SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM:

KMETIJSKO PODJETNIŠKI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA:

KLETARSTVO

2. ŠTEVILO UR PO POSAMEZNIH LETNIKIH IN OBLIKAH IZOBRAŽEVALNEGA DELA

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

Skupaj

Teorija

Vaje skupaj

Vaje z delitvijo

1.

105

0

0

105

Skupaj

105

0

0

105

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijak se usposobi za :

4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

OSNOVE KLETARSTVA

Gospodarski pomen kletarstva

Dijak:

  • opiše gospodarski pomen pridelave vina;
  • Dijak:

  • se zave pomembne vloge pridelave in predelave grozdja;
  • Ogled:

  • videofilm
  • SESTAVINE GROZDJA

    Mehanična in kemična sestava grozdja

    • našteje sestavine grozdja;
    • razloži kemično sestavo grozdja;
    • se zave pomena natančnosti pri dellu

    Vaja:

  • ugotavljanje procentualnega razmerja med pecljevino in jagodami
  • TRGATEV

    Čas trgatve,

    Postopek,

    Posebne trgatve

  • določi čas trgatve glede na vsebnost kislin in sladkorja;
  • organizira pravilni potek trgatve;
  • primerja vrste trgatve glede na tehnološki postopek predelave;
  • razvije natančnost opazovanja in zapisovanja;
  • ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi;
  • Vaja:

  • spremljava dozorevanje grozdja
  • Vaja:

  • uporaba refraktometra
  • PRIPRAVA KLETARSKIH STROJEV IN OPREME ZA PREDELAVO GROZDJA

    Stroji za predelavo grozdja

    Vinska posoda

  • našteje posamezne stroje za predelavo grozdja in opiše njihovo delovanje;
  • primerja različne vrste vinske posode;
  • •  opiše postopke in našteje sredstva za čiščenje in razkuževanje kleti in opreme;

  • čisti in razkužuje klet;
  • zaparja stroje in konzervira vinsko posodo;
  • našteje vrste in lastnosti vinske posode;
  • pripravi vinsko posodo;
  • opredeli dejavnike mikroklime kleti;
  • spremlja in uravnava temperaturo in vlago kleti;
  • se zave pomena natančnosti in strokovnosti;
  • ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi;
  • se zave delovne odgovornosti;
  • se zave pomena varovanja zdravja pri delu;
  • Ogled:

    • kletarski stroji in oprema

    Vaja:

    • priprava potrebnih prostorov

    Vaja:

    • priprava delovnega orodja, strojev in naprav

    Vaja:

    • konzerviranje vinske posode

    PREDELAVA GROZDJA

    Predelava belega grozdja

  • izdela tehnološko skico in opiše predelavo belega grozdja;
  • našteje parametre kakovosti grozdja;
  • razvrsti grozdje na osnovi normativov kakovosti;
  • našteje naprave za predelavo grozdja in jih zna uporabljati;
  • peclja, melje in stiska grozdje;
  • pridobi strokovnost in samozavest;
  • razvije inovativnost;
  • Vaja:

  • priprava grozdja do stiskanja
  • Vaja:

  • analiza vsebnosti sladkorja, skupnih kislin in pH vrednosti
  • Predelava rdečega grozdja

  • izdela tehnološko skico in opiše predelavo rdečega grozdja;
  • primerja klasični postopek predelave rdečega grozdja in termovinifikacijo;
  • opiše načine in postopek izluževanja barve pri predelavi rdečega grozdja;
  • razloži pomen določanja polifenolov in izlužene barve;
  • transportira grozdje v vinifikator;
  • macerira;
  • razvije ekološko zavest;
  • pridobi odgovornost za pravilno izvedbo posameznih tehnoloških postopkov;
  • Vaja:

  • maceracija
  • Vaja:

  • dodajanje enoloških sredstev
  • Vaja:

  • analiza vzorca mošta na polifenole in izluženo barvo
  • NEGA MOŠTA

    Kemična sestava

    Korekcija mošta

  • opiše glavne sestavine mošta;
  • našteje in opiše uporabo enoloških sredstev in jih zna uporabiti;
  • razlikuje načine korekcije in možnosti poprave mošta;
  • opravi korekcijo mošta;
  • razvije natančnost;
  • upošteva strokovna navodila;
  • komunicira z ustreznimi strokovnimi službami;
  • Vaja:

  • bistrenje mošta
  • Vaja:

  • dosladkanje mošta
  • Vaja:

  • dokisanje mošta
  • Vaja:

  • razkis mošta
  • NEGA VINA

    Alkoholno vrenje

    Sestavine vina

    Nega vina

    Pretok vina

    Čiščenje vina

    Tipizacija

    Stabilizacija

  • razloži proces alkoholnega vrenja;
  • našteje in opiše glavne sestavine vina;
  • razlikuje oblike žvepla v kletarstvu;
  • dodaja žveplo;
  • •  določi čas prvega pretoka glede na zdravstveno stanje vina;

  • opiše pretok vina;
  • našteje in opiše enološka sredstva;
  • pozna pomen polne posode;
  • doliva vino v posode;
  • tipizira vino;
  • razlikuje načine ugotavljanja stabilnosti vina;
    • razvije ekološko zavest;
    • se zave delovne odgovornosti in pomena varovanja zdravja pri delu;
    • razvije natančnost opazovanja in zapisovanja;
    • pridobi rutino;

    Vaja:

  • priprava vrelnega nastavka
  • Vaja:

  • spremljanje alkoholnega vrenja
  • Vaja:

  • žveplanje
  • Vaja:

  • pretok
  • Vaja:

  • določanje alkohola
  • Vaja:

  • odvzem vzorca vina
  • Vaja:

  • testi obstojnosti vina
  • Priprava vin barrique in penečih vin

  • opiše pogoje za barikiranje vina;
  • opiše tehnologijo pridelave vina barrique;
  • opiše tehnologijo pridelave penečih vin;
  • UGOTAVLJANJE BOLEZNI IN NAPAKE VINA

    Bolezni

    Napake

  • ugotovi bolezen in opiše ukrepe za preprečevanje pojava;
  • določi način zdravljenja bolezni;
  • prepozna in ugotovi napako vina;
  • določi postopek odprave napake;
  • razvije sposobnost zaznavanja s pomočjo čutil;
  • Vaja:

  • odvzem vzorca vina
  • Vaja:

  • prepoznavanje bolezni
  • Vaja:

  • ugotavljanje napak
  • Vaja:

  • odpravljanje bolezni in napak
  • STEKLENIČENJE VINA

    Oprema za stekleničenje

  • določi čas stekleničenja vina;
  • opravi sterilizacijo polnilne linije;
  • izvede filtracijo vina;
  • opiše opremo za stekleničenje;
  • pripravi steklenice in zamaške;
  • polni vino v steklenice;
  • izbere ustrezno embalažo;
  • opremi steklenico z etiketo;
  • •  upošteva zakonska določila za označevanje vina;

  • določi pogoje za skladiščenje stekleničenega vina;
  • razvije zavest o pomenu zdravega, kvalitetnega proizvoda;
  • razvije natančnost;
  • ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi;
  • upošteva sanitarno higienske predpise;
  • Vaja:

  • sterilizacija polnilne linije
  • Vaja:

  • priprava filtra
  • Vaja:

  • priprava steklenic
  • Vaja:

  • polnjenje
  • Vaja:

  • etiketiranje
  • Vaja:

  • skladiščenje steklenic
  • VINSKA ZAKONODAJA

    Vinska zakonodaja

    Standard kakovosti

  • upošteva vinsko zakonodajo;
  • vodi kletarsko evidenco;
  • loči standarde kakovosti;
  • opiše pogoje za pridobitev zaščitne znamke;
  • sodeluje s strokovnimi službami;
  • sodeluje s sodelavci;
  • Vaja:

  • vodenje kletarske evidence
  • KULTURA PITJA VINA

    Vino v prehrani

  • izbere primerno vino k določeni hrani.
  • razvije kulturo uživanja vina.
  • Vaja:

  • degustacija vina

  • 5. OKVIRNI SEZNAM LITERATURE IN DRUGIH VIROV

    6.  OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    7. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: