Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER
Sprejeto na 17.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7 1998
MIKROBIOLOGIJA S HIGIENSKIM MINIMUMOM
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
4. |
67 |
9 |
70 |
5. |
|
||
skupaj |
67 |
9 |
70 |
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Dijaki |
Dijaki |
||
RAZŠIRJENOST MIKROORGANIZMOV V NARAVI IN UPORABA |
|
Ugotovijo pomen poznavanja mikrobioloških vsebin za kvalitetno delo v poklicu. |
|
ŽIVILSKA MIKROBIOLOGIJA IN PODPANOGE |
|
||
SISTEMATIKA MIKRO-ORGANIZMOV IN NJIHOVE SPLOŠNE ZNAČILNOSTI |
|
Natančnost. |
Vaja: priprava razmazov in mikroskopiranje. |
MIKROBNA RAST, KULTIVACIJA IN METABOLIZEM |
|
Zavedajo se odgovornosti živilskega delavca pri delu, v smislu natančnosti pri kontroli proizvodnega procesa. Zavedajo se natančnosti pri delu v laboratoriju. |
Vaja: |
MIKROORGANIZMI V HRANI |
|
Zavedajo se odgovornosti živilskega delavca v procesu proizvodnje higiensko-mikrobiološko neoporečnih živil. Zavedajo se nevarnosti in posledic okužb in zastrupitev z živili. Zavedajo se gospodarske škode zaradi nevestnega opravljanja dela (ekonomičnost, odgovornost). |
Shema: statistični podatki o zastrupitvah z živili. |
STRATEGIJA MIKRO- BIOLOŠKE KONTROLE V ŽIVILSKI INDUSTRIJI |
|
Odgovorno ravnanje v proizvodnem procesu. Razvijejo sposobnost timskega dela. Pridobijo natančnost, vestnost. Zavedajo se pomena natančnosti pri mikrobiološki analizi in odgovornosti v smislu varovanja zdravja potrošnika. |
Vaja: |
HIGIENSKI MINIMUM |
|
|
|
|
|
Zavedajo se natančnosti, osebne odgovornosti za lastno varnost in varnost soljudi ter zdravja potrošnika. Zanesljivost, doslednost, vestnost. |
|
BIOTEHNOLOGIJA |
|
|
|
|
|
Zavedajo se potrebe zaščite okolja pred onesnaženjem. Zavedajo se škode nastale ob nepravilnem vodenju bioprocesa. Zavedajo se odgovornosti pri delu z mikroorganizmi. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Tehnologija Praktični pouk Biologija |
|
|
Biologija Kemija |
|
|
Tehnologija Praktični pouk Biologija |
|
|
Tehnologija Analiza živil Kemija |
|
|
Praktični pouk Tehnologija |
|
|
Praktični pouk Tehnologija |
|
|
Praktični pouk Biologija Tehnologija |
|