Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
TEHNOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
175 |
175 |
|
2. |
175 |
175 |
|
skupaj |
350 |
|
350 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
|||
MLINARSTVO |
Dijak |
Dijak |
||||
ŽITA |
||||||
|
|
Razvije odgovoren odnos do osnovne surovine. Razvije poklicno identiteto. Se nauči opazovati. |
Shema in model prereza žitnega zrna. Vzorci različnih vrst žit in žitu podobnih poljščin. |
|||
PRIPRAVA ŽITA NA MLETJE IN SKLADIŠČENJE |
|
|
|
|||
|
|
Razvije natančnost pri delu. Razvije odgovoren odnos do dela, strojev in naprav. Razvije zavest o povezavi med kakovostjo surovine in kakovostjo končnega izdelka. |
Pravilnik o kakovosti žit in mlevskih izdelkov. Sheme in prospekti strojev in naprav za čiščenje. Ogled laboratorija, čistilnih naprav v mlinu in silosa. Vaja: določanje hektolitrske in absolutne teže, primesi, vlage v žitu in organoleptične analize. |
|||
MLETJE ŽITA IN MLEVSKI IZDELKI |
|
|
|
|||
|
|
Presodi ekonomičnost posameznih postopkov. Razvije odgovoren odnos do naprav. Upošteva predpise. Se nauči opazovati. |
Sheme in prospekti naprav pri visoki meljavi. Ogled mlina in naprav za izvedbo reoloških analiz moke. Pravilnik o kakovosti žit in mlevskih izdelkov. Vzorci deklaracij in embalaže različnih mlevskih izdelkov. Vaja: mletje žit na laboratorijskem mlinu, število padanja, določanje vlažnega lepka. |
|||
PEKARSTVO |
|
|
|
|||
SUROVINE IN PRIPRAVA TESTA |
|
|
|
|||
|
|
Razvije odgovoren odnos do surovine. Razvije samostojnost in natančnost pri delu. Presodi ekonomičnost porabe surovin in tehnoloških postopkov. Se zave pomena predpisov varstva pri delu. |
Vzorci osnovnih in pomožnih surovin. Vzorci in prospekti strojev za pripravo testa.
|
|||
PREDELAVA TESTA, PEKARSKI IZDELKI |
|
|
|
|||
|
|
Presodi ekonomičnost tehnoloških postopkov. Se zave pomena predpisov varstva pri delu. Razvije občutek za kakovosten končni izdelek. Razvije tehnološko zavest. Se zave pomena higiene pri delu. Spozna pomen upoštevanja zakonodaje. |
Sheme in prospekti strojev za oblikovanje testa, vzhajalnih naprav, zamrzovalnikov in peči. Pravilnik Vzorci embalažnih materialov. Ogled pekarne.
|
|||
TESTENINARSTVO |
|
|
|
|||
|
|
Razvije občutek za kakovosten končni izdelek. Razvije tehnološko zavest. Presodi ekonomičnost tehnoloških postopkov. |
Sheme proizvodnje testenin, sheme in prospekti strojev in naprav Vzorci različnih vrst testenin. Ogled industrijske proizvodnje testenin. Vaja: izdelava in senzorična analiza različnih vrst svežih testenin. |
|||
SLAŠČIČARSTVO IN KONDITORSTVO |
|
|
|
|||
SUROVINE IN POLIZDELKI |
|
|
|
|||
|
|
Spozna pomembnost kakovostne surovine. Zna opazovati. Presodi ekonomičnost tehnoloških postopkov. Se zave pomena higiene pri delu |
Sheme proizvodnje surovin, polizdelkov, prospekti strojev in naprav. Vzorci različnih surovin in polizdelkov. Vaja: izdelava in primerjava lastnosti različnih polizdelkov. |
|||
SLAŠČIČARSKI IN KONDITORSKI IZDELKI |
|
|
|
|||
|
|
Razvije tehnološko zavest. Se zave pomena higiene pri delu. Presodi ekonomičnost tehnoloških postopkov. Zna opazovati. Razvije natančnost pri delu. Se zave pomena upoštevanja predpisov. |
Vzorci slaščičarskih in konditorskih izdelkov. Sheme tehnoloških postopkov, prospekti strojev in naprav. Ogled slaščičarske delavnice. Izdelava nekaterih slaščičarskih izdelkov. |
|||
TEHNOLOGIJA OLJA |
|
|
|
|||
|
|
Prenaša splošno znanje v konkretna delovna okolja. Spozna odgovornost pri vodenju tehnoloških procesov. Spremlja strokovno literaturo od proizvodnje do laboratorijskega nadzora gotovih proizvodov. |
Vaja:
Vzorci semen oljnic in olj. Vzorci etiket različnih olj. Vzorec žarke masti in žarkega olja. |
|||
TEHNOLOGIJA SADJA IN VRTNIN |
|
|
|
|||
|
|
Razvije občutek za ocenjevanje. Pazi, da s svojim ravnanjem ne povzroča nezaželenih sprememb. Dojame pomen pravilne izbire predelovalnih postopkov za ohranjanje posameznih hranilnih snovi v izdelkih. Uporabi postopke, ki zagotavljajo boljšo kakovost živil. Se zave odgovornosti pri vodenju procesov. |
Vaja:
Sheme strojev in naprav. Slikovni material in vzorci posameznih vrtnin. |
|||
|
|
Se zave, da moramo za kakovostne živilske proizvode upoštevati pravilnike in zakone. Prenese splošno znanje v konkretna delovna okolja. |
Vaja:
|
|||
TEHNOLOGIJA BREZALKOHOLNIH PIJAČ |
|
|
|
|||
|
|
Zna utemeljiti proizvodnjo in porabo naravnih napitkov. Se zave odgovornosti pri nadzoru surovin. Spozna, da je komercializiranost pri teh proizvodih velika. Spozna pomen točnosti in natančnosti pri delu z aditivi. |
Vzorci izdelkov. Vaja:
Shema: prikaz proizvodnje posameznih brezalkoholnih pijač. |
|||
TEHNOLOGIJA SLADA IN PIVA |
|
|
|
|||
|
|
Se zave odgovornosti pri nadzoru surovin. Se zave odgovornosti in natančnosti pri izvedbi posameznih faz. |
Vzorci:
Sheme in slike strojev in naprav. Vzorci različnih sladov. |
|||
|
|
Spozna odgovornost pri vodenju tehnoloških procesov. Razvije spretnost v komuniciranju. Razvije občutek za ocenjevanje. Se zave pomena natančnosti pri uporabi fizikalnih parametrov. |
Vaja:
Sheme in slikovni material naprav v varilnici. |
2.letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
TEHNOLOGIJA VINA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Spozna točnost in natančnost pri delu. Se zave vpliva delavcev na kakovost. Dojame pomembnost kakovostno izvedenih posameznih faz predelave. Se zave pomena zanesljivosti pri delu. |
Slikovni material: bele in rdeče vinske sorte. Zemljevid Slovenije z vrisanimi vinorodnimi deželami in okoliši. Vaja: Vzorci različnih oblik žvepla in prikaz žveplanja, vrelnih veh, čistilnih sredstev. Shema: prikaz predelave belega in rdečega grozdja Prospekti strojev. |
|
|
Zna motivirati sebe in svoje sodelavce za proizvodnjo kakovostnih izdelkov |
Shema: prikaz proizvodnje penečih in posebnih vin. Vaja: degustacija vin. |
TEHNOLOGIJA MOČNIH ALKOHOLNIH PIJAČ |
|
|
|
|
|
Se zave odgovornosti pri nadzoru surovin. Razvije natančnost pri merjenju. Razvije odnos do vestnega, natančnega dela. Poveže teoretično znanje s praktičnim eksperimentalnim delom. Zna izbrati ustrezne finalizacijske postopke v proizvodnji posameznih alkoholnih pijač. Se zave pomembnosti urejenega sistema kakovosti. Se zave, da je kakovost izdelka rezultat vseh aktivnosti v podjetju. |
Shema: delitev močnih alkoholnih pijač. Vaja: Shema: delitev naravnih žganj, proizvodnja posameznih žitnih žganj, delitev likerjev. Seznanitev z oblikami proizvodne dokumentacije. |
|
|
Razvije pravilen občutek do problema onesnaževanja okolja. |
|
TEHNOLOGIJA MESA IN IZDELKOV IZ MESA |
|
|
|
Živinoreja, anatomija in histologija klavnih živali |
|
|
|
|
|
Se zave pomena živinoreje. Razvije human odnos do živali. Razvije sposobnost za timsko delo. Razvije komunikativnost in sposobnost prenašati svoje znanje na druge. Razvije sposobnost opazovanja in razlikovanja,kritično ocenjuje kakovost in pomen posameznih organov v živilski industriji. |
Projektno delo: dijaki v skupinah obdelajo posamezno panogo živinoreje, pripravijo plakate, referate in jih predstavijo. |
Kategorizacija živali, mesa, razsek in prodaja |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost opazovanja in razlikovanja. Se zave pomena pravilne kategorizacije mesa. |
Skupinsko delo: dijaki pripravijo sheme razseka in tabele kategorij mesa in živali ter opišejo kriterije za kategorizacijo. |
Veterinarsko sanitarni nadzor nad klavnimi živalmi in mesom |
|
|
|
|
našteje in opiše kriterije za ocenjevanje trupov na klavni liniji pojasni pomen nadzora nad živalmi zna opisati metode za pregled trupov in mesa ter metode za presojo uporabnosti mesa izdela sheme žigov in opiše uporabo in pomen |
|
Vaja: presoja uporabnosti mesa in prepoznavanje žigov za označevanje mesa in trupov. |
Bakteriologija mesa |
|
|
|
|
|
Se zave škode, ki jo povzroči nevestno ravnanje z mesom in mesnimi izdelki. Razvije poklicno odgovornost. Se zave nujnosti spremljanja strokovne literature in stalnega izobraževanja. |
Skupinsko delo: dijaki pripravijo sheme, miselne vzorce in plakate na temo bakteriologija mesa in jih predstavijo. |
Predelava mesa |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost opazovanja in prepoznavanja. Razvije sposobnost ocenjevanja senzoričnih lastnosti. Se zave pomembnosti pravilne izbire surovin in strojev za kakovost izdelkov. Razvije odgovoren odnos do vrednotenja kakovosti. Razvije poklicno odgovornost. |
Vaja: |
Svinjska mast |
|
|
|
|
|
Razvija občutek odgovornosti za kakovost izdelkov. |
Vaja: ocenjevanje kakovosti masti. |
Nadzor kakovosti v mesni industriji |
|
|
|
|
|
Razvije pozitiven in odgovoren odnos do kakovosti. Z zanimanjem spremlja novosti in prenese svoje znanje na druge. |
|
TEHNOLOGIJA RIB, RAKOV, ŠKOLJK IN MEHKUŽCEV |
|
|
|
Sladkovodne in morske ribe |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost opazovanja in razlikovanja. Razvije sposobnost za timsko delo in komunikativnost. |
Skupinsko delo: dijaki pripravijo plakate, miselne vzorce in referate ter jih predstavijo (vrste rib) Ogled ribogojnice: delovni listi, poročila |
Mehkužci, raki, školjke |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost za iskanje informacij v različnih medijih. Se zave pomena določanja svežosti. |
Ogled ribarnice: delovni listi, poročila. |
TEHNOLOGIJA MLEKA IN MLEČNIH IZDELKOV |
|
|
|
Pridobivanje mleka |
|
|
|
|
|
Razvije poklicno odgovornost. Se zave gospodarske škode zaradi nepravilne primarne obdelave mleka. |
Vaja: |
Konzumno mleko |
|
|
|
|
|
Se zave pomena natančnosti in vestnosti v proizvodnji. Razvije poklicno odgovornost. |
Vaja: primerjava lastnosti konzumnega mleka različnih proizvajalcev. |
Mlečne pijače |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost za timsko delo. |
Skupinsko delo: mlečne pijače (vrste, razlike, uporaba). |
Smetana |
|
|
|
|
|
||
Maslo |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost strokovnega razmišljanja. |
|
Fermentirani mlečni izdelki |
|
|
|
|
|
Razvije poklicno odgovornost. Se zave odgovornosti za kakovost izdelkov. Razvije sposobnost za senzorično analizo. |
Vaja: senzorično ocenjevanje in primerjava vrst fermentiranega mleka različnih proizvajalcev. |
Siri |
|
|
|
|
|
Se navadi na vestno in natančno delo. Razvije sposobnost opazovanja in prepoznavanja. Razvije poklicno odgovornost. |
Vaja: |
Sirotka |
|
|
|
|
|
Vaja: izdelava napitkov iz sirotke (dodatek sadja) in degustacija. |
|
Dehidrirani mlečni izdelki |
|
|
|
|
|
Razvije osebno odgovornost za strokovno izvajanje tehnoloških postopkov. |
|
Sladoledi |
|
|
|
|
|
Se zave poklicne odgovornosti za kakovost izdelka. |
Vaja: |
Laktoza |
|
|
|
|
|
Se zave pomena predelave stranskih produktov. |
|
Nadzor kakovosti |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost za zagotavljanje in vrednotenje kakovosti. |
|
Ekologija |
|
|
|
|
|
Razvije ekološko zavest glede problematike onesnaženosti voda. razvije odgovoren odnos do varstva okolja. |
Ogled čistilne naprave. Ogled filma o čiščenju odpadnih vod. |
Učitelj lahko spremeni obseg in vrstni red obravnave posameznih živilskih tehnologij glede na predznanje dijakov.
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Podjetništvo Tehnologija |
|
|
Kemija Tehnologija |
|
|
Fizika Tehnologija |
|
|
Praktični pouk Tehnologija |
|
|
Podjetništvo Praktični pouk Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Fizika Praktični pouk Mikrobiologija Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Praktični pouk |
|
|
Biologija |
|
|
Tehnologija Analiza živil Praktični pouk |
|
|
Analiza živil Praktični pouk |
|
|
Tehnologija Praktični pouk Mikrobiologija Podjetništvo |
|
|
Praktični pouk Dietetika in gastronomija Analiza živil |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk Dietetika in gastronomija |
|
|
Praktični pouk Dietetika in gastronomija |
|
|
Praktični pouk Dietetika in gastronomija Kemija Mikrobiologija Biotehnologija Analiza živil Tehnologija |
|
|
Biologija |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Tehnologija Praktični pouk |
|
|
Mikrobiologija |
|
|
Praktični pouk Dietetika in gastronomija Podjetništvo Analiza živil |
|
|
Biologija Praktični pouk |
|
|
Dietetika in gastronomija Analiza živil |
|
|
Mikrobiologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Praktični pouk |
|