NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK KMETOVALCA

IZPITNI KATALOG

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK - ŽIVINOREJA

2. IZPITNI CILJI

Kandidat:

  • izkaže praktično usposobljenost za opravljanje enostavnejših del v živinoreji,

  • zna povezovati teoretična in praktična znanja,

  • zna izbrati ustrezne stroje, orodja, naprave in pripomočke za izvedbo določene naloge,

  • upošteva predpise in ukrepe za varno delo ter varovanje okolja,

  • smotrno porablja material, energijo in čas.

    3. UVOD

    Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Kandidat izdela/opravi en/eno izdelek/storitev po naključnem izboru.

    Izbor izdelkov/storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno. Izpitne izdelke/storitve določi izpitni odbor.

    Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela.

    4. ZNANJA, KI SE PREVERJAJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Seznam izdelkov/storitev primernih za praktični del zaključnega izpita.

    VSEBINE

    ZNANJA

    UČNA IN DELOVNA SREDSTVA

     

    Dijak:

     

    PASME

     

     

  •  prepoznavanje pasem živali;

  • prepozna različne pasme in križance goveda;

  • zna izbrati primerno pasmo za določeno proizvodnjo;

  • živali različnih pasem in njihovi križanci;

  • RAZMNOŽEVANJE GOVED

     

     

  • odkrivanje pojatve pri kravah in telicah;

  • oskrba živali ob porodu in po njem;

  • zna opazovati živali in spremembe pri obnašanju živali;

  • zna v čredi živali odkriti živali v estrusu;

  • pomaga osemenjevalcu pri osemenitvi;

  • zna ugotoviti bližajočo telitev;

  • pripravi potrebne pripomočke za porod, prostor za porod in za rojenega teleta;

  • zna oskrbeti teleta po rojstvu (odstrani sluz iz ust in nosu, zbriše, razkuži popek, namesti v boks in napoji z mlezivom) in utemelji posamezna opravila;

  • čreda krav in plemenskih telic;

  • visoko breje krave in telic;

  • porodne vrvi in razkužila;

  • molzni stroj ali posoda za ročno molžo;

  • dojilnik;

  • PRIREJA MLEKA

     

     

  • molža;

  • zna pripraviti molzni stroj in kravo na molžo;

  • ugotovi spremembe na mleku in zna pravilno odreagirati na te spremembe;

  • zna kravo pomolzti na različne načine (ročno ali strojno)

  • oskrbi kravo po molži;

  • poskrbi za namolženo mleko;

  • oskrbi molzni stroj po molži;

  • čreda krav molznic

  • molzni stroj s filtrom, posoda za prve curke, posoda za razkuževanje seskov, topla voda in brisača

  • hladilnik mleka (bazen);

  • pralni stroj za pomivanje molznega stroja;

  • vzdrževanje molzne opreme;

  • zna očistiti molzni stroj;

  • zna ugotoviti kdaj je potrebno menjanje gumjastih delov molzne enote in jih zamenjati;

  • zna ugotoviti nepravilno delovanje molznega stroja;

  • zna obrazložiti pomen higiene;

  • molzni stroj, motorno olje, merilec podtlaka in rezervne dele vakumskega agregata;

  • čistilna sredstva za čiščenje molznega stroja, komplet ščetk za čiščenje molzne opreme, komplet gumjastih delov molzne enote (sesne gume,  tesnila, vakumske in mlečne cevi);

  • OSKRBA GOVEDI

     

     

  • dnevna oskrba goveda;

  • dojame pomen dnevne oskrbe goveda in dnevnega reda v hlevu;

  • očisti jasli, stojišča ali ležalne bokse, rešetke, krmilno mizo;

  • živali nakrmi, napoji, pomolze;

  • hlev s čredo goveda;

  • krma za govedo;

  • vile, lopate, grablje, metla, samokolnica;

  • molzni stroj in pribor za molžo;

  • higiena hleva;

  • poskrbi za svetlobo v hlevu, svež zrak in primerno temperaturo v hlevu;

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine;

  • poskrbi, da je hlev vsaj enkrat na leto razkužen in prebeljen;

  • goveji hlev;

  • metla, sredstva za uničevanje mrčesa;

  • apno, valčki ali čopiči za beljenje;

  • sredstva in pripomočki za čiščenje oken;

  • PREHRANA GOVEDI

     

     

  • dnevno krmljenje krav;

  • zna pravilno pokladati krmo;

  • zna krmiti na osnovi izračunanega krmnega obroka;

  • zna prepoznati neprimerno krmo;

  • zna razložiti pomen pravilne prehrane;

  • prehrana telet;

  • zna pravilno krmiti teleta od rojstva do odstavitve;

  • zna pripraviti napoj za teleta po navodilu;

  • zna razložiti pomen pravilne prehrane;

  • čreda telet, krma za teleta, dojilniki, mlečni nadomestek;

  • prehrana plemenskih telic;

  • zna pravilno pokladati krmo;

  • zna krmiti na osnovi izračunanega krmnega obroka;

  • zna prepoznati neprimerno krmo;

  • zna ugotoviti kdaj so telice neprimerno krmljene;

  • zna razložiti pomen pravilne prehrane;

  • čreda plemenskih telic, krma za telice, izračunan krmni obrok, tehtnica,vile, lopata, metla, samokolnica, merilni trak;

  • prehrana pitancev;

  • zna pravilno pokladati krmo;

  • zna krmiti na osnovi izračunanega krmnega obroka;

  • zna prepoznati neprimerno krmo;

  • zna razložiti pomen pravilne prehrane;

  • čreda pitancev, krma za pitance, izračunan krmni obrok,  tehtnica, vile, lopata, metla, samokolnica, merilni trak;

  • RAZMNOŽEVANJE DROBNICE

     

     

  • odkrivanje mrkanja;

  • zna opazovati živali in spremembe pri obnašanju živali

  • zna v čredi živali samostojno odkriti živali v estrusu in ob tem opisati znake estrusa

  • določi plemensko zrelost

  • pripravi potrebno dokumentacijo za osemenjevalca

  • čreda drobnice;

  • oskrba živali ob porodu in po njem;

  • zna ugotoviti bližajoči porod;

  • pripravi potrebne pripomočke za porod, prostor za porod in za rojene mladiče;

  • spremlja porod in zna ugotovi ti kdaj je potrebna pomoč pri telitvi ter pomaga;

  • zna oskrbeti mladiča po rojstvu;

  • visoko breje živali;

  • OSKRBA

     

     

  • dnevna oskrba drobnice;

  • dojame pomen dnevne oskrbe drobnice in dnevnega reda v hlevu;

  • očisti jasli, bokse, krmilno mizo;

  • živali nakrmi, napoji, pomolze;

  • hlev s čredo drobnice;

  • krma za drobnico;

  • vile, lopate, grablje, metla, samokolnica;

  • molzni stroj in pribor za molžo;

  • higiena hleva;

  • poskrbi za svetlobo v hlevu, svež zrak in primerno temperaturo v hlevu;

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine;

  • poskrbi, da je hlev vsaj enkrat na leto razkužen in prebeljen;

  • hlev za drobnico;

  • metla, sredstva za uničevanje mrčesa;

  • apno, valčki ali čopiči za beljenje;

  • sredstva in pripomočki za čiščenje oken;

  • molža;

  • zna pripraviti molzni stroj in živali;

  • ugotovi spremembe na mleku in zna pravilno odreagirati na te spremembe;

  • zna žival pomolzti na različne načine (ročno ali strojno);

  • poskrbi za namolženo mleko;

  • oskrbi molzni stroj po molži;

  • čreda drobnice;

  • molzni stroj s filtrom, posoda za prve curke, posoda za razkuževanje seskov, topla voda in brisača;

  • hladilnik mleka (bazen);

  • pralni stroj za pomivanje molznega stroja;

  • oskrba parkljev;

  • zna presoditi kateri živali je potrebno obrezati parklje;

  • zna pripraviti prostor in pribor za obrezovanje parkljev;

  • zna pravilno obrezati parkelj;

  • zna obrazložiti pomen oskrbe parkljev;

  • čreda drobnice, klešče, noži, rašplja;

  • striženje;

  • zna oceniti primeren čas za striženje;

  • zna pripraviti pribor in prostor za striženje;

  • zna fiksirati in ostriči žival;

  • čreda ovc;

  • pribor za striženje;

  • PREHRANA DROBNICE

     

     

  • dnevno krmljenje;

  • zna pravilno pokladati krmo;

  • zna krmiti na osnovi izračunanega krmnega obroka;

  • zna izločiti neprimerno krmo;

  •  

  •  urejanje pašnikov;

  • zna pripraviti stebričke, izolatorje, žico ter orodje za postavitev ograje;

  • zna postaviti ograjo;

  • stebrički, žica, izolatorji, klešče, kladivo, žeblji, napenjalci;

  • RAZMNOŽEVANJE PRAŠIČEV

     

     

  • odkrivanje bukanja pri svinji in ugotavljanje brejosti;

  • zna samostojno odkriti žival v estrusu;

  • ugotovi najbolj primeren čas za pripust;

  • pripravi svinjo in merjasca za parjenje;

  • pripravi potrebno dokumentacijo za pripust;

  • sodeluje pri naravnem pripustu oziromaosemenjevanju;

  • čreda svinj po odstavitvi in mladic, merjasec;

  • boks za pripust ali fanton, pribor za osemenjevanje in odvzem semena;

  • ultrazvok;

  • oskrba živali ob prasitvi in po njej;

  • zna ugotoviti bližajočo prasitev;

  • pravočasno pripravi prasitveni boks in svinjo preseli;

  • spremlja prasitev, ugotovi če je potrebna pomoč, pomaga pri prasiitvi oziroma pokliče pomoč;

  • poskrbi za pujske takoj po rojstvu;

  • opravi posege na pujskih po rojstvu (ščipanje zobkov, repkov, pomaga pri kastraciji);

  • zna obrazložiti pomen dobre priprave svinje in boksa za prasitev;

  • prasitveni boks z opremo;

  • čreda visoko brejih svinj in čreda pujskov:

  • porodne klešče, termometer, klešče za ščipanje zopkov in repkov, tetovirne klešče, tetovirna pasta:

  • skalpel, klešče za kastracijo in zdravila;

  • PREHRANA PRAŠIČEV

     

     

  • dnevno krmljenje;

  •  svinj in svinjk;

  • zna pravilno pokladati krmo;

  • zna pravilno krmiti svinje na osnovi izračunanega krmnega obroka v posameznih proizvodnih obdobjih;

  • zna ugotoviti na osnovi opazovanja živali, če je obrok dober;

  • zna razložiti pomen pravilne prehrane;

  • čreda plemenskih svinj in mladic;

  • izračunani krmni obrok;

  • krma za svinje, pribor za krmljenje, tehtnica;

  • prehrana pujskov;

  • zna pravilno krmiti pujske od rojstva do odstavitve in po odstavitvi;

  • zna ugotoviti napake v prehrani pujskov;

  • zna ugotoviti, kdaj so pujski primerni za odstavitev, kam se da svinjo po odstavitvi in zakaj;

  • čreda pujskov;

  • krma za pujske in mlečni nadomestek;

  • tehtnica;

  • prehrana pitancev;

  • zna pravilno pokladati krmo;

  • zna pravilno krmiti pitance na osnovi izračunanega krmnega obroka;

  • zna ugotoviti pravilnost krmljenja pitancev na osnovi dnevnih prirastov;

  • zna razložiti pomen pravilne prehrane pitancev;

  • čreda pitancev;

  • izračunani krmni obrok za pitance;

  • krma za pitance, pribor za krmljenje, tehtnica;

  • higiena hleva;

  • opravi vsakodnevna opravila v hlevu;

  • poskrbi za svetlobo v hlevu, svež zrak, primerno temperaturo v hlevu, da ni v hlevu mrčesa, pajčevine, glodalcev;

  • poskrbi da je hlev enkrat na leto razkužen in prebeljen;

  • zna razložiti pomen higiene v hlevu;

  • hlev za prašiče;

  • sredstva za uničevanje mrčesa in glodalcev;

  • ventilatorji, termostat, vlagometer;

  • pribor za čiščenje in beljenje hlevov;

  • PROIZVODNJA JAJC

     

     

  • priprava jajc za prodajo;

  • pobere in sortira jajca;

  • zna izločiti tista jajca, ki niso primerna za prodajo;

  • zloži jajca v embalažo za prodajo;

  • zna jajca pravilno skladiščiti pred prodajo in razložiti pomen pravilnega skladiščenja;

  • jata nesnic konzumnih jaj;

  • stroj za sortiranje jajc;

  • embalaža za jajca;

  • skladišče za jajca (hladilnica);

  • priprava jajc za valjenje in valjenje;

  • pobere in sortira jajca;

  • zna izbrati jajca, ki so dovolj kakovostna za valjenje in jih skladiščiti;

  • zna pravilno vložiti jajca v valilnik;

  • pobere izvaljene piščance;

  • poskrbi za dan stare piščance in jih pripravi za transport;

  • jata nesnic valilnih jajc;

  • stroj za sortiranje jajc;

  • embalaža za jajca;

  • skladišče jajc;

  • valilnik z opremo;

  • embalaža za dan stare piščance;

  • KRMLJENJE IN OSKRBA

     

     

  • oskrba in krmljenje brojlerjev;

  • zna pripraviti prostor dan starih piščancev in sodeluje pri vselitvi;

  • zna pripraviti piščance na transport in sodeluje pri lovljenju piščancev;

  • zna razložiti pomen pravilne oskrbe piščancev;

  • hlev za brojlerje z opremo (luči, ventilatorji, grelci, obodi, krmilniki, napajalniki);

  • razkužilo, krma za brojlerje

  • zaboji za transport;

  • oskrba in krmljenje jarkic;

  • zna pripraviti prostor za vselitev jarkic in sodeluje pri vselitvi;

  • zna razložiti pomen pravilne oskrbe jarkic;

  • hlev za jarkice z opremo (osvetlitev, električna ura, ventilator, termostat, napajalniki, krmilniki);

  • jata jarkic;

  • razkužilo;

  • zaboji za transport jarkic;

  • krma za jarkice;

  • oskrba in krmljenje nesnic;

  • zna pripraviti prostor za nesnice in sodeluje pri vhlevitvi;

  • zna oskrbeti nesnice.

  • hlev za nesnice z opremo (luči. ventilatorji, termostat, vlagometer, krmilniki, napajalniki, kletke, gnezda);

  • jata nesnic;

  • razkužilo;

  • stroj za sortiraje jajc.


  • 5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 6 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    DELEŽ cca
    enota brez dokumentacije

    1. priprava in izvedba naloge

    20 %

     

    2. strokovnost (kakovost)

    50 %

     

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

     

    4. ustni zagovor

    20 %

     

    SKUPAJ

    100 %

     


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 100 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Pretvorba števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 92 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 91 do 81 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 80 do 67 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 66 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    Kandidat je ocenjen z oceno odlično.

    Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.

    Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.

    Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih tehničnih in tehnoloških problemov.

    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom,

  • priročniki,

  • tehnični kalkulator.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.