SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 17.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7 1998

1. IME PREDMETA

PREHRANA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

4.

67

3

70

5.

   

 

skupaj

67

3

70

*  T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijaki:

  • se seznanijo s pomenom hrane za življenje človeka,

  • spoznajo zdravo prehrano za različna življenjska obdobja,

  • spoznajo skupine živil po prevladujočih hranilnih snoveh in njihovo vlogo v vsakodnevni prehrani,

  • spoznajo oblike alternativnega prehranjevanja,

  • seznanijo se s sestavo ustreznih jedilnikov za posamezne kategorije prebivalstva,

  • spoznajo funkcijo embalaže pri ohranitvi hranilnih snovi v živilih.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    Vsebine in informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    HRANOSLOVJE

    Dijaki

    Dijaki

     

  • pojem živila in esencialne hranilne snovi

  • beljakovine

  • razložijo pojem živila in naštejejo esencialne hranilne snovi;

  • razložijo zgradbo in kemično sestavo beljakovin;

  • spoznajo biološko vrednost beljakovin;

  • pojasnijo lastnosti beljakovin;

  • razložijo soodvisnost med beljakovinami v hrani in telesnimi beljakovinami;

  • razlikujejo beljakovine glede na njihovo biološko vrednost;

  • spoznajo dopolnjevanje biološke vrednosti različnih beljakovin v hrani;

  • Spoznajo pomen zdravega prehranjevanja.

    Navajajo se na ekonomičnost sestavljanja jedilnikov.

    Zavedajo se pomena pravilno sestavljenih in dnevno razporejenih obrokov.

    Vaja: dokazovanje posameznih hranilnih snovi v živil z ustreznimi reakcijami.

  • ogljikovi  hidrati

  • razložijo nastajanje ogljikovih hidratov v rastlinah;

  • utemeljijo pomen zelenih rastlin za človeka;

  • razložijo zgradbo in delitev ogljikovih hidratov;

  • spoznajo vlogo ogljikovih hidratov v človeškem organizmu in znajo ugotoviti potrebe po ogljikovih hidratih,

  • pojasnijo lastnosti ogljikovih hidratov in jih znajo upoštevati pri pripravi hrane;

  • Razvijajo spoštovanje drugačnosti.

    Razvijejo spoštovanje do soljudi in njihovega načina življenja.

     

  • maščobe

  • razložijo kemično sestavo maščob;

  • spoznajo vrste maščob in njihove lastnosti;

  • ovrednotijo pomen maščob v prehrani in spoznajo posledice prekomernega uživanje maščob;

  •    

  • vitamini

  • pojasnijo pomen vitaminov v človeškem telesu;

  • razložijo delitev vitaminov glede na naloge, ki jih opravljajo in glede na topnost;

  • spoznajo specifični pomen posameznih vitaminov in posledice pomanjkanja posameznih vitaminov;

  • znajo našteti vzroke za pomanjkanje vitaminov v telesu;

  • spoznajo pravila, ki veljajo za ohranjanje vitaminov pri pripravljanju hrane;

  • razložijo načine obogatitve hrane z vitamini;

  •    

  • mineralne snovi

  • razložijo pomen posameznih mineralnih snovi za človeški organizem;

  •  ločijo makroelemente in mikroelemente;

  • spoznajo posledice pomanjkanja posameznih mineralnih snovi;

  •    

  • voda

  • razložijo naloge vode v človeškem telesu;

  • pojasnijo kemične in fizikalne lastnosti vode;

  • spoznajo razporeditev vode v človeškem telesu;

  • naštejejo načine pokrivanja potreb po vodi;

  • navedejo lastnosti, ki jih mora imeti dobra pitna voda;

  • razložijo trdoto vode in razdelitev glede na trdoto;

  •    

    ENERGIJSKE POTREBE

     

     

     

  • bazalni metabolizem

  • presnovni metabolizem

  • energija za delo

  • razložijo in ločijo pojma osnovni metabolizem in energijske potrebe za delo;

  • razložijo skupne energijske potrebe;

  • spoznajo energijske vrednosti nekaterih živil in jedi;

  • izračunajo energijsko vrednost živil in obrokov;

  • spoznajo dejavnike od katerih so odvisne energijske potrebe za osnovni metabolizem;

  • spoznajo dejavnike, ki oblikujejo energijske potrebe za delo;

  • Razvijejo osebno odgovornost.

    Zavedajo se pomena natančnosti pri delu.

     

  • ugotavljanja potreb po hranilnih snoveh

  • bolezni zaradi nepravilne prehrane

  • znajo izračunati potrebe po osnovnih hranilnih snoveh;

  • spoznajo zdravstvene težave ali bolezni zaradi pomanjkanja hrane in hranilnih snovi (pomanjkanje beljakovin, avitaminoze, slabokrvnost,osteoporoza, osteomalacija, zobna gniloba);

  • spoznajo bolezni, ki so posledica preobilne prehrane (debelost);

  • naštejejo in opišejo posledice debelosti (bolezenske spremembe na okostju, nagnjenost k bronhitisu, težave s srcem in krvnem obtokom, presnovne bolezni);

  • Se pozitivno identificirajo z zdravo prehrano.

     

    ŽIVILA

     

     

     

  • razdelitev

  • razvrstijo živila po izboru in po prevladujočih hranilnih snoveh;

  • spoznajo praktično vrednost razvrščanja živil pri sestavi jedilnikov;

  • razložijo piramido zdrave prehrane;

  • Utemeljijo pomen uživanja ustreznih živil.

    Spoznajo pomen mešane prehrane.

    Svoja spoznanja prenašajo na druge.

    Katalogi živil različnih proizvajalcev.

    Vaja določanje in računanje energetskih vrednosti živil:

  • beljakovinskega  živila,

  • škrobnega živila,

  • vitaminsko - mineralnega živila.

  • Beljakovinska živila

     

     

     

  • mleko in mlečni izdelki

  • spoznajo pomen in hranilno vrednost mleka;

  • razložijo kemično sestavo mleka;

  • spoznajo predelavo mleka;

  • spoznajo vrste mlečnih proizvodov ter pomen in uporabo posameznih mlečnih proizvodov;

  •    

  • meso in mesni izdelki

  • razložijo kaj je meso;

  • spoznajo hranilno vrednost mesa kot beljakovinsko bogatega živila;

  • razložijo vse faze proizvodnje mesa;

  • spoznajo pomen veterinarskega pregleda mesa;

  • naštejejo in razložijo pomembnejše mesne izdelke;

  • razložijo pomen in hranilno vrednost rib in ostalih vodnih živali za prehrano;

  •    

  • jajca in jajčni izdelki

  • spoznajo hranilno vrednost jajc in uporabnost jajc za pripravo jedi;

  • znajo ovrednotiti kokošja jajca kot beljakovinsko živilo;

  • znajo oceniti svežost kokošjih jajc

  •    

    Živila bogata z ogljikovimi hidrati

     

     

     

  • žita in žitni proizvodi

  • spoznajo pomen žit v prehrani;

  • spoznajo najpomembnejše vrste žit;

  • spoznajo botanično in biokemijsko zgradbo žitnega zrna;

  • spoznajo predelavo žit;

  • spoznajo surovine za proizvodnjo kruha in postopek proizvodnje kruha;

  •    

  • med in sladkor

  • spoznajo najbolj znane slaščičarske proizvode;

  • spoznajo proizvodnjo testenin;

  • pojasnijo pomen sladkorja v prehrani ljudi;

  • opišejo pridobivanje sladkorja;

  • navedejo in utemeljijo kuharsko - tehnične lastnosti sladkorja;

  • znajo razlikovati med po izvoru;

  • poznajo možnosti pridobivanja medu;

  • znajo primerjalno ovrednotiti hranilnost sladkorja in medu;

  •    

  • jedilna olja in masti

  • spoznajo energijsko in hranilno vrednost rastlinskih in živalskih olj, masti, masla in margarine;

  • spoznajo postopke pridobivanja jedilnih olj in masti;

  • spoznajo postopek proizvodnje;

  • znajo primerjalno ovrednotiti posamezna maščobna živila;

  • znajo pojasniti spremembo okusa pri pokvarjenih maščobah;

  •  

    Preglednica:rastlinska olja  in masti (razlike v sestavi).

  • živila bogata z vitamini in mineralnimi snovmi

  • pojasnijo pomen sadja v zdravi prehrani;

  • razložijo razdelitev sadja po sadnem izboru in po izvoru;

  • razložijo načine konzerviranja in predelave sadja;

  • razložijo razdelitev vrtnin;

  • spoznajo najpogostejše proizvode iz vrtnin in deklaracijo na konzerviranih proizvodih;

  •    

  • začimbe

  • spoznajo pomen kisa, soli, začimb in dišavnic v prehrani;

  • navedejo in utemeljijo pravila za uporabo začimb;

  •  

    Preglednica: dišavnice - primeri za njihovo uporabo.

  • poživila

  • spoznajo vpliv kave čaja, kakava in žganih alkoholnih pijač na organizem;

  •    

    PREHRANSKI NORMATIVI

     

     

     

  • polnovredna prehrana

  • prehrana zdravega odraslega človeka

  • prehrana posameznih skupin ljudi

  • znajo našteti merila za vrednotenje polnovredne prehrane;

  • razložijo energijske in hranilne potrebe zdrave odrasle osebe;

  • znajo sestaviti ustrezne jedilnike glede na ugotovljene potrebe organizma;

  • navedejo in razložijo pravila, ki veljajo za zdravo prehrano posameznih skupin ljudi;

  • znajo našteti in utemeljiti pravila, ki veljajo za posamezno skupino;

  • Razvijejo spoštovanje do soljudi in do njihovega načina življenja.

    Zavejo se pomena rednega prehranjevanja.

    Razvijajo sposobnost sodelovanja v skupini.

    Zavejo se pravila, da ni vse zdravo kar je dobro.

    Zavejo se pomena pravilne prehrane v dobi doraščanja.

    Vaja: preračunavanje in izdelava jedilnikov.

    ALTERNATIVNA PREHRANA

     

     

     

  • vegetarijanska prehrana

  • makrobiotika

  • spoznajo značilnosti nekaterih vrste alternativnih prehran;

  • Razvijajo spoštovanje do drugačnosti.

     

    FIZOOLOGIJA PREHRANE

     

     

     

  • prebavni sistem

  • resorbcija

  • vloga encimov in hormonov

  • naštejejo dele prebavnega trakta;

  • razložijo naloge prebavil;

  • spoznajo kaj se dogaja s hrano v prebavilih;

  • spoznajo pomen in naloge encimov v procesu prebave;

  • spoznajo zgradbo encimov;

  • razložijo delovanje encimov;

  • razložijo vrste in lastnosti encimov;

  • spoznajo pomen hormonov v procesu prebave;

  • razložijo presnovo posameznih hranilnih snovi;

  • Poglobljeno znanje o delovanju človekovega organizma.

     

    EMBALAŽA

     

     

     

  • pojem embalaže in pakiranja

  • vrste embalaže

  • embalažni materiali

  • spoznajo osnovne naloge embalaže;

  • spoznajo vrste materialov za embalažo;

  • ocenijo ustreznost izbira embalaže glede na lastnosti živila;

  • spoznajo tehnike pakiranja;

  • Razvijajo ekološko zavest.

    Pridobljeno znanje jim olajša komuniciranje o embalaži.

    Vzorci različnih embalažnih materialov.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • pisno (s pregledom in ocenjevanjem poročil o opravljenih vajah),

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • beljakovine

  • Kemija

    Analiza živil

    Tehnologija

  • ogljikovi hidrati in proteini;

  • določanje beljakovin;

  • tehnologija mleka in mesa;

  • ogljikovi hidrati

  • Kemija

    Analiza živil

    Tehnologija

  • ogljikovi hidrati in proteini;

  • določanje ogljikovih hidratov;

  • tehnologija proizvodnje piva;

  • maščobe

  • Kemija

    Analiza živil

    Tehnologija

  • lipidi in površinsko aktivna sredstva;

  • določanje maščob;

  • tehnologija rastlinskih olj;

  • vitamini

  • mineralne snovi

  • voda

  • Analiza živil

  • določanje vitaminov;

  • določanje mineralnih snovi;

  • določanje vode v živilih;

  • beljakovinska živila

  • Analiza živil

    Tehnologija

    Praktični pouk

  • analize beljakovinskih živil;

  • tehnologija mesa, mleka,

  • fizikalne analize;

  • ogljikohidratna živila

  • Tehnologija

    Analiza živil

  • tehnologija mlinarstva, pekarstva, slaščičarstva, konditorstva, testeninarstva;

  • analize pekarskih proizvodov,

  • jedilna olja in masti

  • Praktični pouk

    Analiza živil

    Tehnologija

  • fizikalne analize živil;

  • analize mast in olj;

  • tehnologija rastlinskih olj;

  • vitaminska in mineralna živila

  • Tehnologija

    Praktični pouk

  • predelava sadja in zelenjave;

  • fizikalne analize živil;

  • začimbe

  • Tehnologija

    Praktični pouk

  • surovine v pekarstvu;

  • priprava živil in fizikalne analize živil;

  • poživila

  • Tehnologija

  • surovine v konditorstvu;

  • fiziologija prehrane

  • Biologija

  • prebavni sistem;

  • embalaža

  • Praktični pouk

  • embalaža in pakiranje;