A. SPLOŠNI DEL
Ime izobraževalnega programa: POMOČNIK V ŽIVILSTVU nižje poklicno
izobraževanje
Naziv poklicne
izobrazbe: pomočnik v živilstvu/pomočnica v živilstvu
Trajanje
izobraževanja: dve leti in pol
Posebni vpisni
pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni
zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.
Cilji
izobraževalnega programa
Poleg splošnih ciljev vzgoje izobraževalni program omogoča dijakom, da:
utrdijo oziroma dopolnijo
splošno izobrazbo iz najpomembnejših osnovnošolskih predmetov, pomembnih za
življenjsko in poklicno uspešnost,
si pridobijo praktično in
teoretično znanje iz živilstva (mlekarstva, testeninarstva, oljarstva,
proizvodnje pijač, predelave sadja in vrtnin…),
si razvijajo sposobnosti za
samostojno opravljanje dela na svojem delovnem področju, in sicer na osnovi
tehnološke dokumentacije, navodil ter predpisanih postopkov dela,
se usposobijo za opravljanje
posameznih srednje ali manj zahtevnih delovnih operacij v proizvodnem procesu,
se zavedajo pomena higiene
živil,
osvojijo elemente za
zagotavljanje kakovosti,
se naučijo prilagajati novim
situacijam na delovnem mestu,
pridobivajo znanja iz varstva
pri delu, požarnega varstva in varstva okolja,
si razvijajo ekološko zavest,
varčnost in osebno odgovornost,
si razvijajo humanost,
poštenost, zanesljivost,
si razvijajo sposobnosti za
prilagajanje delovnemu okolju in sodelovanje v kolektivu.
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
Predmeti
|
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
|
Tehnologija
|
ustno
|
Osnove ekonomike
|
ustno
|
Praktični pouk
|
dnevnik praktičnega pouka, izdelek ali storitev in zagovor
|
Vsebina zaključnega
izpita
Teoretični del:
pisni in ustni izpit iz
slovenščine.
Praktični del:
izdelek oziroma storitev in
zagovor.