Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
MIKROBIOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
35 |
35 |
70 |
2. |
|
||
skupaj |
35 |
35 |
70 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Oprema mikrobiološkega laboratorija |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razume pomen natančnosti pri delu. Razvije natančnost. Se zave osebne odgovornosti. Krepi odgovoren odnos do opreme v laboratoriju. Razvije poklicno odgovornost. |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. |
Varnost v mikrobiološkem laboratoriju |
|
|
|
|
|
Se zave osebne odgovornosti za svojo varnost in varnost skupine. Razvije zanesljivost. Krepi poklicno odgovornost. Krepi delovno odgovornost. Se zave potrebe po doslednem upoštevanju pravil za varno delo. |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. |
Mikrobiološki preparat |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost in zanesljivost. Krepi osebno odgovornost. Krepi poklicno odgovornost. Razvije odgovoren odnos do dela. |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. |
Barvanje mikrobiološkega preparata |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost. Krepi osebno in delovno odgovornost. Razvije vztrajnost. |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. |
Gojenje mikroorganizmov |
|
|
|
|
|
Krepi zanesljivost in natančnost. Razvije sposobnost komuniciranja. Se zave osebne odgovornosti za točnost analiz. Razvije sposobnost za timsko delo. Razvije ročne spretnosti Se zave poklicne odgovornosti delavcev v mikrobiološkem laboratoriju (nadzor kakovosti). |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. Vaje lahko izvajajo posamezno ali v skupinah do 3 dijakov. |
Izolacija čiste kulture |
|
|
|
|
|
Razvije ročne spretnosti. Se zave osebne odgovornosti za rezultate analiz. Krepi poklicno in delovno odgovornost. Krepi sposobnost za timsko delo. Razvije sposobnost komuniciranja. |
Pouk poteka v obliki vaj v laboratoriju. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. Vaje lahko izvajajo posamezno ali v skupinah do 3 dijakov. |
Identifikacija mikroorganizmov |
|
|
|
|
|
Razvije ročne spretnosti in natančnost (aseptično delo). Se zave poklicne in osebne odgovornosti delavcev v laboratoriju (nadzor kakovosti, zdravstvena neoporečnost) za zdravje potrošnikov. Krepi vztrajnost. |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta med vajami. Vaje lahko izvajajo posamezno ali v skupini do 3 dijakov. |
Štetje mikroorganizemskih celic |
|
|
|
|
|
Se zave osebne in poklicne odgovornosti za zdravje potrošnikov. Krepi natančnost, zanesljivost in vztrajnost. Razvije sposobnost komuniciranja. |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. Vaje lahko dijaki izvajajo posamezno ali v skupinah do 3 dijakov. |
Nadzor kakovosti in standardi kakovosti |
|
|
|
|
|
Se nauči strokovnih izrazov. Razvije občutek za uporabo teoretičnih znanj v praksi. Se zave pomena hitre informacije o napaki. Se zave, da je kakovost izdelka rezultat vseh aktivnosti v podjetju. Se zave pomena identifikacije posameznika s cilji podjetja (pripadnost). Razvije odgovornost za svoje delo in delo skupine. |
Ogled filmov: iso 9001 in 9002. Ogled izvajanja vhodnega, procesnega in končnega nadzora v izbranem podjetju. |
Zakonski akti, ki urejajo zdravstveno in higiensko neoporečnost živil |
|
|
|
|
|
Se zave pomena zagotavljanja in nadzora zdravstvene neoporečnosti živil. Razvije poklicno odgovornost. |
|
Mikrobiološka analiza vzorca |
|
|
|
Jemanje vzorca |
|
|
|
|
|
Se zave vpliva natančnosti in strokovnosti pri jemanju vzorcev in transportu na rezultate analiz. Razvije zanesljivost. Razvije osebno odgovornost. |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. |
Mikrobiološka analiza vzorca |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost in zanesljivost. Se zave osebne odgovornosti za rezultate analiz. |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. |
Mikrobiološka analiza brisa |
|
|
|
Jemanje brisa |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost in strokovnost. Razvije osebno odgovornost. |
Pouk poteka v obliki vaj. Delitev dijakov na skupine. Prisotnost učitelja in laboranta pri vajah. |
Mikrobiološka analiza brisa |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost in vztrajnost. Krepi osebno in poklicno odgovornost. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Praktični pouk (4. letnik) |
|
|
Biologija Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|