Vsebine
|
Znanja
(cilji)
|
Učna in delovna sredstva
|
Pravni predpisi v
gostinstvu in turizmu
|
zna našteti temeljne, splošne in posebne
predpise in uvrsti Zakon o gostinstvu,
navede bistvene določbe Pravilnika o minimalnih
tehničnih pogojih; Pravilnika o merilih in načinih kategorizacije
nastanitvenih obratov in marin; Pravilnika o minimalni stopnji izobrazbe
oseb, ki opravljajo dela v gostinstvu; Pravilnika o merilih za določitev
obratovalnega časa gostinskih obratov; Zakona o turistični taksi; Zakona
varstva pri delu
|
|
Podjetnost - podjetništvo
|
pozna in razlikuje pozitivne in negativne vidike
podjetništva
obrazloži razloge za povečan pomen podjetništva v
sedanjem času
pozna različne institucije, ki pospešujejo razvoj
malega gospodarstva in razume njihovo vlogo
|
|
Ustanovitev in razvoj
podjetja
|
navede pogoje za ustanovitev podjetja
posebne zahteve pri ustanovitvi podjetij
navede različne vrste podjetij z vidika rasti in po
ustanoviteljih
zastopništvo, ...)
zna opredeliti značilne faze v razvoju podjetja
navede probleme, s katerimi se podjetniki srečujejo z
rastjo podjetja
|
|
Premoženje podjetja in viri
premoženja
|
zna razvrstiti sredstva, ki sestavljajo premoženje
podjetja in pojasni, kako je možno ta sredstva pridobiti
pojasni razliko med fizičnim, tehničnim in gospodarskim
zastarevanjem sredstev
razloži pojma amortizacije in revalorizacije
Dijak zna izračunati koeficient obračanja gibljivih
sredstev in obrazloži rezultat
definira trajne in začasne vire sredstev
zna sestaviti enostavno BS in pojasni njeno vlogo
zna postopek popisovanja sredstev in pozna inventurno
dokumentacijo
|
|
Stroški
|
razloži pojme strošek, izdatek, stroškovno mesto,
stroškovni nosilec
pozna delitev stroškov po točnosti ugotavljanja in
razloži razporejanje indirektnih stroškov
pozna delitev stroškov po obsegu poslovanja in jih
zna grafično prikazati na enoto in v masi
zna pripraviti kalkulacije stroškov za konkretne
ponudbe/storitve, ki se pojavljajo v konkretni gostinski praksi
zna izračunati prag rentabilnosti in ga zna grafično
prikazati, pojasni vpliv fiksnih na finančni rezultat in ugotovi upravičenost
poslovanja
|
|
Uspešnost poslovanja
|
razloži pojem in ustvarjanje celotnega prihodka
razloži pojem in vrste odhodkov
zna izračunati finančni rezultat
pozna dobiček in njegovo delitev
navede vzroke za izgubo in možnosti za kritje izgube
zna sestaviti enostavno BU in pojasni njeno vlogo
|
|
Analiza rezultatov
poslovanja
|
razloži pomen poslovnih analiz, njihove cilje,
prikaze in uporabo
razloži pojme: produktivnost, ekonomičnost,
rentabilnost, likvidnost in akumulativnost podjetju in navede dejavnike, ki
vplivajo na navedene pojme
zna z različnimi metodami ugotoviti uspešnost
poslovanja
|
|
Planiranje
|
opiše pojem in vrste planov
pozna proces planiranja,
razloži povezavo med rezultati analize poslovanja in
planiranjem
zna izdelati različne primere planov
|
|
Organizacijske strukture
|
razloži pristojnosti dodeljevanja delovnih nalog
pozna pomen načrtovanja dela in izvrševanja nalog po
določenem zaporedju
pozna organizacijska načela in opiše vsebino
zna organizacijsko in ekonomsko načrtovati dejavnosti
|
|
Raziskava potreb
|
Dijak zna ugotoviti potrebe potrošnikov na gostinsko
turističnem trgu
zna pripraviti anketni vprašalnik kot metodo
raziskave trga
zna prepoznavati konkurenco
|
|
Strategija prodaje
|
zna sestaviti celotno ponudbo
zna opredeliti pojme nabavna cena, prodajna cena
izdela kalkulacije za posamezno storitev oz. skupino
storitev
pozna oblikovanje prodajne cene z DDV
pozna različne prodajne pogoje
opredeli prodajno pogodbo in njene sestavine,
obveznosti pogodbenih strank
pozna različne prodajne poti za prodajo storitev
pozna vrste oz. možnosti reklamiranja in in
pospeševanja prodaje
|
|
Recepcijsko poslovanje
|
opiše postopek sprejemanja naročila, rezervacije,
sprejema gosta
opredeli pomen skrbi za gosta
zna izstaviti račune za opravljene storitve
pozna različne načine plačevanja
pozna različne računalniške programe, ki se
uporabljajo v recepcijskem poslovanju
|
|
Tveganja v poslovanju
gostinskega podjetja
|
pozna možna tveganja , ki se lahko pojavijo pri
poslovanju in zna poiskati možne rešitve
|
|
Prenehanje obstoja in
delovanja podjetja
|
pozna vzroke za prenehanje obstoja in pojasni razlike
med sanacijo, stečajem in likvidacijo
razloži pomen podjetniške vizije
|
|
Kakovost v
gostinsko-turističnem podjetju
|
pozna kategorizacijo
pozna različne standarde kakovosti
obrazloži pomen uvajanja sistema kakovosti v vseh
fazah poslovanja in pomen urejenega sistem kakovosti na rezultate poslovanja
podjetja
|
|
Nadzor poslovanja
|
pozna različne vrste nadzora poslovanja
pozna notranji nadzor v podjetju in pristojnosti za
nadzor v podjetju
pozna zunanji nadzor podjetja ter različne vrste
inšpekcij
|
|
Delovno pravo
|
pozna osnovne pravice in dolžnosti delavca in
delodajalca
pozna postopek sklenitve delovnega razmerja: razpis,
prijava, sklenitev delovnega razmerja
pozna elemente plačilnega lista (dohodnina)
pozna osnovni namen, cilje ter pravne vidike
pripravništva
|
|