NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK KMETOVALCA

IZPITNI KATALOG

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK - SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO

2. IZPITNI CILJI

Kandidat:

  • izkaže praktično usposobljenost za opravljanje enostavnejših del v sadjarstvu in vinogradništvu,

  • zna povezovati teoretična in praktična znanja,

  • zna izbrati ustrezne stroje, orodja, naprave in pripomočke za izvedbo določene naloge,

  • upošteva predpise in ukrepe za varno delo ter varovanje okolja,

  • smotrno porablja material, energijo in čas.

    3. UVOD

    Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Kandidat izdela/opravi en/eno izdelek/storitev po naključnem izboru.

    Izbor izdelkov ali storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno. Izpitne izdelke/storitve določi izpitni odbor.

    Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela.

    4. ZNANJA, KI SE PREVERJAJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Seznam izdelkov/storitev primernih za praktični del zaključnega izpita.

    VSEBINE

    ZNANJA

    UČNA IN DELOVNA SREDSTVA

     

    Dijaki:

     

    OSNOVE ORGANOGRAFIJE IN FENOLOGIJE

  • prepoznajo posamezne dele vinske trte in jih poimenujejo,

  •  

    RAZMNOŽEVANJE VINSKE TRTE

       

  • oskrba matičnjaka,

  • rez ključev,

  • rez cepičev,

  • cepljenje,

  • znajo pripraviti podlage in cepiče za cepljenje,

  • znajo cepiti vinsko trto,

  • znajo saditi cepljenke v trsnico,

  • znajo izkopavati in klasirati cepljenke,

  • škarje za rez,

  • cepilni nož,

  • stroj za cepljenje,

  • standardi za cepljenke,

  • NAPRAVA VINOGRADA

       

  • količenje sadilnih mest,

  • sajenje,

  • znajo zakoličiti vrste in sadilna mesta,

  • znajo skopati sadilno jamo,

  • znajo pripraviti cepljenke za sajenje,

  • znajo posaditi vinsko trto,

  • trasirke,

  • meter,

  • vrvica,

  • količki,

  • lopata,

  • GOJITVENE OBLIKE

       

  • rodni les,

  • različne gojitvene oblike,

  • zimska rez,

  • poletna rez,

  • prepoznajo rodni les vinske trte,

  • znajo vzdrževati šparonske gojitvene oblike,

  • znajo vzdrževati kordonske gojitvene oblike,

  • znajo opraviti poletno rez v vinogradu,

  • škarje za rez,

  • GNOJENJE VINOGRADOV

       

  • analiza tal,

  • znajo vzeti vzorec za analizo tal in ga ustrezno opremiti,

  • sonda za jemanje vzorcev zemlje
    vrečke za vzorce,

  • BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI VINSKE TRTE TER ZAŠČITA

       

  • bolezni in škodljivci vinske trte,

  • znajo pripraviti škropilno raztopino,

  •  

    SPOZNAVANJE SADNIH RASTLIN

       

  • pomološka klasifikacija,

  • prepoznajo posamezne nadzemne dele različnih sadnih vrst,

  • prepoznajo različne sadne vrste v nasadu,

  •  

    RAZMNOŽEVANJE SADNIH RASTLIN

       

  • cepljenje,

  • znajo pripraviti podlage v drevesnici za cepljenje,

  • znajo cepiti na različne načine,

  • škarje za rez

  • cepilni nož

  • elastike

  • NAPRAVA NOVIH NASADOV

       

  • količenje,

  • sajenje,

  • znajo pripraviti sadike za sajenje,

  • znajo pripraviti kalež,

  • znajo pripraviti sadilno jamo za sajenje,

  • znajo sadiko posaditi,

  • škarje za rez,

  • lopata,

  • GOJITVENE OBLIKE

       

  • rodni les,

  • različne gojitvene oblike,

  • poletna rez,

  • prepoznajo rodni les različnih sadnih vrst,

  • prepoznajo različne gojitvene oblike,

  • znajo vzdrževati različne gojitvene oblike,

  • znajo opraviti poletno rez,

  • znajo redčiti plodove,

  • škarje za rez,

  • BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI SADNIH RASTLIN

       

  • bolezni in škodljivci,

  • znajo pripraviti škropilno raztopino,

  • OBIRANJE IN SHRANJEVANJE SADJA

       

  • določanje zrelosti sadja,

  • obiranje,

  • sortiranje,

  • znajo določiti zrelost sadja,

  • znajo sadje obirati,

  • znajo sortirati plodove s pomočjo različnih kalibratorjev,

  • znajo različno sadje pripraviti za prodajo,

  • penetrometer,

  • barvne skale.

  • kalibrirni obročki,

  • VINARSTVO (izbirni del)

       

  • čas trgatve,

  • predelava belega grozdja,

  • predelava rdečega grozdja,

  • nega vina.

  • uporabljajo moštne tehtnice za določanje količine sladkorja v grozdnem soku,

  • znajo ustrezno pripraviti vinsko posodo,

  • znajo vinsko posodo ustrezno negovati,

  • znajo pripraviti kletarske stroje in naprave za trgatev,

  • znajo trgati grozdje,

  • opišejo predelavo belega grozdja,

  • opišejo predelavo rdečega grozdja,

  • znajo mošt dosladkati v skladu s predpisi,

  • znajo vino žveplati v skladu z analizo vina,

  • znajo vino pravilno pretočiti,

  • znajo vzeti vzorec vina za analizo in ga ustrezno opremiti,

  • ročni refraktometer,

  • Oechslerjeva moštna tehtnica

  • Klosterneuburška tehtnica.


  • 5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 6 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    DELEŽ cca
    enota brez dokumentacije

    1. priprava in izvedba naloge

    20 %

     

    2. strokovnost (kakovost)

    50 %

     

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

     

    4. ustni zagovor

    20 %

     

    SKUPAJ

    100 %

     


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 100 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Pretvorba števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 92 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 91 do 81 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 80 do 67 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 66 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    Kandidat je ocenjen z oceno odlično.

    Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.

    Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.

    Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih tehničnih in tehnoloških problemov.

    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • orodja, naprave in pripomočke skladno z izpitnim gradivom,

  • priročniki,

  • tehnični kalkulator.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.