A. SPLOŠNI DEL
Ime izobraževalnega programa: ŽIVILSKI TEHNIK poklicno-tehniško izobraževanje
Naziv strokovne
izobrazbe: živilski tehnik/živilska tehnica
Trajanje
izobraževanja: dve leti
Posebni vpisni
pogoji: končano triletno poklicno izobraževanje po programu živilec,
mlekar, pek (ds), slaščičar-konditor (ds), mesar (ds), mlekar (ds), gostinska
dela, kuhar (ds), natakar (ds), kmetovalka-gospodinja, oskrbnik ali enakovredni
program po prejšnjih predpisih in zdravniško potrdilo, s katerim dijak dokaže,
da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu;
Cilji
izobraževalnega programa
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja izobraževalni program dijakom
omogoča, da:
sistematično razširijo in poglobijo splošno izobrazbo pri vseh temeljnih
splošnoizobraževalnih predmetih,
si pridobijo teoretično in praktično znanje, ki jim omogoča samostojno opravljanje
dela,
si izpopolnijo znanje iz živilske kemije, prehrane, mikrobiologije, analize
živil in higiene živil,
doplonijo svoje prejšnje strokovno znanje z znanjem o tehnologiji mesarstva,
mlekarstva, pekarstva, mlinarstva, pivovarstva, vinarstva, testeninarstva,
slaščičarstva, predelave sadja in vrtnin itd.,
si pridobijo sposobnosti za razumevanje in obvladovanja tehnoloških postopkov
v živilstvu in njihovo uporabo v proizvodnji,
spoznajo temeljno strokovno terminologijo v slovenskem in tujem jeziku,
si pridobijo sposobnosti za
sodelovanje pri načrtovanju in izvajanju tehnoloških projektov,
si pridobijo sposobnosti
vodenja manjših skupin,
obvladajo tehniča operativna
dela v živilstvu,
si pridobijo sposobnosti za
sodelovanje pri operativni pripravi, planiranju in normiranju proizvodnje,
pridobijo sposobnosti za
kontrolo izdelkov, se usposobijo za delo v laboratorijih,
osvojijo metode in tehnike za
zagotavljanje kakovosti,
obvladajo računalniško
podprte sisteme zbiranja in obdelave podatkov,
sim pridobijo znanje iz
varstva pri delu, požarnega varstva in varstva okolja,
spoznajo sanitarno tehnične
predpise,
si pridobijo sposobnost za
hitro prilagajanje razmeram pri delu in večje delovno mobilnost med delovnimi
mesti,
si pridobijo sposobnost
natančnega opazovanja, kritičnega ocenjevanja in hitrega odločanja,
si razvijajo ekološko zavest,
gospodarnost in osebno odgovornost,
se usposobijo za samostojno
komuniciranje, reševanje problemov in motiviranje.
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
Predmeti
|
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
|
Računalništvo
|
ustno, vaje
|
Tehnologija
|
ustno
|
Mikrobiologija
|
ustno, vaje
|
Analiza živil
|
ustno, vaje
|
Podjetništvo
|
ustno, pisni izdelek
|
Organizacija in vodenje
|
ustno
|
Biotehnologija
|
ustno
|
Dietetika in gastronomija
|
ustno
|
Praktični pouk
|
delavniški dnevnik in storitev ali izdelek in zagovor
|
Vsebina (predmeti) poklicne mature
Skupni del:
slovenščina,
tehnologija.
Izbirni del
tuji
jezik I ali matematika (po izbiri dijaka),
praktični del izpita in zagovor.