NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK KMETOVALCA

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

VINARSTVO (izbirni)

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

   

 

2.

70

 

70

3.

   

 

skupaj

70

 

70


3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijaki:

  • spoznajo gospodarski pomen vinarstva in mesto vinarstva pri nas in v svetu,

  • spoznajo parametre po katerih se določa čas trgatve,

  • se znajo pravilno pripraviti na trgatev,

  • spoznajo sodobno tehnologijo predelave belega in rdečega grozdja,

  • spoznajo možnosti za izboljšavo mošta,

  • se naučijo vino s pravilnim kletarjenjem donegovati in ponuditi potrošniku,

  • spoznajo stroje, ki se uporabljajo v kletarstvu,

  • pridobijo spretnosti, natančnost, ekološko zavest in občutek za ekonomičnost,

  • sodelujejo v skupini.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    2. letnik:

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Dijaki:

    Dijaki:

     

    TRGATEV

     

     

     

  • dozorevanje grozdja;

  • določanje časa trgatve;

  • priprave na trgatev;

  • klet in vinska posoda;

  • spoznajo pomen spremljanja dozorevanja grozdja;

  • znajo določiti količino sladkorja  v grozdnem soku z ročnim refraktometrom in moštnimi tehtnicami;

  • spoznajo metode za določanje ostalih parametrov za določanje časa trgatve;

  • se znajo pravilno pripraviti na trgatev;

  • spoznajo različne vrste vinske posode;

  • se naučijo vinsko posodo pravilno negovati;

  •  Ravnajo v skladu s higijenskimi predpisi in strokovnimi navodili.

    Določanje časa trgatve.

    Ogled prevzema grozdja.

    PREDELAVA GROZDJA

     

     

     

  • razsluzenje;

  • maceracija

  • predelava belega grozdja;

  • predelava rdečega grozdja;

  • korekcija mošta;

  • vrenje;

  •  spoznajo različne faze v predelavi grozdja;

  • razlikujejo postopke v predelavi belega in rdečega grozdja;

  • poznajo pomen razsluzenja mošta;

  • poznajo pomen maceracije;

  • poznajo vlogo sodobnih enoloških sredstev pri predelavi;

  • spoznajo možnosti za dosladkavanje mošta;

  • spoznajo možnosti za znižanje kislin v moštu;

  • spoznajo vlogo selekcioniranih kvasovk na vrenje;

  • spoznajo pogoje za pravilen potek vrenja;

  • Ravnajo v skladu s priporočili stroke.

    Upoštevajo veljavne zakonske predpise.

    Pomagajo v kleti v času predelave.

    KLETARJENJE

     

     

     

  • pretakanje vina;

  • uporaba žvepla v kletarstvu;

  • čiščenje vina;

  • filtracija vina;

  • analiza vina;

  • stekleničenje;

  • se naučijo vino pravočasno pretočiti;

  • spoznajo pomen žvepla v kletarstvu in znajo vino ustrezno žveplati;

  • spoznajo vrste čistil in jih znajo ustrezno uporabljati;

  • spoznajo pomen in načine filtriranja vina;

  • spoznajo minimalno opremo za stekleničenje vina;

  • Pridobijo odgovornost za pravilno izvedbo posameznih tehnoloških  postopkov v kletarstvu.

    Pomagajo pri različnih fazah nege vina.

    BOLEZNI IN NAPAKE VINA

     

     

     

  • najpomembnejše bolezni vina;

  • najpomembnejše napake vina;

  • poznajo razlike med boleznimi in napakami vina;

  • poznajo vzroke za nastanek bolezni in napak vina;

  • spoznajo možnosti za odpravo bolezni in napak vina;

  • spoznajo pomen higijene v kletarstvu;

  • Razvijajo odgovoren odnos do dela.

    Z ustreznim kletajenjem znajo preprečiti razvoj bolezni in napak.

     

    STRANSKI PROIZVODI

     

     

     

  • kis;

  • žganje;

  • posebne vrste vina;

  • spoznajo možnosti za pridobivanje drugih proizvodov iz grozdja in vina;

  • spoznajo metode za pridobivanje penečih vin;

  •  

    Delajo vinski kis.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • dozorevanje grozdja;

  • vinogradništvo

  • fenofaze - zorenje grozdja;

  • stroji in kletarska oprema;

  • kmetijski stroji

  • stroji za predelavo grozdja;