NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK V ŽIVILSTVU

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 35.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • stopnjo praktične usposobljenosti na poklicnem področju,

  • povezanost strokovnoteoretičnih in praktičnih znanj,

  • ustrezen pristop in izbiro tehnoloških postopkov pri opravljanju nalog,

  • uporabo ustreznih merilnih in kontrolnih postopkov,

  • upoštevanje predpisov s področja varstva pri delu in varstva okolja,

  • racionalno rabo energije, materiala in časa.

    3. PRIPOROČILA ZA UPORABO

    Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izpitno nalogo je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedene izpitne naloge služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posameznega izdelka/storitve, zato je možno za zaključni izpit izvesti druge primerljive storitve. Vse izpitne naloge navedene v katalogu so opisane informativno.

    Izpitne naloge določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep kandidatu o vrstah in številu izpitnih nalog. Brez pisnega sklepa sme kandidat uporabiti le pripomočke, dovoljene s tem katalogom.

    Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev, pri tem preverimo celovitost funkcionalnih znanj, spretnosti, sposobnosti, poznavanje tehnologije dela in delovnih sredstev ter predpisov in ukrepov varstva pri delu, ki so tipične za poklic.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:

  • dvema (2) individualnima izpitnima deloma in dvema (2) delovnima preizkusoma,

  • dokumentacijo,

  • ustnim zagovorom.

    Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Tehnično poročilo izdela pod nadzorom.

    4.1. SEZNAM IZDELKOV/STORITEV PRIMERNIH ZA PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

    IZDELEK ALI STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Vzdrževanje in zagotavljanje osebne higiene in urejenosti na delovnem mestu

    Ustrezna osebna urejenost in uporaba čiste delovne obleke, upoštevanje vseh zahtev za zagotavljanje in vzdrževanje osebne higiene.

    Uporaba delovne obleke, osebna urejenost in čistost telesa, redno umivanje in uporaba mila ter razkužil, opravljeni zdravniški pregledi.

    Uporaba zaščitnih sredstev, varovanje premoženja in okolja ter ljudi

    Varno opravljanje del, ustrezna uporaba zaščitnih sredstev, izvajanje dela na način, ki ne ogroža drugih, premoženja ali okolja.

    Upoštevanje pravil varstva pri delu, požarne varnosti ter ekologije in osebne urejenosti na delu.

    Uporaba čistil in pralnih sredstev ter priprav za vzdrževanje higiene: čiščenje in razkuževanje

    Pravilna raba namenskih čistil in pralnih sredstev, čiščenje prostorov in naprav, pravilna uporaba strojnih naprav za čiščenje (visokotlačnih čistilnikov, industrijskih sesalnikov idr.) in s tem zagotavljanje higiene.

    Uporaba ustreznih zaščitnih sredstev, varno in natančno delo, upoštevanje higienskih in ekoloških predpisov.

    Ureditev delovnih mest in prostorov

    Priprava delovnega mesta za nemoteno delo (priprava surovin, materialov, embalaže, orodij, pripomočkov, zaščitnih sredstev, dokumentacije).

    Upoštevanje delovne in tehnološke discipline.

    Poznavanje in merjenje tehnoloških parametrov

    Merjenje in odčitavanje temeljnih tehnoloških parametrov, kot so: temperatura, pritisk, prostornina, masa.

    Natančnost, zanesljivost meritev, ukrepanje ob odstopanjih (obveščanje, reguliranje).

    Prevzemi surovin

    Priprava in mešanje surovin po navodilih.

    Upoštevanje navodil v podjetju.

    Dela v skladiščih, hladilnicah in zamrzovalnicah

    Označevanje blaga in embalaže, pomen oznak, zlaganje, razmere skladiščenja (temperatura, vlaga, svetloba, lom, nadzirana (kontrolirana) atmosfera) za posamezna živila ali surovine.

    Natančnost, zanesljivost, odgovornost pri delu, zaščitna sredstva, upoštevanje skladiščnega reda, kala pri skladiščenju in gospodarske škode.

    Embaliranje, deklariranje in pakiranje izdelkov

    Embaliranje izdelkov, pravilno označevanje, pakiranje in ustrezna priprava za nadaljnje skladiščenje ali transport.

    Uporaba različnih pripomočkov in delo s stroji za pakiranje, upoštevanje navodil, natančnost, usklajenost deklaracije z izdelkom, racionalna raba embalaže.

    Interni transport

    Transport razsutih in embaliranih izdelkov z vozički, trakovi, transport tekočin v cisternah, čiščenje transportnih naprav.

    Varno in odgovorno ravnanje pri transportu, upoštevanje navodil za delo, čiščenje.

    Dela v predelavi

    Opravljanje preprostih del v predelavi živil (rezanje, mletje, mešanje, polnjenje strojev, pranje, toplotna obdelava…) oziroma pomoč pri izvajanju predelovalnih del.

    Upoštevanje varnostnih predpisov, delovnih in tehnoloških navodil, poznavanje nevarnosti, značilnost živil in surovin.

    Sortiranje sadja in zelenjave ter njihova priprava za prodajo

    Sortiranje zelenjave in sadja, kalibriranje in klasiranje, prebiranje in priprava sveže zelenjave in sadja za prodajo.

    Upoštevanja navodil, tržnih zahtev, estetsko zlaganje.


    5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 23 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 20 ur, za delovne preizkuse do 3 ure. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    DELEŽ cca
    enota brez dokumentacije

    1. priprava naloge

    30 %

       

    2. strokovnost (izdelava,kakovost)

    50 %

     

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

     

    4. ustni zagovor

    10 %

     

    SKUPAJ

    100 %

     


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 80 % in

  • vseh delovnih preizkusov 20 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 92 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 91 do 81 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 80 do 67 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 66 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom,

  • navodila o delovanju strojev,

  • navodila o uporabi čistil in razkužil.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.