VAROVALNA PREHRANA
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
|||
Skupaj |
Teorija |
Vaje skupaj |
Vaje z delitvijo |
|
1 |
105 |
- |
- |
105 |
Skupaj |
105 |
- |
105 |
Dijak je usposobljen za:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
HRANILNE SNOVI, NAČELA ZDRAVE PREHRANE | Dijak |
Dijak |
|
Pomen, lastnosti in posledice nepravilnega prehranjevanja. |
|
Vaja: - izdelava načrta dovoljenih in prepovedanih živil v zdravi prehrani - priprava plana po hranilnih snoveh za posamezna starostna obdobja - ocenjevanje kakovosti izbranega živila |
|
NAČELA ZDRAVE PREHRANE | |||
|
Vaja: - izdelava varovalnega jedilnika z osnovnimi izhodišči. - analiza varovalnega jedilnika (zastopanost ustreznih živil in postopkov obdelave, hranilna in energijska vrednost) |
||
ALTERNATIVNE OBLIKE PREHRANE |
|||
Alternativna varovalna prehrana. |
razloži bistvene značilnosti posameznih vrst alternativne prehrane; |
Vaja: - izdelava jedilnika za izbrano obliko alternativne prehrane. - izdelava seznama vseh BIO izdelkov na tržišču. |
|
NAČELA ZDRAVLJENJA S HRANO | |||
Dietna prehrana Osnovne diete |
našteje razloge, ki pripeljejo do sodobnih bolezni; našteje bolezni nepravilne prehrane: debelost, anoreksija, bulimija, povišanje holesterola in krvnega tlaka…; |
- ogled bolnišnične dietne kuhinje - izdelava jedilnika za izbrano dietno prehrano |
|
NARODNA PREHRANA |
|||
Značilnosti narodne prehrane |
Vaja: - pripravi jedilnik narodne prehrane |
||
ZAKONODAJA V ŽIVILSTVU |
|||
Zakonodaja v živilski stroki
| Vaja: - priprava jedi z upoštevanjem HACCP-a |
||
PRIPRAVA IZDELKOV ZA PRODAJO |
|||
Embaliranje živil. Blagovna znamka in deklaracija |
Vaja: - izdela deklaracijo in embalažo za izbrani izdelek |
Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: