POKLICNI TEČAJ

Izobraževalni program: TURISTIČNI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 59. seji Strokovnega sveta za poklicno izobraževanje, dne 2.7.2002

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

TURISTIČNO POSLOVANJE

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje dejstev in njihovo smiselno povezovanje pri reševanju zastavljenih problemov,
  • prepričljivost pri pojasnjevanju in utemeljevanju ekonomskih pojavov in zakonitosti v turističnem poslovanju,
  • sposobnost analitičnega in sistematičnega obravnavanja ekonomskih pojavov v turizmu.
  • 3. ZNANJA

    Vsebine

    Znanja (cilji)

    Učna in delovna sredstva

    Temeljni pojmi o družbi in gospodarstvu

    • razloži pojme družbena skupnost, potrebe, dobrine, naravno in narodno bogastvo;
    • pozna prvine poslovnega procesa in faze gospodarskega procesa;
    • definira pojme trg, blago, cena in denar;
    • razloži pojem gospodarstvo in pomen gospodarjenja, enostavne in razširjene reprodukcije, definira primarne, sekundarne in terciarne dejavnosti;
    • definira domači bruto proizvod, narodni dohodek ter razloži njuno delitev;
    • opredeli mednarodni trg, analizira vzroke za mednarodno menjavo, opozori na motnje na mednarodnem trgu in na njihove posledice;
    • analizira položaj nerazvitih držav na svetovnem trgu;
     

    Podjetje

    • pozna oblike podjetij, njihovo ustanavljanje, poslovanje in prenehanje poslovanja;
    • spozna, da mora pri ustanavljanju podjetja dobro poznati značilnosti posameznih organizacijskih oblik podjetij;
     

    Borza

    • sposoben je izvršiti borzno naročilo in razumeti njegove posledice;
    • razume tečajnico;
     

    Turistična agencija

    • pozna pomen turističnih agencij v turizmu in je sposoben razlikovati posamezne vrste turističnih agencij;
     

    Vrste poslov v turističnih agencijah

    • pozna vrste poslov v turističnih agencijah;
    • zave se pomembnosti organizacije pavšalnih poslov pri uspešnosti poslovanja turistične agencije;
     

    Načini plačevanja v turizmu

    • pozna različne načine plačevanja v turizmu ter njihove prednosti in slabosti;
     

    Pravna urejenost v turizmu

    • pozna pravno urejenost turizma in njen pomen za uspešen razvoj;
     

    Prometna sredstva

    • pozna različna prometna sredstva v turizmu in razume vpliv razvoja posameznih prometnih sredstev na razvoj turizma;
     

    Renta v turizmu

    • pozna različne oblike rent in se zaveda pomena rent v turizmu;
     

    Ekonomika podjetja

    Premoženje in viri premoženja

    Stalna sredstva

    • definira pojem ekonomika in razloži dejavnike razvoja splošnega in turističnega gostinstva;
    • na osnovi podatkov iz statističnih publikacij ugotovi stanje razvitosti turizma, turistični promet, devizni priliv in odliv;
    • razvrsti sredstva, ki sestavljajo premoženje podjetja, in pojasni, kako je možno ta sredstva pridobiti;
    • definira pojem investicije in pogoje za investicije, pozna vire financiranja in obresti pri dolgoročnih kreditih, analizira rentabilnost investicij;
    • definira pojem sredstev, vrste, značilnosti, vire stalnih sredstev;
    • pojasni razliko med fizičnim, gospodarskim in tehničnim zastarevanjem, razloži različne metode amortizacije;
     

    Gibljiva sredstva

    • definira pojem gibljivih sredstev, vrste, značilnosti, vire gibljivih sredstev;
    • razloži postopek izračunavanja koeficientov obračanja;
     

    Delo in delavci

    • zna opisati postopke sklenitve delovnega razmerja;
    • zna navesti načine prenehanja delovnega razmerja;
    • pozna dejavnike, ki vplivajo na višino plače;
     

    Pridobivanje in delitev celotnega dohodka

    • razloži pojem in ustvarjanje celotnega prihodka;
    • razloži pojem odhodkov in navede vrste;
    • analizira vzroke za izgubo in navede možnosti;
     

    Stroški

    • razloži pojme potrošek, strošek, izdatek, stroškovno mesto, stroškovni nosilec;
    • razloži delitev stroškov po točnosti ugotavljanja in določi ekonomske ključe za indirektne stroške;
    • razloži postopek izdelave OBOL-a in pomen ugotavljanja finančnega rezultata po stroškovnih mestih;
    • zna deliti stroške po obsegu poslovanja in jih grafično prikazati na enoto in v masi;
    • ugotoviti zna cono uspešnosti, pojasniti vpliv fiksnih stroškov na finančni rezultat in ugotoviti upravičenost poslovanja;
     

    Kazalniki uspešnosti

    • razloži pomen poslovnih analiz, njihove cilje, prikaze in njihovo uporabo;
    • prikazati in ločiti zna med pojmi, načini, dejavniki, ki vplivajo na produktivnost, ekonomičnost, rentabilnost in likvidnost;
     

    Ekonomika turizma

    • definira pojem ekonomika;
    • razloži ekonomiko turizma;
     

    Turistično povpraševanje

    • opiše turistične dobrine;
    • razume in loči značilnosti turističnega povpraševanja in dejavnike, , ki vplivajo na nastanek in razvoj turističnega povpraševanja;
    • razloži model turističnega povpraševanja;
     

    Turistična ponudba

    • razloži značilnosti turistične ponudbe;
    • razume medsebojno odvisnost in povezanost primarne in sekundarne turistične ponudbe;
    • pozna možnosti možnost prilagoditve ponudbe spremenjenim cenam in razmeram na trgu;
     

    Turistični proizvod

    • loči posamezne opredelitve turističnega proizvoda;
    • razloži značilnosti turističnega proizvoda;
     

    Turistični trg

    • razlikuje posebnosti turističnega trga;
    • razloži odnose med turistično ponudbo in turističnim povpraševanjem;
     

    Turistično trženje

    • osvoji pomen trženja v turizmu;
    • razume pomen tržnih raziskav za trženje;
    • opiše marketing mix v turizmu;
     

    Človeški viri in ravnanje z njimi

    • zna razložiti pojem človeški viri in načine ravnanja z njimi pri vodenju podjetja, motivaciji zaposlenih, konfliktnih situacijah in sprejemanju odločitev;
     

    4. IZPELJAVA IZPITA

  • ustni izpit.
  • 5. OCENJEVANJE

    5.1 MERILA ZA OCENJEVANJE

    Ocenjujejo se znanja s področja:

  • gospodarstva, njegove strukture, pomen in nalog turizma;
  • ustanavljanja, delovanja in prenehanja delovanja podjetij;
  • poslovnih procesov in poslovno-tehnične dokumentacije na posameznih strokovnih področjih;
  • zakonodaje, spremljanja in nadziranja poslovanja;
  • ekonomike podjetij in ekonomike turizma;
  • turističnega trženja;
  • človeških virov in ravnanja z njimi na področju turizma.
  • Vsak izpitni listek, na katerem so tri vprašanja, je točkovan s 100 točkami. Prvo vprašanje preverja poznavanje in razumevanje definicij, zakonov in strokovne terminologije in doprinese 20 točk, drugo vprašanje preverja razumevanje in uporabo, kar doprinese 30 točk , tretje vprašanje preverja zmožnost analize, sinteze in vrednotenja in doprinese 50 točk.

    5.2 PREDLOG PRETVORBE TOČK V OCENO

    Primer pretvorbe skupnega števila točk v številčno oceno:

    Odlično ( 5)

    100 do 92 točk

    Prav dobro ( 4 )

    od 91 do 81 točk

    Dobro (3 )

    od 80 do 67 točk

    Zadostno ( 2 )

    od 66 do 50 točk

    Nezadostno (1 )

    od 0 do 49 točk