diet glede na konzistenco,priprava čajev, lahka hrana

     

     

     

  • našteje vrste diet glede na konzistenco;

  • spozna različne čaje in zna našteti lahko prebavljiva živila;

  • zna uporabiti posamezno vrsto diete;

  • izbere primerna živila in postopke obdelave;

  • Razvije osebno odgovornost za pravilno izvedbo mehanske obdelave, pripravo čajev.

    Vaja: priprava hrane glede na konzistenco, priprava čajev, jedilnik lahka hrana.

    Prehrana starejših oseb in oseb s posebnimi potrebami

  • izbere ustrezna živila

  • Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil

    Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev.

    Vaja: sestavi jedilnik prehrane starejših ljudi, izbere živila in postopke obdelave.

    Diete pri obolenjih prebavnega trakta

     

     

     

  • pozna diete pri teh obolenjih

  • zna izbrati živila in tehniko obdelave;

  • Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil.

    Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev.

    Vaja: priprava dietne hrane pri obolenjih želodca in črevesja, izbere živila in postopke obdelave.

    Diete pri obolenjih jeter, žolčnika

     

     

     

  • pozna diete pri teh obolenjih;

  • zna izbrati živila in tehniko obdelave;

  • Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil.

    Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev.

    Vaja: priprava dietne hrane, izbira živil pri obolenjih jeter, žolča in trebušne slinavke.

    Dieta pri sladkorni bolezni, redukcijska dieta

  • zna izbrati primerna živila in postopke;

  • Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil.

    Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev.

    Vaja: izbira živil pri sladkorni dieti in redukcijski dieti.

    Dieta pri zvišanem krvnem tlaku, prahrana onkološkega bolnika

  • sposoben je izbrati primerna živila in postopke;

  • zna izbrati primerne začimbe, dodatke in postopke toplotne obdelave za izboljšanje okusa.

  • Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil.

    Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev.

    Vaja: priprava dietne hrane s predpisano količino soli.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • pisno (izdelki pri vajah),

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

    Hranilne snovi

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje;

  •  

    Vzgoja za zdravje in higiena 3. letnik

  • voda in zdravje;

  •  

    Osnove anatomije in fiziologija 1. letnika

  • prebavila;

  • Zakoni v živilski stroki

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • preprečevanje nalezljivih obolenj;

  • Živila in dodatki

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje;

  • zdravje srca in ožilja;

  •  

    Osnove anatomije in fiziologija 1. letnika

  • prebavila;

  • Načela zdrave prehrane

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje;

  • Prehranjevanje v posameznih življenjskih obdobjih

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje srca in ožilja;

  •  

    Vzgoja za zdravje in higiena 3. letnik

  • zdravje ogroženih skupin ljudi;

  •  

    Socialno skrbstvo 3. letnik

  • specifične potrebe občanov;

  • Čiščenje

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • preprečevanje nalezljivih bolezni;

  •  

    Pomoč in oskrba 1. letnik

  • vzdrževanje okolja;

  • Priprava na strežbo, strežba hrane

    Pomoč in oskrba 1. letnik

  • urejenost bolničarja negovalca;

  • porcioniranje;

  •  

    Kontaktna kultura 2. letnik

  • etika pri delu z ljudmi;

  • bonton,

  • osnove komunikacije.