VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
OSNOVE KLETARSTVA |
|
|
|
Gospodarski pomen kletarstva |
Dijak:
opiše gospodarski pomen pridelave vina; |
Dijak:
se zave pomembne vloge pridelave in predelave grozdja; |
Ogled:
videofilm |
SESTAVINE GROZDJA |
|
|
|
Mehanična in kemična sestava grozdja |
- našteje sestavine grozdja;
- razloži kemično sestavo grozdja;
|
- se zave pomena natančnosti pri dellu
|
Vaja:
ugotavljanje procentualnega razmerja med pecljevino in jagodami |
TRGATEV |
|
|
|
Čas trgatve,
Postopek,
Posebne trgatve |
določi čas trgatve glede na vsebnost kislin in sladkorja;
organizira pravilni potek trgatve;
primerja vrste trgatve glede na tehnološki postopek predelave; |
razvije natančnost opazovanja in zapisovanja;
ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi; |
Vaja:
spremljava dozorevanje grozdja
Vaja:
uporaba refraktometra |
PRIPRAVA KLETARSKIH STROJEV IN OPREME ZA PREDELAVO GROZDJA |
|
|
|
Stroji za predelavo grozdja
Vinska posoda |
našteje posamezne stroje za predelavo grozdja in opiše njihovo delovanje;
primerja različne vrste vinske posode;
opiše postopke in našteje sredstva za čiščenje in razkuževanje kleti in opreme;
čisti in razkužuje klet;
zaparja stroje in konzervira vinsko posodo;
našteje vrste in lastnosti vinske posode;
pripravi vinsko posodo;
opredeli dejavnike mikroklime kleti;
spremlja in uravnava temperaturo in vlago kleti; |
se zave pomena natančnosti in strokovnosti;
ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi;
se zave delovne odgovornosti;
se zave pomena varovanja zdravja pri delu; |
Ogled:
- kletarski stroji in oprema
Vaja:
- priprava potrebnih prostorov
Vaja:
- priprava delovnega orodja, strojev in naprav
Vaja:
- konzerviranje vinske posode
|
PREDELAVA GROZDJA |
|
|
|
Predelava belega grozdja |
izdela tehnološko skico in opiše predelavo belega grozdja;
našteje parametre kakovosti grozdja;
razvrsti grozdje na osnovi normativov kakovosti;
našteje naprave za predelavo grozdja in jih zna uporabljati;
peclja, melje in stiska grozdje; |
pridobi strokovnost in samozavest;
razvije inovativnost; |
Vaja:
priprava grozdja do stiskanja
Vaja:
analiza vsebnosti sladkorja, skupnih kislin in pH vrednosti |
Predelava rdečega grozdja |
izdela tehnološko skico in opiše predelavo rdečega grozdja;
primerja klasični postopek predelave rdečega grozdja in termovinifikacijo;
opiše načine in postopek izluževanja barve pri predelavi rdečega grozdja;
razloži pomen določanja polifenolov in izlužene barve;
transportira grozdje v vinifikator;
macerira; |
razvije ekološko zavest;
pridobi odgovornost za pravilno izvedbo posameznih tehnoloških postopkov; |
Vaja:
maceracija
Vaja:
dodajanje enoloških sredstev
Vaja:
analiza vzorca mošta na polifenole in izluženo barvo |
NEGA MOŠTA |
|
|
|
Kemična sestava
Korekcija mošta |
opiše glavne sestavine mošta;
našteje in opiše uporabo enoloških sredstev in jih zna uporabiti;
razlikuje načine korekcije in možnosti poprave mošta;
opravi korekcijo mošta; |
razvije natančnost;
upošteva strokovna navodila;
komunicira z ustreznimi strokovnimi službami; |
Vaja:
bistrenje mošta
Vaja:
dosladkanje mošta
Vaja:
dokisanje mošta
Vaja:
razkis mošta |
NEGA VINA |
|
|
|
Alkoholno vrenje
Sestavine vina
Nega vina
Pretok vina
Čiščenje vina
Tipizacija
Stabilizacija
|
razloži proces alkoholnega vrenja;
našteje in opiše glavne sestavine vina;
razlikuje oblike žvepla v kletarstvu;
dodaja žveplo;
določi čas prvega pretoka glede na zdravstveno stanje vina;
opiše pretok vina;
našteje in opiše enološka sredstva;
pozna pomen polne posode;
doliva vino v posode;
tipizira vino;
razlikuje načine ugotavljanja stabilnosti vina; |
- razvije ekološko zavest;
- se zave delovne odgovornosti in pomena varovanja zdravja pri delu;
- razvije natančnost opazovanja in zapisovanja;
- pridobi rutino;
|
Vaja:
priprava vrelnega nastavka
Vaja:
spremljanje alkoholnega vrenja
Vaja:
žveplanje
Vaja:
pretok
Vaja:
določanje alkohola
Vaja:
odvzem vzorca vina
Vaja:
testi obstojnosti vina |
Priprava vin barrique in penečih vin
|
opiše pogoje za barikiranje vina;
opiše tehnologijo pridelave vina barrique;
opiše tehnologijo pridelave penečih vin; |
|
|
UGOTAVLJANJE BOLEZNI IN NAPAKE VINA |
|
|
|
Bolezni
Napake |
ugotovi bolezen in opiše ukrepe za preprečevanje pojava;
določi način zdravljenja bolezni;
prepozna in ugotovi napako vina;
določi postopek odprave napake; |
razvije sposobnost zaznavanja s pomočjo čutil;
|
Vaja:
odvzem vzorca vina
Vaja:
prepoznavanje bolezni
Vaja:
ugotavljanje napak
Vaja:
odpravljanje bolezni in napak |
STEKLENIČENJE VINA |
|
|
|
Oprema za stekleničenje |
določi čas stekleničenja vina;
opravi sterilizacijo polnilne linije;
izvede filtracijo vina;
opiše opremo za stekleničenje;
pripravi steklenice in zamaške;
polni vino v steklenice;
izbere ustrezno embalažo;
opremi steklenico z etiketo;
upošteva zakonska določila za označevanje vina;
določi pogoje za skladiščenje stekleničenega vina; |
razvije zavest o pomenu zdravega, kvalitetnega proizvoda;
razvije natančnost;
ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi;
upošteva sanitarno higienske predpise; |
Vaja:
sterilizacija polnilne linije
Vaja:
priprava filtra
Vaja:
priprava steklenic
Vaja:
polnjenje
Vaja:
etiketiranje
Vaja:
skladiščenje steklenic |
VINSKA ZAKONODAJA |
|
|
|
Vinska zakonodaja
Standard kakovosti |
upošteva vinsko zakonodajo;
vodi kletarsko evidenco;
loči standarde kakovosti;
opiše pogoje za pridobitev zaščitne znamke; |
sodeluje s strokovnimi službami;
sodeluje s sodelavci;
|
Vaja:
vodenje kletarske evidence
|
KULTURA PITJA VINA |
|
|
|
Vino v prehrani |
izbere primerno vino k določeni hrani. |
razvije kulturo uživanja vina. |
Vaja:
degustacija vina |
Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: