Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
DIETETIKA IN GASTRONOMIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
70 |
70 |
70 |
skupaj |
70 |
70 |
70 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
VSEBINE IN INFORMACIJSKI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
UVOD V DIETETIKO |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Se zave pomembnosti temeljnih pojmov za nadaljnje razumevanje dietetike. |
|
PREHRANA POSAMEZNIH SKUPIN PREBIVALSTVA |
|
|
|
|
|
Razvije občutek pomena pravilne prehrane v posameznih življenjskih obdobjih. Se zave nevarnosti, ki pretijo njegovemu zdravju. |
Skupinsko delo: izdelava plakatov. |
ALTERNATIVNA PREHRANA |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost pravilnejše odločitve glede alternativnega prehranjevanja. Oblikuje pravilen odnos do ljudi, ki se alternativno prehranjujejo. Se zave koristnosti uporabe nekaterih neznanih ali manj znanih živil v prehrani. Se zave pomena čim bolj naravnega načina pridelovanja in predelave hrane ter pomena za zdravje. |
Skupinsko delo: izdelava plakatov. |
DIETNA PREHRANA |
|
|
|
|
|
Se zave pomembnosti pravilne razporeditve dnevnih obrokov. Se zave pomena diet za izboljšanje ali pa ohranitve zdravstvenega stanja. |
Slikovni material |
KLASIČNE DEFICITARNE BOLEZNI |
|
|
|
|
|
Se zave posledic neustrezne in enolične prehrane. |
Slikovni material |
CIVILIZACIJSKE BOLEZNI IN USTREZNA DIETA |
|
|
|
|
|
Razvije občutek odgovornosti za opravljeno nalogo. Razvije sposobnost oblikovanja pravilnih rešitev. Se zave pomembnosti zdrave prehrane in zdravega načina življenja za preprečevanje civilizacijskih bolezni. |
Slikovni material Skupinsko delo Ogled priprave dietne hrane v bolnišnici. |
TEMELJNI POJMI O GASTRONOMIJI |
|
|
|
|
|
Spozna strokovne izraze v kulinariki. Spremlja novosti na strokovnem področju. Razvije inovativnost na strokovnem področju. Pridobi zavest o strokovni odgovornosti. Spozna interdisciplinarnost kulture. Prehranjevanja. Razume pomen primernega izražanja, nastopa in nagovora gosta. |
|
TEHNOLOGIJA PRIPRAVE JEDI |
|
|
|
|
|
Se zave pomena pravilne priprave jedi za dobro zdravje in počutje gostov. |
Skupinsko delo |
FIZIOLOGIJA ČUTIL |
|
|
|
|
|
Se zave pomena dobrega počutja ob uživanju jedi. |
Vaja: analiza izrazov po hedonski lestvici. |
|
|
Se zave pomena okusov pri uživanju jedi. |
|
KULTURA PREHRANJEVANJA |
|
|
|
|
|
Se zave pomena medsebojne odvisnosti ureditve prostora, sprejema naročil in postrežbe gosta. Spozna usklajenost dekoriranja prostora in mize. |
Ogled razstav in strokovnih sejmov. |
DOMAČE JEDI PO POKRAJINAH |
|
|
|
|
|
Pridobi znanje o etnoloških posebnostih slovenskih pokrajin in jedeh povezanih z njimi. Se zave pomena ohranjanja slovenske kulturne dediščine. |
Seminarske naloge Spremljanje strokovne literature. |
ZNAČILNE JEDI SVETOVNE KUHINJE |
|
|
|
|
|
Se zave, da je gastronomija več kot samo umetnost pripravljanja jedi. |
Seminarske naloge Spremljanje strokovne literature. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Prehrana Tehnologija |
|
|
Biologija Prehrana Matematika |
|
|
Geografija Prehrana |
|
|
Mikrobiologija Prehrana Biologija |
|
|
Prehrana Tehnologija |
|
|
Biologija Prehrana Tehnologija Praktični pouk Mikrobiologija |
|
|
Prehrana Tehnologija |
|
|
Prehrana Geografija Zgodovina Tehnologija |
|
|
Prehrana Geografija |
|