NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK V ŽIVILSTVU

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 35.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

 

420

420

2.

 

525

525

3.

 

357

357

skupaj

 

1302

1302

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijaki:

  • naučijo se temeljnih pravil iz varstva pri delu,

  • spoznajo temelje preprečevanja požarov in ukrepanja ob le-teh,

  • naučijo se temeljev za zagotavljanje higienskih zahtev v živilski industriji,

  • spoznajo vplive živilske industrije na okolje in načine varovanja okolja,

  • naučijo se preudarne porabe vode, energije in materialov,

  • spoznajo pomen mikroorganizmov v živilski industriji,

  • spoznajo živilske obrate, delovne prostore in njihovo urejenost,

  • spoznajo dejavnike, ki vplivajo na delo in kakovost proizvodov,

  • spoznajo pripravo različnih živil in se naučijo osnovnih postopkov za njihovo celotno ali le delno pripravo,

  • seznanijo se s proizvodnimi postopki v živilski industriji,

  • naučijo se preprostih del pri transportu in se seznanijo z različnimi vrstami transporta,

  • naučijo se ustreznega skladiščenja različnih živil, surovin in drugih materialov,

  • spoznajo surovine in druge materiale za izdelavo različnih živil,

  • naučijo se čistiti prostore, opremo in naprave v živilstvu,

  • spoznajo načine razkuževanja v živilski industriji,

  • spoznajo stroje in opremo za industrijsko in obrtno pripravo različnih živil (mleka in mlečnih izdelkov, olj, pijač, sadja in zelenjave…) in se naučijo ravnanja s preprostejšimi napravami in stroji,

  • naučijo se opravljanja različnih preprostejših del in opravil, kot so: čiščenje, vzdrževanje higiene, enostavna merjenja, interni transport, skladiščenje, pakiranje, …,

  • spoznajo različne vrste embalaže in se naučijo ustreznega pakiranja živil,

  • naučijo se vzdrževanja urejenega delovnega mesta oziroma ga znajo primerno urediti,

  • razvijajo poklicno pripadnost in zavest o poklicni odgovornosti,

  • pridobivajo spretnosti: natančnost, točnost in zanesljivost pri delu,

  • razvijajo komunikativnost, sposobnost dela v skupini in osebno odgovornost.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    VARSTVO PRI DELU, PRED POŽARI IN EKOLOGIJA

    Dijaki

    Dijaki

     

  • poznajo varovanje ljudi pri delu

  • poznajo varovanje premoženja

  • spoznajo varovanje okolja

  • spoznajo osebna zaščitna sredstva, nevarnosti pri delu in varovanje pri delu s stroji in napravami;

  • seznanijo se z ukrepi za preprečevanje požarov, varovanje premoženja in zaposlenih;

  • spoznajo načine sortiranja in odstranjevanja odpadkov;

  • Razvijajo odgovornost za: preprečevanje požarov, varovanje ljudi in premoženja.

    Praktični pouk v šolskih delavnicah in v živilski industriji ter v podjetjih za pripravo hrane.

    HIGIENA NAPRAV IN PROSTOROV

     

     

     

  • usvojijo higieno prostorov

  • usvojijo higieno naprav in strojev

  • poznajo čistilna in pralna sredstva

  • poznajo naprave in stroje za čiščenje

  • naučijo se čiščenja prostorov;

  • naučijo se temeljev čiščenja strojev in naprav;

  • spoznajo različne vrste čistil in razkužil, njihovo namembnost in uporabo;

  • spoznajo in se naučijo uporabljati pripomočke in stroje za čiščenje;

  • Navajajo se na natančno upoštevanje higienskih predpisov in dojamejo pomembnost le-teh.

    Navajajo se na red in čistočo v živilski industriji.

     

    OSEBNA HIGIENA

     

     

     

  • obvladajo higieno rok

  • obvladajo higieno telesa

  • obvladajo higieno delovne obleke

  • znajo vzeti bris

  • naučijo se pravilnega čiščenja rok;

  • zavedajo se pomena osebne higiene pri delu,

  • spoznajo zahteve pri zagotavljanju higiene delovnih oblek;

  • spoznajo temelje za jemanje brisov oseb, prostorov, naprav ter načine nadzora vzdrževanja higiene;

  • Sprejemajo potrebo po zagotavljanju čistoče v živilskih obratih.

     

    UREJENOST DELOVNEGA MESTA IN PROSTOROV

     

     

     

  • poznajo urejenost delovnih sredstev

  • poznajo urejenost prostorov

  • znajo pravilno odstraniti odpadke

  • znajo pripraviti prostore za DDD

  • spoznajo zahteve po urejenih vzdrževanih in čistih delovnih sredstvih;

  • spoznajo zahteve po urejenosti delovnih prostorov in posameznih delovnih mest ter načine za zagotavljanje le-tega ter se naučijo ustrezne njegove priprave

  • naučijo se ustreznega ravnanja z odpadki in odstranjevanja teh z delovnih mest in iz prostorov;

  • Spoštujejo zahteve za zagotavljanje nemotenega dela.

    Razvijajo čut za delovno disciplino.

     

     

  • spoznajo pripravo prostorov za izvajanje dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije;

  •    

    MERJENJE TEHNOLOŠKIH IN PROIZVODNIH PARAMETROV

     

     

     

  • znajo izmeriti najznačilnejše tehnološke parametre

  • naučijo se merjenja in odčitavanja: temperature, tlaka, relativne vlažnosti, prostornine, mase, …;

  • spoznajo praktičen pomen spremljanja in nadzora posameznih fizikalnih količin;

  • spoznajo merilne naprave;

  • Razvijajo tehnološko disciplino in natančnost.

     

    ŽIVILA

     

     

     

  • spoznajo vrste živil

  • znajo pripraviti živila

  • poznajo surovine in polizdelke ter dodatke za pripravo različnih vrst živil

  • spoznajo načine ugotavljanja kakovosti surovin

  • poznajo naprave in pripomočke pri pripravi živil

  • spoznajo vrste konzerviranja živil

  • spoznajo različna živila;

  • seznanijo se s temelji kulinarične priprave različnih vrst živil in s posebnostmi pri pripravi;

  • spoznajo različne surovine za pripravo živil in dodatke ter polizdelke;

  • naučijo se uporabe pripomočkov in naprav, seznanijo se s potrebno opremo;

  • spoznajo pomen kakovosti surovin za kakovost končnega izdelka;

  • spoznajo različne vrste konzerviranih izdelkov;

  • Pridobivajo poklicne spretnosti in so željni spoznavati novosti.

     

    VODA IN ENERGIJA V ŽIVILSKI INDUSTRIJI

     

     

     

  • spoznajo vodo in paro

  • poznajo varčno porabo vode in energije

  • seznanijo se s pomenom vode v živilski industriji, uporabo in porabo vode in pomenom pare;

  • naučijo se racionalne porabe vode in energije ter varčevanja;

  • Sprejemajo potrebo po varčnosti.

     

    EMBALAŽA

     

     

     

  • poznajo vrste embalaže

  • poznajo označevanje in deklariranje

  • znajo pakirati izdelke

  • seznanijo se z različnimi embalažnimi materiali in različnimi načini pakiranja,

  • spoznavajo pomen in načine deklariranja in označevanja izdelkov;

  • naučijo se temeljev pakiranja živilskih izdelkov;

  •    

    TRANSPORT IN SKLADIŠČENJE

     

     

     

  • poznajo transportna sredstva

  • poznajo interni transport

  • spoznajo transporterje

  • spoznajo skladišča

  • spoznajo značilnosti transporta živil z različnimi sredstvi za transport;

  • spoznajo pomen internega transporta tekočin, sipkih snovi itd.;

  •  

     

     

  • spoznajo različne vrste elevatorjev, brezkončne trakove ter njihove značilnosti;

  • spoznajo temelje skladiščenja živil in skladišč;

  •    

     

    2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    MLEKARSTVO

    Dijaki

    Dijaki

     

  • spoznajo mlekarne

  • poznajo opremo mlekarne

  • spoznajo transport mleka

  • poznajo mlečne izdelke

  • spoznajo kriterije, po katerih delimo sire

  • poznajo načine zagotavljanja higiene v mlekarnah

  • spoznajo embalažo za mleko in mlečne izdelke

  • obvladajo pakiranje mleka in mlečnih izdelkov ter označevanje

  • poznajo skladiščenje mlečnih izdelkov

  • poznajo transport mlečnih izdelkov

  • spoznajo načine zagotavljanja kakovosti mleka in mlečnih izdelkov

  • znajo našteti prostore v mlekarni in opisati njihovo urejenost;

  • spoznajo temeljno opremo v mlekarnah (cisterne, pasterizatorje, polnilne linije…) in njeno namembnost;

  • seznanijo se z načini transporta mleka, zbiranjem mleka in prevzemom mleka v mlekarni;

  • spoznajo temelje za proizvodnjo konzumnega mleka, fermentiranih in maščobnih mlečnih izdelkov, naučijo se preprostejših del (polnjenja, tehtanja, merjenja prostornine, …);

  • spoznajo dela v sirarni, temeljno sirarsko opremo, naučijo se opravljati preprostejša dela v zorilnici sirov, pri skladiščenju, transportu;

  • spoznajo čistilna in pralna sredstva v mlekarnah, CIP sistem, delovno obleko, nadzor;

  • spoznajo ustrezno embalažo za mleko in mlečne izdelke;

  • spoznajo pakirne stroje za mleko in mlečne izdelke ter dela, povezana s pakiranjem in označevanjem;

  • spoznajo skladišča mlečnih izdelkov, nadzor skladiščnih razmer;

  • spoznajo transportne zahteve za mlečne izdelke, načine zagotavljanja hladilne verige;

  • seznanijo se z načini vzorčenja in s kakovostnimi značilnostmi mleka in mlečnih izdelkov;

  • Pridobivajo poklicno identifikacijo.

    Pridobivajo pozitiven odnos do dela.

    So voljni delati v skupini.

    Spoštujejo delovno disciplino.

    Praktični pouk v živilski industriji in v podjetjih za pripravo hrane.

    RIBE

     

     

     

  • poznajo vrste rib in mehkužcev

  • spoznajo ribje izdelke

  • spoznajo izdelke iz morskih sadežev

  • poznajo orodja in naprave

  • spoznajo založenost tržišča z ribami in drugimi morskimi sadeži ter njihove vrste;

  • naučijo se temeljev čiščenja rib, spoznajo različne ribje izdelke ter temelje njihove priprave in kakovostnih zahtev;

  • Želijo spoznavati nove okuse in prehrambene navade.

    Prizadevajo si za širjenje zdrave prehrane.

     

  • obvladajo higienske zahteve in čiščenje

  • naučijo se čiščenja nekaterih morskih sadežev in njihove priprave za nadaljnjo predelavo oziroma uporabo;

  • spoznajo in se naučijo uporabljati različne priprave, orodja in naprave za čiščenje rib, pripravo ledu, hladilnike, zamrzovalnike idr.;

  • spoznajo zahteve za zagotavljanje čistoče prostorov in naprav ter neoporečnosti izdelkov;

  •    

    OLJARSTVO:

     

     

     

  • poznajo surovine

  • poznajo bela olja in bučno olje

  • spoznajo embalažo za olja in polnjenje olj

  • poznajo odstranjevanje ostankov semen in topil

  • obvladajo higieno v oljarnah

  • poznajo skladiščenje olj

  • spoznajo različne vrste oljnic, njihov prevzem in pripravo za skladiščenje in predelavo;

  • seznanijo se z oljarno in temeljnimi načini pridobivanja belega in bučnega olja ter opremo in prostori v oljarni;

  • spoznajo različne vrste embalaže za olja in njihovo pripravo (pranje povratne embalaže);

  • naučijo se polnjenja s preprostimi polnilkami oziroma se naučijo delati ob tekočem traku,

  • spoznajo odstranjevanje odpadnega materiala in pripravo »pogač« ter probleme, povezane s topili za olja;

  • naučijo se temeljev za vzdrževanje higiene v oljarnah, zagotavljanje čistoče naprav in orodij ter zahtev za osebno higieno;

  • spoznajo zahteve za pravilno skladiščenje olj (tema, hlad, skladiščenje v cisternah, …) in morebitne napake olj zaradi nepravilnega skladiščenja, pakiranja ali proizvodnje in načine preprečevanja le-teh;

  • Sprejemajo zahteve po zaščiti okolja.

    Dojamejo pomen organov nadzora in predpisov ter jih spoštujejo.

    Želijo delati racionalno.

    Zavedajo se osebne odgovornosti za varne in kakovostne izdelke.

     

    TESTENINE

     

     

     

  • poznajo surovine

  • poznajo izdelavo testenin

  • spoznajo opremo, stroje, naprave

  • spoznajo surovine (zdrob, durum, jajca, dodatke) v testeninarstvu, zahteve za skladiščenje in pripravo testa za izdelavo testenin;

  • naučijo se pripraviti rezane in ekstrudirane testenine, testeninam podobne izdelke (ribano kašo, ulivance, jušne kroglice, fritate, …),

  • spoznajo potek sušenja testenin, naučijo se opravljati preprostejša dela, povezana s sušenjem testenin;

  • spoznajo naprave in stroje za izdelavo testenin, naučijo se nadzorovati temeljne proizvodne parametre, kot so: temperatura, relativna vlaga, …;

  • Razvijajo smisel za natančno delo.

     

  • znajo pakirati testenine in jih skladiščiti

  • poznajo urejenost testeninskih obratov in zagotavljanje čistoče

  • poznajo načine zagotavljanja kakovosti testenin

  • naučijo se ustreznega pakiranja testenin, spoznajo zahteve, materiale za pakiranje in naprave, pripravo testenin za skladiščenje in transport;

  • spoznajo zahteve po urejenosti, načine suhega in mokrega čiščenja, pripravo prostorov (skladišč) za DDD, …;

  • spoznajo temeljne zahteve za pripravo kakovostnih testeninskih izdelkov;

  • Zavedajo se potrebe po pravilnem skladiščenju.

    Zavedajo se pomena kakovosti izdelkov.

     

    ZELENJAVA

     

     

     

  • poznajo vrste zelenjave in zelenjavnih izdelkov

  • poznajo načine zagotavljanja kakovosti zelenjave in zelenjavnih izdelkov

  • spoznajo hladilnice in skladiščenje zelenjave

  • znajo ravnati s svežo zelenjavo

  • naučijo se pripraviti zelenjavo za zamrzovanje

  • poznajo vlaganje v kis in slanice

  • poznajo sušenje zelenjave

  • spoznajo biološko konzerviranje zelenjave

  • poznajo skladiščenje, embaliranje in transport

  • seznanijo se z različnimi vrstami zelenjave;

  • naučijo se del pri pripravi zelenjave za predelavo (sortiranje, čiščenje in prebiranje);

  • spoznajo temeljne kakovostne zahteve za surovine in izdelke;

  • spoznajo hladilnice za zelenjavo in druge načine in okoliščine skladiščenja zelenjave,

  • naučijo se ustreznega pakiranja zelenjave za prodajo na tržišču, njeno pripravo in spoznajo pakirne stroje in embalažo,

  • spoznajo pripravo in spremembe zelenjave pri zmrzovanju, vrste zamrzovalnih naprav ter načine tajanja;

  • spoznajo pripravo zelenjave za vlaganje v slanice ali kis ter osnovno opremo, naučijo se prebiranja, ustreznega zlaganja zelenjave v kozarce;

  • spoznajo vrste zelenjave za sušenje, sušene zelenjavne izdelke, naprave za sušenje;

  • naučijo se pripraviti zelenjavo za sušenje (rezanje, mletje, čiščenje, …);

  • spoznajo mlečnokislinsko fermentacijo in pogoje za njen nastanek;

  • seznanijo se s stroji, napravami in bazeni ter se naučijo del pri fermentiranju zelenjave;

  • naučijo so preprostih del skladiščenja zelenjave in zelenjavnih izdelkov, spoznajo zahteve pri transportu in polnjenju glede na embalažo in izdelek;

  • Zavedajo se ekonomskih posledic nevestnega opravljanja dela.

    Sprejemajo soodgovornost za kakovost in neoporečnost živil.

    Želijo komunicirati s sodelavci o delovnih problemih in spodbujati pozitivne odnose v podjetju.

     

  • poznajo načine zagotavljanja kakovosti zelenjavnih izdelkov

  • znajo varno odstraniti odpadke in zagotavljati čistočo

  • spoznajo temeljne zahteve za zagotavljanje kakovosti pri prevzemu, predelavi in skladiščenju ter temeljne kakovostne značilnosti zelenjavnih izdelkov

  • spoznajo možnosti kompostiranja in načine odstranjevanja odpadkov, naučijo se temeljev urejanja delovnih naprav in prostorov ter zagotavljanja čistoče v proizvodnji

  • Pripravljeni so delati po navodilih.

     

    SADJE

     

     

     

  • poznajo vrste

  • znajo ravnati s svežim sadjem

  • poznajo hlajenje sadja in zorenje banan

  • poznajo zamrzovanje sadja

  • poznajo izdelavo sokov

  • znajo zagotavljati higieno

  • poznajo zagotavljanje kakovosti sadnih izdelkov

  • seznanijo se z različnimi vrstami in sortami;

  • spoznajo dela pri prevzemu sadja, hlajenju in pripravi sadja za prodajo;

  • naučijo se kalibriranja sadežev, prebiranja, sortiranja, priprave kartonov in druge embalaže;

  • naučijo se priprave sadja za hlajenje in zorenje, nadzorujejo tehnološke parametre, spoznajo hlajenje v nadzirani (kontrolirani) atmosferi, zorilni plin, …;

  • spoznajo pripravo zamrznjenega sadja, zamrzovalnice za sadje, …;

  • spoznajo pripravo sadnih sokov, sadje in druge sestavine sokov ter spoznajo temeljno opremo (mline in stiskalnice), pranje sadja, polnjenje sokov, skladiščenje, …;

  • naučijo se del za zagotavljanje higienskih normativov;

  • spoznajo temeljne kakovostne značilnosti sadnih izdelkov;

  • Prizadevajo si za vzdrževanje dobrih medsebojnih odnosov na delu.

    Zavedajo se pomena naravnih virov in njihove omejenosti.

    Sprejemajo soodgovornost za nastale gospodarske škode.

     

     

    3. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    PIJAČE

    Dijaki

    Dijaki

     

  • poznajo vrste

  • spoznajo vrste brezalkoholnih in alkoholnih pijač

  •    

    BREZALKOHOLNE PIJAČE

     

     

     

  • spoznajo vrste vode

  • poznajo brezalkoholne pijače in napitke

  • poznajo sirupe

  • poznajo transport in skladiščenje pijač ter surovin

  • usvojijo higieno v industriji pijač

  • spoznajo različne vrste mineralnih in preostalih vod, način priprave, polnjenja in embalažo;

  • spoznajo postopke izdelave pijač s CO2 ali brez njega, naučijo se preprostih del pri pranju povratne embalaže, polnilnih linijah, etiketiranju,

  • spoznajo pripravo sirupov, pripravo sladkornih raztopin, polnjenje, …;

  • Razvijajo občutek za solidarnost.

    Sprejemajo tehnološke in druge novosti.

     

  • spoznajo metode zagotavljanja kakovosti v industriji pijač

  • spoznajo skladišča surovin, cisterne, cevovode, zahteve pri skladiščenju in transportu;

  • naučijo se čiščenja prostorov, spoznajo zahteve za zagotavljanje čistoče, pralna in čistilna sredstva ter načine njihove uporabe;

  • seznanijo se s pomenom kakovosti pijač in temeljnimi načini za njihovo zagotavljanje;

  •    

    ALKOHOLNE PIJAČE

     

     

     

  • poznajo vrste

  • poznajo kakovost alkoholnih pijač

  • spoznajo značilnosti alkoholnih pijač in naštejejo vrste alkoholnih pijač;

  • spoznajo kakovostne zahteve za pripravo alkoholnih pijač;

  • Prizadevajo si za kulturo uživanja alkoholnih pijač.

     

    VINO

     

     

     

  • spoznajo grozdje kot temeljno surovino za proizvodnjo vina

  • poznajo pripravo mošta

  • spoznajo vinske kleti in kletarjenje

  • spoznajo alkoholno fermentacijo

  • poznajo predelavo grozdja v vino

  • poznajo transport in skladiščenje vin

  • poznajo metode zagotavljanja urejenosti in čistoče

  • spoznajo dela pri prevzemu grozdja, vrste grozdja in vin;

  • spoznajo dela in naprave za pecljanje, mletje, stiskanje, skladiščenje in parametre, ki jih spremljamo pri tehnološkem postopku;

  • spoznajo prostore v kleteh, vinsko posodo (sode iz lesa; kovinske, plastične, betonske cisterne), način njihovega čiščenja in zaščite ter temeljno nego vina;

  • spoznajo alkoholno vrenje, njen nadzor in nevarnosti

  • spoznajo različne vrste vin (rdeča, bela), njihove značilnosti, naučijo se del pri polnjenju vina in označevanju

  • spoznajo zahteve pri pripravi vina za transport, skladiščenje vina v cisternah, sodih in pripravo vina za stekleničenje;

  • spoznajo pomen arhiviranja vina, zahteve za arhiviranje in vzdrževanje arhivskega vina,

  • seznanijo se z zahtevami za vzdrževanje higiene pri predelavi grozdja, v vinskih kleteh, polnilnicah in skladiščih;

  • Sprejemajo spoznanja o pozitivnih in negativnih učinkih vina.

    Razvijajo pripadnost živilski stroki in industriji.

     

    PIVO

     

     

     

  • poznajo surovine

  • poznajo proizvodnjo piva

  • zagotavljajo čistočo

  • spoznajo surovine za pivo;

  • seznanijo se s temeljnimi napravami in proizvodnjo piva (varjenjem, hmeljenjem, fermentacijo, zorenjem, polnjenjem) ter s prostori v pivovarnah;

  • naučijo se preprostih del pri polnjenju,

  • spoznajo zahteve, čistilna sredstva in naprave za čiščenje v pivovarni,

  •    

    MOČNE ALKOHOLNE PIJAČE

     

     

     

  • spoznajo vrste in surovine

  • poznajo izdelavo žganja

  • poznajo izdelavo likerjev

  • usvojijo požarne zahteve iz varstva pri delu in higienske zahteve pri pripravi močnih alkoholnih pijač

  • spoznajo vrste MAP in značilnosti najpogostejših surovin zanje (sadje, žita, arome, …) ter temeljne postopke proizvodnje;

  • spoznajo pripravo sadja, alkoholno fermentacijo, destilacijo žganja;

  • spoznajo pripravo likerjev, mešanje in polnjenje;

  • razumejo pomen različnih zahtev ter se naučijo opravljati dela tako, da bi jim zadostili;

  • Sprejemajo, da so dobri in usposobljeni kadri največje bogastvo podjetja in so se voljni še dodatno izobraževati in usposabljati.

    Prizadevajo si za dvig tehnične kulture.

     

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • s pregledom in ocenjevanjem delavniških dnevnikov ter

  • izdelkov oziroma storitev z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanje tega predmeta se vsebinsko povezujejo s predmeti: tehnologija, osnove ekonomike in naravoslovje.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • varnost pri delu in požari ter ekologija

  • čiščenje, razkuževanje in zagotavljanje higiene v industriji

  • proizvodni parametri

  • živilska industrija

  • Tehnologija

    Naravoslovje

  • preventiva in ukrepi ter predpisi s področja varstva pri delu, varovanja premoženja in okolja;

  • postopki, čistila, razkužila, osebna higiena, higiena prostorov in naprav, mikroorganizmi;

  • fizikalne količine;

  • procesna tehnika,

  • posamezne živilske tehnologije;

  • merske enote, pretvarjanje,

  • mlekarstvo

  •  

  • tehnologija mleka in mlečnih izdelkov;

  • oljarstvo

  •  

  • vrste olj in njihova izdelava,

  • ribe

  •  

  • pomen in vrste rib, ribji izdelki,

  • testenine

  •  

  • postopki izdelave testenin in surovine zanje;

  • sadje

  •  

  • pomen sadja, vrste, sorte, sadni izdelki in tehnološki postopki njihove izdelave,

  • zelenjava

  •  

  • pomen, vrste zelenjave in zelenjavnih izdelkov ter njihova izdelava;

  • brezalkoholne pijače

  •  

  • vrste, postopki izdelave, polnjenja;

  • alkoholne pijače

  •  

  • alkoholna fermentacija, priprava vina, piva in močnih alkoholnih pijač, procesna tehnika;

  • konzervirana živila

  •  

  • postopki fizikalnega in kemičnega načina konzerviranja;

  • dokumenti v proizvodnji

  • Osnove ekonomike

  • gospodarske škode

  • proizvodnja, obrat, gospodarnost, trg

  • knjigovodske listine

  • stroški, izgube,

  • skladiščenje in transport surovin in izdelkov

  • Tehnologija

    Osnove ekonomike

  • skladišča, hladilnice, zamrzovalnice, transportna sredstva,

  • obračanje sredstev;

  • embalaža in pakiranje živilskih izdelkov

  • Osnove ekonomike

    Tehnologija

  • trženje;

  • embalaža in embalažni materiali;