Izobraževalni program: POMOČNIK V ŽIVILSTVU
Sprejeto na 35.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000
TEHNOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
160 |
50 |
210 |
2. |
160 |
50 |
210 |
3. |
70 |
15 |
85 |
skupaj |
390 |
115 |
505 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijaki:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
PROIZVODNJA IN PROIZVODNI PROCESI |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Si pridobivajo občutek poklicne pripadnosti. Razvijejo občutek za urejenost delovnega prostora. |
Ogled šolskih delavnic. Slike in sheme proizvodnih prostorov. |
VARSTVO PRI DELU |
|
|
|
|
|
Razvijajo osebno odgovornost glede varstva pri delu. Pridobijo občutek za varno delo in za zavest o pomenu zmanjševanja nesreč. Naučijo se temeljev za varno delo z ročnim orodjem. Zavejo se pomena varovanja lastnega zdravja in zdravja sodelavcev. Zavejo se pomena pravilne uporabe osebnih zaščitnih sredstev. |
Vaja: prikaz nekaterih sredstev za zaščito delavca pri različnih opravilih. |
VARSTVO PRED POŽARI |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovornost za preprečevanje požarov in s tem za varovanje ljudi in premoženja |
|
EKOLOŠKI VPLIVI INDUSTRIJE |
|
|
|
|
|
Razvijajo lastno odgovornost za varovanje okolja. Sprejemajo “zeleno zavest”. Sprejemajo potrebo po racionalni porabi naravnih virov. |
|
OSNOVE HIGIENSKEGA MINIMUMA |
|
|
|
|
|
Navajajo se na natančno upoštevanje higienskih predpisov in dojamejo njihovo pomembnost. |
Vaja: nadzor osebne higiene z brisi. |
MIKROORGANIZMI |
|
|
|
|
|
Sprejemajo potrebo po upoštevanju navodil in predpisov. Sprejemajo osebno odgovornost pri pripravi živil in se navajajo na vlogo živilca kot delavca, ki varuje zdravje tudi drugih ljudi. |
|
MERJENJE FIZIKALNIH KOLIČIN IN MERILNE NAPRAVE |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost pri merjenju. Razvijajo tehnološko disciplino glede razmer v skladišču in pomena upoštevanja navodil za delo. |
Merjenje temperatur z različnimi termometri. Merjenje zračnega tlaka v prostoru in na prostem. Tehtanje. Pregled tabel različnih relativnih vlag pri konzerviranju različnih živil. |
TRANSPORT SNOVI |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za primeren transport posameznih živil. |
Ogled vodokaznega stekla in plovca za merjenje nivoja. Ogled transportnih sredstev. |
EMBALAŽA |
|
|
|
|
|
Sprejemajo pomembnost embalaže z vidika trženja, ekologije, tehnoloških zahtev. |
Vaje: demonstracija embalažnih materialov. |
SKLADIŠČENJE |
|
|
|
|
|
Zavejo se posledic nepravilnega skladiščenja. |
Ogled skladišč za različna živila. |
ŽIVILA |
|
|
|
|
|
||
KONZERVIRANJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko disciplino in se navajajo na delo. Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo varčnost in ekološko zavest. |
Ogled naprav za hlajenje in zamrzovanje. |
TOPLOTNA OBDELAVA ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Sprejemajo odgovornost za kakovost izdelkov. |
Ogled naprav za toplotno obdelavo. |
DEHIDRIRANJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
||
KEMIČNI NAČINI KONZERVIRANJA |
|
|
|
|
|
Sprejemajo odgovornost za zdravje porabnikov. Razvijajo natančnost. |
Demonstracija kemičnih konzervansov. |
PROCESNA TEHNIKA |
|
|
|
|
|
Vaja v laboratoriju: demonstracija filtrnih sredstev. Ogled shem destilacije. Slike mešal. |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
MLEKARSTVO |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Pridobivajo občutek poklicne indentitete. |
|
SIRI |
|
|
|
|
|
Pridobivajo si poklicna znanja in veščine. Razvijajo natančnost. Sprejemajo kakovostne zahteve za izdelke. |
Ogled mlekarne. Miselni vzorci: siri. Vzorci različnih pakiranj mlečnih izdelkov. |
RIBE |
|
|
|
|
|
Voljni so odkrivati nova znanja in izkušnje. |
Slike rib, mehkužcev, rakov, školjk. Ogled ribarnice. |
OLJARSTVO |
|
|
|
|
|
Razvijajo zavest o poklicni odgovornosti. Razvijajo občutek za kakovosten izdelek. Razvijajo lastno odgovornost in ekološko zavest. |
Vzorci olj in surovin za olja. Sheme predelave. Plakati oljnic. Vzorci maščob. |
|
|||
TESTENINE |
|
|
|
|
|
Zavejo se pomena kmetijstva. |
Vzorci testenin. Plakati, prospekti, miselni vzorci testenin. |
ZELENJAVA |
|
|
|
|
|
Sprejemajo vlogo živilca za varovanje zdravja ljudi. |
Vzorci in slike različnih vrst zelenjave. |
|
|
Razvijajo smisel za ustrezno izbiro predelovalnih postopkov za ohranjanje hranljivih snovi v izdelku. |
|
|
|
Vzorci različnih kisov. |
|
|
|
Želijo varovati sebe in premoženje pri delu. |
Vzorci, slike zelišč in začimb. |
SADJE |
|
|
|
|
|
Zavedajo se pomena zdrave prehrane za porabnika. Sprejemajo pravne zahteve za živila. Sprejemajo potrebo po preudarni porabi energije in drugih naravnih virov. |
Vzorci, plakati, slike sadja. Vzorci sadnih živil. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
PIJAČE |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Sledijo spremembam in težnjam na tržišču. Razvijajo sposobnost opazovanja. |
Vzorci embalaže za pijače in brezalkoholnih pijač. |
ALKOHOLNE PIJAČE |
|
|
|
VINO |
|
|
|
|
|
Slike, primeri grozdnih sort. Zemljevid Slovenije vinorodne dežele in okoliši. |
|
PIVO |
|
|
|
|
|
Želijo si zagotavljati in izboljševati kakovost izdelkov. Zavedajo se potrebe po kulturi pitja alkoholnih pijač. Prizadevajo si za urejen videz pri delu. |
Vzorci ječmena, slada, hmelja. Slike pivovarn in opreme. |
MOČNE ALKOHOLNE PIJAČ |
|
|
|
|
|
Sprejemajo zahteve po nadzoru nad alkoholnimi pijačami. Zavedajo se problemov alkoholizma. Razvijajo natančnost in zanesljivost pri delu. |
Sheme delitve močne alkoholne pijače. Določanje % alkohola (alkoholmetri). |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno
Znanje tega predmeta se vsebinsko povezujejo s predmeti: praktični pouk, naravoslovje in osnove ekonomike.
Konkretno
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Praktični pouk Osnove ekonomike |
|
|
Praktični pouk Naravoslovje |
|
|
Osnove ekonomike |
|
|
Praktični pouk |
|