SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETIJSKO PODJETNIŠKI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA:

GOSPODARJENJE V KMETIJSTVU

2. ŠTEVILO UR PO POSAMEZNIH LETNIKIH IN OBLIKAH IZOBRAŽEVALNEGA DELA

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

Skupaj

Teorija

Vaje skupaj

Vaje z delitvijo

1.

105

86

19

15

2.

68

48

20

20

Skupaj

173

134

39

35

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijak se usposobi za :

4. OPERATIVNI CILJI PREMETA

1. letnik

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

OSNOVE SLOVENSKE IN SKUPNE EVROPSKE KMETIJSKE POLITIKE

Dijak:

Dijak:

Razvoj slovenskega kmetijstva

Kmetijska politika EU

 

  • razloži posebnosti in pomen kmetijstva za gospodarstvo države;
  • razloži temeljne smernice strategije razvoja slovenskega kmetijstva;
  • našteje ukrepe nacionalne kmetijske politike;
  • razloži zgodovinski razvoj evropske skupnosti;
  • našteje institucije v evropski skupnosti;
  • opredeli smernice skupne evropske kmetijske politike;
  • našteje osnovne ukrepe v skupni kmetijski politiki EU;
  • našteje vrste in opiše delovanje strukturnih skladov;
  • pozna enoten programski dokument;
  • se zave pomena integracijskih procesov za odpravljanje socio-ekonomskih razlik v družbi;
  • se zave vpliva kmetijske politike na uspešnost gospodarjenja kmetijskega gospodarstva;
  • se zave odvisnosti gospodarjenja na kmetijskem gospodarstvu od mednarodnih tokov;
  • Ogled:

    - reklamno gradivo Evropske unije

    Vaja:

    - spremljanje novosti na področju zakonodaje Slovenije in EU

    ZAKONODAJA V KMETIJSTVU

    Zakonske podlage v kmetijstvu

  • našteje temeljne zakonske in podzakonske predpise, pravilnike, s področja skupne evropske kmetijske politike;
  • pri svojem delu upošteva zakone s področja kmetijstva, varstva pri delu, varstva rastlin in okolja ter ekologije;
  • razloži osnove davčne zakonodaje;
  • rešuje konkretne probleme s pomočjo pravnih podlag;
  • razloži osnove zemljiške zakonodaje na podlagi katastra in zemljiške knjige;
  • našteje zemljiške operacije;
  • razloži pogoje nakupa in prodaje kmetijskih zemljišč;
  • upošteva zakonodajo s področja varstva rastlin;
  • razloži zakonsko definicijo gozda;
  • pozna izvrševanje lastninske pravice na gozd,
  • razvije natančnost, razumevanje in zanesljivost pri uporabi pravnih predpisov;
  • se zave odgovornosti pri delu;
  • se zave pomena skupinskega dela in reševanja problemov;
  • razvije sposobnost komuniciranja;
  • razvije samodisciplino, odločnost;
  • razvije odnos do ohranjanja kmetijskega prostora in kulturne krajine;
  • Vaja:

    - iskanje zakonov in predpisov s področja kmetijske dejavnosti na internetu

    Vaja:

    - uporaba interneta pri zbiranju dokumentacije za investicije, subvencije, kredite,…

    Vaja:

    - ogled katastra in zemljiške knjige

    Delovnopravna zakonodaja
  • upošteva predpise o delovnih razmerjih;
  • razlikuje posamezne vrste pogodb in jih uporabi glede na zahteve;
  • upošteva pravice in obveznosti pogodbenih strank;
  • razlikuje in razume smisel kupo-prodajne pogodbe;
  • krepi samozavest in oblikuje svoje stališče o stroki in razmerjih na kmetiji ali v podjetju in družbi;
  • Vaja:

    - izdelava primera pogodbe

    Dedovanje
  • razlikuje in opiše načine in možnosti dedovanja;
  • upošteva pravila in zakonitosti dedovanja;
  • s pomočjo pravnih podlag rešuje konkretne probleme;
  • opredeli predkupne pravice pri prometu s kmetijskimi zemljišči in gozdovi;
  • razloži status zaščitene kmetije;
  • se zave odgovornosti in pomena socialnih odnosov v družini in družbi;
  • POVEZOVANJE Z INTERESNIMI ZDRUŽENJI IN STROKOVNIMI INŠTITUCIJAMI V KMETIJSTVU

    Strokovne institucije in interesna združenja v kmetijstvu in gozdarstvu
  • našteje interesna združenja in strokovne institucije v kmetijstvu in gozdarstvu;
  • opredeli pomen povezovanja in združevanja v kmetijstvu in gozdarstvu;
  • našteje možnosti in načine povezovanja in združevanja v kmetijstvu in gozdarstvu;
  • sodeluje z interesnimi združenji in strokovnimi institucijami;
  • sodeluje z lokalno skupnostjo;
  • opiše vlogo in delovanje kmetijsko gozdarske zbornice;
  • se zave pomena in možnosti povezovanja in združevanja v kmetijstvu;
  • •  razvije sposobnost komuniciranja;

    •  se zave pomena sodelovanja z javnimi službami,

    •  se zave pomena delovanja javno in civilno pravnih združenj in svoje vloge pri tem;

    Vaja: obisk in seznanitev z delovanjem območne KGZ in njenih služb

    NAČRTOVANJE DEL NA KMETIJSKEM GOSPODARSTVU

    Vrste in pomen osnovnih kmetijskih panog in dopolnilnih dejavnosti 2

  • našteje osnovne kmetijske panoge in dopolnilne dejavnosti;
  • opredeli gospodarski pomen posamezne panoge v slovenskem kmetijstvu;
  • ugotovi možnosti razvoja posamezne kmetijske panoge v Sloveniji in EU;
  • našteje in opiše vrste dopolnilnih dejavnosti;
  • našteje zakonske podlage za opravljanje dopolnilne dejavnosti;
  • prouči možnosti samozaposlitve na kmetiji;
  • spremlja razpise za pridobitev sredstev;
  • se zave pomena kmetijstva v gospodarstvu;
  • se zave svoje vloge proizvajalca in porabnika v gospodarstvu in družbi;
  • se zave pomena dopolnilnih dejavnosti za povečanje dohodka na kmetiji;
  • se zave pomena dopolnilne dejavnosti kot možnosti samozaposlitve na kmetiji;
  • Vaja:

    - ugotavljanje možnosti razvoja dopolnilne dejavnosti na domači kmetiji

    Načrtovanje usmeritve kmetijskega obrata

  • klasificira kmetijo;
  • opredeli dejavnike, ki vplivajo na odločitev o usmeritvi kmetijskega gospodarstva;
  • opredeli elemente usmeritvenega programa;
  • opredeli načine in vsebinske sklope načrtovanja v kmetijski proizvodnji;
  • opredeli planske cilje, naloge in sredstva;
  • našteje vrste, oblike in metode načrtovanja v kmetijski proizvodnji po času in vsebini;
  • našteje zahtevane podatke pri pripravi vloge za pridobitev sredstev;
  • se zave pomena načrtovanja gospodarjenja;
  • razvije sposobnost povezave tehnološkega in ekonomskega znanja;
  • razvije inovativnost;
  • krepi ustvarjalno in logično mišljenje;
  • razvije osebno in strokovno odgovornost;
  • Vaja:

  • izpolnitev vloge za pridobitev sredstev
  • NAČRTOVANJE LETNEGA PLANA DELA NA KMETIJSKEM GOSPODARSTVU

    Načrtovanje proizvodnje

     

  • opredeli prvine poslovnega procesa;
  • našteje sestavine letnega delovnega načrta kmetijskega gospodarstva;
  • pripravi letni plan dela kmetijske proizvodnje;
  • načrtuje poljedelsko, sadjarsko in vinogradniško proizvodnjo po delovnih procesih;
  • načrtuje rejo za posamezno vrsto in kategorijo živali po delovnih procesih;
  • načrtuje rejo malih živali;
  • načrtuje sečnjo in druga dela v gozdu;
  • načrtuje pridelek;
  • načrtuje predelavo pridelkov;
  • načrtuje potrebne prostore in opremo;
  • načrtuje časovno in količinsko nabavo in porabo materiala;
  • načrtuje uporabo potrebnih strojev, orodja in naprave ter njihove kapacitete;
  • načrtuje redna vzdrževalna dela na kmetijskem gospodarstvu;
  • načrtuje potrebe po delovni sili;
  • načrtuje svoje delo in delo sodelavcev za izvedbo konkretnih delovnih nalog;
  • opredeli in ovrednoti delovne naloge na posameznem delovnem mestu;
  • izračuna potreben čas za posamezno opravilo;
  • našteje osnovne metode za normiranje dela;
  • izdela rokovnik za načrtovano dejavnost;
  • razvije čut za gospodarnost in delovno ter poklicno odgovornost;
  • krepi odgovornost, ustvarjalnost in inovativnost pri načrtovanju na kmetijskem obratu;
  • razvije spretnosti in sposobnosti samoorganizacije,
  • se zave pomena časovnega planiranja,
  • razvije sposobnosti ocenjevanja, presojanja in vrednotenja,
  • se zave pomena natančnega načrtovanja in dobrega organiziranja za uspešno gospodarjenje;
  • se zave pomena poznavanja časa za delo in poznavanje norme dela;
  • razvije racionalen pristop k aktivnostim v procesu gospodarjenja;
  • Vaja ali seminarska naloga:

    - izdelava letnega načrta proizvodnje na kmetijskem obratu

    Vaja:

    - izdela načrt za izbrano proizvodnjo

    Vaja:

    - izdelava načrta storitev na kmetijskem obratu

    Vaja:

    - izdela načrt porabe materiala za izbrano proizvodnjo

    Vaja:

    - opis delovnih nalog za določeno delovno mesto

    Vaja:

    - izdela načrt potrebnih delovnih ur

    Vaja:

    - izračunavanje norma ur za različna dela na kmetijskem gospodarstvu

    Načrtovanje dopolnilne dejavnosti

  • načrtuje dopolnilne dejavnosti skladno z osnovno proizvodnjo;
  • oceni tržne možnosti dopolnilne dejavnosti;
  • upošteva osnovno proizvodnjo gospodarstva pri načrtovanju dopolnilne dejavnosti;
  • pozna zahteve za registracijo določene dopolnilne dejavnosti,
  • izdela načrt razvoja dopolnilne dejavnosti;
  • se zave pomena povezovanja z lokalnimi skupnostmi,
  • razvije sposobnost opazovanja gospodarskega okolja in ugotavljanja potreb v družbi,
  • Vaja :

    - izdelava ocene tržne možnosti za izbrano dopolnilno dejavnost

    Načrtovanje toka finančnih sredstev

  • izdela finančni načrt kmetijskega obrata;
  • predvidi dohodek kmetijskega gospodarstva;
  • opredeli razliko med odhodki in stroški;
  • opredeli vrste stroškov;
  • izdela kalkulacijo;
  • predvidi lastno ceno kmetijskega proizvoda;
  • razvije natančnost, zanesljivost in varčnost;
  • razvije sposobnost ekonomičnega presojanja;
  • Vaja:

    - izdela finančni plan izbrane proizvodnje

    Načrtovanje investicij

  • načrtuje potrebna finančna sredstva za investicije v kmetijstvu;
  • izračuna ekonomičnost, produktivnost in donosnost investicije;
  • oceni primernost investicije glede na ekonomsko zmožnost kmetijskega obrata;
  • izdela investicijski načrt;
  • izračuna donosnost investicije;
  • krepi odgovornost, ustvarjalnost in inovativnost pri načrtovanju investicij;
  • razvije sposobnost ocenjevanja, presojanja in vrednotenja;
  • Vaja:

    - izračun ekonomičnosti in produktivnosti

    Vaja:

    - izračun donosnosti investicije in izračun dobe vračanja sredstev

    Vaja:

    - zbiranje dokumentacije za investicije

    ORGANIZACIJA IN IZVAJANJE DEL NA KMETIJSKEM GOSPODARSTVU

    Organiziranje in izvajanje del v rastlinski proizvodnji

  • določi ustrezno organizacijo dela v rastlinski proizvodnji;
  • načrtuje izvedbo posameznih faz dela v skladu z merili dobrega gospodarja;
  • razčleni tehnologijo pridelave za izbrano vrsto kmetijske proizvodnje;
  • razporedi delovne naloge in organizira delo,
  • opiše vodenje, nadziranje in koordiniranje dela v rastlinski proizvodnji;
  • razloži princip vrstenja rastlin v kolobarju;
  • izdela primere kolobarjev;
  • našteje evidence, ki se vodijo pri integrirani pridelavi;
  • krepi natančnost, zanesljivost in ustvarjalnost pri delu;
  • razvije spretnosti in sposobnosti samoorganizacije;
  • razvije spretnosti in sposobnosti vodenja;
  • razvije spretnost komunikacije;
  • razvije sposobnost sodelovanja v skupini;
  • Vaja: izdelava načrta potrebnih delovnih sredstev in predmetov dela za izbrano proizvodnjo po fazah dela

    Vaja: izdelava kolobarja

    Priprava tal

     

  • našteje kmetijske stroje za obdelavo tal in opiše njihovo pripravo za izvajanje dela;
  • našteje in opiše agromelioracijske ukrepe;
  • opiše organizacijo izvedbe agromelioracijskih ukrepov;
  • opiše pripravo terena za izvedbo trajnega nasada;
  • razloži pomen osnovne obdelave tal in priprave zemlje za setev ali saditev;
  • opiše organizacijo in izvedbo obdelave tal;
  • opredeli biološke, fizikalne in kemične lastnosti tal;
  • spremlja založenost tal s hranili;
  • ugotavlja potrebe rastlin po hranilih;
  • izračuna odmerke hranil;
  • razloži analizo tal po Al-metodi;
  • izdela gnojilni načrt na podlagi analize zemlje;
  • opiše organizacijo in izvedbo gnojenja;
  • •  se zave nevarnosti in možnih poškodb pri delu s kmetijskimi stroji in opremo;

  • se zave pomena ohranjanja rodovitnosti tal;
  • je sposoben pridobljene informacije povezati s pridobljenim strokovnim znanjem in prevzemati odgovorne pozicije pri pripravi in organizaciji proizvodnje;
  • se zave odgovornosti ohranjanja rodovitnosti tal;
  • razvije zanesljivost in natančnost;
  • Vaja:

    - določanje teksture in strukture ter pH-vrednosti tal

    Vaja:

    - hitri nitratni test in določanje vsebnosti P, K in Ca v tleh

    Vaja:

    - določanje potreb po apnenju

    Vaja:

    - izračun gnojilnih odmerkov

    Setev in sajenje

  • pripravi setveni načrt in načrtuje izvedbo setve
  • pripravi načrt zasaditve trajnega nasada
  • našteje kmetijske stroje za setev in sajenje in opiše njihovo pripravo za izvajanje dela
  • našteje in opiše načine setve oziroma saditve posameznih vrst rastlin
  • opiše organizacijo in izvedbo setve oziroma sajenja posameznega posevka oziroma nasada
  • se zave pomena izbire preizkušenega, deklariranega semena za dober pridelek;
  • se zave pomena uporabe zdravega semena in priprave semena za sajenje;
  • Vaja:

    - izračun potrebne količine semena

    Oskrba posevka oziroma nasada

  • našteje kmetijske stroje za oskrbo in varstvo rastlin;
  • opiše postopek oskrbe določenega posevka oziroma nasada med rastno dobo;
  • opiše organizacijo in izvedbo dognojevanja in dopolnilne obdelave posevka oziroma nasada;
  • opiše organizacijo in izvedbo gojitvenih in oskrbovalnih del v trajnem nasadu;
  • nadzoruje zdravstveno stanje posevka ali nasada;
  • predvidi potrebne ukrepe varstva rastlin pred boleznimi, škodljivci in pleveli;
  • opiše organizacijo zaščite rastlin pred boleznimi, škodljivci in pleveli;
  • upošteva predpise s področja FFS;
  • razvije čut osebne odgovornosti za pridelovanje zdrave hrane;
  • krepi sposobnost presoje pri izbiri gnojil za strokovno gnojenje;
  • razvije ekološko zavest ob natančni in pravilni rabi okolju prijaznih sredstev za varstvo rastlin;
  • razvije občutek lastne odgovornosti pri pridelavi zdrave hrane;
  • Vaja: ogled kmetijskih strojev za oskrbo in varstvo rastlin

    Vaja:

    - ogled posevka ali nasada in ugotavljanje zdravstvenega stanja rastlin

    Spravilo in skladiščenje pridelka

  • našteje in opiše načine spravila različnih vrst pridelkov;
  • izbere ustrezen način transporta in skladiščenja pridelkov;
  • pripravi pridelek za skladiščenje,
  • opiše organizacijo spravila, transporta in skladiščenja kmetijskih pridelkov;
  • razloži pogoje za skladiščenje posameznih vrst pridelkov;
  • spremlja zdravstveno stanje skladiščenih pridelkov;
  • razvije spretnosti in sposobnosti samoorganizacije;
  • razvije spretnosti in sposobnosti vodenja;
  • krepi strokovnost in natančnost;
  • 2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    Organiziranje in izvajanje dela v živinoreji

  • opiše organizacijo dela v živinoreji;
  • določi način reje za posamezno vrsto in kategorijo živali;
  • opredeli pogoje za zdravo rejo živali;
  • opiše načine in modele vodenja, nadziranja in koordiniranja del v živinoreji;
  • izdela načrt potreb po krmi glede na vrsto in kategorijo živali;
  • našteje vrste krme za različne vrste in kategorije živali;
  • opiše načine organiziranja in izvedbe oskrbe živali;
  • izbere pravilen način oskrbe za posamezne vrsto in kategorijo živali;
  • spremlja zdravstveno stanje živali in ukrepa po potrebi;
  • opiše organizacijo in izvedbo del pri prireji mleka;
  • upošteva predpise s področja veterine;
  • našteje evidence, ki se vodijo pri reji živali na kmetijskem gospodarstvu;
  • našteje evidence, ki se vodijo ob spremljanju zdravstvenega stanja živali;
  • našteje evidence, ki se vodijo o krmnih površinah v skladu z načeli sonaravne reje;
  • našteje zahtevane evidence o zdravstvenem stanju mleka;
  • opiše vodenje evidence o količini oddanega mleka;
  • razvije spretnost komunikacije;
  • razvije spretnosti in sposobnosti vodenja;
  • razvije sposobnosti za timsko delo in zavest o potrebi po stopenjskem reševanju problemov;
  • se zave osebne in poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali;
  • razvije sposobnost opazovanja živali;
  • se zave lastne odgovornosti za varovanje zdravja ljudi in živali;
  • razvije zanesljivost in natančnost;
  • razvije osebno, delovno in strokovno odgovornost;
  • se zave pomena natančnega vodenja dokumentacije;
  • Vaja:

    - izračun krmnega obroka za različne vrste in kategorije živali

    Vaja:

    - ogled živali različnih vrst in pasem

    Prikaz:

    - vzorci krmil, krmne tabele, prehranski normativi za krmljenje

    Vaja:

    - sestavljanje krmnih obrokov za različne vrste in kategorije živali

    Ogled:

    - laboratorija za ugotavljanje kakovosti mleka

    Ogled različne dokumentacije – obrazcev za vodenje evidenc

    Organiziranje in izvajanje dela pri reji malih živali

  • opiše organizacijo reje malih živali;
  • določi način reje za posamezno vrsto malih živali;
  • opiše načine in modele vodenja, nadziranja in koordiniranja del pri reji malih živali;
  • našteje vrste malih živali in opredeli njihove življenjske zahteve,
  • izbere ustrezno mesto reje,
  • določi ustrezen način krmljenja za posamezno vrsto in kategorijo malih živali;
  • organizira in izvede oskrbo malih živali,
  • opredeli etiološka načela;
  • spremlja zdravstveno stanje malih živali,
  • našteje evidence, ki se vodijo pri reji malih živali;
  • razvije čut za opazovanje in ekološko zavest;
  • razvije spretnosti in sposobnosti vodenja,
  • razvije spretnost komunikacije;
  • razvije občutek za skrbnost;
  • razvije human odnos do živali;
  • se zave pomena različnih živalskih proizvodov za človeka;
  • Prikaz: slike, diapozitivi in videofilmi, evidence, pedigerji, katalogi,...

    Vaja:

    - ogled živali različnih vrst in pasem

    Prikaz:

    - krmne tabele in tabele prehranskih normativov

    Prikaz:

    - načrti in slike različno urejenih hlevov

    Organiziranje in izvajanje dela v gozdu
  • opiše sečnjo in druga dela v gozdu na osnovi gozdnogospodarskega in gozdnogojitvenega načrta in v sodelovanju z revirnim gozdarjem;
  • opiše načine in modele vodenja, nadziranja in koordiniranja del v gozdu;
  • razloži pravice in dolžnosti lastnikov gozdov pri gojenju in izkoriščanju ter varstvu gozda;
  • našteje oblike financiranja in sofinanciranja del v zasebnih gozdovih;
  • našteje dejavnosti, ki jih lahko v skladu z zakonodajo opravlja lastnik v svojem gozdu;
  • upošteva odločbo o upravnem postopku, ki jo lastniku gozda izda zavod za gozdove republike Slovenije;
  • upošteva predpise za varno delo v gozdu;
  • upošteva kategorizacijo gozdov;
  • našteje evidence, ki se vodijo pri gospodarni rabi gozdnih tipov;
  • razvije čut za gospodarnost in delovno ter poklicno odgovornost;
  • se zave pomena varnega dela v gozdu;
  • razvije spretnost komunikacije;
  • razvije strokovnost;
  • se zave osebne in delovne odgovornosti;
  • Ogled gozdnogospodarskega in gozdnogojitvenega načrta

    Ogled slik in fotografij o nezgodnih primerih iz prakse in osebnih varovalnih sredstev

    Organiziranje in izvajanje dela pri predelavi pridelkov

  • opiše postopek organiziranja predelave kmetijskih pridelkov;
  • opiše načine in modele vodenja, nadziranja in koordiniranja del pri predelavi kmetijskih pridelkov;
  • našteje načine predelave kmetijskih pridelkov;
  • določi ustrezen način predelave;
  • vodi evidence predelave kmetijskih proizvodov;
  • upošteva sanitarno-higienske predpise;
  • opredeli možnosti in načine prodaje kmetijskih pridelkov in izdelkov;
  • opiše organizacijo prodaje kmetijskih pridelkov, izdelkov in storitev;
  • razvije sposobnost opazovanja;
  • krepi ekološko zavest;
  • razvije spretnosti in sposobnosti vodenja;;
  • razvije spretnost komunikacije
  • se zave pomena zdrave prehrane;
  • se zave učinkovitosti pravilne izbire tržne poti;
  • Vaja:

    - simulacija neposredne prodaje

    Organiziranje in izvajanje vzdrževalnih del

  • opiše organizacijo rednega vzdrževanja prostorov in kmetijskih strojev;
  • redno pregleduje kmetijske stroje, pripomočke in orodja;
  • določi vzdrževalna dela in manjša popravila na kmetijskih strojih;
  • določi vzdrževanje delovnih prostorov in objektov;
  • našteje evidence, ki se vodijo o pregledih in vzdrževanju kmetijskih strojev;
  • razvije delovno in poklicno odgovornost;
  • razvije zanesljivost, natančnost in redoljubnost;
  • se zave pomena vodenja evidence o pregledih in vzdrževanju kmetijskih strojev;
  • ANALIZA OPRAVLJENEGA DELA IN NAČRTOVANJE IZBOLJŠAV

     

    Analiza opravljenega dela in rezultatov osnovne in dopolnilnih dejavnosti

  • našteje in razloži kazalce za ugotavljanje uspešnosti kmetijskega gospodarstva;
  • razloži pomen celovitega obravnavanja kmetijskega gospodarstva,
  • nadzoruje in oceni proizvodni proces in uspešnost poslovanja;
  • izdela obračunske kalkulacije in izračuna lastno ceno;
  • upošteva omejenost uporabe analitičnih kalkulacij;
  • izračuna uspešnost gospodarjenja na kmetijskem obratu;
  • izdela analizo poslovanja preteklega obdobja;
  • usklajuje različne bilance (organske mase, krme, delovne sile, finančnih sredstev,...);
  • oceni ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
  • oblikuje poslovno poročilo;
  • razvije sposobnost prevzemanja odgovornosti za lastno delo;
  • razvije sposobnost gospodarjenja na temelju natančnega spremljanja stroškov in prihodkov;
  • razvije ustvarjalnost;
  • krepi spoznanje o dobri zamisli,
  • razvije samoiniciativnost;
  • Vaja:

    - analitične kalkulacije po pridelkih in sintetična kalkulacija za kmetijo

    Načrtovanje izboljšav in odkrivanje novih poslovnih možnosti

    - izdela analizo stanja na

    kmetijskem obratu;

  • oceni rezultate analize;
  • načrtuje odpravo napak in uvajanje izboljšav;
  • upošteva vpliv dodatnih (mejnih) stroškov;
  • upošteva ekonomijo obsega;
  • upošteva možnost prilagajanja kmetijskega gospodarstva tržnim razmeram;
  • poišče nove poslovne možnosti kmetijskega gospodarstva;
  • spremlja novosti v tehnologiji pridelave in reje;
  • razvije čut za stalno analizo poslovanja na kmetijskem obratu;
  • razvije in krepi strokovnost;
  • krepi občutek za varčnost in ustvarjalnost;
  • SVETOVANJE PRI PRODAJI V KMETIJSTVU

    Prodaja proizvodov na kmetiji -osnove

  • razloži postopek prodaje proizvodov na kmetiji;
  • poišče primerne prodajne poti;
  • opiše opremo izdelka za prodajo -embalaža, deklaracija;
  • razvije sposobnost uporabe teoretičnega znanja v praksi;
  • •  razvije osebno odgovornost pri prodaji;

    Posebnosti svetovanja pri prodaji v kmetijstvu

  • svetuje porabnikom kmetijskega reprodukcijskega materiala;
  • svetuje porabnikom kmetijskih proizvodov;
  • uporabi primerno embalažo pri prodaji;
  • upošteva poslovno etiko pri prodaji kmetijskih pridelkov in izdelkov;
  • razvije spretnosti in sposobnost komuniciranja;
  • upošteva pravilnike o ravnanju z embalažo;
  • Vaja:

    - priprava pridelkov za prodajo (čiščenje in pakiranje)

    ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI

    Postopki zagotavljanja in preverjanja kakovosti

    Kakovost in standardizacija

  • razloži pomen zagotavljanja kakovosti v kmetijstvu;
  • loči kategorije kakovosti, ki se nanašajo na kmetijsko proizvodnjo;
  • razlikuje posamezne elemente, ki vplivajo na kakovost proizvoda in delovnega procesa;
  • nadzoruje kakovost kmetijske proizvodnje in dopolnilnih dejavnosti;
  • nadzira kakovost opravljenega lastnega dela in dela sodelavcev;
  • upošteva standarde kakovosti;
  • zagotavlja kakovost tehnološkega procesa, pridelkov, izdelkov in storitev v kmetijstvu;
  • prepozna nacionalne znake kakovosti in druge oznake;
  • vodi dokumentacijo za spremljanje kakovosti proizvodov in delovnega procesa;
  • ugotovi pomen zdrave prehrane za zdravje ljudi.
  • se zave pomena zdrave prehrane na zdravje ljudi in živali;
  • varuje okolje;
  • se zave pomembnosti urejenega sistema kakovosti in vpliv na poslovne rezultate;
  • se zave pomena vloge natančnosti dokumentacije pri zagotavljanju kakovosti;
  • razvije občutek odgovornosti pri svojem delu;
  • razvije ekološko zavest.
  • Vaja:

    - določanje kakovosti kmetijskih pridelkov, izdelkov, storitev

    Vaja:

    - izpolnjevanje dokumentacije za spremljanje kakovosti

    Strokovna predavanja

    Ogled Zavoda za zdravstveno varstvo ljudi

    5. OKVIRNI SEZNAM LITERATURE

    6. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    7. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: