SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM:

KMETIJSKO-PODJETNIŠKI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA:

VAROVALNA PREHRANA

2. ŠTEVILO UR PO POSAMEZNIH LETNIKIH IN OBLIKAH IZOBRAŽEVALNEGA DELA

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

Skupaj

Teorija

Vaje skupaj

Vaje z delitvijo

1

105

-

-

105

Skupaj

105

-

105

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijak je usposobljen za:

4. OPERATIVNI CILJI PREMETA

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

HRANILNE SNOVI, NAČELA ZDRAVE PREHRANE

Dijak

Dijak

Pomen, lastnosti in posledice nepravilnega prehranjevanja.

  • opredeli pomen zagotavljanja ustrezne količine hranilnih snovi v zdravi prehrani;
  • pozna vpliv delovanja encimov na hrano;
  • prouči senzoriko in ocenjevanje kakovosti živil;
  • svetuje pri uporabi primernih živil in jedi v zdravi prehrani;
  • razvija sposobnost komunikacije pri svetovanju;
  • razvija osebno odgovornost za zdravo prehrano ;
  • se zaveda pomena ozaveščenosti ljudi o posledicah nepravilnega prehranjevanja;
  • Vaja:

    - izdelava načrta dovoljenih in prepovedanih živil v zdravi prehrani

    - priprava plana po hranilnih snoveh za posamezna starostna obdobja

    - ocenjevanje kakovosti izbranega živila

    NAČELA ZDRAVE PREHRANE
    • Varovalna prehrana
    • Varovalno živilo
    • Planiranje varovalne prehrane
  • razloži osnovna izhodišča varovalne prehrane pri posameznih kategorijah ljudi;
  • prouči oznako in pravilnik varovalnega živila;
  • razume sestavo varovalnega jedilnika;
  • izračuna energijsko in hranilno vrednost jedilnika;
  • razvija sposobnost prepoznavanja in vključevanja varovalnih živil v pripravo jedi;
  • Vaja:

    - izdelava varovalnega jedilnika z osnovnimi izhodišči.

    - analiza varovalnega jedilnika (zastopanost ustreznih živil in postopkov obdelave, hranilna in energijska vrednost)

    ALTERNATIVNE OBLIKE PREHRANE

    Alternativna varovalna prehrana.

    •  razloži bistvene značilnosti posameznih vrst alternativne prehrane;

  • razvija samostojnost in natančnost pri delu;
  • razvija komunikativnost in inovativnost;
  • Vaja:

    - izdelava jedilnika za izbrano obliko alternativne prehrane.

    - izdelava seznama vseh BIO izdelkov na tržišču.

    NAČELA ZDRAVLJENJA S HRANO

    Dietna prehrana

    Osnovne diete

  • razloži pomen dietne prehrane;
  • prepozna dietni jedilnik za določeno obolenje;
    •  našteje razloge, ki pripeljejo do sodobnih bolezni;
    •  našteje bolezni nepravilne prehrane: debelost, anoreksija, bulimija, povišanje holesterola in krvnega tlaka…;
  • varuje zdravje;
  • - ogled bolnišnične dietne kuhinje

    - izdelava jedilnika za izbrano dietno prehrano

    NARODNA PREHRANA

    Značilnosti narodne prehrane

  • našteje tipične slovenske narodne jedi po pokrajinah;
  • upošteva značilnosti slovenskih pokrajin in jedi pri pripravi jedilnika;
  • vključuje narodne jedi v varovalno prehrano;
  • se zave pomena narodne prehrane v varovalni prehrani;
  • se zave pomena ohranjanja narodnih jedi;
  • Vaja:

    - pripravi jedilnik narodne prehrane

    ZAKONODAJA V ŽIVILSTVU

    Zakonodaja v živilski stroki

  • upošteva predpise in zahteve za organizacijo dela posamezne dopolnilne dejavnosti;
  • upošteva predpise za zagotavljanje kakovosti pri pripravi jedi ali živil;
  • razloži pravila varstva pri delu;
  • uporabi zaščitna sredstva pri delu;
  • razvija osebno odgovornost pri upoštevanju zakonodaje;
  • se zave pomena novosti in prilagodljiv;
  • razvija pravilen odnos do zakonodaje;
  • Vaja:

    - priprava jedi z upoštevanjem HACCP-a

    PRIPRAVA IZDELKOV ZA PRODAJO

    Embaliranje živil.

    Blagovna znamka in deklaracija

  • razloži pomen oblikovanja in izbire ustrezne embalaže, blagovne znamke in deklaracije;
  • opremi izdelek z deklaracijo.
  • razvija inovativnost;
  • se zaveda pomena označevanja izdelka.
  • Vaja:

    - izdela deklaracijo in embalažo za izbrani izdelek


    5.  OKVIRNI SEZNAM LITERATURE

    6. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    7. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: