VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
GOSPODARJENJE V KMETIJSTVU – 40 ur |
|
|
|
ORGANIZACIJA, IZVAJANJE IN NADZIRANJE DEL NA KMETIJSKEM GOSPODARSTVU |
Dijak: |
Dijak: |
|
Priprava tal
|
pripravi in uporabi ustrezno kmetijsko mehanizacijo;
organizira in izvede obdelavo tal;
upošteva biološke, fizikalne in kemične lastnosti tal;
pripravi zemljo za setev ali sajenje;
izračuna odmerke hranil, upoštevajoč kolobar, analizo zemlje in potrebe rastlin po hranilih;
izdela gnojilni načrt;
organizira in izvede gnojenje; |
razvija strokovnost, ekološko zavest in delovno odgovornost;
se zaveda nevarnosti in poškodb pri delu s kmetijskimi stroji in opremo;
se zaveda pomena ohranjanja rodovitnosti tal; |
Vaja:
- timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
izvedba obdelave tal
izvedbe gnojenja |
Setev in sajenje
|
pripravi kmetijske stroje za setev ali sajenje;
izračuna količino semena;
pripravi seme za setev;
izvede setev ali sajenje na podlagi setvenega načrta;
organizira in izvede zasaditev trajnega nasada na podlagi načrta;
upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
nadzira kakovost opravljenih del; |
razvija strokovnost in delovno odgovornost;
razvija ekološko zavest;
razvija natančnost pri delu; |
Vaja:
- timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
izvedba setve
izvedba sajenja
zasaditev trajnega nasada |
Oskrba posevkov |
organizira in izvaja oskrbo posevkov in nasadov;
uporabi ustrezno kmetijsko mehanizacijo;
uporabi ustrezno orodje in pripomočke;
organizira in izvede dognojevanje;
izvede dopolnilno obdelavo posevka;
preveri zdravstveno stanje posevka oziroma nasada;
organizira in izvede zaščito rastlin pred boleznimi, škodljivci ter pleveli;
upošteva predpise s področja FFS;
vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
nadzira in kontrolira kakovost opravljenih del;
|
se zave odgovornosti pri delu;
razvija sposobnost opazovanja;
krepi ekološko zavest;
se zaveda pomena varnosti pri delu; |
Vaja: timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela: izvedba dognojevanje izvedba dopolnilne obdelave posevka nadziranje zdravstvenega stanje posevka in izvedba varstvenih ukrepov |
Spravilo posevkov |
izdela načrt pričakovanih pridelkov;
pripravi in uporabi ustrezno kmetijsko mehanizacijo;
organizira in izvede spravilo pridelkov; organizira ustrezen transport; kontrolira kakovost opravljenih del; |
razvija poklicno odgovornost;
se zaveda pomena varnosti pri delu;
razvija smisel za gospodarnost in ekonomičnost; |
Vaja: timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela: izvedba spravila pridelka |
VARSTVO RASTLIN IN OKOLJA – 10 ur |
|
|
|
PREPOZNAVANJE BOLEZNI, ŠKODLJIVCEV IN PLEVELOV |
|
|
|
- Neživi povzročitelji poškodb
- Bolezni
- Škodljivci
- Pleveli
|
razlikuje poškodbe živih in neživih povzročiteljev na izbrani poljščini, vrtnini, sadnem drevju in vinogradu;
določi razvojno fazo rastline;
določi prag gospodarske škode;
poišče naravne sovražnike škodljivih organizmov;
nastavi feromonske vabe in lepljive plošče; |
razvija sposobnost opazovanja;
razvija natančnost;
spoznava raznolikost in pestrost rastlin in živali;
spoznava posledice onesnaževanja okolja;
ozavesti pomen dejavnikov rasti; |
Vaja:
izdelava herbarija in lastne zbirke škodljivcev in bolezni
Vaja:
prepoznavanje poškodb na rastlinah
Vaja:
postavljanje feromonskih vab |
SEMENSKI IN SADILNI MATERIAL |
|
|
|
- Seme v širšem pomenu
- Pridelovanje semenskega materiala
|
prepozna semenski material,
odčita pomembne lastnosti semenskega materiala iz deklaracije;
določi njegove lastnosti: kaljivost, čistost, absolutno in hektolitrsko težo, zdravstveno stanje, barvo, vlažnost;
vzgoji vegetativno seme (potaknjence, cepiče, čebulice, gomolje, grebenice,…);
vzgoji pravo, generativno seme;
organizira in svetuje pri prodaji semenskega in sadilnega materiala; |
se razvija v ozaveščenega potrošnika;
razvija analitično miselnost;
razvija natančnost;
zave se poklicne odgovornosti; |
Vaja:
določanje kaljivosti, čistosti, absolutno in hektolitrsko teže, zdravstvenega stanja, barve, vlažnosti
Vaja:
priprava cepičev, potaknjencev, itd…
Vaja:
svetovanje pri prodaji semenskega in sadilnega materiala |
PODJETNIŠTVO IN TRŽENJE – 20 ur |
|
|
|
OBLIKOVANJE PODJETNIŠKE IDEJE, RAZISKAVA TRGA |
|
|
|
- Oblikovanje ideje
- Raziskava trga
- Analiza raziskave trga
|
poišče, razvija in oblikuje idejo;
preveri prednosti, pomanjkljivosti, uresničljivost ideje;
izdela vprašalnik za raziskavo trga in izvede anketo;
upošteva ciljno skupino, potrebe kupcev;
uporabi informacije pridobljene z anketo; |
razvija domiselnost in ustvarjalno mišljenje;
razvija sposobnost sodelovanja v skupini;
krepi pozitivne osebnostne lastnosti;
razvija sposobnost komuniciranja; |
Vaja:
oblikovanje ideje
Vaja:
izvedba ankete o potrebah na trgu v izbranem kraju |
TRŽENJE KMETIJSKIH PROIZVODOV, IZDELKOV IN STORITEV |
|
|
|
- Oblikovanje izdelkov
- Promocija in oglaševanje
- Trženje kmetijskih proizvodov
|
upošteva, da je dobro oblikovan izdelek ustrezen in izvedljiv;
izdela načrt oblikovanja izdelka;
izdela in oblikuje blagovno znamko;
upošteva predpise varstvenih in zdravstvenih razlogov;
izbere najustreznejši način oglaševanja;
spremlja in analizira promocijo konkurentov;
izdela tržni splet (izdelek/storitev, kraj nakupa, promocija, cena); |
razvija čut za estetiko;
razvije odgovoren odnos do okolja in ljudi;
razvija ustvarjalno in logično mišljenje;
razvija spretnost izražanja in komuniciranja; |
Vaja:
oblikovanje izdelka
Vaja:
priprava izdelka za prodajo
Vaja:
oblikovanje blagovne znamke in embalaže
Vaja:
izdelava osnutka za različne načine oglaševanja |
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
GOSPODARJENJE V KMETIJSTVU – 30 ur |
|
|
|
ORGANIZACIJA, IZVAJANJE IN NADZIRANJE DEL NA KMETIJSKEM GOSPODARSTVU |
Dijak: |
Dijak: |
|
Skladiščenje kmetijskih pridelkov |
izdela načrt skladiščenja pridelkov;
pripravi pridelek za skladiščenje;
izbere in pripravi prostor za skladiščenje pridelkov;
pripravi in uporabi ustrezno mehanizacijo in opremo;
izbere ustrezno embalažo;
spremlja zdravstveno stanje skladiščenih pridelkov;
pripravi pridelke za prodajo ali predelavo;
vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala; |
razvija čut za racionalno izkoriščanje prostora;
se zaveda pomena ohranjanja kvalitete skladiščene hrane;
razvija čut za gospodarnost;
razvija smisel za estetsko oblikovanje embalaže; |
Vaja: timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela: skladiščenje izbranega kmetijskega pridelka
ugotavljanje zdravstvenega stanja skladiščenih pridelkov
načrtovanje primerne embalaže |
Reja domačih živali |
razlikuje vrste domačih živali, pripravi krmo in izračuna krmni obrok;
izdela krmno bilanco in izvaja krmljenje;
organizira in izvede oskrbo živali;
spremlja zdravstveno stanje živali in ustrezno ukrepa;
uporabi primerno opremo in pripomočke;
vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
nadzira in kontrolira kakovost opravljenih del;
|
razvija sposobnost opazovanja; krepi ekološko zavest; razvija čut lastne odgovornosti za pridelavo zdrave hrane;
razvija spretnost komunikacije;
se zaveda pomena natančnega vodenja dokumentacije; |
Vaja: timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela: dnevna oskrba domačih živali
priprava krme
izpolnjevanje ustrezne evidence |
Reja malih živali |
organizira in izvaja rejo malih živali;
vodi, nadzira in koordinira delo;
organizira in izvede oskrbo malih živali;
spremlja zdravstveno stanje malih živali;
vodi predpisano dokumentacijo o reji malih živali;
uporabi primerno opremo in pripomočke;
organizira in svetuje pri prodaji malih živali;
vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
nadzira in kontrolira kakovost opravljenih del;
|
razvija čut za opazovanje;
krepi ekološko zavest;
razvija spretnosti in sposobnosti vodenja;
razvija spretnost komunikacije; |
Vaja:
- timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
dnevna oskrba malih živali
spremljanje zdravstvenega stanja malih živali
vodenje ustrezne evidence
svetovanje pri prodaji malih živali |
Vzdrževanje prostorov in kmetijskih strojev |
organizira in vzdržuje delovna sredstva v skladu z merili dobrega gospodarja;
vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
nadzira in kontrolira kakovost opravljenih del;
organizira in svetuje pri prodaji kmetijskih strojev in repromateriala |
razvija delovno in poklicno odgovornost; |
Vaja: timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela: vzdrževanje in čiščenje prostorov
vzdrževanje in čiščenje kmetijskih strojev
svetovanje pri prodaji kmetijskih strojev in repromateriala |
RAZVOJ PODEŽELJA – 10 ur |
|
|
|
ZUNANJA UREDITEV DOMA |
|
|
|
- Ureditev kmečkega dvorišča
- Zelenjavni vrt
|
načrtuje zasaditev okolice doma in predvidi prostor za kmečki vrt glede na značilnosti krajine;
načrtuje velikost družinskega vrta za zelenjadnice, zelišča in prostor za kompostišče;
pripravi letni setveni in saditveni načrt za samooskrbo z zelenjavo; |
razvija sposobnost za urejen videz (barvna usklajenost, velikostno sorazmerje, optimalna razporeditev…..);
zave se pomembnosti zelenjadnic v zdravi prehrani; |
Vaja: timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela: zasaditev okrasnih zelnatih rastlin, grmovnic, dreves,
sejanje trave in ureditev poti,
oskrba zelenjavnega vrta, |
VARSTVO RASTLIN IN OKOLJA – 32 ur |
|
|
|
DELO S FITOFARMACEVTSKIMI SREDSTVI |
|
|
|
- Naročanje
- Skladiščenje
- Vodenje dokumentacije
- Posebnosti svetovanja pri prodaji FFS
|
ugotovi potrebe po sredstvih za varstvo rastlin;
naroči sredstva za varstvo rastlin in druge kemikalije;
vodi evidenco o nakupu, prodaji, zalogah in porabi FFS;
uredi prostore za skladiščenje;
skladišči FFS;
svetuje načine varstva rastlin za uporabo v konkretnih primerih;
svetuje pri izbiri FFS;
uporablja priročnike, zakonske predpise in drugo literaturo; |
razvija sposobnost komuniciranja; |
Vaja:
nabava in vodenje evidence za šolsko posestvo
Vaja:
skladiščenje FFS v posebni omari za kemikalije (strupene snovi)
Vaja:
svetovanje pri prodaji FFS in izbiri načina varstva |
IZVAJANJE VARSTVA RASTLIN |
|
|
|
- Načrtovanje
- Testiranje škropilne tehnike
- Varstvo pri delu
- Ukrepi in postopki varstva rastlin
- Pomoč pri zastrupitvah
|
pripravi škropilni načrt za določeno rastlino;
izračuna potrebne količine škropiv;
opravi pregled strojev in naprav za nanašanje FFS;
izbere ustrezno napravo, šobe, pritiske, vozno hitrost,…;
uporabi ustrezna orodja za pripravo in vzdrževanje naprav;
upošteva vse ukrepe varnega dela s FFS;
pravilno uporabi vso potrebno zaščitno opremo;
pripravi orodja in pripomočke ter sredstvo za pripravo škropilne brozge;
upošteva priložena navodila in oznake na embalaži;
pripravi škropilno brozgo;
opravi škropljenje, prašenje ali pršenje;
očisti stroje, naprave in pripomočke ter pospravi embalažo;
pozna vrstni red postopkov pri zastrupitvah s strupenimi snovmi;
izvede prikaz ravnanja z nezavestnim zastrupljencem; |
razvija občutek za natančnost;
se zave pomena pravilne rabe navodil;
se uči odločati in izbirati;
razvija zavest poklicne odgovornosti,
ozavesti pomen osebnih zaščitnih sredstev;
prevzema odgovornost za svoje delo;
razvija občutek odgovornosti za zdravje živih bitij in okolja;
razvija sposobnost komunikacije;
se zaveda problema obremenjevanja okolja;
razvija občutek za delo v skupini; |
Vaja: timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela: priprava pripomočkov, orodij in sredstev za izvedbo varstva
izvedba neposrednega varstva rastlin
čiščenje strojev, naprav in pripomočkov |
PODJETNIŠTVO IN TRŽENJE – 30 ur |
|
|
|
IZVEDBA PROJEKTA NA PODLAGI POSLOVNEGA NAČRTA– projektno delo |
|
|
|
- Oblikovanje in izdelava izdelka
- Načrtovanje in izvedba storitve
- Trženje lastnih izdelkov in storitev
|
določi lokacijo za svoje poslovanje;
opiše proizvodni proces;
izdela izvedbeno dokumentacijo;
določi potrebe po poslovnih prostorih, po strojih in opremi ter zaposlenem osebju;
izračuna in pripravi potreben reprodukcijski material;
izdela izdelek ali izvede storitev;
kontrolira kakovost izvedenih del;
izbere primeren način reklame, propagande in promocije;
določi distribucijske kanale prodaje svojih proizvodov in storitev;
predstavi rezultate projekta. |
razvija osebno in strokovno odgovornost;
zave se pomena načrtovanja, vodenja in upravljanja;
razvija občutek odgovornosti za svoje delo;
razvije delovno odgovornost, natančnost, varčnost, strokovnost. |
Vaja: izvedba projekta na podlagi poslovnega načrta |
Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: