NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK KMETOVALCA

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK - ZELENJADARSTVO (izbirni)

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

   

 

2.

 

105

105

3.

 

51

51

skupaj

 

 

156


3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijaki:

  • usposobijo se za pomoč pri oskrbi kmečkega vrta,

  • se naučijo pripraviti tla za setev in sajenje,

  • spoznajo ukrepe osnovne in dopolnilne obdelave tal,

  • spoznajo načine setve in vzgojo rastlin na prostem in v zaščitenem prostoru,

  • se usposobijo za oskrbo posevkov od setve do spravila,

  • spoznajo načine spravila, sušenja in skladiščenja vrtnih rastlin,

  • se usposobijo za pomoč pri urejanju in vzdrževanju okolice hiše,

  • spoznajo pomen nenehnega izobraževanja kmetijskega delavca,

  • naučijo se varno ravnati z orodjem in delovnimi stroji ter ga vzdrževati,

  • naučijo se natančnosti in ekonomičnosti pri delu.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    2. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Dijaki:

    Dijaki:

     

    OBDELAVA TAL

     

       

  • osnovna obdelava tal,

  • dopolnilna obdelava tal;

  • spoznajo vrtno orodje;

  • naučijo se lopatanja vrta;

  • naučijo se pravilne uporabe gnojil;

  • naučijo se oblikovanja gredic in priprave zemlje pred setvijo;

  • Razvijajo odgovornost do dela.

    Razvijajo odnos do zemlje in do orodja.

    Razvijajo čut za natančnost.

     

    SETEV IN SAJENJE

     

       

  • čas setve;

  • način setve in setveni pripomočki;

  • sajenje sadik;

  • seznanijo se z izbiro ustreznega časa setve za posamezne rastline;

  • naučijo se sejati na različne načine ob uporabi različnih setvenih pripomočkov;

  • spoznajo pomen različne globine setve glede na debelino semena;

  • seznanijo se z načinom, kako izbrati dobro sadiko in jo pravilno posaditi;

  • Razvijajo čut za natančnost.

    Razvijajo čut za ekonomičnost.

    Razvijajo čut za racionalno izkoriščanje prostora.

    Razvijajo odnos do rastlin kot živih bitij.

     

    OSKRBE POSEVKA

     

       

  • oskrba sadik;

  • okopavanje;

  • zasipavanje;

  • odstranjevanje plevela;

  • zalivanje;

  • zaščita rastlin;

  • prekrivanje rastlin in tal z različnimi materiali za prekrivanje;

  • postavljanje opore;

  • vršičkanje in pinciranje;

  • beljenje in siljenje;

  • naučijo se razlikovati sadiko od sejančka;

  • spoznajo pomen okopavanja;

  • naučijo se pravilno okopavati;

  • naučijo se skrbeti za rastline od setve do spravila;

  • seznanijo se z obdelovalnimi tehnikami za izboljšanje kvalitete pridelka;

  • Razvijajo čut za natančnost.

    Razvijajo čut za ekonomičnost.

    Razvijajo čut za racionalno izkoriščanje prostora.

    Razvijajo odnos do rastlin kot živih bitij.

    Ogled vrtnarije.

     

    3. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    SPRAVILO PRIDELKOV

     

     

     

  • tehnološka in fiziološka zrelost;

  • spravilo in skladiščenje pridelkov;

  • spravilo in skladiščenje semen;

  • oskrba skladiščenih pridelkov in semen;

  • sušenje zelišč;

  • sušenje cvetja;

  • naučijo se ločevati rastline v tehnološki in fiziološki zrelosti;

  • naučijo se pravilno pospraviti pridelek;

  • naučijo se skrbeti za ozimnico;

  • seznanijo se z metodami sušenja zelišč in cvetja za domačo uporabo;

  • Razvijajo čut za natančnost opazovanja.

    Razvijajo čut za racionalno izkoriščanje prostora.

    Razvijajo odnos do rastlin kot živih bitij.

     

    UREJANJE IN VZDRŽEVANJE OKOLICE HIŠE

     

     

     

  • negovanje trate (setev, dognojevanje, košnja);

  • groba in fina priprava in obdelava obhišnih gred;

  • znajo negovati trato;

  • seznanijo se s pripravo okrasne obhišne grede,

  • Razvijajo čut za čistočo.

    Razvijajo čut za estetiko.

    Razvijajo čut za doslednost in natančnost.

    Ogled urejene kmetije.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • delavniški dnevnik,

  • izdelek ali storitev z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno: znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja iz naslednjih predmetov: Zelenjadarstvo, Poljedelstvo, Sadjarstvo in vinogradništvo.

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • obdelava tal,

  • zelenjadarstvo

    poljedelstvo

  • tehnologija pridelovanja vrtnin,

  • obdelava tal, gnojenje,

  • setev in sajenje,

  • zelenjadarstvo

    poljedelstvo

    sadjarstvo in vinogradništvo

  • razmnoževanje rastlin, tehnologija pridelovanja vrtnin,

  • razmnoževanje rastlin,

  • razmnoževanje sadnih rastlin,

  • oskrba posevka,

  • zelenjadarstvo

    poljedelstvo

  • obdelava tal, obdelovalne tehnike, škodljivi vplivi okolja, tehnologija pridelovanja vrtnin,

  • obdelava tal, gnojenje,

  • spravilo pridelkov in semen,

  • zelenjadarstvo

    poljedelstvo

  • tehnologija pridelovanja vrtnin,

  • tehnologija pridelovanja poljščin,

  • urejanje in vzdrževanje okolice hiše.

  • poljedelstvo

  • obdelava tal.