Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE- OSKRBNICE
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Kuhanje in strežba
Na izpitu ocenjujemo, ali kandidat:
Oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov
Na izpitu ocenjujemo, ali kandidat:
Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izbor izdelkov ali storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno. Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor.
Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev.
Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela.
Zaključni izpit obsega:
A. Kuhanje in strežba
Storitev obsega pripravo dveh jedi ali jedi in pogrinjka po kandidatovi naključni izbiri iz seznama. Kandidat pripravi pogrinjek za 2 osebi in dekorira po svoji zamisli.
Primer menija :
Nadevana jajca s skutnim nadevom
Zdrobova juha
Sesekljani zrezki
Slani krompir
Paradižnikova solata
Jabolčni kompot
B. Oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov
Izpitna naloga obsega izdelavo enega izdelka oziroma storitve in ustni zagovor po kandidatovi naključni izbiri iz seznama.
Seznam izdelkov/storitev primernih za praktični del zaključnega izpita.
A. VSEBINE KUHANJA IN STREŽBE
IZDELEK |
OPIS STORITVE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Hladne začetne jedi |
|
|
|
Znajo pripravljati in servirati osnovne jedi. |
Pladnji, drobni kuhinjski pripomočki. |
toplotne začetne jedi |
|
|
|
Znajo pripravljati in servirati enostavnejše začetne tople jedi. |
Štedilnik, posoda, drobni kuhinjski pripomočki. |
juhe |
|
|
|
Znajo pripraviti enostavnejše juhe. |
Štedilnik, posoda, drobni kuhinjski pripomočki. |
mesne jedi |
|
|
|
Znajo izbirati pravilne toplotne postopke in uporabljati toplotne naprave. |
Štedilnik, posoda, drobni kuhinjski pripomočki. |
priloge |
|
|
|
Znajo pripravljati enostavnejše priloge. |
Štedilnik, posoda, drobni kuhinjski pripomočki. |
solate |
|
|
|
Poznajo osnovne vrste solatnih prelivov. |
Deske za rezanje, pripomočki za rezanje in oblikovanje, servirna posoda. |
sladice |
|
|
|
Znajo pripraviti posamezne vrste testa in nekatere sladice iz njih. |
Električni mešalec, univerzalna posoda, drobni kuhinjski pripomočki, pekač, štedilnik. |
B. VSEBINE OBLIKOVANJA TEKSTILIJ IN UREJANJA PROSTOROV
VSEBINE |
ZNANJE |
UČNA IN DELOVNA SREDSTVA |
Šivanje |
Dijaki: |
|
|
|
Učilnica opremljena z večnamenskimi šivalnimi stroji z posebnimi nogicami za izdelavo gumbnic, specialnim strojem za opletanje, likalnikom z likalno desko ter pripomočki za šivanje. |
Ročna dela |
|
|
|
|
Pripomočki za vezenje in vozlanje. |
Nega perila (nega belega, barvastega in občutljivega perila) |
|
Pralni in sušilni stroj, likalnik, likalni stroj, likalna miza, pralna sredstva. |
Čiščenje celotnega prostora |
|
Čistilna sredstva in pripomočki. |
Praktični del zaključnega izpita traja do 10 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Čas priprave izbranih jedi je do 4 ure (kuhanje in strežba); čas izdelave izdelka oziroma storitve je do 6 ur (oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov).
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI cca |
DELEŽ cca |
1. priprava in izvedba naloge |
20 % |
|
2. strokovnost (kakovost) |
50 % |
|
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
|
4. ustni zagovor |
20 % |
|
SKUPAJ |
100 % |
|
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri oblikovanju skupne ocene se upoštevajo ocene izdelkov/storitev iz obeh področij.
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Pretvorba števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 92 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 91 do 81 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 80 do 67 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 66 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Kandidat je ocenjen z oceno odlično.
Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.
Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.
Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih tehničnih in tehnoloških problemov.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.