NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK KMETOVALCA

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK - VINARSTVO (izbirni)

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

   

 

2.

 

105

105

3.

 

51

51

skupaj

 

156

156


3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijaki:

  • osvojijo praktična znanja, spretnosti in delovne navade, potrebne za opravljanje manj zahtevnih del in opravil v kletarstvu,

  • spoznajo in se naučijo uporabljati pomagala (žepni kalkulator, merilne naprave in tabele za določanje količine sladkorja v grozdnem soku,

  • se usposobijo za pomoč pri različnih opravilih pri predelavi grozdja,

  • razvijejo vse potrebne spretnosti za pomoč pri delu s stroji, orodjem in opremo za kletarstvo,

  • si pridobijo delovne navade, vestnost, redoljubnost, čut odgovornosti za delo v skupini,

  • si privzgojijo pravilen odnos do narave in okolja,

  • si oblikujejo pravilen odnos do dela in sodelavcev.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    2. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    VINARSTVO

     

     

     

     

  • spoznajo sorte iz svojega vinorodnega okoliša;

  • pomagajo jemati vzorce za določanje časa trgatve;

  • določajo količino sladkorja v grozdnem soku z moštnimi tehtnicami;

  • določajo količino sladkorja v grozdnem soku z ročnim refraktometrom;

  • pomagajo pri določanju kislin v grozdnem soku;

  • ogledajo si vinarski laboratorij;

  • pomagajo pri čiščenju kleti in pri pripravi kleti na trgatev;

  • pomagajo pripraviti stroje in opremo za trgatev;

  • pomagajo pri pranju sodov in pri pripravi vinske posode za trgatev;

  • pomagajo pri čiščenju in vzdrževanju lesene vinske posode;

  • pomagajo pri popravljanju pokvarjene vinske posode;

  • pomagajo pri trgatvi, prenašanju in prevažanju grozdja;

  • pomagajo pri pecljanju in drozganju;

  • pomagajo pri stiskanju bele drozge;

  • pomagajo pri razsluzenju mošta;

  • pomagajo pri izluževanju barvil iz rdeče drozge – maceracija;

  • spoznajo pomen uporabe selekcioniranih kvasovk;

  • znajo pripraviti vrelni nastavek;

  • znajo spremljati potek vrenja;

  • pomagajo pri merjenju količine sladkorja v moštu;

  • pomagajo pri merjenju količine kislin v moštu;

  • pomagajo pri dosladkavanju v skladu z veljavnimi predpisi;

  • spoznajo pomen biološkega in kemičnega razkisa;

  • spoznajo pomen žvepla v kletarstvu;

  • pomagajo pri žveplanju vina in vinske posode;

  • pomagajo pri prvem pretoku;

  • pomagajo pri merjenju alkohola z ebulioskopom;

  • pomagajo pri drugem pretoku;

  • spoznajo pomen čiščenja vina in najpomembnejša čistila.

  • Spoštujejo higijenske predpise pri delu v kleti.

    Pridobijo odgovoren odnos do dela.

    Pridobijo spretnosti za opravljanje posameznih opravil v kleti.

    Pomagajo v kleti

     

    3. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

  • pomagajo pri trgatvi;

  • pomagajo pri različnih fazah predelave belega grozdja;

  • pomagajo pri različnih fazah predelave rdečega grozdja;

  •    
     

  • spoznajo najpomembnejše napake vina:

  • porjavitev vina;

  • vonj po žveplovodiku – bekser;

  • vonj in okus po plesnobi;

  • okus po lesu in sodu ter pomagajo pri njihovi odpravi;

  •    
     

  • spoznajo najpomembnejše bolezni vina:

  • kan;

  • ocetni cik;

  • vlečljivost ter pomagajo pri njihovi odpravi;

  •    
     

  • se seznanijo z različnimi oblikami filtrov;

  • pomagajo pri stekleničenju vina;

  • spoznajo možnosti shranjevanja in staranja vina;

  • se naučijo vzeti in opremiti vzorec vina za analizo;

  • spoznajo možnosti za izrabo stranskih proizvodov;

  • spoznajo postopke pridobivanja sadnih vin (ribezovo vino, malinovo vino,...);

  • se naučijo pripraviti vinski kis;

  • pomagajo pri destilaciji žganja;

  • ogledajo si sodobno vinsko klet.

  •    

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • delavniški dnevnik,

  • izdelek ali storitev z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Pri praktičnem pouku nadgrajujemo znanje, ki so ga učenci pridobili pri izbirnem predmetu Vinarstvo in to znanje uporabljajo pri praktičnem delu v vinski kleti.

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • določajo količino sladkorja v grozdnem soku;

  • vinarstvo

  • določanje časa trgatve;

  • pomagajo pri pripravah kleti in strojev ter naprav za trgatev;

  • vinarstvo

  • priprave na trgatev;

  • klet in vinska posoda;

  • pomagajo pri različnih fazah predelave belega grozdja;

  • vinarstvo

  •  spoznajo različne faze v predelavi grozdja;

  • pomagajo pri različnih fazah predelave rdečega grozdja;

  •    

  • spoznajo opremo za predelavo grozdja (pecljalnik, drozgalnik, stiskalnica, vinifikator, ...);

  • kmetijski stroji

  • stroji in oprema za predelavo grozdja;