Izobraževalni program: KMETIJSKI TEHNIK
Sprejeto na 38.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000_
IZDELEK OZIROMA STORITEV Z ZAGOVOROM
SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA Z ZAGOVOROM
Na izpitu ocenjujemo:
A) izdelek oziroma storitev
B) seminarska naloga v obliki projektnega dela
Glejte »Navodila za pripravo in izvedbo 4. Izpitne enote«. Pripravil CPI.
Izpitna enota izdelek oziroma storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (sklopa) oziroma opravljanja storitve. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izpitne naloge zastavimo tako, da upoštevamo z izpitnim katalogom opredeljene vsebine ter zahtevana znanja. Da celovito ocenimo strokovno usposobljenost kandidata pripravimo več daljših ali krajših izpitnih nalog - izpitnih del ter delovnih preizkusov, ki jih je kandidat sposoben rešiti v času do 8 ur. Za izpitne naloge je potrebno pripraviti izpitno gradivo.
Vsebino in vrsto izpitnih nalog (izpitna dela, delovne preizkuse) določi izpitni odbor. Izpitni odbor izda kandidatu pisni sklep o roku in kraju izvedbe izpita, o imenovanju nadzornikov, o potrebnih predhodnih dejanjih (npr. priprava polizdelkov ipd.) in drugih obveznostih ter pogojih.
Pri 4. izpitni enoti (izdelek ali storitev) poklicne mature lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:
Kandidat lahko pripravi polizdelke (opravi določena opravila) po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Dokumentacijo praviloma izdela pod nadzorom.
Obseg in vsebina zagovora sta predvsem vezani na posamezne izpitne naloge.
Kandidat mora na izpitu predložiti tudi dnevnik praktičnega pouka, iz katerega izpitna komisija ugotovi, ali je opravil s katalogom predvidene delovne naloge.
Opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.
IZDELEK oz. STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
A. POLJEDELSTVO |
Kandidat |
|
Pedološka jama |
|
|
Odvzem vzorca tal za kemijsko analizo |
|
|
Jemanje vzorcev semena za analizo |
|
|
Obdelava tal, oranje |
|
|
Obdelava tal, brananje |
|
|
Obdelava tal, predsetvena priprava tal |
|
|
Obdelava tal, vlačenje |
|
|
Obdelava tal s kombiniranimi orodji |
|
|
Obdelava tal, priprava njive z gnanimi orodji (rotovator) |
|
|
Gnojenje, trosenje organskih gnojil (hlevski gnoj) |
|
|
Gnojenje tal, trosenje mineralnih gnojil |
|
|
Kolobar |
|
|
Herbarij |
|
|
Pridelovanje žit, izračun količine semena po hektarju in preizkus sejalnice |
|
|
Škropljenje |
|
|
Prepoznavanje bolezni in škodljivcev žit |
|
|
Pridelovanje žit, ocenjevanje posevka žit (bolezni, škodljivci, zapleveljenost) |
|
|
Dognojevanje žit |
|
|
Pridelovanje okopavin, izračun potrebne količine semena po hektarju, preizkus sejalnika, nastavitev sadilnika |
|
|
Prepoznavanje bolezni in škodljivcev okopavin |
|
|
Pridelovanje oljnic, izračun količine semena po hektarju, preizkus sejalnice |
|
|
Pridelovanje zrnatih stročnic, izračun količine semena, preizkus sejalnika |
|
|
Pridelovanje krme na njivah, sestaviljanje travno- deteljne mešanice in izračun količine semena po hektarju |
|
|
Setev dtm |
|
|
Pridelovanje krme na travnikih, ocenjevanje sestave travne ruše |
|
|
Gnojenje travinja |
|
|
Košnja |
|
|
Pašništvo, postavitev pašniške armature |
|
|
Semenska proizvodnja, ocenjevanje semenskega posevka |
|
|
Preizkusništvo, zakoličenje preizkusnega bloka |
|
|
Pridelovanje zdravilnih zelišč, priprava zelišč za različne namene rabe in pravilno sušenje. |
|
|
B. ŽIVINOREJA |
Kandidat |
|
Razdelitev telesa na področja |
|
|
Odbira živali po zunanjosti, kondiciji in konstituciji |
|
|
Odbira živali po mlečnosti |
|
|
Odbira živali po pitovnosti |
|
|
Odbira živali po nesnosti |
|
|
Vtiranje satnice in vstavljanje v panj |
|
|
Točenje medu |
|
|
Zazimovanje čebel |
|
|
Čiščenje bazena in oskrba živali v njem |
|
|
Odkrivanje gonjenja pri prežvekovalcih |
|
|
Oskrba prežvekovalcev ob porodu in po njem |
|
|
Molža |
|
|
Čiščenje in vzdrževanje molzne opreme |
|
|
Predelava mleka |
|
|
Dnevna oskrba prežvekovalcev |
|
|
Higiena hleva za prežvekovalce |
|
|
Zatiranje zunanjih zajedavcev |
|
|
Ugotavljanje zdravstvenega stanja živali |
|
|
Oskrba parkljev |
|
|
Striženje ovc |
|
|
Preprečevanje rasti rogov |
|
|
Prehrana mladičev prežvekovalcev |
|
|
Prehrana plemenskih živali, prežvekovalcev |
|
|
Prehrana pitancev, prežvekovalcev |
|
|
Prehrana živali v laktaciji, prežvekovalcev |
|
|
Dnevna oskrba prašičev |
|
|
Higiena hleva za prašiče |
|
|
Odkrivanje bukanja pri svinjah |
|
|
Oskrba svinje ob porodu |
|
|
Oskrba pujskov |
|
|
Prehrana prašičev |
|
|
Valjenje |
|
|
Oskrba izvaljenih piščancev |
|
|
Priprava hleva za vselitev piščancev |
|
|
Dnevna oskrba perutnine |
|
|
Higiena hleva za perutnino |
|
|
Priprava jajc za trg |
|
|
Prehrana perutnine |
|
|
Odkrivanje gonjenja pri konjih |
|
|
Oskrba konj |
|
|
Higiena hleva za konje |
|
|
Prehrana konj |
|
|
Priprava konja za jahanje |
|
|
Razmnoževanje kuncev |
|
|
Krmljenje in oskrba kuncev |
|
|
C. STROJNIŠTVO |
Kandidat |
|
Izdelava manjše konstrukcije |
|
|
Izvedba najvažnejših mehaniziranih del |
|
|
Vzdrževanje traktorja |
|
|
Načrtovanje, organiziranje, vodenje in nadziranje strojne storitve |
|
|
D. SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO |
Kandidat |
|
Zimska rez sadnega drevja |
|
|
Poletna rez sadnega drevja |
|
|
Sajenje sadnega drevja |
|
|
Spremljanje bolezni in škodljivcev v nasadu |
|
|
Oskrba tal |
|
|
Obiranje sadja |
|
|
Ročno redčenje plodičev |
|
|
Rez vinske trte |
|
|
Cepljenje vinske trte |
|
|
Sajenje vinske trte |
|
|
Prepoznavanje bolezni in škodljivcev vinske trte |
|
|
Določanje zrelosti grozdja |
|
|
Trgatev in predelava grozdja |
|
|
Analize mošta in vina |
|
|
Nega mošta in vina |
|
|
Vzdrževanje vinske posode |
|
|
Pri izdelavi izdelka so dovoljeni naslednji pripomočki:
Kandidati lahko za seminarsko (projektno) nalogo uporabijo tudi zamisel, ki v izpitnem katalogu ni navedena, je pa po mnenju izpitnega odbora uresničljiva in primerna. Kandidat v zaključnem letniku izbere temo s področja praktičnega dela kmetijstva, samostojno izvede praktično delo in napiše poročilo, skladno z navodili.
Seminarska naloga. Osnovni namen seminarske naloge je, da kandidat širše in globlje obravnava določeno strokovno področje. S seminarsko nalogo mora kandidat pokazati določeno raven teoretskega in praktičnega znanja ter sposobnost samostojne uporabe strokovnih virov pri obravnavi teme.
Projektna naloga je samostojna obravnava določenega problema po načrtovanih postopkih (informiranje, načrtovanje, odločitev, izvedba, kontrola, vrednotenje). Projektno nalogo kandidat izdeluje po načrtu, ki ga uskladi z mentorjem.
Obseg in vsebina zagovora sta predvsem vezani na posamezne izpitne naloge.
Strokovna znanja
VSEBINE |
ZNANJA |
elementi, ki jih vključuje projektna naloga |
Kandidat |
Izdelek ali storitev |
|
Tehnološka navodila in dokumentacija |
|
Strojna oprema |
|
Varnost pri delu |
|
Analiza kakovosti |
|
Tržna analiza |
|
Kalkulacija |
|
Priprava izdelka za trg |
|
Pri izdelku oziroma storitvi na poklicni maturi traja izpit do 8 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije ter ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Seminarska (projektna) naloga se izdeluje samostojno v šolskem letu, v katerem se opravlja poklicna matura. S pisnim sklepom izpitnega odbora se med ostalim opredeli začetek, dokončanje in rok oddaje naloge. Zagovor se opravi v rednih rokih za poklicno maturo po sprejetem razporedu izpitov.
Metodološki postopek zgradbe naloge je opisan v Navodilih za pripravo in izvedbo 4. izpitne enote.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI cca |
1. priprava naloge |
20 % |
2. izvedba (kakovost) |
50 % |
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
4. ustni zagovor |
20 % |
SKUPAJ |
100 % |
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela (izdelek oziroma storitev) poklicne mature upoštevamo, da je delež:
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Kriteriji za ocenjevanje seminarske (projektne) naloge:
|
Kriteriji |
DeležI |
1. |
načrtovanje obravnavane teme |
10% |
2. |
izbira in uporaba ustreznih metod dela |
15% |
3. |
izdelek ali storitev |
30% |
4. |
analiziranje, interpretiranje in vrednotenje rezultatov dejstev in podatkov |
20% |
5. |
predstavitev obravnavanega problema v jezikovno ustrezni obliki |
10% |
6. |
zagovor |
15% |
|
SKUPAJ |
100% |
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.