Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
PRAKTIČNI POUK
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
175 |
175 |
|
2. |
175 |
175 |
|
skupaj |
|
350 |
350 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
VARSTVO PRI DELU |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvije osebno odgovornost za varno delo. Se zave, da s svojim ravnanjem bistveno pripomore k ohranjanju zdravega okolja. |
Testi varstva pri delu. Demonstracija uporabe zaščitnih sredstev. |
POŽARNA VARNOST |
|
|
|
|
|
Razvije občutek individualne odgovornosti. Se zave pomena pravilnega ravnanja z vnetljivimi snovmi. |
Testi iz požarne varnosti. Demonstracija sredstev za gašenje. Laborant – varna izvedba demonstracije |
HIGIENSKE ZAHTEVE |
|
|
|
|
|
Se navaja na natančno upoštevanje higienskih predpisov in dojame pomembnost le teh. |
Demonstracija čistil in čiščenja. Laborant – varna izvedba demonstracije. |
LABORATORIJ |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost in odgovornost. Se zave nevarnosti nepravilnega shranjevanja in odstranjevanja porabljenih kemikalij za delovni prostor in okolje. Razvije občutek odgovornosti za svoje delo in delo skupine. |
Spoznavanje steklovine in druge laboratorijske opreme. Izdelava plakata na temo varno delo in zaščitna oprema. |
LABORATORIJSKE TEHNIKE |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost pri svojem delu. Pridobi osebno odgovornost in natančnost. |
Vaja: |
PRIPRAVA RAZTOPIN |
|
|
|
|
|
Razvije občutek za vestno in natančno delo. |
Vaja: priprava raztopin različnih koncentracij Laborant – natančnost pri delu. |
ŽITA |
|
|
|
|
|
Oblikuje pozitiven odnos do skupinskega dela. |
Vaja: Laborant – zahtevnost in različnost analiz, delo z zahtevno aparaturo. |
MLEVSKI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Vaja: |
|
TESTO |
|
|
|
|
|
Se navaja na red in tehnološko disciplino. |
Vaja: Laborant – delo z zahtevno aparaturo. |
KRUH IN PEKOVSKO PECIVO |
|
|
|
|
|
Se zave problemov v prehrani. |
Vaja: |
TESTENINE |
|
|
|
|
|
Se zave pomena kakovosti surovin in pravilno izvedenih tehnoloških postopkov za kakovost končnega izdelka. Razvije natančnost. Razume pomen upoštevanja tehnoloških shem. |
vaja: Laborant: zahtevne in različne analize. |
INSTANT ŽITNI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Vaja: primerjava instant in klasičnih izdelkov. |
|
SLAŠČIČARSKI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost in skrbi za čim manjši kalo surovin. |
Vaja: Laborant – različne vaje. |
MED |
|
|
|
|
|
Vaja: Laborant – zahtevnost in različnost analiz. |
|
VRTNINE |
|
|
|
|
|
Dojame pomen kakovosti surovin za končni izdelek. |
Vaja: |
PREDELAVA VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvije poklicno odgovornost. Razvije inovativnost pri izdelavi izdelkov. Se zave pomembnosti izgleda izdelka za tržni uspeh. Spozna pomen natančnosti pri vodenju tehnoloških procesov. Se zave pomena preudarne rabe vode za industrijske namene. Dojame pomen pravilnih priprav surovin na končni izdelek. Spozna pomen delovanja mikroorganizmov za živilsko industrijo. |
Vaja: Laborant – zahtevnost in različnost vaj. |
SADJE |
|
|
|
|
|
Razvije občutek natančnosti in povezovanja podatkov. |
Vaja: |
PREDELAVA SADJA |
|
|
|
|
|
Sprejme filozofijo kakovosti kot strategijo uspeha. Razvije poklicno odgovornost. Razvije inovativnost pri izdelavi izdelkov. Se zave pomembnosti izgleda izdelka za tržni uspeh. Se zave, da nekateri odpadki ne obremenjujejo okolja. |
Vaja: Laborant – zahtevnost in različnost vaj. |
SADNI SOKOVI |
|
|
|
|
|
Razvije smisel za odgovorno in racionalno izbiranje surovin, porabe energije in smiselne rabe izstopkov iz procesa. Razvije občutek za uporabo teoretičnih znanj v praksi. |
Vaja: |
ANALIZE PREDELANEGA SADJA |
|
|
|
|
|
Razvije poklicno odgovornost. Se zave pomembnosti pravilno izvedenih analiz. Se zave pomembnosti nadzora kakovosti med tehnološkim procesom. |
Vaja: določitev % suhe snovi, % sladkorja, vsebnost kislin. |
KIS |
|
|
|
|
|
Spozna pomen nadzora nad delovanjem mikroorganizmov. Razvije občutek odgovornosti za svoje delo. |
Vaja: |
ČAJI |
|
|
|
|
|
Razvije kreativnost. Izostri perceptivne sposobnosti. |
Vaja: |
PIVO |
|
|
|
|
|
Spozna pomen natančnosti pri vodenju tehnoloških procesov. |
Vaja: |
OLJA |
|
|
|
|
|
Se zave, da lahko sam oceni in izbere zdrava živila. Razvije smisel za varovanje okolja in varno delo v industriji. |
Vaja: |
2. LETNIK
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
VINO |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Dojame pomen stalnega izboljševanja procesa. Poveča interes za spremljanje novosti. Spozna pomen razvoja vinske kulture. |
Vaja: |
MOČNE ALKOHOLNE PIJAČE |
|
|
|
|
|
Izostri perceptivne sposobnosti. Se zave nevarnosti prisotnosti strupenih snovi v destilatu pri nepravilno izvedenem postopku. Razvije občutek za uporabo teoretičnih znanj v praksi. |
Vaja: |
VRSTE MESA |
|
|
|
|
|
Spozna pomen pravilnega vzorčenja. Dojame pomen kakovosti mesa in osebne odgovornosti za pravilno izbiro za predelavo in kulinarično pripravo. Pridobi točnost in natančnost pri delu. |
Vaja: Laborant – delo z zahtevno aparaturo. |
MESNI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvije poklicno identiteto. Dojame pomen natančnosti pri delu. Dojame pomen osebne odgovornosti. |
Vaja: priprava klobas, masti in zaseke, ocenjevanje klobas, priprava slanic, priprava paštete, uporaba aditivov v mesarstvu, priprava tehnoloških navodil za posamezen mesni izdelek in senzorično ocenjevanje različnih mesnih izdelkov. Laborant – različnost in zahtevnost vaj. |
NADZOR KAKOVOSTI MESNIH IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Dojame pomen kakovosti izdelkov in osebne odgovornosti za kakovost izdelkov. Pridobi točnost in natančnost pri delu. |
Vaja: kemijske analize mesnih izdelkov (določevanje škroba, soli, vode, pepela, nitratov,…). Laborant – delo z zahtevno aparaturo. |
KULINARIKA |
|
|
|
|
|
Razvije odgovoren odnos do porabnikov. |
Vaja: Laborant – delo z zahtevno aparaturo. |
RIBE IN MEHKUŽCI |
|
|
|
|
|
Razvije identifikacijo s poklicem. |
Ogled: ogled ribarnice. |
JAJCA |
|
|
|
|
|
Se nauči opazovati. Razvije natančnost in točnost pri delu. Razvije občutek za izkoriščanje določenih lastnosti živil. |
Vaja: |
MLEKO |
|
|
|
|
|
Se navadi na samostojno in natančno delo v laboratoriju. Razvije občutek za varno delo v laboratoriju. Se zave nevarnosti odpadnih kemikalij v laboratoriju. |
Vaja: Laborant – zahtevnost in natančnost analize; delo z zahtevno aparaturo. |
toplotna obdelava mleka |
|
|
|
|
|
Se zave pomena pravilno izvedene toplotne obdelave mleka. |
Vaja: Laborant – delo z zahtevno aparaturo. |
IZDELAVA MLEČNIH IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Razvije tehnološko zavest. Upošteva zahteve pravilnika. Presodi ekonomičnost porabe surovin in tehnoloških postopkov. |
Vaja: Laborant – zahtevnost in natančnost postopka in nadzora postopka. |
NADZOR MLEČNIH IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Ravna v skladu s higienskimi predpisi. Spozna pomen točnosti in natančnosti pri delu. Spozna pomen spremljanja parametrov za stalno kakovost izdelka. |
Vaja: Laborant: različnost vaj |
MLEČNI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvije poklicno zavest. Se zave pomena pravilne klasifikacije izdelkov. |
Vaja: senzorična analiza izdelkov, ki so na razpolago potrošnikom. |
SLADOLEDI |
|
|
|
|
|
Spozna pomen točnosti in natančnosti pri delu z aditivi. |
Vaja: priprava različnih vrst sladoledov in zmrzlin. |
EMBALAŽA IN SKLADIŠČENJE |
|
|
|
|
|
Se zave pomena kakovostno opravljenega dela. Se zave pomena natančnih in točnih deklaracij. |
Vaja: |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Tehnologija |
|
|
Kemija Tehnologija |
|
|
Mikrobiologija |
|
|
Biologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Kemija |
|
|
Kemija Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Slovenski in tuji jeziki |
|
|
Kemija Tehnologija |
|
|
Kemija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Kemija Mikrobiologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Kemija |
|
|
Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
2. letnik |
|
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Analiza živil Mikrobiologija |
|
|
Tehnologija Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Analiza živil Mikrobiologija |
|
|
Tehnologija Dietetika |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Podjetništvo Organizacija in vodenje |
|