Vsebine
|
Znanja (cilji)
|
Učna in delovna sredstva
|
TEMELJNI POJMI O DRUŽBI
|
Dijak:
-
razloži pojme družbena skupnost, potrebe, dobrine, naravno in narodno bogastvo,
|
|
FAZE GOSPODARSKEGA PROCESA
|
-
razloži pomen delitve dela in predstavi delitev dela v podjetju, v državi in med državami,
-
opredeli proizvodnjo, dejavnike proizvodnje, menjavo in potrošnjo,
|
|
TRG IN TRŽNE KATEGORIJE
|
-
definira pojme trg, blago, cena, denar,
-
razloži vpliv posameznega dejavnika na oblikovanje cene blaga,
-
razloži delovanje tržnih zakonitosti,
|
|
GOSPODARSKE DEJAVNOSTI
|
-
razloži pojem gospodarstvo in pomen gospodarjenja,enostavne in razširjene reprodukcije, definira primarne, sekundarne in terciarne dejavnosti,
-
definira domači bruto proizvod, narodni dohodek (ND) in razloži njuno delitev,
-
opozori na pomen družbenega in življenjskega standarda,
|
|
MEDNARODNA MENJAVA
|
-
opredeli mednarodni trg, analizira vzroke za mednarodno menjavo, opozori na motnje na mednarodnem trgu in na njihove posledice,
-
analizira položaj nerazvitih držav na svetovnem trgu,
-
pozna najpomembnejše gospodarskopolitične skupnosti in razloži pomen vključevanja v gospodarskopolitične skupnosti,
|
|
GOSTINSTVO, NJEGOVE NALOGE IN POMEN
|
-
pozna gostinstvo kot gospodarsko panogo, njegove naloge in zna opozoriti na posebnosti, ki se pojavljajo na posameznih področjih v gostinski dejavnosti,
|
|
POSLOVNI PREDMET IN DELITEV GOSTINSTVA
|
-
pozna in razlikuje med osnovnimi, stranskimi in pomožnimi dejavnostmi,
-
razlikuje delitev gostinstva po različnih kriterijih,
|
|
GOSTINSTVO IN TURIZEM
|
-
zna povezati gostinstvo z drugimi dejavnostmi, zlasti s turizmom,
-
definira turistični trg, analizira njegove značilnosti, opozori na pomen in vlogo turističnih agencij,
|
|
RAZVITOST GOSTINSTVA
|
-
obrazloži kazalnike razvitosti gostinstva: gostota gostinske mreže, povprečna potrošnja gostov, povprečna doba bivanja gostov, struktura gostov, udeležba v ustvarjenem družbenem bruto proizvodu (DBP), deviznem prilivu,
|
kalkulator
|
PRAVNI PREDPISI V GOSTINSTVU
|
-
razmeji temeljne, splošne in posebne predpise in uvrsti Zakon o gostinstvu,
-
navede bistvene določbe Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih, Pravilnika o merilih in načinih kategoriziranja nastanitvenih obratov in marin, Pravilnika o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo dela v gostinstvu, Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov, Zakona o turistični taksi, Zakona o varstvu pri delu,
-
obrazloži pomen in vsebino posebnih Uzanc o gostinstvu,
|
|
USTANOVITEV PODJETJA
|
-
navede pogoje za ustanovitev podjetja, najpomembnejše podatke v sodnem registru, bistvene sestavine firme,
-
razloži načela firmskega in registrskega prava,
|
|
PRAVNA UREJENOST PODJETIJ
|
-
navede pogoje za nastanek »podjetja posameznika« na področju gostinske dejavnosti in značilnosti takšnega podjetja,
-
pojasni razlike med osebnimi in kapitalnimi družbami,
-
pojasni razlike med komanditno družbo, družbo z neomejeno solidarno odgovornostjo in tiho družbo,
-
opiše značilnosti delniške družbe, način upravljanja ter obveznosti in pravice delničarjev,
-
navede pogoje za nastanek in značilnosti družbe z omejeno odgovornostjo,
|
|
PRVINE POSLOVNEGA PROCESA
|
-
navede značilnosti, delitev in pojasni pomen dobrega gospodarjenja z delovnimi sredstvi in s predmeti dela,
-
pojasni pomen živega dela v gostinstvu, njegovo nenadomestljivost s strojnim delom, navede gostinske poklice,
|
|
PRENEHANJE OBSTOJA IN DELOVANJA PODJETJA
|
-
pozna vzroke za prenehanje obstoja in pojasni razlike med sanacijo, stečajem in likvidacijo,
|
|
GOSTINSKI OBRATI
|
-
pozna minimalne materialno tehnične pogoje v posameznih vrstah prenočitvenih obratov, prehrambenih obratov in obratov za razvedrilo,
-
opozori na integracije in razloži posebnosti integracij v gostinstvu,
|
|
POSLOVNA PODROČJA
|
-
zna povezati poslovne procese na posameznih poslovnih področjih in opredeliti naloge gostinskega poslovanja,
|
|
TRŽENJE
|
-
opredeli pojem in pojasni pomen trženja,
-
navede bistvene vzroke za izvajanje marketinških ukrepov v nekem gostinskem podjetju in jih natančneje obrazloži,
-
razloži pomen segmentiranja trga, določanja ciljnih trgov in pozicioniranja podjetja,
-
razloži pomen raziskave trga in opiše metode, ki jih uporabljamo pri raziskavi turističnega trga,
-
pozna pomen in naloge marketing mixa,
|
|
OSKRBOVALNA DEJAVNOST
|
-
pozna naloge nabavne službe, značilnosti centralizirane in decentralizirane nabavne službe,
-
opiše faze delovnega procesa pri nabavi in razloži pomen raziskave nabavnega trga,
|
|
SKLEPANJE PRODAJNE POGODBE
|
-
navede bistvena določila Zakona o obligacijskih razmerjih, Zakona o trgovini in Zakona o zaščiti potrošnikov,
-
opredeli pogoje za nastanek prodajne pogodbe, bistvene in nebistvene sestavine v prodajni pogodbi,
-
določi količino, kakovost in ceno blaga v prodajni pogodbi, razmeji skonto in rabat,
-
navede možne dobavne in plačilne pogoje,
-
uporabi ukrepe za utrditev pogodbe in jih obrazloži,
-
pozna bistvene sestavine naročila in zna vzpostaviti pogodbeni odnos na osnovi naročila,
-
razloži nepravilnosti v zvezi z naročilom,
|
|
DOBAVA BLAGA
|
-
prikaže, kako organiziramo dobavo blaga in pojasni pomen spremljanja dobave z dobavnimi dokumenti,
-
navede bistvene sestavine dobavnice in transportnih listin,
-
navede bistvene sestavine računa in obrazloži pomen nadzora prejetih računov,
-
obrazloži pomen ugotavljanja dejanskih nabavnih cen in primerjave s planskimi cenami,
|
kalkulator
|
SKLADIŠČNO POSLOVANJE
|
-
opiše naloge, tehnične pogoje in organizacijo dela v skladišču, skladiščne stroške, opozori na doseganje čim večje gospodarnosti skladiščnega poslovanja,
-
razlikuje minimalne, optimalne, maksimalne zaloge, pozna koeficient obračanja zalog, čas trajanja zalog in signalne zaloge,
-
opiše količinski in kakovostni prevzem blaga, določi vsebino zapisnika in vsebino reklamacije,
-
opredeli vsebino in pomen prejemnice in zahtevka,
-
obrazloži pomen ugotavljanja knjižnega in dejanskega stanja blaga v skladišču, analizira vzroke za primanjkljaj in izgubo,
|
kalkulator
|
DEJAVNOST SKUPNIH SLUŽB
|
-
razloži pomen obstoja skupnih služb v nekem večjem podjetju in opredeli naloge marketinga, finančno-računovodskega, splošnega in tehničnega sektorja,
|
|
KUHINJSKO POSLOVANJE
|
-
opiše tehnične pogoje in organizacijo dela, pojasni pomen in načine določanja delovnega programa kuhinje,
-
opiše faze delovnega procesa in opozori na dokumente, ki spremljajo kuhinjsko poslovanje,
-
razloži pomen in postopek izdelave dnevnih obračunov, analizira odstopanja med dejansko in normirano porabo živil,
-
pozna pomen sprotnega ugotavljanja uspešnosti in analiziranja odstopanj,
|
kalkulator
kalkulator
|
TOČILNIŠKO POSLOVANJE
|
-
opiše tehnične pogoje in pojasni pomen in način določanja delovnega programa v točilnici,
-
opiše faze delovnega procesa in opozori na dokumente, ki spremljajo točilniško poslovanje,
-
razloži pomen in postopek izdelave dnevnih obračunov, analizira odstopanja med dejansko in normirano porabo pijač,
-
pozna pomen nadzora in vlogo izračunavanja dnevnega odstotka uspeha,
|
kalkulator
kalkulator
|
POSLOVANJE V PRODAJNIH ODDELKIH
|
-
razloži tehnične pogoje, organizacijo dela in faze delovnega procesa v prodajnih oddelkih,
-
opiše različne načine postrežbe, opozori na stroške, ki se pojavljajo pri posameznih načinih postrežbe, in pojasni pomen blokiranja,
-
razloži pomen pridobivanja skupin gostov in opozori na posebnosti, ki se pojavljajo pri posameznih skupinskih prireditvah,
-
opozori na posebnosti v različnih vrstah in tipih prehrambenih obratov,
|
|
POSLOVANJE PRENOČITVENIH OBRATOV
|
-
navede bistvena določila pogodb, ki urejajo pogodbeni odnos med prenočitvenim obratom in turistično agencijo in pojasni razlike med alotmajsko, zakupno in splošno pogodbo o sodelovanju,
-
razloži faze delovnega procesa pri sprejemanju in potrjevanju rezervacij, sprejemanju in nastanitvi gostov, prijavljanju začasnega bivanja in odhodu gostov, opozori na pomen sprotnega in točnega evidentiranja vseh sprememb,
-
navede bistvene sestavine hotelskega računa in pojasni prednosti in slabosti pri različnih načinih plačevanja,
-
pozna tehniko izdelave hotelskega dnevnika in navede podatke, ki jih lahko razbere iz hotelskega dnevnika,
|
|
STRANSKE IN POMOŽNE DEJAVNOSTI
|
-
razloži pomen in vlogo stranskih in pomožnih dejavnosti,
-
analizira stroške, ki jih mora upoštevati pri izračunu prodajnih cen za stranske dejavnosti, in stroške, ki jih mora upoštevati pri izračunu internih cen za pomožne dejavnosti,
|
kalkulator
|
PREMOŽENJE IN VIRI PREMOŽENJA
|
-
razvrsti sredstva, ki sestavljajo premoženje podjetja in pojasni, kako je možno ta sredstva pridobiti,
-
definira pojem in pogoje za investicije, pozna vire financiranja in obresti pri dolgoročnih kreditih, analizira rentabilnost investicij,
|
kalkulator
|
STALNA SREDSTVA
|
-
definira pojem, vrste, značilnosti, vire stalnih sredstev,
-
pojasni razliko med fizičnim, tehničnim in gospodarskim zastaranjem, razloži linearno, degresivno, progresivno in funkcionalno amortizacijsko metodo,
-
pojasni pomen revalorizacije stalnih sredstev, ugotavljanja sedanje vrednosti stalnih sredstev in izračunavanja kazalnikov stalnih sredstev,
|
kalkulator
kalkulator
|
GIBLJIVA SREDSTVA
|
-
definira pojem, vrste, značilnosti, vire gibljivih sredstev,
-
opozori na zaloge, inventar in izračun potrebnih gibljivih sredstev,
-
razloži postopek izračunavanja koeficientov obračanja in predlaga ukrepe za povečanje koeficienta obračanja v prenočitvenih in prehrambenih obratih,
|
kalkulator
kalkulator
|
PRIDOBIVANJE IN DELITEV CELOTNEGA PRIHODKA
|
-
razloži pojem, pridobivanje, delitev celotnega prihodka,
-
pozna dobiček in njegovo delitev,
-
pozna izgubo, vzroke za izgubo in možnosti za kritje izgube,
|
|
STROŠKI
|
-
razloži pojme potrošek, strošek, izdatek, stroškovno mesto, stroškovni nosilec,
-
pozna delitev stroškov po točnosti ugotavljanja in ekonomske ključe za indirektne stroške,
-
razloži postopek izdelave OBOL-a in pomen ugotavljanja finančnega rezultata po stroškovnih mestih,
-
pozna delitev stroškov po obsegu poslovanja in jih zna grafično prikazati na enoto in v masi,
-
ugotoviti zna cono uspešnosti, pojasniti vpliv fiksnih stroškov na finančni rezultat in ugotoviti upravičenost poslovanja,
|
kalkulator
kalkulator
kalkulator
|
KALKULACIJE
|
-
definira pojem kalkuliranje, razloži namen kalkuliranja in delitev kalkulacij,
-
pozna delilno metodo, metodo ekvivalentnih števil in metoda pribitka,
-
razloži pomen planskih kalkulacij in postopek izdelave planskih kalkulacij, planira direktne, indirektne stroške in prodajne cene za posamezne gostinske storitve,
-
razloži pomen in postopek izdelave obračunskih kalkulacij,
-
analizira osnove za oblikovanje prodajne cene in pojasni pomen diferenciacije cen,
|
kalkulator
kalkulator
kalkulator
|
KAZALNIKI USPEŠNOSTI POSLOVANJA
|
-
razloži pomen poslovnih analiz, njihove cilje, prikaze in njihovo uporabo,
-
pozna pojem produktivnosti, način izračuna, dejavnike, ki vplivajo na produktivnost,
-
definira pojem ekonomičnosti, način izračuna, dejavnike, ki vplivajo na ekonomičnost,
-
definira pojem rentabilnosti, način izračunavanja, dejavnike, ki vplivajo na rentabilnost,
-
razloži pojem likvidnosti, način planiranja likvidnosti, dejavnike, ki vplivajo na likvidnost,
|
kalkulator
kalkulator
kalkulator
kalkulator
|
BORZA
|
-
pozna pojem borza in način trgovanja na borzi,
-
opiše vrednostni papir »obveznica«, navede možne izdajatelje in pojasni prednosti in slabosti za izdajatelje in kupce,
-
opiše vrednostni papir »delnica«, navede vrste delnic in pojasni prednosti in slabosti za izdajatelje in kupce,
-
zna prebrati tečajnico in analizirati dogajanja s posameznimi vrednostnimi papirji.
|
borzna tečajnica
|