NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK KMETOVALCA

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK - POLJEDELSTVO

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

 

140

140

2.

 

140

140

3.

 

51

51

skupaj

 

291

191


3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijaki:

  • seznanijo se s tehnološkimi postopki v kmetijstvu, organizacijo dela in tehnologijo pridelovanja poljščin,

  • povežejo pridobljena teoretična znanja s praktičnim poukom,

  • spoznajo in se naučijo posameznih del in nalog v poljedelstvu,

  • spoznajo pomen organizacije dela za uspešno proizvodnjo,

  • ekonomično pridelovanje je eden pomembnih ciljev poljedelstva,

  • se vključujejo v dela in naloge za varstvo okolja in smotrno porabo energije in surovin v kmetijstvu,

  • seznanijo se z osnovnimi zahtevami ekološkega pridelovanja poljščin.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    1. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Dijaki:

    Dijaki:

     

    Podnebje

     

       

  • Svetloba,

  • Toplota,

  • Vlaga.

  • meri temperaturo na polju in v skladiščih;

  • meri zračno vlago;

  • meri jakost svetlobe;

  • Od klimatskih dejavnikov je odvisna rajonizacija kmetijske pridelave.

    Ogled meteorološke postaje.

    Tla

     

       

  • fizikalne lastnosti tal,

  • kemične lastnosti tal (kislost),

  • biološke lastnosti tal.

  • jemanje vzorcev zemlje;

  • Razvija odnos do zemlje.

    Od kvalitete tal je odvisna izbira poljščine, ki jo bomo gojili.

    Določi obstojnost struktur agregatov in teksturo tal s prstnim preizkusom.

    Obdelovanje tal

     

       

  • osnovna obdelava tal,

  • dopolnilna obdelava tal,

  • minimalna obdelava tal.

  • določi čas za pravočasno obdelavo tal;

  • z ročnim orodjem obdela manjšo površino tal;

  • Spozna, da z ustrezno in pravočasno obdelavo tal nudimo rastlinam ugodne pogoje za rast in ohranjamo rodovitnost tal.

    Ogled tekmovanja oračev.

    Gnojila

     

       

    1. organska gnojila:

  • hlevski gnoj,

  • gnojevka,

  • gnojnica,

  • kompost,

  • zeleno gnojenje,

  • pognoji njivo s hlevskih gnojem;

  • pognoji travnik z gnojnico ali gnojevko;

  • pripravi kompost;

  • Upošteva predpise o času razvoza gnojevke.

    Seznani se s tem, da s kompostiranjem odstranjujemo organske odpadke.

     

    2. Mineralna gnojila:

  • enostavna (N, P, K),

  • kompleksna.

  • trosi mineralna gnojila;

  • Seznani se, da s pravilnimi odmerki gnojil varujemo okolje.

     

    Seme

     

       

  • zunanje lastnosti semena,

  • notranje lastnosti semena,

  • deklaracija.

  • vzame vzorec semena za analizo;

  • prepoznava semena različnih poljščin;

  • določa kalivost in absolutno težo semena;

  • razloži deklaracijo o semenu;

  • Spozna pomen semenarstva.

    Ogled skladišča semena.

    Setev in saditev

  • pripravi sejalnik in sadilnik;

  • napravi setveni preizkus;

  • napolni sejalnik in sadilnik ter naravna globino setve in sajenja;

  • nastavi marker;

  • Za ustrezen pridelek je potrebna natančna in pravočasna setev oziroma saditev.

     

    Varstvo rastlin

  • pripravi škropilno tekočino in škropi;

  • izbere herbicid, pripravi škropivo in škropi;

  • Razvijajo odnos do varovanja okolja in ljudi.

     

    Kolobar

  • sestavi kolobar;

  • Spozna, da se s pravilnim kolobarjenjem izognemo pojavljanju bolezni in škodljivcev ter plevelov in izboljšujemo rodovitnost tal.

     

    Osnove računalništva

  • uporaba miške;

  • spoznavanje tipkovnice;

  • uporaba tipkovnice;

  •    

    Windows- operacijski sistem.

  • tiskanje dokumentov;

  • prilagajanje nastavitev zaslona;

  •    

    Računalniški program gnojenja.

  • uporaba programa za gnojenje;

  •    

    Računalniški program za varstvo rastlin.

  • uporaba programa za varstvo rastlin;

  •    

    2. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Dijaki:

    Dijaki:

     

    Pridelava žit

     

     

     

  • obdelava tal,

  • setev,

  • gnojenje,

  • oskrba in varstvo pred boleznimi, škodljivci in pleveli,

  • spravilo in skladiščenje.

  • seznanijo se z delovnimi postopki od setve do spravila;

  • Razvijajo odnos do dela in okolja.

    Ogled žetve strnih žit.

    Ogled različnih sort žit.

    Pridelovanje zrnatih stročnic

     

     

     

  • obdelava tal,

  • setev,

  • gnojenje,

  • oskrba in varstvo pred boleznimi, škodljivci in plevelov,

  • spravilo in skladiščenje.

  • seznanijo se z delovnimi operacijami od setve do spravila;

  • Razvijajo odnos do dela in okolja.

    Ogled kolekcijskega nasada stročnic.

    Pridelovanje krompirja

     

     

     

  • obdelava tal,

  • gnojenje,

  • priprava gomoljev za sajenje,

  • sajenje,

  • gnojenje,

  • oskrba in varstvo pred boleznimi, škodljivci in pleveli,

  • izkop krompirja,

  • skladiščenje krompirja.

  • seznanijo se z delovnimi operacijami od setve do spravila;

  • Pridobivajo osnovne spretnosti in znanja za pridelovanje krompirja.

    Ogled sodobnega skladišča za krompir.

    Pridelovanje hmelja (*)

     

     

     

  • obdelava tal,

  • gnojenje,

  • sajenje,

  • rez,

  • oskrba nasada,

  • varstvo pred boleznimi, škodljivci in pleveli,

  • spravilo in sušenje.

  • seznanijo se z delovnimi postopki od sajenja do spravila in sušenja hmelja;

  • Pridobiva osnovne spretnosti za pridelovanje hmelja.

    Ogled sušilnice hmelja.

    Pridelovanje sladkorne pese(*)

     

     

     

  • obdelava tal,

  • gnojenje,

  • setev,

  • oskrba nasada,

  • varstvo pred boleznimi, škodljivci in pleveli,

  • izkop sladkorne pese.

  • seznanijo se z delovnimi postopki od setve do izkopa sladkorne pese;

  • Pridobiva osnovna znanja za pridelovanje sladkorne pese.

     

    Pridelovanje oljnic

     

     

     

  • obdelava tal,

  • gnojenje,

  • setev,

  • oskrba nasada,

  • varstvo pred boleznimi, škodljivci in pleveli,

  • spravilo in skladiščenje.

  • seznanijo se z vsemi delovnimi postopki pridelave oljnic;

  • Pridobijo osnovna znanja za pridelovanje oljnic.

    Ogled oljarne.

    Opomba: zvezdica (*) pomeni izbiro šole pri obravnavanju snovi.


    3. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Dijaki:

    Dijaki:

     

    Pridelovanje krme na njivah

     

     

     

  • zeleni krmni trak,

  • obdelava tal,

  • gnojenje,

  • setev detelj, trav, DTM, krmnih dosevkov, korenovk in gomoljnic,

  • oskrba posevkov,

  • varstvo pred boleznimi in škodljivci,

  • spravilo,

  • konzerviranje.

  • ročno dognojujejo travno rušo;

  • opravijo ročno setev DTM ali vsejavanje v travno rušo;

  • ročno kosijo, grabijo in spravljajo pridelke;

  • Razvijajo osnovne spretnosti in navade za pridelovanje krme.

    Ogled ekoloških poskusov krmnih rastlin.

    Ogled različnih načinov konzerviranja krmnih rastlin.

    Pridelovanje krme na travinju

     

     

     

  • oskrba travinja (spomladanska dela, gnojenje, zatiranje plevela),

  • apnenje travinja,

  • obnova travne ruše,

  • vsejavanje v travno rušo,

  • faze rasti travne ruše,

  • košnja,

  • paša,

  • konzerviranje krme.

  • gnojijo in dognojujejo, kosijo, obračajo, zgrabljajo;

  • kosijo oziroma urejajo pašo na čredinskem pašniku;

  • krmo konzervirajo (sušenje na tleh, dosuševalnih napravah, siliranje);

  • postavijo ograjo na pašniku.

  • Pridobijo osnovne spretnosti za pridelovanje krme na travinju spretnosti za čimbolj ekonomično rabo travinja.

    Ogled vsejavanja v travno rušo.

    Ogled čredinskega pašnika.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • delavniški dnevnik,

  • izdelek ali storitev z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno: Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja iz predmetov Strokovno računstvo, Živinoreja, Sadjarstvo in vinogradništvo, Kmetijski stroji in Praktični pouk.

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • izračunavanje gnojilnih odmerkov;

  • izračunavanje koncentracije fitofarmacevtskih sredstev;

  • Strokovno računstvo

  • procentni račun;

  • hranilne snovi v rastlinah

  • konzerviranje krme;

  • Živinoreja

  • prehrana domačih živali;

  • zgradba rastlin, semen in plodov;

  • splošno poljedelstvo;

  • Sadjarstvo in vinogradništvo

  • zgradba sadnega drevja in vinske trte;

  • pogoji za uspevanje sadnega drevja in vinske trte;

  • setev, oskrba, spravilo, varstvo pred boleznimi in škodljivci;

  • Kmetijski stroji

  • stroji za osnovno in dopolnilno obdelavo tal;

  • stroji za medvrstno obdelavo tal

  • stroji za spravilo pridelkov;

  • pridelovanje poljščin in krme;

  • SIV (Ekonomika)

  • ekonomičnost pridelovanja poljščin in krme;

  • vsa znanja;

  • Praktični pouk

  • vsa znanja;