Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER
Sprejeto na 17.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7 1998
PREHRANA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
4. |
67 |
3 |
70 |
5. |
|
||
skupaj |
67 |
3 |
70 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
HRANOSLOVJE |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Spoznajo pomen zdravega prehranjevanja. Navajajo se na ekonomičnost sestavljanja jedilnikov. Zavedajo se pomena pravilno sestavljenih in dnevno razporejenih obrokov. |
Vaja: dokazovanje posameznih hranilnih snovi v živil z ustreznimi reakcijami. |
|
|
Razvijajo spoštovanje drugačnosti. Razvijejo spoštovanje do soljudi in njihovega načina življenja. |
|
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
ENERGIJSKE POTREBE |
|
|
|
|
|
Razvijejo osebno odgovornost. Zavedajo se pomena natančnosti pri delu. |
|
|
|
Se pozitivno identificirajo z zdravo prehrano. |
|
ŽIVILA |
|
|
|
|
|
Utemeljijo pomen uživanja ustreznih živil. Spoznajo pomen mešane prehrane. Svoja spoznanja prenašajo na druge. |
Katalogi živil različnih proizvajalcev. Vaja določanje in računanje energetskih vrednosti živil: |
Beljakovinska živila |
|
|
|
|
|
||
|
|
||
|
|
||
Živila bogata z ogljikovimi hidrati |
|
|
|
|
|
||
|
|
||
|
|
Preglednica:rastlinska olja in masti (razlike v sestavi). |
|
|
|
||
|
|
Preglednica: dišavnice - primeri za njihovo uporabo. |
|
|
|
||
PREHRANSKI NORMATIVI |
|
|
|
|
|
Razvijejo spoštovanje do soljudi in do njihovega načina življenja. Zavejo se pomena rednega prehranjevanja. Razvijajo sposobnost sodelovanja v skupini. Zavejo se pravila, da ni vse zdravo kar je dobro. Zavejo se pomena pravilne prehrane v dobi doraščanja. |
Vaja: preračunavanje in izdelava jedilnikov. |
ALTERNATIVNA PREHRANA |
|
|
|
|
|
Razvijajo spoštovanje do drugačnosti. |
|
FIZOOLOGIJA PREHRANE |
|
|
|
|
|
Poglobljeno znanje o delovanju človekovega organizma. |
|
EMBALAŽA |
|
|
|
|
|
Razvijajo ekološko zavest. Pridobljeno znanje jim olajša komuniciranje o embalaži. |
Vzorci različnih embalažnih materialov. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Kemija Analiza živil Tehnologija |
|
|
Kemija Analiza živil Tehnologija |
|
|
Kemija Analiza živil Tehnologija |
|
|
Analiza živil |
|
|
Analiza živil Tehnologija Praktični pouk |
|
|
Tehnologija Analiza živil |
|
|
Praktični pouk Analiza živil Tehnologija |
|
|
Tehnologija Praktični pouk |
|
|
Tehnologija Praktični pouk |
|
|
Tehnologija |
|
|
Biologija |
|
|
Praktični pouk |
|