SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETIJSKO PODJETNIŠKI TEHNIK

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM KMETIJSKO-PODJETNIŠKI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA:

PODJETNIŠTVO IN TRŽENJE

2. ŠTEVILO UR PO POSAMEZNIH LETNIKIH IN OBLIKAH IZOBRAŽEVALNEGA DELA

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

Skupaj

Teorija

Vaje skupaj

Vaje z delitvijo

1.

70

50

20

20

2.

68

38

30

30

Skupaj

138

88

50

50

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijak se usposobi za:

4. OPERATIVNI CILJI PREMETA

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

NAČRTOVNJE PODJETJA

Dijak:

Dijak:

  • Oblike gospodarskih organizacij
  • Nastanek in razvoj kmetijskega gospodarstva
  • Obveznosti in odgovornosti kmetijskega podjetja (organizacija poslovanja)
  • Pokazatelji uspešnosti kmetijskega gospodarstva
  • Proizvodnja in preskrba v kmetijstvu
  • Zagotavljanje kakovosti izdelkov in storitev v kmetijstvu (standardi kakovosti)

  • našteje organizacijske in pravne oblike podjetij po zakonu o gospodarskih družbah;
  • opiše značilnosti zadruge in njen pomen za uspešno gospodarjenje v kmetijstvu;
  • opiše kmetijo in ugotovi primerno obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji;
  • razloži zakonske možnosti ustanavljanja gospodarskih subjektov na področju kmetijstva;
  • upošteva razsežnosti trga EU, prouči konkurenčno okolje poslovanja v kmetijstvu;
  • razloži prvine poslovnega procesa na kmetijskem gospodarstvu;
  • utemelji potrebe po osnovnih oziroma obratnih sredstvih na kmetijskem gospodarstvu;
  • opiše kazalce uspešnosti gospodarjenja kmetijskega gospodarstva;
  • načrtuje proizvodnjo ali pridelovanje na kmetijskem gospodarstvu;
  • izdela proizvodni načrt kmetijskega gospodarstva;
  • upošteva, da je kakovost lastnost izdelka oziroma storitve in da zanjo odgovarja proizvajalec;
  • utemelji pomen kakovosti izdelka/storitve, procesa, vodenja organizacije;
  • našteje pomembnejša merila za ocenjevanje kakovosti kmetijskih pridelkov, proizvodov in storitev;
  • upošteva standard kot zahtevo oziroma navodilo za organizacijo sistema zagotavljanja kakovosti;
  • uporabi različne oblike proizvodne dokumentacije;
  • uporabi Uradni list za iskanje informacij s področja zakonodaje;
  • razvije občutek odgovornosti pri svojem delu;
  • se zave pomembnosti urejenih sistemov;
  • se zave nujnosti prilagajanja slovenskega kmetijstva evropskim standardom;
  • razvija sposobnost vključevanja,komuniciranja in informiranja;
  • razvija informacijsko pismenost.;
  • Vaja:

  • prepoznavanje posameznih prvin poslovnega procesa
  • UVOD V PODJETNIŠTVO

    • Pomen podjetništva v tržnem gospodarstvu
    • Razvoj podjetništva v Sloveniji
    • Mesto in vloga podjetništva v kmetijstvu
  • spozna vlogo podjetniškega mišljenja;
  • razloži pomen in vlogo podjetništva za celotno gospodarstvo;
  • upošteva program celostnega razvoja podeželja in obnove vasi pri načrtovanju gospodarjenja kmetijskega podjetja ali kmetije;
  • razloži delovanje malih podjetij in njihov ekonomski prispevek;
  • opiše razvoj podjetništva na podeželju;
  • ugotavlja možnosti za delovno kariero;
  • razvija občutek odgovornosti za svoje delo;
  • se zave pomena dela v skupini;
  • razvija podjetniško mišljenje;
  • Vaja:

  • spremljanje aktualnih dogajanj na strokovnem področju ( TV oddaj: Ljudje in zemlja, Na vrtu)
  • razprava o pomenu podjetništva
  • RAZVOJ PODJETNIŠKIH LASTNOSTI

     

    • Temeljne značilnosti in lastnosti uspešnega podjetnika

  • našteje lastnosti uspešnega podjetnika;
  • ugotovi svoje osebnostne prednosti in pomanjkljivosti za načrtovanje svoje podjetniške kariere;
  • razloži motive podjetnika;
  • opiše tveganja in probleme, s katerimi se srečujejo podjetniki;
  • krepi pozitivne osebnostne lastnosti;
  • razvija sposobnost komuniciranja;
  • ugotavlja možnosti za osebno kariero;
  • Vaja:

  • intervju s podjetnikom v lokalnem okolju
  • ocenjevanje samega sebe
  • obisk podjetnika v razredu-
  • izdelava lastnih kriterijev za ocenjevanje
  • pogajanje in doseganje konsenza
  • OBLIKOVANJE IDEJ

     

    • Iskanje, oblikovanje in razvijanje idej
    • Preverjanje idej
  • ugotovi pomen načrtovanega posla in pomen lastne ideje;
  • opiše metode iskanja poslovnih idej;
  • izbere dobro idejo v skupini in jo preveri ter ovrednoti na trgu;
  • podjetniško rešuje probleme v kmetijski proizvodnji;
  • ugotovi, kdaj ideja postane priložnost oziroma kdaj je uresničljiva;
  • uporabi vire priložnosti;
  • razvija inovativnost;
  • razvija kreativnost;
  • krepi ustvarjalno in logično mišljenje;
  • razvija osebno in strokovno odgovornost;
  • krepi komunikacijske spretnosti;
  • krepi spoznanje o dobri zamisli;
  • Vaja:

  • pridobivanje podjetniških idej z možgansko nevihto (skupinsko delo
  • iskanje idej s pomočjo preučevanja trenutnih trendov
  • iskanje idej kot rešitev problemov.
  • preučevanje lastnih spretnosti in uporaba teh v svojem podjetju
  • preverjanje izbrane ideje z uporabo vprašalnika
  • Ogled strokovnega sejma
  • OBLIKOVANJE PODJETNIŠKE SKUPINE

    • Delitev vlog -določitev vodje
    • Vodenje delovnega sestanka
  • opiše lastnosti dobrega tima in ugotovi razlike med delom v skupini in delom v timu;
  • opiše lastnosti dobrega vodje;
  • opiše pomen dobre priprave na sestanek;
  • izdela predlog dnevnega reda za sestanek;
  • razvija sposobnost komuniciranja;
  • razvija pogajalske sposobnosti in doseganja konsenza;
  • Vaja:

  • Določitev vlog v timu.
  • Simulacija delovnega sestanka, sestanka upravnega odbora zadruge, …
  • TRŽENJE KMETIJSKIH PROIZVODOV, IZDELKOV IN STORITEV KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA

    • Trg in potrebe kupcev
    • Analiza konkurentov
    • Oblikovanje izdelkov
    • Promocija in oglaševanje
    • Trženje kmetijskih produktov

  • razloži pomen raziskave trga;
  • našteje različne ciljne skupine kupcev, njihov življenjski cilj in navade;
  • opiše postopek priprave izdelka, storitve za prodajo;
  • oblikuje blagovno znamko, embalažo;
  • našteje elemente trženjskega spleta;
  • razloži vlogo pridelka oziroma storitve v tržnem spletu;
  • oceni kupno moč kupcev;
  • našteje metode prodajne strategije;
  • našteje metode pospeševanja prodaje;
  • določi različne prodajne poti in analizira njihov vpliv na prodajo in kupce;
  • razloži in primerja načine neposredne prodaje;
  • opiše različne načine komuniciranja s trgom;
  • razvije čut za estetiko;
  • se zaveda pomena dobro oblikovanega izdelka;
  • usvoji sposobnost izražanja in komuniciranja;
  • se zave strokovnosti in resničnosti pri oglaševanju;
  • razvije ekološko zavest in moralno etične lastnosti;
  • Povezava s predmetom umetnost in praktični pouk.

    Vaja:

  • oblikovanje logotipa, letaka
  • izdelava promocijskega materiala: medijski oglas, plakat,…
  • FINANČNO POSLOVANJE

    • Stroški v poslovanju
    • Osnove knjigovodstva in računovodstva
    • Evidentiranje poslovnih dogodkov
    • Ugotavljanje finančnega rezultata
    • Investicije ali naložbe
  • razlikuje vrste stroškov;
  • izdela kalkulacijo za posamezni izdelek;
  • izračunana lastno in prodajno ceno izdelka oziroma storitve;
  • upošteva pomen zniževanja proizvodnih stroškov;
  • ponazori in utemelji prag rentabilnosti;
  • vodi evidence;
  • upošteva FADN metodo knjigovodstva na kmetijah;
  • opiše enostavno in dvostavno knjigovodstvo;
  • izdela poenostavljeno bilanco stanja in izkaz uspeha;
  • izdela račun denarnih tokov;
  • izračuna osnovne kazalce uspešnosti poslovanja;
  • izdela plan potrebnih sredstev za začetek poslovanja;
  • našteje možnosti, poti in pogoje za financiranje podjetništva;
  • razvije delovno odgovornost, natančnost, varčnost, strokovnost;
  • se zave pomena ekonomičnosti, produktivnosti, donosnosti, likvidnosti pri poslu;
  • krepi občutek za koordinacijo;
  • se zaveda vpliva stroškov na finančni rezultat poslovanja;
  • Vaja:

  • izdelava kalkulacije na prosojnice in predstavitev le-teh
  • Obisk banke in poročanje v razredu
  • Obisk bančnega strokovnjaka v razredu
  • SVETOVANJE PRI PRODAJI

    • Svetovanje pri prodaji materiala za potrebe kmetijske proizvodnje
    • Svetovanje pri prodaji kmetijskih pridelkov in storitev
    • Komuniciranje z dobavitelji in strankami
  • opiše metode prodaje;
  • upošteva predpise pri prodaji;
  • upošteva datum uporabnosti izdelkov;
  • svetuje kupcem pri prodaji reprodukcijskega materiala;
  • svetuje kupcem pri prodaji kmetijskih strojev in opreme;
  • svetuje kupcem pri izbiri kmetijskih pridelkov in storitev;
  • svetuje kupcem pri nabavi in oskrbi malih živali;
  • razlikuje porabnika in kupca;
  • rešuje reklamacije;
  • opiše vedenje porabnikov;
  • uporablja ustrezne evidence pri svojem delu;
  • spremlja in analizira zaloge ter ustrezno ukrepa;
  • razvija strokovno odgovornost in načela poštenosti;
  • razvija spretnost opazovanja, tolerantnosti in prilagajanja;
  • razvija komunikativnost;
  • razvija občutek za komuniciranje in stike z ljudmi;
  • se navaja na strpnost;
  • se zaveda pomena primernega odnosa do kupca;
  • Vaja:

  • simulacija prodaje
  • komuniciranje pri prodaji
  • prenašanje informacij
  • izpolnjevanje ustrezne dokumentacije pri prodaji
  • PRIPRAVA POSLOVNEGA NAČRTA ALI MANJŠEGA PROJEKTA (PROJEKTNO DELO)

    • Pomen in namen izdelave poslovnega načrta
    • Vsebina poslovnega načrta

  • razloži metodologijo izdelave poslovnega načrta;
  • izdela enostaven poslovni načrt za svojo podjetniško idejo;
  • javno predstavi svojo poslovno idejo.
  • se zave pomena pripadati skupini in se ji prilagajati;.
  • pridobi krog poslušalcev;
  • se zave pomena pozitivne tekmovalnosti med poročevalci;
  • krepi sposobnost soočanja in obvladovanja neprijetnih občutkov;
  • razvije osebno in delovno odgovornost;
  • se zave pomena samostojnega projektnega dela.
  • •  Povezava s predmetom umetnost in praktični pouk.

    Vaja:

  • izdelava posameznih poglavij poslovnega načrta in končno oblikovanje
  • priprava gradiva in pripomočkov za predstavitev poslovnega načrta
  • samostojna javna predstavitev poslovnega načrta
  • 5. OKVIRNI SEZNAM LITERATURE

    6.  OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    7.  POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: