Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
ANALIZA ŽIVIL
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
35 |
105 |
140 |
skupaj |
35 |
105 |
140 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
UVOD V ANALIZO ŽIVIL |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Se zave pomena natančnega in varnega dela v laboratoriju. Oblikuje primeren odnos do dela v laboratoriju. |
|
ZDRAVJE IN VARNOST PRI DELU |
|
|
|
|
|
Se zave možnih posledic, ki jih lahko imajo nevarnosti in škodljivosti za njegovo zdravje, zdravje njegovih sodelavcev in drugih. Se zave pomena aktivnega sodelovanja pri zagotavljanju in izvajanju ukrepov za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu. Se zave vseh možnih posledic svojega neprimernega vedenja za zdravje sodelavcev in zdravje okoliškega prebivalstva. |
Vaja: |
KEMIJSKI LABORATORIJ |
|
|
|
|
|
Razvije osebno odgovornost za varstvo pri delu in poškodbah pri delu. |
Vaja: |
RAZTOPINE |
|
|
|
|
|
Dojame pomen pravilnosti in natančnosti pri delu. |
Vaja: Prisotnost laboranta: delo z vnetljivimi snovmi, močnimi oksidanti, jedkimi snovmi v digestoriju, tehtanje v drugem prostoru, natančno delo. |
KVALITATIVNA ANALIZA |
|
|
|
|
|
Pridobi spretnosti za laboratorijsko delo. |
Vaja: Prisotnost laboranta: delo z zdravju škodljivimi snovmi (v digestoriju) |
KVANTITATIVNA ANALIZA |
|
|
|
|
|
Razvije odnos za vestno in natančno izvajanje in dokumentiranje meritev. |
Vaja: Prisotnost laboranta zaradi dela z žarilno pečjo (temperature do 1000o C), dela z vnetljivimi snovmi, močnimi oksidanti, jedkimi snovmi, zdravju škodljivimi in strupenimi snovmi (v digestoriju). |
INSTRUMENTALNE METODE |
|
|
|
|
|
Pridobi samozaupanje pri delu s posebnimi instrumenti. Razvije odgovornost za previdno ravnanje z instrumenti. |
Vaja: Prisotnost laboranta, ki je usposobljen za ravnanje z dragimi in tehnično zahtevnimi aparaturami, ki so ponavadi v drugem prostoru. |
SEPARACIJSKE METODE |
|
|
|
|
|
Se zave škode zaradi nevestnega dela z instrumenti. Se z interesom vključuje v razvojno delo. |
Vaja: Ogled analiznega laboratorija s sodobno analitsko opremo. Prisotnost laboranta zaradi dela z dragimi in tehnično zahtevnimi aparaturami, ki so ponavadi v drugem prostoru. |
ANALIZA POSAMEZNIH SESTAVIN ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvije čut za natančno in dosledno delo. Odgovorno si zapiše meritve in dela izračune. Razvije čut za timsko delo in kolegialnost. |
Vaja: Prisotnost laboranta zaradi dela z dragimi in tehnično zahtevnimi aparaturami, ki so ponavadi v drugem prostoru. |
ANALIZA POSAMEZNIH SKUPIN ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvije čut odgovornosti za ustrezno kakovost živil. Aktivno sodeluje v procesnem nadzoru. |
Vaja: analiza izbranega živila in kritična ocena glede na Pravilnik o kakovosti živil. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
|
|