SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM:

KMETIJSKO-PODJETNIŠKI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA:

ZELENJADARSTVO

2. ŠTEVILO UR PO POSAMEZNIH LETNIKIH IN OBLIKAH IZOBRAŽEVALNEGA DELA

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

Skupaj

Teorija

Vaje skupaj

Vaje z delitvijo

1.

105

-

105

Skupaj

105

-

105

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijak se usposobi za:

4. OPERATIVNI CILJI PREMETA

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

ZELENJADARSTVO KOT KMETIJSKA PANOGA

Dijak:

Dijak:

Značilnosti in pomen zelenjadarstva
  • umesti zelenjadarstvo v kmetijsko proizvodnjo;
  • razume pomen zelenjadarstva kot kmetijske panoge;
  • našteje načine in organiziranost pridelovanja vrtnin;
  • razloži pomen vrtnin v prehrani;
  • razvija pravilen odnos do pridelovanja zelenjave;
  • razvija čut za zdravo prehrano;
  • Vaja:

  • zbiranje podatkov o uporabi vrtnin in njihovih zdravilnih učinkih
  • Delitev vrtnin v skupine

  • razlikuje posamezne vrste vrtnine;
  • razdeli vrtnine glede na botanično sorodnost in glede na gospodarski pomen;
  • našteje uporabne dele vrtnin;
  • razvija občutek za natančnost;
  • razvija sposobnost opazovanja;
  • Vaja:

  • prepoznavanje vrtnin in njihovih uporabnih delov
  • NAČRTOVANJE PRIDELOVANJA

    Kolobar

  • razume pomen kolobarjenja;
  • upošteva pravila kolobarjenja;
  • razdeli posevke glede na čas setve in mesto v kolobarju;
  • krepi ekološko zavest;
  • se zaveda pomena strokovnosti;
  • razvija natančnost;
  • Vaja:

  • sestavljanje kolobarja
  • Načrt pridelovanja

  • upošteva zakonitosti načrtovanja pridelave;
  • izdela načrt setve in saditve;
  • razvija občutek za gospodarnost;
  • Vaja:

  • izdelava načrta pridelave
  • DELOVNI PROSTORI V ZELENJADARSTVU

    Priprava delovnih prostorov

  • našteje vrste zavarovanih prostorov;
  • izbere in pripravi ustrezen pridelovalni prostor;
  • opredeli zahteve za shranjevanje repromateriala in FFS;
  • izbere ustrezen prostor za skladiščenje repromateriala in FFS;
  • izbere ustrezen skladiščni prostor;
  • upošteva načela varne hrane;
  • razvija občutek za gospodarnost;
  • razvija ekološko zavest;
  • zaveda se pomena pravilnega vodenja evidenc;
  • Vaja:

  • ogled zelenjadarskega obrata
  • Zavarovani prostori

  • opiše prednosti vzgoje v zavarovanih prostorih;
  • našteje vrtnine, ki jih gojimo v zavarovanih prostorih;
  • primerja zavarovane prostore med seboj;
  • oskrbi rastline v zavarovanem prostoru;
  • razvija občutek odgovornosti;
  • zaveda se pomena gospodarnosti;
  • razvija sposobnost opazovanja;
  • Vaja:

    - oskrba rastlin v zavarovanih prostorih

    PRIPRAVA TAL

    Osnovna obdelava tal

  • našteje orodja in stroje za obdelavo tal;
  • opravi osnovno obdelavo tal;
  • razloži pomen razkuževanja tal;
  • razloži pomen gnojenja;
  • razvija čut za doslednost in natančnost;
  • Vaja:

  • osnovna obdelava tal
  • Dopolnilna obdelava tal

  • pozna orodja in stroje za dopolnilno obdelavo tal;
  • opravi dopolnilno obdelavo;
  • se zaveda pomena strokovnosti;
  • razvija občutek za gospodarnost;
  • Vaja:

  • priprava grede za setev ali saditev
  • SETEV

    Poznavanje semen zelenjadnic

  • razlikuje semena posameznih vrst zelenjadnic;
  • izračuna potrebno količino semena;
  • razvija čut za natančnost;
  • razvija sposobnost opazovanja;
  • Vaja:

  • prepoznavanje semen
  • izračun potrebne količine semen
  • Čas in načini setve

  • določi primeren čas setve;
  • izbere ustrezen način setve;
  • določi ustrezno globino setve
  • seje zelenjadnice;
  • razvija čut za doslednost in natančnost;
  • zaveda se pomena gospodarnosti;
  • Vaja:

  • setev
  • PRIDELOVANJE SADIK

    Vzgoja in oskrba sadik

  • pripravi setvenico ali setveno ploščo;
  • uporabi in pripravi ustrezen substrat;
  • izbere seme zelenjadnic;
  • izvede setev;
  • izvede pikiranje;
  • razloži oskrbo sadik;
  • oskrbuje sadike;
  • razume pomen utrjevanja sadik;
  • izbere primeren termin za presajanje;
  • pripravi gredo za sajenje;
  • našteje načine sajenja;
  • presaja sadike na stalno mesto;
  • razvija čut za doslednost in natančnost;
  • zaveda se pomena gospodarnosti;
  • razvija čut za racionalno izkoriščanje prostora;
  • Vaja:

  • priprava substrata
  • setev na setvenico
  • setev v gojitvene plošče
  • oskrba sadik
  • sajenje sadik na stalno mesto
  • OSKRBA POSEVKA

    Oskrba vrtnin

  • našteje orodja, stroje in pripomočke;
  • razloži ukrepe oskrbe vrtnin;
  • razloži pomen namakanja;
  • izbere ustrezen način in čas za namakanje;
  • razloži pomen dognojevanja;
  • izvede oskrbo posevka;
  • razvija sposobnost opazovanja;
  • razvija čut za doslednost in natančnost;
  • zaveda se pomena strokovnosti;
  • razvija pozitiven odnos do rastlin;
  • Vaja:

  • oskrba posevka
  • Varstvo pred škodljivimi vplivi okolja

  • našteje škodljive vplive okolja;
  • razloži ukrepe varstva zelenjadnic pred boleznimi, škodljivci in pleveli;
  • varuje rastline pred neugodnimi vplivi naravnih dejavnikov;
  • spremlja zdravstveno stanje rastlin;
  • varuje posevek pred škodljivimi vplivi;
  • razvija ekološko zavest;
  • zaveda se pomena strokovnosti;
  • razvija čut za doslednost in natančnost;
  • razvija pozitiven odnos do rastlin;
  • Vaja:

  • ugotavljanje zdravstvenega stanja rastlin
  • SPRAVILO PRIDELKA

    Spravilo vrtnin

  • razlikuje fiziološko in tehnološko zrelost,
  • določi primeren čas spravila,
  • našteje vrste embalaže;
  • našteje stroje za spravilo zelenjadnic;
  • opravi spravilo zelenjadnic,
  • pripravi vrtnine za prodajo;
  • razvija sposobnost opazovanja;
  • razvija čut za doslednost in natančnost;
  • zaveda se pomena strokovnosti;
  • Vaja:

  • spravilo pridelka
  • priprava zelenjadnic za prodajo
  • Skladiščenje zelenjadnic

  • našteje načine skladiščenja zelenjadnic,
  • opiše pogoje za skladiščenje zelenjadnic;
  • pripravi vrtnine za skladiščenje,
  • ugotavi zdravstveno stanje vrtnin v skladišču.
  • razvija čut za doslednost in natančnost;
  • zaveda se pomena strokovnosti in gospodarnosti.
  • Vaja:

  • priprava vrtnin za skladiščenje

  • 5. OKVIRNI SEZNAM LITERATURE

    6. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    7. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Vsebine predmeta so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: