NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK KMETOVALCA

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK - SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

 

105

105

2.

 

105

105

3.

 

68

68

skupaj

 

278

278


3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijaki:

  • osvojijo praktična znanja, spretnosti in delovne navade, potrebne za opravljanje manj zahtevnih del in opravil v sadjarstvu, vinogradništvu in kletarstvu,

  • spoznajo in se naučijo uporabljati pomagala (žepni kalkulator, merilne naprave in tabele za določanje količine hranil, škropiv, sladkorja v grozdnem soku, zrelosti sadja jemanje vzorcev zemlje in podobno),

  • se usposobijo za vsa opravila pri gojenju in oskrbovanju vinske trte ter predelavi grozdja,

  • se usposobijo za vsa opravila pri gojenju in oskrbovanju različnih sadnih vrst,

  • znajo sadje pravilno obirati, sortirati in shranjevati,

  • razvijejo vse potrebne spretnosti za delo s stroji, orodjem in opremo za sadjarstvo, vinogradništvo in kletarstvo,

  • si pridobijo delovne navade, vestnost, redoljubnost, čut odgovornosti za delo v skupini,

  • si privzgojijo pravilen odnos do narave in okolja,

  • si oblikujejo pravilen odnos do dela in sodelavcev.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    1. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Dijaki:

       

    OSNOVE ORGANOGRAFIJE IN FENOLOGIJE VINSKE TRTE

  • prepoznavajo posamezne dele vinske trte in jih poimenujejo;

  • spoznavajo fenofaze vinske trte;

  • Poznajo pomen posameznih delov vinske trte.

    Pridobijo sposobnost natančnega opazovanja.

    Zapisujejo začetek posameznih fenofaz za različne sorte vinske trte.

    RAZMNOŽEVANJE VINSKE TRTE

  • pomagajo pri oskrbi matičnjaka med vegetacijo;

  • pomagajo pri rezi ključev v matičnjaku;

  • pripravljajo podlage in cepiče za cepljenje;

  • pomagajo pri cepljenju;

  • pomagajo pri sajanju cepljenk v trsnico;

  • pomagajo pri izkopavanju in klasiranju cepljenk;

  • Razvijejo pozitiven odnos do kvalitete sadilnega materiala.

    Pridobijo odgovoren odnos do natančnega dela.

     

    OSNOVE EKONOMIKE

         

    Pomen in vloga kmetijstva v gospodarstvu

  • gospodarske - negospodarske dejavnosti, mesto kmetijstva;

  • značilnosti kmetijske proizvodnje;

  • Spoznajo pomen in vlogo kmetijstva v gospodarstvu.

     

    Osnovni pojmi gospodarjenja

  • osnovni pojmi gospodarjenja;

  • osnovni elementi proizvodnje: narava, ljudje, predmeti dela, delovna sredstva;

  • delitev;

  • fizične oblike denarja, funkcije denarja;

  • vmesna potrošnja, končna potrošnja;

  •  Gospodarstvo osvojijo osnovne pojme gospodarjenja.

    Spoznajo poslovna sredstva kmetije.

     

    Poslovna sredstva kmetije

  • poslovna sredstva kmetije, osnovna sredstva, obratna sredstva;

  • amortizacija, vplivi na amortizacijo, izračun amortizacije;

  • Spoznajo osnovne tržne zakonitosti.

     

    Trg

  • temeljni pojmi o trgu, razvrščanje trgov, posebnost trga s kmetijskimi pridelki;

  • pomen blagovne znamke;

  • zakon ponudbe in povpraševanja;

  • tržno ravnotežje;

  • Znajo izbrati najboljši način prodaje.

    Spoznajo osnovne stroške.

    Se seznanijo z modelno kalkulacijo.

    Se seznanijo z analizo poslovanja.

     

    Načini prodaje

    Pomen tržnega spleta

  • raziskava trga: ankete, testi, ...;

  • prodajne metode, promocija, oglaševanje, pospeševanje prodaje;

  • neposredna prodaja kmetijskih pridelkov: prodaja na pragu;

  •  kmetije, prodaja samoodjemalcem, dostava na dom, sejmi, tržnica, stojnice ob cesti;

  •    

    Analiza poslovanja

  • ekonomika kmetije;

  • kalkulacije: stroški, lastna cena, prodajna cena;

  • ugotavljanje uspešnosti gospodarjenja;

  • analiza poslovanja: storilnost, gospodarnost, donosnost;

  • prihodki - odhodki, dobiček – izguba;

  • knjigovodstvo, letna bilanca;

  •    

    NAPRAVA NOVIH NASADOV

  • pomagajo pri čiščenju terena za nov nasad;

  • trosijo gnojila za založno gnojenje;

  • pomagajo pri količenju vrst in sadilnih mest;

  • kopljejo sadilne jame;

  • pripravljajo sadilne jame za sajenje;

  • pomagajo pri pripravi cepljenk za sajenje;

  • pomagajo pri sajenju vinske trte;

  • pomagajo pri postavljanju kolov za oporo;

  • pomagajo pri napenjanju žice za armaturo;

  • Spoznajo dolgoročen pomen pravilnega sajenja.

    Ogledajo si rigolanje.

    GOJITVENE OBLIKE ZA VINSKO TRTO

  • spoznavajo rodni les vinske trte;

  • pomagajo pri oblikovanju različnih šparonskih gojitvenih oblik;

  • pomagajo pri oblikovanju različnih kordonskih gojitvenih oblik;

  • režejo različne gojitvene oblike

  • pomagajo pri zeleni rezi: odstranjujejo zalistnike, pincirajo, redčijo grozdiče, vežejo letorast;

  • Pridobijo občutek za pravilno obremenitev trt pri zimski rezi.

     

    OBDELAVA TAL

  • pomagajo pri zimski in spomladanski obdelavi tal v nasadu;

  • pomagajo pri mulčenju;

  • kosijo brežine;

  • pomagajo pri tretiranju s herbicidi;

  • kultivirajo tla v nasadu - poletna obdelava;

  • Utrdijo znanje o pomenu obdelave tal razvijejo pozitiven odnos do varovanja okolja.

    Uporabljajo ustrezno zaščitno obleko.

     

    2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    OSNOVE ORGANOGRAFIJE IN FENOLOGIJE SADNIH RASTLIN

  • prepoznavajo posamezne nadzemne dele različnih sadnih vrst;

  • spoznavajo fenofaze v domačem okolju najbolj razširjenih sadnih vrst;

  • prepoznavajo različne sadne vrste v nasadu;

  • Poznajo pomen posameznih delov sadnih rastlin.

    Pridobijo sposobnost natančnega opazovanja.

    Zapisujejo začetek posameznih fenofaz za različne sadne vrste.

    RAZMNOŽEVANJE SADNIH RASTLIN

  • pripravljajo podlage v drevesnici za cepljenje;

  • praktično spoznavajo različne načine cepljenja;

  • cepijo na različne načine;

  • pomagajo pri izkopavanju sadik v drevesnici;

  •    

    NAPRAVA NOVIH NASADOV

  • kopljejo sadilne jame;

  • pripravljajo sadilne jame za sajenje;

  • pripravljajo sadike različnih sadnih vrst za sajenje;

  • sadijo sadike različnih sadnih vrst;

  • pomagajo pri napenjanju žice za armaturo;

  • Spoznajo dolgoročen pomen pravilnega sajenja.

    Ogledajo si rigolanje.

    GOJITVENE OBLIKE SADNIH RASTLIN

  • spoznavajo rodni les različnih sadnih vrst;

  • spoznavajo različne gojitvene oblike;

  • pomagajo pri oblikovanju različnih gojitvenih oblik;

  • vzdržujejo različne gojitvene oblike;

  • pomagajo pri poletni rezi;

  • pomagajo pri redčenju plodov;

  • Spoznajo praktičen pomen uravnavanja razmerja med rastjo in rodnostjo.

     

    GNOJENJE IN NAMAKANJE NASADOV

  • jemljejo vzorcev za analizo tal in ustrezno opremijo vzorec;

  • pomagajo pri trosenju mineralnih gnojil;

  • pomagajo pri postavljanju različnih namakalnih sistemov.

  • Spoznajo praktični pomen analize tal.

     

     

    3. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    VINARSTVO

  • določajo količino sladkorja v grozdnem soku z ročnim refraktometrom in moštnimi tehtnicami;

  • pomagajo pri pripravah kleti in strojev ter naprav za trgatev;

  • pomagajo pri pripravi in negi vinske posode;

  • tržejo grozdje;

  • pomagajo pri različnih fazah predelave belega grozdja;

  • pomagajo pri različnih fazah predelave rdečega grozdja;

  • pomagajo pri žveplanju vinske posode in vina;

  • pomagajo pri pretakanju;

  • pomagajo pri donegovanju vina (čiščenje, filtriranje);

  • pomagajo pri stekleničenju;

  • pomagajo pri pripravi kisa;

  • pomagajo pri destilaciji žganja;

  • Spoštujejo higijenske predpise pri delu v kleti.

    Pridobijo odgovoren odnos do dela.

    Pridobijo spretnost za opravljanje posameznih opravil v kleti.

    Pomagajo v kleti.

    OBIRANJE IN SHRANJEVANJE SADJA

  • pomagajo pri določanju zrelosti sadja;

  • obirajo sadje;

  • sortirajo plodove s pomočjo različnih kalibratorjev;

  • pomagajo pri embaliranju sadja;

  • Sodelujejo v skupini, upoštevajo normative.

    Pomagajo v hladilnici.

    BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI VINSKE TRTE TER ZAŠČITA

  • prepoznavajo najpomembnejše bolezni in škodljivce vinske trte;

  • pomagajo pri pravilni pripravi škropilne raztopine;

  • pomagajo pri škropljenju;

  • Spoznajo pomen pravilne uporabe zaščitnih sredstev.

    Spoštujejo veljavne predpise.

    Uporabljajo ustrezno osebno zaščito.

    BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI SADNIH RASTLIN TER ZAŠČITA

  • prepoznavajo najpomembnejše bolezni in škodljivce sadnih rastlin;

  • pomagajo pri pravilni pripravi škropilne raztopine;

  • pomagajo pri škropljenju.

  •    

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • delavniški dnevnik,

  • izdelek ali storitev z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno: Pri praktičnem pouku nadgrajujemo znanje, ki so ga učenci pridobili pri predmetih Poljedelstvo, Sadjarstvo in vinogradništvo ter Kmetijski stroji in to znanje uporabljamo pri praktičnem delu v nasadih.

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • pomagajo pri čiščenju terena za nov nasad;

  • kmetijski stroji

  • stroji za napravo nasadov;

  • pomagajo pri gnojenju;

  • kmetijski stroji

  • stroji za trošenje mineralnih gnojil;

  • pomagajo pri obdelavi tal;

  • kmetijski stroji

  • stroji za osnovno in dopolnilno obdelavo tal;

  • pomagajo pri škropljenju;

  • kmetijski stroji

  • stroji za varstvo rastlin;

  • pomagajo pri mulčenju.

  • kmetijski stroji

  • mulčer.