SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM:

KMETIJSKO PODJETNIŠKI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA:

PRAKTIČNI POUK

2. ŠTEVILO UR PO POSAMEZNIH LETNIKIH IN OBLIKAH IZOBRAŽEVALNEGA DELA

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

Skupaj

Teorija

Vaje skupaj

Vaje z delitvijo

1.

70

-

-

70

2.

102

-

-

102

Skupaj

172

-

-

172

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijak se usposobi za :

4. OPERATIVNI CILJI PREMETA

1. letnik

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

GOSPODARJENJE V KMETIJSTVU – 40 ur

ORGANIZACIJA, IZVAJANJE IN NADZIRANJE DEL NA KMETIJSKEM GOSPODARSTVU

Dijak:

Dijak:

Priprava tal

  • pripravi in uporabi ustrezno kmetijsko mehanizacijo;
  • organizira in izvede obdelavo tal;
  • upošteva biološke, fizikalne in kemične lastnosti tal;
  • pripravi zemljo za setev ali sajenje;
  • izračuna odmerke hranil, upoštevajoč kolobar, analizo zemlje in potrebe rastlin po hranilih;
  • izdela gnojilni načrt;
  • organizira in izvede gnojenje;
  • razvija strokovnost, ekološko zavest in delovno odgovornost;
  • se zaveda nevarnosti in poškodb pri delu s kmetijskimi stroji in opremo;
  • se zaveda pomena ohranjanja rodovitnosti tal;
  • Vaja:

    - timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:

  • izvedba obdelave tal
  • izvedbe gnojenja
  • Setev in sajenje

  • pripravi kmetijske stroje za setev ali sajenje;
  • izračuna količino semena;
  • pripravi seme za setev;
  • izvede setev ali sajenje na podlagi setvenega načrta;
  • organizira in izvede zasaditev trajnega nasada na podlagi načrta;
  • upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
  • nadzira kakovost opravljenih del;
  • razvija strokovnost in delovno odgovornost;
  • razvija ekološko zavest;
  • razvija natančnost pri delu;
  • Vaja:

    - timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:

  • izvedba setve
  • izvedba sajenja
  • zasaditev trajnega nasada
  • Oskrba posevkov
  • organizira in izvaja oskrbo posevkov in nasadov;
  • uporabi ustrezno kmetijsko mehanizacijo;
  • uporabi ustrezno orodje in pripomočke;
  • organizira in izvede dognojevanje;
  • izvede dopolnilno obdelavo posevka;
  • preveri zdravstveno stanje posevka oziroma nasada;
  • organizira in izvede zaščito rastlin pred boleznimi, škodljivci ter pleveli;
  • upošteva predpise s področja FFS;
  • vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
  • upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
  • nadzira in kontrolira kakovost opravljenih del;
  • se zave odgovornosti pri delu;
  • razvija sposobnost opazovanja;
  • krepi ekološko zavest;
  • se zaveda pomena varnosti pri delu;
  • Vaja:

  • timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
  • izvedba dognojevanje
  • izvedba dopolnilne obdelave posevka
  • nadziranje zdravstvenega stanje posevka in izvedba varstvenih ukrepov
  • Spravilo posevkov

  • izdela načrt pričakovanih pridelkov;
  • pripravi in uporabi ustrezno kmetijsko mehanizacijo;
  • organizira in izvede spravilo pridelkov;
  • organizira ustrezen
  • transport;
  • kontrolira kakovost opravljenih del;
  • razvija poklicno odgovornost;
  • se zaveda pomena varnosti pri delu;
  • razvija smisel za gospodarnost in ekonomičnost;
  • Vaja:

  • timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
  • izvedba spravila pridelka
  • VARSTVO RASTLIN IN OKOLJA – 10 ur
    PREPOZNAVANJE BOLEZNI, ŠKODLJIVCEV IN PLEVELOV
    • Neživi povzročitelji poškodb
    • Bolezni
    • Škodljivci
    • Pleveli
  • razlikuje poškodbe živih in neživih povzročiteljev na izbrani poljščini, vrtnini, sadnem drevju in vinogradu;
  • določi razvojno fazo rastline;
  • določi prag gospodarske škode;
  • poišče naravne sovražnike škodljivih organizmov;
  • nastavi feromonske vabe in lepljive plošče;
  • razvija sposobnost opazovanja;
  • razvija natančnost;
  • spoznava raznolikost in pestrost rastlin in živali;
  • spoznava posledice onesnaževanja okolja;
  • ozavesti pomen dejavnikov rasti;
  • Vaja:

  • izdelava herbarija in lastne zbirke škodljivcev in bolezni
  • Vaja:

  • prepoznavanje poškodb na rastlinah
  • Vaja:

  • postavljanje feromonskih vab
  • SEMENSKI IN SADILNI MATERIAL

    • Seme v širšem pomenu
    • Pridelovanje semenskega materiala
  • prepozna semenski material,
  • odčita pomembne lastnosti semenskega materiala iz deklaracije;
  • določi njegove lastnosti: kaljivost, čistost, absolutno in hektolitrsko težo, zdravstveno stanje, barvo, vlažnost;
  • vzgoji vegetativno seme (potaknjence, cepiče, čebulice, gomolje, grebenice,…);
  • vzgoji pravo, generativno seme;
  • organizira in svetuje pri prodaji semenskega in sadilnega materiala;
  • se razvija v ozaveščenega potrošnika;
  • razvija analitično miselnost;
  • razvija natančnost;
  • zave se poklicne odgovornosti;
  • Vaja:

  • določanje kaljivosti, čistosti, absolutno in hektolitrsko teže, zdravstvenega stanja, barve, vlažnosti
  • Vaja:

  • priprava cepičev, potaknjencev, itd…
  • Vaja:

  • svetovanje pri prodaji semenskega in sadilnega materiala
  • PODJETNIŠTVO IN TRŽENJE – 20 ur

    OBLIKOVANJE PODJETNIŠKE IDEJE, RAZISKAVA TRGA

    • Oblikovanje ideje
    • Raziskava trga
    • Analiza raziskave trga
  • poišče, razvija in oblikuje idejo;
  • preveri prednosti, pomanjkljivosti, uresničljivost ideje;
  • izdela vprašalnik za raziskavo trga in izvede anketo;
  • upošteva ciljno skupino, potrebe kupcev;
  • uporabi informacije pridobljene z anketo;
  • razvija domiselnost in ustvarjalno mišljenje;
  • razvija sposobnost sodelovanja v skupini;
  • krepi pozitivne osebnostne lastnosti;
  • razvija sposobnost komuniciranja;
  • Vaja:

  • oblikovanje ideje
  • Vaja:

  • izvedba ankete o potrebah na trgu v izbranem kraju
  • TRŽENJE KMETIJSKIH PROIZVODOV, IZDELKOV IN STORITEV

    • Oblikovanje izdelkov
    • Promocija in oglaševanje
    • Trženje kmetijskih proizvodov

  • upošteva, da je dobro oblikovan izdelek ustrezen in izvedljiv;
  • izdela načrt oblikovanja izdelka;
  • izdela in oblikuje blagovno znamko;
  • upošteva predpise varstvenih in zdravstvenih razlogov;
  • izbere najustreznejši način oglaševanja;
  • spremlja in analizira promocijo konkurentov;
  • izdela tržni splet (izdelek/storitev, kraj nakupa, promocija, cena);
  • razvija čut za estetiko;
  • razvije odgovoren odnos do okolja in ljudi;
  • razvija ustvarjalno in logično mišljenje;
  • razvija spretnost izražanja in komuniciranja;
  • Vaja:

  • oblikovanje izdelka
  • Vaja:

  • priprava izdelka za prodajo
  • Vaja:

  • oblikovanje blagovne znamke in embalaže
  • Vaja:

  • izdelava osnutka za različne načine oglaševanja
  • 2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    GOSPODARJENJE V KMETIJSTVU – 30 ur

    ORGANIZACIJA, IZVAJANJE IN NADZIRANJE DEL NA KMETIJSKEM GOSPODARSTVU

    Dijak:

    Dijak:

    Skladiščenje kmetijskih pridelkov
  • izdela načrt skladiščenja pridelkov;
  • pripravi pridelek za skladiščenje;
  • izbere in pripravi prostor za skladiščenje pridelkov;
  • pripravi in uporabi ustrezno mehanizacijo in opremo;
  • izbere ustrezno embalažo;
  • spremlja zdravstveno stanje skladiščenih pridelkov;
  • pripravi pridelke za prodajo ali predelavo;
  • vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
  • upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
  • razvija čut za racionalno izkoriščanje prostora;
  • se zaveda pomena ohranjanja kvalitete skladiščene hrane;
  • razvija čut za gospodarnost;
  • razvija smisel za estetsko oblikovanje embalaže;
  • Vaja:

  • timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
  • skladiščenje izbranega kmetijskega pridelka
  • ugotavljanje zdravstvenega stanja skladiščenih pridelkov
  • načrtovanje primerne embalaže
  • Reja domačih živali
  • razlikuje vrste domačih živali,
  • pripravi krmo in izračuna krmni obrok;
  • izdela krmno bilanco in izvaja krmljenje;
  • organizira in izvede oskrbo živali;
  • spremlja zdravstveno stanje živali in ustrezno ukrepa;
  • uporabi primerno opremo in pripomočke;
  • vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
  • upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
  • nadzira in kontrolira kakovost opravljenih del;
  • razvija sposobnost opazovanja;
  • krepi ekološko zavest;
  • razvija čut lastne odgovornosti za pridelavo zdrave hrane;
  • razvija spretnost komunikacije;
  • se zaveda pomena natančnega vodenja dokumentacije;
  • Vaja:

  • timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
  • dnevna oskrba domačih živali
  • priprava krme
  • izpolnjevanje ustrezne evidence
  • Reja malih živali

  • organizira in izvaja rejo malih živali;
  • vodi, nadzira in koordinira delo;
  • organizira in izvede oskrbo malih živali;
  • spremlja zdravstveno stanje malih živali;
  • vodi predpisano dokumentacijo o reji malih živali;
  • uporabi primerno opremo in pripomočke;
  • organizira in svetuje pri prodaji malih živali;
  • vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
  • upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
  • nadzira in kontrolira kakovost opravljenih del;
  • razvija čut za opazovanje;
  • krepi ekološko zavest;
  • razvija spretnosti in sposobnosti vodenja;
  • razvija spretnost komunikacije;
  • Vaja:

    - timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:

  • dnevna oskrba malih živali
  • spremljanje zdravstvenega stanja malih živali
  • vodenje ustrezne evidence
  • svetovanje pri prodaji malih živali
  • Vzdrževanje prostorov in kmetijskih strojev
  • organizira in vzdržuje delovna sredstva v skladu z merili dobrega gospodarja;
  • vodi in izpolnjuje ustrezne evidence;
  • upošteva ekonomičnost pri nabavi in porabi materiala;
  • nadzira in kontrolira kakovost opravljenih del;
  • organizira in svetuje pri prodaji kmetijskih strojev in repromateriala
  • razvija delovno in poklicno odgovornost;
  • Vaja:

  • timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
  • vzdrževanje in čiščenje prostorov
  • vzdrževanje in čiščenje kmetijskih strojev
  • svetovanje pri prodaji kmetijskih strojev in repromateriala
  • RAZVOJ PODEŽELJA – 10 ur

    ZUNANJA UREDITEV DOMA

    • Ureditev kmečkega dvorišča
    • Zelenjavni vrt
  • načrtuje zasaditev okolice doma in predvidi prostor za kmečki vrt glede na značilnosti krajine;
  • načrtuje velikost družinskega vrta za zelenjadnice, zelišča in prostor za kompostišče;
  • pripravi letni setveni in saditveni načrt za samooskrbo z zelenjavo;
  • razvija sposobnost za urejen videz (barvna usklajenost, velikostno sorazmerje, optimalna razporeditev…..);
  • zave se pomembnosti zelenjadnic v zdravi prehrani;
  • Vaja:

  • timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
  • zasaditev okrasnih zelnatih rastlin, grmovnic, dreves,
  • sejanje trave in ureditev poti,
  • oskrba zelenjavnega vrta,
  • VARSTVO RASTLIN IN OKOLJA – 32 ur

    DELO S FITOFARMACEVTSKIMI SREDSTVI

    • Naročanje
    • Skladiščenje
    • Vodenje dokumentacije
    • Posebnosti svetovanja pri prodaji FFS
  • ugotovi potrebe po sredstvih za varstvo rastlin;
  • naroči sredstva za varstvo rastlin in druge kemikalije;
  • vodi evidenco o nakupu, prodaji, zalogah in porabi FFS;
  • uredi prostore za skladiščenje;
  • skladišči FFS;
  • svetuje načine varstva rastlin za uporabo v konkretnih primerih;
  • svetuje pri izbiri FFS;
  • uporablja priročnike, zakonske predpise in drugo literaturo;
  • razvija sposobnost komuniciranja;
  • Vaja:

  • nabava in vodenje evidence za šolsko posestvo
  • Vaja:

  • skladiščenje FFS v posebni omari za kemikalije (strupene snovi)
  • Vaja:

  • svetovanje pri prodaji FFS in izbiri načina varstva
  • IZVAJANJE VARSTVA RASTLIN

    • Načrtovanje
    • Testiranje škropilne tehnike
    • Varstvo pri delu
    • Ukrepi in postopki varstva rastlin
    • Pomoč pri zastrupitvah
  • pripravi škropilni načrt za določeno rastlino;
  • izračuna potrebne količine škropiv;
  • opravi pregled strojev in naprav za nanašanje FFS;
  • izbere ustrezno napravo, šobe, pritiske, vozno hitrost,…;
  • uporabi ustrezna orodja za pripravo in vzdrževanje naprav;
  • upošteva vse ukrepe varnega dela s FFS;
  • pravilno uporabi vso potrebno zaščitno opremo;
  • pripravi orodja in pripomočke ter sredstvo za pripravo škropilne brozge;
  • upošteva priložena navodila in oznake na embalaži;
  • pripravi škropilno brozgo;
  • opravi škropljenje, prašenje ali pršenje;
  • očisti stroje, naprave in pripomočke ter pospravi embalažo;
  • pozna vrstni red postopkov pri zastrupitvah s strupenimi snovmi;
  • izvede prikaz ravnanja z nezavestnim zastrupljencem;
  • razvija občutek za natančnost;
  • se zave pomena pravilne rabe navodil;
  • se uči odločati in izbirati;
  • razvija zavest poklicne odgovornosti,
  • ozavesti pomen osebnih zaščitnih sredstev;
  • prevzema odgovornost za svoje delo;
  • razvija občutek odgovornosti za zdravje živih bitij in okolja;
  • razvija sposobnost komunikacije;
  • se zaveda problema obremenjevanja okolja;
  • razvija občutek za delo v skupini;
  • Vaja:

  • timsko delo skupine dijakov: organiziranje, vodenje in nadziranje dela:
  • priprava pripomočkov, orodij in sredstev za izvedbo varstva
  • izvedba neposrednega varstva rastlin
  • čiščenje strojev, naprav in pripomočkov
  • PODJETNIŠTVO IN TRŽENJE – 30 ur

    IZVEDBA PROJEKTA NA PODLAGI POSLOVNEGA NAČRTA– projektno delo

    • Oblikovanje in izdelava izdelka
    • Načrtovanje in izvedba storitve
    • Trženje lastnih izdelkov in storitev
  • določi lokacijo za svoje poslovanje;
  • opiše proizvodni proces;
  • izdela izvedbeno dokumentacijo;
  • določi potrebe po poslovnih prostorih, po strojih in opremi ter zaposlenem osebju;
  • izračuna in pripravi potreben reprodukcijski material;
  • izdela izdelek ali izvede storitev;
  • kontrolira kakovost izvedenih del;
  • izbere primeren način reklame, propagande in promocije;
  • določi distribucijske kanale prodaje svojih proizvodov in storitev;
  • predstavi rezultate projekta.
  • razvija osebno in strokovno odgovornost;
  • zave se pomena načrtovanja, vodenja in upravljanja;
  • razvija občutek odgovornosti za svoje delo;
  • razvije delovno odgovornost, natančnost, varčnost, strokovnost.
  • Vaja:

  • izvedba projekta na podlagi poslovnega načrta
  • 5. OKVIRNI SEZNAM LITERATURE

    6.  OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    7.  POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: