SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM:

KMETIJSKO PODJETNIŠKI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA:

EKOLOŠKO KMETOVANJE

2. ŠTEVILO UR PO POSAMEZNIH LETNIKIH IN OBLIKAH IZOBRAŽEVALNEGA DELA

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

Skupaj

Teorija

Vaje skupaj

Vaje z delitvijo

1.

105

-

-

105

Skupaj

105

-

-

105

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijak se usposobi za:


4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

pomen ekološkega kmetijstva za naravo, živali, rastline IN človeka

Dijak:

Dijak:

Pomen in razvoj ekološkega kmetovanja

Pravila in zahteve za predelavo ekološko pridelanih surovin

Pomen zdrave prehrane

Organiziranost ekoloških kmetov

  • opiše možnosti in perspektive ekološkega kmetovanja;
  • razloži pogoje optimalne kmetijske prakse (raba zaščitnih sredstev, gnojil...);
  • upošteva osnovne smernice ekološkega kmetovanja;
  • primerja posebnosti in značilnosti različnih pristopov v ekološkem kmetovanju;
  • prepozna različne blagovne znamke, ki so prisotne v ekološkem kmetijstvu;
  • našteje dovoljene snovi in načine pri predelavi mleka, mesa, vina...;
  • oceni negativne vplive določenih snovi na okolje in zdravje človeka;
  • razloži vlogo in pomen ekološko pridelane hrane v prehrani;
  • razloži pomen in našteje oblike povezovanja ekoloških kmetov;
  • razvija ekološko zavest;
  • se zave pomena okolju prijaznih tehnologij v kmetijstvu ;
  • se zave pomena in vrednosti ekološko pridelane hrane za prehrano človeka;
  • VAJE:

  • ogled pedagoško - učnih ekoloških kmetij
  • primerjava pravilnika o ekološki pridelavi s pravilnikom ZEKS
  • degustacija ekološko pridelanih živil.
  • Gospodarjenje na ekološki kmetiji

    Organizacija in vodenje dela na ekološki kmetiji

    Smernice ekološkega kmetovanja;

    postopek priznavanja ekološke kmetije

    Tipi ekoloških kmetij

    Gradnja objektov na ekološki kmetiji

  • razloži pomen kroženja snovi , hranilne snovi, energija, voda...;
  • razume posebne zahteve v ekološki pridelavi in reji;
  • razlikuje tipe in načine zagotavljanja kroženja snovi: kmetija v prehodu,»samozadostna« kmetija, specializirana kmetija... ;
  • vodi proizvodne in delovne evidence,
  • opiše in razloži pomen izvajanja kontrole na ekoloških kmetijah;
  • našteje zahteve v ekološki predelavi;
  • opiše skladiščenje, embaliranje in označevanje proizvodov;
  • izbere pravilne postopke kompostiranja, ravnanja z gnojem...;
  • primerja in ocenjuje različne ureditve deponij hlevskega gnoja;
  • razloži možnosti uporabe organskih odpadkov kot vira energije;
  • izbere primerne materiale in cenene načine gradnje;
  • se zave razvojne perspektive ekološkega kmetovanja;
  • razvija in krepi odgovoren odnos do narave;
  • se zave pomena ohranjanja biotske pestrosti;
  • razvija človeku in naravi prijazne načine gospodarjenja;
  • - razvija občutek za ohranjanje kulturne dediščine podeželja;

    VAJE:

  • ugotavljanje biotske pestrosti v okolju
  • priprava kompostnega kupa
  • ogled rastlinske čistilne naprave
  • Tehnologija ekološke rastlinske pridelave

    Oskrba posevkov v ekološkem kmetijstvu

    Priprava in nega tal primernih za ekološko kmetovanje

    Tehnologije ekološke pridelave v posameznih panogah rastlinske pridelave

  • našteje pravila ekološke rastlinske pridelave;
  • opiše pripravo in uporabo gnojil, primernih za ekološko kmetovanje;
  • izbere specialno mehanizacijo za ekološko pridelavo;
  • izbere primeren kolobar in sorte;
  • našteje dovoljena sredstva za varstvo rastlin v ekološkem kmetijstvu (pleveli, škodljivci, bolezni...);
  • razlikuje različne tehnološke pristope v poljedelstvu, vrtnarstvu, sadjarstvu, vinogradništvu, semenarstvu, in posebnih kulturah (zelišča, gobe...);
  • se zave pomena ohranjanja biotske pestrosti;
  • se zave pomena ohranjanja in varovanja slovenskih avtohtonih vrst in sort rastlin;
  • krepi občutek poklicne odgovornosti za ohranjanje plodne zemlje .
  • Vaje:

  • določanje diagnoze tal
  • načrtovanje kolobarja
  • vključevanje slovenskih avtohtonih vrst in sort rastlin
  • načrtovanje in izračun gnojilne enote velike živali (GEVŽ )
  • prepoznavanje koristnih organizmov v biotskem varstvu
  • Tehnologija ekološke živinoreje

    Osnove živalim prilagojene vzreje

    Tehnologije vrsti in kategoriji živali prilagojene vzreje

    Priporočena vzreja domačih živali v ekološki živinoreji

    Oskrba domačih živali v ekološki živinoreji

  • razloži pomen etologije v živinoreji;
  • razloži smernice ekološke živinoreje;
  • primerja in ocenjuje različne tehnološke pristope v: govedoreji, prašičereji, perutninarstvu, konjereji, reji drobnice, kunčereji in ostalih panogah (ribogojstvo, čebelarstvo, polži...);
  • našteje ekološke predpise in normative vhlevitve živali;
  • izračuna indeks ustreznosti reje živali;
  • opiše postopke oskrbe domačih živali v ekološki živinoreji;
  • primerja in ocenjuje priporočene načine oskrbe domačih živali: krmljenje (priprava krme, paša...), nega, razmnoževanje, prevozi, zdravstveno varstvo;
  • se zave pomena ohranjanja biotske pestrosti;
  • se zave pomena ohranjanja in varovanja slovenskih avtohtoni h vrst in pasem živali ;
  • krepi občutek poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali;
  • Vaje:

  • terenski ogled kmetije z ekološko živinorejo
  • krmljenje in nega živali v skladu z zahtevami ekološkega kmetijstva
  • načrtovanje prilagoditve in ureditve izbranega hleva na osnovi ekoloških normativov v živinoreji
  • izračun indeks ustreznosti reje živali za posamezne kategorije
  • oskrba živali
  • OZNAČEVANJE, TRŽENJE IN KONTROLA EKOLOŠKIH PRIDELKOV

    Standardi kakovosti

    Metode kontrole kakovosti

    Predpisi ekološke pridelave in predelave

    Evidenca ekološke pridelave in reje

  • našteje ekološke predpise in normative;
  • razlikuje ekološke blagovne znamke in jih primerja;
  • upošteva standarde kakovosti v ekološkem kmetovanju;
  • opiše postopek ekološke kontrole;
  • vodi evidenco ekološke pridelave in reje.
  • se zave pomena ekološke kontrole;
  • se zave pomena ekološke blagovne znamke;
  • krepi občutek odgovornosti do upoštevanja predpisov;
  • se zave pravilnega vodenja evidenc.
  • Vaje:

  • spremljava kontrolne službe na ekološki kmetiji
  • vodenje knjige zapisov na ekološki kmetiji
  • obisk ekološke tržnice
  • 5. OKVIRNI SEZNAM LITERATURE

    6.  OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    7. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Vsebine predmeta so povezane s temeljnimi strokovnimi predmeti: