Izobraževalni program: BOLNIČAR/NEGOVALEC
GOSPODINJSTVO, HRANOSLOVJE IN OSNOVE DIETETIKE
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
35 |
70 |
105 |
2. |
|
||
3. |
35 |
35 |
|
skupaj |
|
|
140 |
Pri predmetu dijak:
1. letnik
Informativni cilji in vsebine |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Hranilne snovi |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvije sposobnost komuniciranja in svetovanja. Razvije osebno odgovornost do zdravega prehranjevanja. Deluje vzgojno na ljudi, s katerimi pride v stik |
S kratkimi domačimi nalogami preveri svoj način prehranjevanja, tudi način prehranjevanja njegove družine. Skuša popraviti napake v prehranjevanju. |
Zakoni v živilski stroki |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost do bolnika, mu zagotovi v vseh pogledih neoporečno hrano. |
Vaja: izvede organoleptično analizo nekaterih živil |
Kvarjenje in konzerviranje |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost, da bo stregel le popolnoma neoporečna živila in da bo. |
Domača naloga: izbere deset živil in zanje predlaga možne načine konzerviranja. |
Živila in dodatki |
|
|
|
|
|
S primerno izbiro živil v svoji prehrani deluje vzgojno.
|
Z referati predstavi nekatera živila. S kratko anketo ugotovi, katere pijače pije najpogosteje. Rezultate prikaže grafično in jih analizira. |
Prehranjevanje v posameznih življenjskih obdobjih |
|
|
|
|
|
Skrbi za seznanjenost s potrebami v različnih življenjskih obdobjih. |
|
Alternativna prehrana |
|
|
|
|
|
Z referati predstavi druge načine prehranjevanja. |
|
Načela zdrave prehrane |
|
|
|
|
|
Se zave pomena pravilnega prehranjevanja. |
|
Čiščenje |
|
|
|
|
|
Razvije osebno odgovornost za kvalitetno delo in vzdrževanje higiene. Zave se pomembnosti uporabe naravi prijaznih čistil in pripomočkov. |
Vaja: čiščenje. |
Pranje in likanje |
|
|
|
|
|
Razvije osebno odgovornost za kvalitetno vzdrževanje tekstilnih izdelkov. Se zave pomembnosti uporabe naravi prijaznih pralnih sredstev. |
Vaja: izbere primerna sredstva za pranje različnih materialov in jih opere. Oblačila zlika gleda na vrsto materialov. |
Skladiščenje in konzerviranje |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost za natančno in skrbno čiščenje hladilnika in zamrzovalnika, svetuje nakup ekološko neoporečnih naprav. Razvije osebno odgovornost, da bo živila pravilno shranjeval, pripravljal in stregel le ustrezno konzervirana živila. |
Vaja: spozna hladilnike in zamrzovalnike, pravilno embaliranje in vlaganje živil, hladilnik pravilno očisti in razkuži. |
Nakup živil |
|
|
|
|
|
Razvije odgovornost za primeren izbor živil. |
Vaja: ogleda si in vrednoti živila v trgovini in na tržnici. |
Posoda in pribor |
|
|
|
|
|
Se zave pomena uporabe primerne posode. |
Vaja: v kabinetu spozna vrste posode in pribora in njuno uporabnost. |
Obisk trgovine s posodo |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost ocenjevanja uporabnosti in vrednosti. |
Vaja: v trgovini izbere posodo in pribor, upošteva potrebe in ceno. |
Pomivanje posode in pribora |
|
|
|
|
|
Razvija odgovornost za natančno in skrbno delo Upošteva ekološka spoznanja Upošteva navodila za varno delo |
Vaja: pomivanje posode v kabinetu. |
Mehanska obdelava živil |
|
|
|
|
|
Skrbi za primerno seznanjenost ljudi. Razvija odgovornost do varovanca. Ustvari primerne delovne odnose. |
Vaja: praktično izvede rezanje, strganje, pasiranje, miksanje, mešanje in stepanje. |
Priprava na strežbo |
|
|
|
|
|
Vzpostavi prijeten odnos z varovancem. |
Vaja: praktično izvede pripravo na hranjenje, igranje vlog – varovanec in dijak pri hranjenju. |
Priprava pogrinjkov |
|
|
|
|
|
Razvije odnos do estetsko pripravljenega pogrinjka in mize, poudari pomen vzbujanja teka in za dobro počutje med hranjenjem in po njem. |
Vaja: pripravi različne pogrinjke in mizo brez pogrinjka. |
Porcioniranje in dekoriranje |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost količinske presoje porcioniranih živil, Razvije osebno odgovornost do primerne dekoracije, z varovancem komunicira. |
Vaja: porcionira in dekorira surova in toplotno obdelana živila. |
Strežba hrane |
|
|
|
|
|
Razvije osebno odgovornost do pravilnega hranjenja. |
Vaja: igra vloge pri različnih načinih strežbe. |
Ogled jedilnice v domu za ostarele |
|
|
|
|
|
Vaja: ogled jedilnice. |
3. letnik
Informativni cilji in vsebine |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Toplotna obdelava živil |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvije osebno odgovornost za pravilno pripravo živil. |
Vaja: kuhanje in dušenje Praženje, pečenje in cvrenje. |
Delitev diet glede na konzistenco,priprava čajev, lahka hrana |
|
|
|
|
|
Razvije osebno odgovornost za pravilno izvedbo mehanske obdelave, pripravo čajev. |
Vaja: priprava hrane glede na konzistenco, priprava čajev, jedilnik lahka hrana. |
Prehrana starejših oseb in oseb s posebnimi potrebami |
|
Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev. |
Vaja: sestavi jedilnik prehrane starejših ljudi, izbere živila in postopke obdelave. |
Diete pri obolenjih prebavnega trakta |
|
|
|
|
|
Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil. Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev. |
Vaja: priprava dietne hrane pri obolenjih želodca in črevesja, izbere živila in postopke obdelave. |
Diete pri obolenjih jeter, žolčnika |
|
|
|
|
|
Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil. Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev. |
Vaja: priprava dietne hrane, izbira živil pri obolenjih jeter, žolča in trebušne slinavke. |
Dieta pri sladkorni bolezni, redukcijska dieta |
|
Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil. Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev. |
Vaja: izbira živil pri sladkorni dieti in redukcijski dieti. |
Dieta pri zvišanem krvnem tlaku, prahrana onkološkega bolnika |
|
Pridobljeno znanje uporablja pri pripravi hrane in nakupovanju živil. Se zaveda pomena navodil zdravstvenih delavcev. |
Vaja: priprava dietne hrane s predpisano količino soli. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Hranilne snovi |
Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik |
|
Vzgoja za zdravje in higiena 3. letnik |
|
|
Osnove anatomije in fiziologija 1. letnika |
|
|
Zakoni v živilski stroki |
Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik |
|
Živila in dodatki |
Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik |
|
Osnove anatomije in fiziologija 1. letnika |
|
|
Načela zdrave prehrane |
Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik |
|
Prehranjevanje v posameznih življenjskih obdobjih |
Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik |
|
Vzgoja za zdravje in higiena 3. letnik |
|
|
Socialno skrbstvo 3. letnik |
|
|
Čiščenje |
Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik |
|
Pomoč in oskrba 1. letnik |
|
|
Priprava na strežbo, strežba hrane |
Pomoč in oskrba 1. letnik |
|
Kontaktna kultura 2. letnik |
|