Izobraževalni program: POMOČNIK V ŽIVILSTVU
Sprejeto na 35.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Na izpitu ocenjujemo:
Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izpitno nalogo je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedene izpitne naloge služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posameznega izdelka/storitve, zato je možno za zaključni izpit izvesti druge primerljive storitve. Vse izpitne naloge navedene v katalogu so opisane informativno.
Izpitne naloge določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep kandidatu o vrstah in številu izpitnih nalog. Brez pisnega sklepa sme kandidat uporabiti le pripomočke, dovoljene s tem katalogom.
Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev, pri tem preverimo celovitost funkcionalnih znanj, spretnosti, sposobnosti, poznavanje tehnologije dela in delovnih sredstev ter predpisov in ukrepov varstva pri delu, ki so tipične za poklic.
Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:
Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Tehnično poročilo izdela pod nadzorom.
IZDELEK ALI STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Vzdrževanje in zagotavljanje osebne higiene in urejenosti na delovnem mestu |
Ustrezna osebna urejenost in uporaba čiste delovne obleke, upoštevanje vseh zahtev za zagotavljanje in vzdrževanje osebne higiene. |
Uporaba delovne obleke, osebna urejenost in čistost telesa, redno umivanje in uporaba mila ter razkužil, opravljeni zdravniški pregledi. |
Uporaba zaščitnih sredstev, varovanje premoženja in okolja ter ljudi |
Varno opravljanje del, ustrezna uporaba zaščitnih sredstev, izvajanje dela na način, ki ne ogroža drugih, premoženja ali okolja. |
Upoštevanje pravil varstva pri delu, požarne varnosti ter ekologije in osebne urejenosti na delu. |
Uporaba čistil in pralnih sredstev ter priprav za vzdrževanje higiene: čiščenje in razkuževanje |
Pravilna raba namenskih čistil in pralnih sredstev, čiščenje prostorov in naprav, pravilna uporaba strojnih naprav za čiščenje (visokotlačnih čistilnikov, industrijskih sesalnikov idr.) in s tem zagotavljanje higiene. |
Uporaba ustreznih zaščitnih sredstev, varno in natančno delo, upoštevanje higienskih in ekoloških predpisov. |
Ureditev delovnih mest in prostorov |
Priprava delovnega mesta za nemoteno delo (priprava surovin, materialov, embalaže, orodij, pripomočkov, zaščitnih sredstev, dokumentacije). |
Upoštevanje delovne in tehnološke discipline. |
Poznavanje in merjenje tehnoloških parametrov |
Merjenje in odčitavanje temeljnih tehnoloških parametrov, kot so: temperatura, pritisk, prostornina, masa. |
Natančnost, zanesljivost meritev, ukrepanje ob odstopanjih (obveščanje, reguliranje). |
Prevzemi surovin |
Priprava in mešanje surovin po navodilih. |
Upoštevanje navodil v podjetju. |
Dela v skladiščih, hladilnicah in zamrzovalnicah |
Označevanje blaga in embalaže, pomen oznak, zlaganje, razmere skladiščenja (temperatura, vlaga, svetloba, lom, nadzirana (kontrolirana) atmosfera) za posamezna živila ali surovine. |
Natančnost, zanesljivost, odgovornost pri delu, zaščitna sredstva, upoštevanje skladiščnega reda, kala pri skladiščenju in gospodarske škode. |
Embaliranje, deklariranje in pakiranje izdelkov |
Embaliranje izdelkov, pravilno označevanje, pakiranje in ustrezna priprava za nadaljnje skladiščenje ali transport. |
Uporaba različnih pripomočkov in delo s stroji za pakiranje, upoštevanje navodil, natančnost, usklajenost deklaracije z izdelkom, racionalna raba embalaže. |
Interni transport |
Transport razsutih in embaliranih izdelkov z vozički, trakovi, transport tekočin v cisternah, čiščenje transportnih naprav. |
Varno in odgovorno ravnanje pri transportu, upoštevanje navodil za delo, čiščenje. |
Dela v predelavi |
Opravljanje preprostih del v predelavi živil (rezanje, mletje, mešanje, polnjenje strojev, pranje, toplotna obdelava…) oziroma pomoč pri izvajanju predelovalnih del. |
Upoštevanje varnostnih predpisov, delovnih in tehnoloških navodil, poznavanje nevarnosti, značilnost živil in surovin. |
Sortiranje sadja in zelenjave ter njihova priprava za prodajo |
Sortiranje zelenjave in sadja, kalibriranje in klasiranje, prebiranje in priprava sveže zelenjave in sadja za prodajo. |
Upoštevanja navodil, tržnih zahtev, estetsko zlaganje. |
Praktični del zaključnega izpita traja do 23 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 20 ur, za delovne preizkuse do 3 ure. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI cca |
DELEŽ cca |
1. priprava naloge |
30 % |
|
2. strokovnost (izdelava,kakovost) |
50 % |
|
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
|
4. ustni zagovor |
10 % |
|
SKUPAJ |
100 % |
|
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 92 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 91 do 81 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 80 do 67 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 66 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.