Izobraževalni program: VRTNARSKI TEHNIK
Sprejeto na 53. seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 30. 11. 2001
ZELENJADARSTVO - izbirni predmet
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
|
|
2. |
48 |
20 |
68 |
skupaj |
48 |
20 |
68 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
° usvoji znanja s področja gojenja vrtnin v zavarovanem prostoru
° spozna različna prekrivala in vrste zavarovanega prostora
° utemelji primerno izbiro zavarovanega prostora glede na način pridelovanja, dejavnike okolja in ekonomičnost
° pozna načine uravnavanja dejavnikov rasti v zavarovanem okolju
° izbere in zagovarja primeren način in tehnologijo pridelovanja, oskrbe in spravila vrtnin, zelišč in gob v zavarovanem prostoru
° razvija zavest o strokovni odgovornosti do porabnikov, pridelovanja in okolja
° izdela kolobar za pridelovanje vrtnin v zavarovanem prostoru in ga zna zagovarjati
° razvija varčnost in sposobnost prilagajanja trgu.
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
GOSPODARSKI POMEN PRIDELOVANJA VRTNIN V ZAVAROVANEM PROSTORU |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Se zave pomena pridelovanja vrtnin v zavarovanem okolju. Krepi odnos do poklica in se zaveda njegovega gospodarskega pomena. Razvija ekonomičnost. |
|
VRSTE IN LEGA ZAVAROVANEGA PROSTORA ZA GOJENJE VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost prepoznavanja različnih materialov. Razvija odnos do poklica. Se zaveda osebne odgovornosti. Razvija varčnost. |
Vaja: |
URAVNAVANJE DEJAVNIKOV RASTI V ZAVAROVANIH PROSTORIH |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja okolja in uravnavanja pojavov v okolju, ki vplivajo na pridelovanje vrtnin. |
Vaja: ogled naprav za uravnavanje dejavnikov rasti rastlinjaku. |
NAČINI PRIDELOVANJA ZELENJADNIC V ZAVAROVANIH PROSTORIH |
|
|
|
|
|
Povezuje in ocenjuje primeren način okolju prijaznega pridelovanja. Razvija zavest o strokovni odgovornosti do porabnikov, pridelovanja in okolja. Razvija ekonomičnost. |
Prikaz embalaže najprimernejših pesticidov, ki se lahko uporabljajo pri integriranem pridelovanju vrtnin. Vaja: ogled predatorjev. |
TEHNIKA PRIDELOVANJA VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija ekonomičnost in odnos do rastlin. Krepi strokovnost in poklicno odgovornost. |
Vaja: demonstracija sajenja sadik. |
PRIDELOVANJE POSAMEZNIH GOSPODARSKO POMEMBNIH VRTNIN V ZAVAROVANEM PROSTORU |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in razlikovanja. Se osebnostno razvija. Krepi poklicno socializacijo. Razvija odgovornost do dela in strokovnost. Razvija pravilen odnos do okolja in rastlin kot živih bitij. Razvija ekonomičnost. Razvija komunikativnost, strpnost. |
Skupinsko in individualno delo. Vaja: ogledi pridelave vrtnin v zavarovanem prostoru. Razstave Uporaba različne literature in katalogov. Uporaba interneta Diskusija |
Dišavnice in začimbe |
|
|
|
|
|
Širi razgledanost, spoznava kulturo prehranjevanja drugih narodov. |
Ogled in degustacija dišavnic in začimb. |
KOLOBAR |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost in pravilen odnos do okolja, potrošnikov in rastlin. Se nauči ekonomičnosti pri pravilni zasnovi kolobarja. |
Vaja: izdela kolobar za pridelovanje vrtnin v zavarovanem prostoru. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
° ustno.
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Vrtnarstvo Podjetništvo |
|
|
Vrtnarstvo Praktični pouk Podjetništvo |
|
|
Vrtnarski stroji in naprave Vrtnarstvo Praktični pouk Podjetništvo |
|
|
Praktični pouk Podjetništvo Vrtnarstvo |
|
|
Praktični pouk Vrtnarski stroji in naprave Podjetništvo Praktični pouk Vrtnarstvo |
|
|
Podjetništvo Vrtnarski stroji in naprave Vrtnarstvo |
|
|
Vrtnarstvo Praktični pouk Podjetništvo |
|