NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK KMETOVALCA

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

POLJEDELSTVO

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

90

15

105

2.

30

5

35

3.

14

3

17

skupaj

134

23

157


3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

  • spoznajo pomen poljedelstva v slovenskem kmetijstvu,

  • spoznajo soodvisnost rasti poljščin od talnih in klimatskih dejavnikov,

  • spoznajo koristnost pravilnega gnojenja in priprave tal,

  • seznanijo se s pridelovanjem najvažnejših poljščin,

  • seznanijo se s pridelovanjem in skladiščenjem krme,

  • razvijajo občutek za varovanje okolja in se zavedajo odgovornosti pridelovanja zdrave hrane,

  • pri delu se navajajo na uporabo sredstev za osebno zaščito in upoštevajo ustrezen predpise za varovanje okolja.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    1. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Dijak:

    Dijak:

     

    Pomen poljedelstva v slovenskem kmetijstvu.

  • pozna položaj poljedelstva v celotnem kmetijstvu.

  • Razvija odnos do poljedelstva kot panoge kmetijstva.

     

    BOTANIKA

     

     

     

    Rastlinska celica.

  • opiše preprosto zgradbo rastlinske celice.

  •    

    Zgradba rastlin

  • korenine,

  • steblo,

  • list,

  • cvet,

  • seme in plod.

  • opiše zgradbo posameznih organov rastline,

  • pozna naloge posameznih organov,

  • opiše načine širjenja semen in plodov.

  •  

    Vaja:

  • ogled modelov in slik.

  • Razmnoževanje rastlin

  • vegetativno razmnoževanje,

  • generativno razmnoževanje.

  • seznani se z načini vegetativnega razmnoževanja (cepljenje, z gomolji, potaknjenci, pritlikami, čebulicami,...),

  • seznani se z oprašitvijo, oploditev in nastankom semen ter plodov.

  •  

    Ogled slik.

    Ogled modela.

    Fotosinteza

  • pomen,

  • potek.

  • razložijo snovni pomen fotosinteze

  • Razvija odnos do rastlin in ozavesti njihov pomen.

    Ogled skice.

    Dihanje, vrenje

  • razloži pomen dihanja in vrenja za živa bitja,

  • opiše gospodarsko izkoriščanje vrenja.

  • Spozna, da so rastline pljuča planeta.

     

    Ekosistem

  • agrobiocenoza

  • spozna pojem umetne življenjske združbe,

  • opiše vplive človeka.

  • Razvija odnos do okolja.

     

    Rastlinski sistem

  • virusi,

  • bakterije,

  • glive,

  • alge,

  • mahovi,

  • praprotnice,

  • cvetnice (enokaličnice, dvokaličnice).

  • opiše značilnosti organizmov,

  • jih primerja med seboj,

  • spozna gospodarski in ekološki pomen posamezne skupine.

  • Zaveda se povezanosti in soodvisnosti živih bitij.

    Ogled skic, slik.

    SPLOŠNO POLJEDELSTVO

     

     

     

    Klima:

    Svetloba

  • fototropizem,

  • etioliranje rastlin,

  • fotoperiodizem,

  • pomen svetlobe za rast in razvoj.

  • opiše pomen svetlobe za rastline,

  • pozna znake pomanjkanja svetlobe na rastlinah,

  • spozna pojem uravnavanja svetlobe v kmetijstvu (rastline dolgega in kratkega dne).

  • Spozna pomen svetlobe za živa bitja.

    Ogled slik.

    Toplota

  • opiše segrevanje tal in zraka,

  • pozna vpliv toplote na rast in razvoj rastlin,

  • opiše osnovne poškodbe zaradi mraza.

  •  

    Vaja:

  • merjenje temperature in izračunavanje srednje dnevne temperature.

  • Zračna vlaga

  • opiše kroženje vode v naravi,

  • opiše vpliv vlage na rastline.

  •    

    Padavine

  • pozna vrste padavin in njihov vpliv na rastline,

  • pozna ukrepe varovanja pred mrazom.

  •    

    Veter in zračni tlak

  • pozna dobre in slabe strani vetra,

  • seznani se z vplivi ciklonov in anticiklonov na vreme.

  •  

    Vaja:

  • razloži meteorološke karte.

  • Vpliv onesnaževanja zraka na rastline

  • seznani se s pojavom tople grede,

  • seznani se s pomenom in vlogo ozonskega plašča.

  • Spozna, kako posameznik vpliva na onesnaževanje.

     

    Tla

  • nastanek tal,

  • fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal.

  • opiše procese in dejavnike, ki vplivajo na nastanek tal,

  • seznani se s fizikalnimi, kemičnimi in biološkimi lastnostmi tal,

  • razloži pomen hranil za rastline,

  • razloži kislost tal- kisline in baze,

  • seznani se z načini ugotavljanja potreb po hranilih,

  • opiše način jemanja vzorcev tal za kemično analizo.

  • Zaveda se pomena ohranjanja rodovitnosti tal.

    Seznani se s povezanostjo procesov v tleh in pomenom rodovitnih tal.

    Vaja:

  • določevanje teksture tal s prstnim preizkusom,

  • določevanje obstojnosti strukturnih agregatov.

  • Obdelovanje tal

  • razloži pomen obdelave tal.

  • pozna ukrepe osnovne in

  • dopolnilne,

  • integralne,

  • minimalne obdelave tal.

  • S pravilnimi in pravočasnimi obdelovalnimi postopki ohranjati in povečevati roodvitnost tal.

    Vaja:

  • ugotavljanje primernosti tal za obdelavo.

  • Prehrana rastlin in gnojenje

  • opiše osnovni pomen dušika, fosforja in kalija v prehrani rastlin,

  • pozna pomen organskih gnojil,

  • pozna pomen mineralnih gnojil.

  • Razvija zavest, da ne sme onesnaževati okolja

    Vaja:

  • izračunavanje gnojilnih odmerkov,

  • jemanje vzorcev tal.

  • Seme in setev

  • pozna lastnosti semena,

  • razloži pomen natančne setve.

  • Spozna pomen semenarstva.

    Vaja:

  • prepoznavanje semena različnih vrst rastlin,

  • določevanje absolutne teže,

  • določevanje kalivosti.

  • Oskrbovanje posevkov

  • spozna osnovne oskrbovalne ukrepe pri pridelovanju ozimin, jarin in strniščnih dosevkov.

  •  

    Vaja:

  • ugotavljanje gostote posevkov.

  • Pleveli

  • deli plevele po načinu razmnoževanja.

  • Spozna pomen plevelov.

    Vaja:

  • prepoznavanje plevelov.

  • Kolobar

  • pozna osnovna načela kolobarjenja.

  • Seznani se, da se s pravilnim kolobarjenjem lahko v veliki meri izognemo pojavlajnju bolezni, škodljivcev in plevelov ter vplivamo na rodovitnost tal.

    Vaja:

  • sestava kolobarja.

  • Varstvo rastlin

  • bolezni,

  • škodljivci,

  • metode varstva,

  • rastlin,

  • kemično varstvo rastlin.

  • razlikuje bolezni in škodljivce,

  • seznani se z različnimi načini varstva rastlin,

  • pozna pogoje za okužbo,

  • pozna pomen fitofarmacije,

  • loči fitofarmacevtske pripravke po namenu uporabe,

  • pozna načine uporabe FFS,

  • opiše zahteve pri skladiščenju in problemih pri ostankih,

  • pozna strupenost pesticidov in ostankov v hrani in tleh.

  • Zave se, da s pravilno uporabo in skladiščenjem varujemo človeka in okolje

    Pozna vplive FFS na biocenoze.

    Izračun koncentracije FFS.

    SPECIALNO POLJEDELSTVO

     

     

     

    Uvod v specialno poljedelstvo

  • seznani se s pridelovanjem poljščin v Sloveniji.

  • Spozna poljedelstvo kot panogo kmetijstva z gospodarskega vidika.

     

    Žita

  • pšenica, rž,

  • tritikala,

  • ječmen, oves,

  • koruza,

  • proso,

  • ajda.

  • pozna skupne značilnosti in razvojne faze žit,

  • pozna tehnologijo pridelovanja pšenice, ječmena, rži, tritikala, ovsa, koruze, ajde, prosa,

  • prepozna najpomembnejše bolezni in škodljivce poljščin,

  • predlaga možnosti zatiranja,

  • upošteva varstvo okolja in ekonomičnost pridelovanja.

  • Opredeli pomen krušnih in krmnih žit pri pridelovanju poljščin.

    Vaja:

  • prepoznavanje bolezni in škodljivcev,

  • prepoznavanje semena različnih vrst žit,

  • ugotavljanje vznika in prezimitve pri oziminah.


  • 2. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    Hmelj (*)

  • opiše morfološke in biološke lastnosti ter sorte,

  • seznani se s tehnologijo pridelovanja hmelja,

  • seznani se z varstvom hmelja pred boleznimi in škodljivci,

  • sušenje in skladiščenje tudi vplivata na kvaliteto.

  • Pridobi osnovna znanja o pridelovanju hmelja in njegovem pomenu v slovenskem poljedelstvu.

     

    Sladkorna pesa (*)

  • seznani se z morfološkimi in biološkimi lastnostmi ter sortami,

  • seznani se s tehnologijo pridelovanja sladkorne pese,

  • seznani se z varstvom pred boleznimi in škodljivci.

  • Pridobi znanja o pridelovanju sladkorne pese in njenem pomenu v slovenskem kmetijstvu.

    Vaja:

  • določi posamezne dele na pesi in razloži njihovo uporabnost.

  • Krompir

  • seznani se z morfološkimi in biološkimi lastnostmi krompirja,

  • seznani se s tehnologijo pridelovanja,

  • seznani se z varstvom pred boleznimi in škodljivci ter možnosti varstva.

  • Opredeli pomen krompirja v Sloveniji v prehrani in možnost samooskrbe s semenom

    Vaja:

  • določi posamezne dele rastline

  • ogled sodobnega skladišča krompirja.

  • Zrnate stročnice

  • fižol,

  • grah,

  • soja,

  • bob,

  • leča.

  • pozna pomen stročnic v kolobarju,

  • spozna pomen v prehrani ljudi in krmi živali,

  • opiše skupne značilnosti stročnic,

  • seznani se s tehnologijo pridelovanja posamezne stročnice,

  • seznani se z najpogostejšimi boleznimi in škodljivci.

  • Spremeni prehranske navade.

     

    Oljnice

  • oljne križnice,

  • sončnice,

  • buče.

  • opiše pomen rastlinskih olj,

  • pozna vsebnost olja v semenih,

  • seznani se s tehnologijo pridelovanja posameznih vrst oljnic,

  • seznani se z varstvenimi ukrepi.

  • Pozna biološko vrednost posameznih vrst olj.

    Vaja:

  • pridobivanje olja (stiskanje, ekstrkcija).

  • Opomba: Zvezdica (*) pomeni izbiro šole pri obravnavanju snovi.


    3. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    Pridelovanje krme

  • seznani se s pridelovanjem detelj, trav, DTM,

  • seznani se s sejanimi travniki in načini obnove travne ruše,

  • seznani se s krmnimi dosevki,

  • pozna prednosti in slabosti zelenega krmnega traku.

  • Pridobi znanja o pridelovanju krme na njivah.

    Spozna, da tudi s krmo lahko povečamo prirejo v živinoreji.

    Vaja:

  • prepoznavanje posameznih vrst krmnih rastlin.

  • Pridelovanje krme na travinju

  • seznani se z značilnostmi rasti in razvoja trav,

  • seznani se s spremenljivostjo vsebnost in prebavljivost hranilnih snovi v travni ruši,

  • seznani se s košnjo in pašo,

  • seznani se z načini konzerviranja krme,

  • seznani se s čredinskimi pašniki,

  • seznani se z oskrbo pašnika.

  • Kako z večjo intenzivnostjo pridelovanja krme na travinju sprostiti njivske površine za pridelovanje poljščin za prehrano ljudi.

    Vaja:

  • določevanje razvojne faze trav.


  • 5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJE ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno: Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja predmetov Strokovno računstvo, Živinoreja, Sadjarstvo in vinogradništvo, Kmetijski stroji, Ekonomika in Praktični pouk.

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • izračunavanje gnojilnih odmerkov;

  • izračunavanje koncentracije fitofarmacevtskih sredstev;

  • Strokovno računstvo

  • procentni račun;

  • hranilne snovi;

  • konzerviranje krme;

  • Živinoreja

  • prehrana domačih živali;

  • zgradba rastlin, semen in plodov;

  • pogoji za uspevanje;

  • Sadjarstvo in vinogradništvo

  • zgradba sadnih rastlin in vinske trte;

  • pogoji za uspevanje;

  • obdelava tal, setev, oskrba, spravilo, varstvo pred boleznimi in škodljivci;

  • Kmetijski stroji

  • stroji za osnovno in dopolnilno obdelavo tal, setev, oskrbo posevkov, spravilo;

  • pridelovanje poljščin in krme;

  • Ekonomika

  • ekonomičnost pridelovanja;

  • vsa znanja;

  • Praktični pouk

  • vsa znanja;