A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: POMOČNIK V ŽIVILSTVU nižje poklicno izobraževanje

Naziv poklicne izobrazbe: pomočnik v živilstvu/pomočnica v živilstvu

Trajanje izobraževanja: dve leti in pol

Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.

Cilji izobraževalnega programa

Poleg splošnih ciljev vzgoje izobraževalni program omogoča dijakom, da:

  • utrdijo oziroma dopolnijo splošno izobrazbo iz najpomembnejših osnovnošolskih predmetov, pomembnih za življenjsko in poklicno uspešnost,
  • si pridobijo praktično in teoretično znanje iz živilstva (mlekarstva, testeninarstva, oljarstva, proizvodnje pijač, predelave sadja in vrtnin…),
  • si razvijajo sposobnosti za samostojno opravljanje dela na svojem delovnem področju, in sicer na osnovi tehnološke dokumentacije, navodil ter predpisanih postopkov dela,
  • se usposobijo za opravljanje posameznih srednje ali manj zahtevnih delovnih operacij v proizvodnem procesu,
  • se zavedajo pomena higiene živil,
  • osvojijo elemente za zagotavljanje kakovosti,
  • se naučijo prilagajati novim situacijam na delovnem mestu,
  • pridobivajo znanja iz varstva pri delu, požarnega varstva in varstva okolja,
  • si razvijajo ekološko zavest, varčnost in osebno odgovornost,
  • si razvijajo humanost, poštenost, zanesljivost,
  • si razvijajo sposobnosti za prilagajanje delovnemu okolju in sodelovanje v kolektivu.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Tehnologija

    ustno

    Osnove ekonomike

    ustno

    Praktični pouk

    dnevnik praktičnega pouka, izdelek ali storitev in zagovor

    Vsebina zaključnega izpita

    Teoretični del:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine.

    Praktični del:

  • izdelek oziroma storitev in zagovor.