SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 17.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7 1998

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

4.

 

210/105

210/105

5.

 

350/140

350/140

skupaj

 

560/245

560/245

  • T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

    ** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

    3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

    Pri predmetu dijaki:

  • spoznajo vplive delovnega okolja na zdravje, razumejo pomen varstva pri delu in požarne varnosti in se naučijo upoštevati predpise s tega področja ter uporabe različnih zaščitnih sredstev,

  • spoznajo vplive živilske industrije. na okolje in načine zaščite okolja,

  • razumejo pomen higiene v živilski. industriji in jo upoštevajo,

  • naučijo se priprave različnih živil,

  • spoznajo različne tehnološke postopke v živilski industriji,

  • naučijo se uporabljati in vzdrževati stroje in naprave v živilski industriji,

  • spoznajo nekatere analitske metode (senzorične, kemijske, fizikalne) in načine vzorčenja ter obdelave podatkov,

  • spoznajo načine nadzora v procesni industriji in načine spremljanja kritičnih parametrov ter njihovo regulacijo,

  • spoznajo uporabo računalnika in računalniškega nadzora v procesni industriji,

  • spoznajo različne vrste embalaže, naučijo se nekaterih postopkov embaliranja, pakiranja in načinov ter pogojev transportiranja,

  • spoznajo pomen racionalne uporabe surovin, energije in delovne sile,

  • naučijo se uporabe sodobnih delovnih sredstev in informacijskih virov,

  • razumejo nekatere zakone, pravilnike in standarde pomembne za delo v proizvodnji,

  • spoznajo značilnosti posameznih opravil in poklica (študij dela in časa),

  • naučijo se sodelovanja v timskem delu in razvijajo komunikativnost in socialne odnose,

  • spoznajo razmere in odnose v živilskih podjetjih,

  • razvijajo osebno odgovornost in razumejo pomen živilskih delavcev v preventivi za zdravje ljudi,

  • pridobivajo delovne izkušnje, spretnosti, natančnost in zanesljivost pri delu,

  • razumejo pomembnost tehnološke in delovne discipline.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    4. Letnik

    Vsebine in informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    VARSTVO PRI DELU in POŽARNA VARNOST

    Dijaki

    Dijaki

     

  • predpisi

  • nadzor

  • opremljenost strojev in naprav z varovanji

  • delovno okolje in normativi

  • osebna zaščitna sredstva

  • preventiva pred požari

  • ukrepi v primeru nesreč

  • spoznajo zakonsko osnovo varstva pri delu in požarne varnosti in jo upoštevajo;

  • razumejo pomen nadzora;

  • spoznajo načine varovanj in razumejo njihov pomen;

  • naučijo se varnega rokovanja s stroji, napravami;

  • spoznajo vplive delovnega okolja in normative;

  • dojamejo pomen zaščitnih ukrepov, sredstev;

  • spoznajo pomen preventivnih protipožarnih ukrepov;

  • spoznajo in razumejo ukrepe v primeru nesreč;

  • učijo se pravilnega ukrepanja;

  • Razvijajo osebno odgovornost.

    Želijo varovati sebe, sodelavce in materialna sredstva.

    Sprejemajo preventivne ukrepe in kulturo v organizaciji.

    Razvijajo sposobnost delovanja v izrednih razmerah.

     

    VPLIVI ŽIVILSKE INDUSTRIJE NA OKOLJE

     

     

     

  • predpisi

  • vrste vplivov živilske industrije na okolje

  • načini zaščite okolja

  • čistilne naprave

  • kontrola in nadzor

  • rokovanje z odpadki

  • spoznajo zakonske podlage varovanja okolja;

  • opredelijo vplive industrije na okolje;

  • spoznajo pomen racionalne uporabe energije, vode, kemičnih sredstev, ..;

  • spozna načine čiščenja odpadnih vod, zraka;

  • dojamejo pomen nadzora in kontrole odpadkov in procesov;

  • naučijo se nekaterih načinov rokovanje z odpadki;

  • Dojamejo interes družbe po varovanje okolja in ga želi tudi sam varovati.

    Pridobivajo "zeleno" zavest.

    Razvijajo poštenost.

     

    HIGIENA V ŽIVILSKI INDUSTRIJI

     

     

     

  • čiščenje prostorov

  • čiščenje strojev in priprav

  • osebna higiena

  • oprema za čiščenje

  • uporaba čistilnih in dezinfekcijskih sredstev deratizacije

  • naučijo se čiščenja delovnih prostorov;

  • naučijo se čistiti stroje in naprave;

  • spoznajo nujnost osebne higiene v živilski industriji;

  • naučijo se uporabljati priprave (naprave) za čiščenje;

  • spoznajo načine uporabe različnih čistilnih sredstev

  • Pridobiva natančnost.

    Zavest o poklicni odgovornosti in potrebi po pripravi varne hrane.

    Razvija osebno odgovornost.

     

    PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI**

     

     

     

  • filtracija

  • spoznajo nekatere temeljne procese v živilski industriji;

  • naučijo se uporabe filtrne stiskalnice;

  • Pridobiva poklicno identifikacijo.

     

     

  • spoznajo različne slojnice;

  • spoznajo naprave za membransko filtracijo;

  •    

  • kristalizacija

  • izvedejo kristalizacijo;

  • spoznajo vpliv temperature na topnost;

  • Osvajajo zakonitosti znanstvenih dognanj.

     

  • ekstrakcija

  • spoznajo načine ekstrakcije in jo povežejo z pridobivanjem nekaterih živil, dodatkov;

  • razumejo kemijske značilnosti postopka;

  • Pridobivajo tehnično razgledanost.

     

  • destilacija

  • uporabijo šaržno destilacijo in destilacijo z vodno paro;

  • spoznajo naprave za destilacijo;

  •    

  • mešanje

  • spoznajo pomen homogenizacije in specifike mešanja tekočin, sipkih snovi;

  • uporabijo različna mešala, naprave;

  • Integrirajo odnos: človek – tehnika.

     

  • emulgiranje

  • spoznajo pripravo emulzij;

  •    

  • mletje

  • spoznajo različne načine mletja in naprave za mletje in sejanje;

  • razumejo spremembe in različne vplive;

  •    

  • dehidriranje

  • spoznajo načine dehidriranja;

  • spoznajo naprave in jih uporabijo;

  • naučijo se specifičnosti postopka;

  • Osvajajo interdisciplinarnost živilstva in naravoslovno-tehniških ved.

     

  • toplotna obdelava

  • spoznajo naprave za toplotno obdelavo, kontrolo postopkov;

  • ugotovijo korelacije med temperaturo, pritiskom in časom ter mikrobiološko stabilnost;

  •    

  • hlajenje

  • spoznajo delovanje hladilnih naprav;

  • Motivacija za nadaljnja razmišljanja.

     

  • zmrzovanje

  • spoznajo vpliv hitrosti zmrzovanja in načine zamrznitve in tajanja živil;

  •    

    PRIPRAVA ŽIVIL**

     

     

     

  • priprava mesnih izdelkov

  • naučijo se priprave barjenih in poltrajnih klobas;

  • spoznajo mesno predelavo;

  • Poklicna identifikacija.

     

  • priprava mlečnih izdelkov

  • naučijo se priprave fermentiranih mlečnih izdelkov in mladega sira;

  • spoznajo mlečno industrijo;

  •    

  • priprava pekovskih izdelkov

  • naučijo se priprave kruha;

  • spoznajo strojno pripravo pekovskega peciva;

  • Pridobivajo poklicno etiko.

     

  • priprava slaščičarskih izdelkov

  • pripravijo slaščičarske izdelke;

  • spoznajo industrijsko pripravo peciva, bonbonov, čokolade;

  •    

  • priprava testenin

  • naučijo se priprave testenin;

  • spoznajo industrijsko pripravo testenin;

  • Razvijajo odnos do poklicnih skrivnosti.

     

  • priprava mlevskih proizvodov

  • spoznajo mline, pripravo moke

  •    

  • zelenjavna živila

  • naučijo se priprave sušene, zmrznjene, toplotno obdelane zelenjave in zelenjavnih sokov

  • Osvajajo delovno disciplino.

     

  • priprava maščobnih izdelkov

  • naučijo se priprave masla, smetane, stiskanih olj, margarine, majonez;

  • spoznajo industrijske naprave;

  • Pridobivajo tehnično discipliniranost.

     

  • priprava brezalkoholnih pijač

  •  spoznajo priprave sokov, stiskanje, koncentriranje, pripravo sirupov;

  •    

  • priprava alkoholnih pijač

  • spoznajo specifike fermentacije sokov, destilacije brozg;

  • pripravi alkoholne pijače (vino, pivo, liker);

  • Pridobivajo osebno odgovornost in odgovornost do kupcev.

     

  • uporaba aditivov

  • spoznajo primere uporabe različnih vrst aditivov;

  • Natančnost.

     

     

    5. Letnik

    Vsebine in informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    UPORABA NEKATERIH MERILNIH NAPRAV**

    Dijaki

    Dijaki

     

  • termometri

  • barometri

  • vlagomeri

  • voltmetri

  • ampermetri

  • ohmmetri

  • naučijo se rokovati z nekaterimi, v živilski industriji pogostimi merilnimi napravami;

  • dojamejo pomen merjenja in kontroliranja ter evidenc meritev;

  • Pridobivajo natančnost in odgovornost.

     

    ROKOVANJE IN UPRAVLJANJE STROJEV IN NAPRAV

     

     

     

  • stroji v mesni predelavi

  • naučijo se uporabljati kuter, volf;

  • Pridobivajo osebno odgovornost.

     

  • stroji v pekarstvu in slaščičarstvu

  • naučijo se uporabljati stroje za valjanje, oblikovanje, peči;

  • Želijo delati varno.

     

  • stroji v mlečni industriji

  • seznanijo se s stroji v mlečni industriji;

  •    

  • stroji za polnjenje

  • naučijo se uporabljati različne stroje za polnjenje;

  • Pridobivajo natančnost.

     

  • stroji za embaliranje

  • spoznajo različne embalirne naprave in se jih naučijo uporabljati;

  • Varujejo sredstva za delo.

     

  • uporaba različnih orodij

  • spoznajo primernost in značilnosti orodij (oblika) za živila;


  •  
     

  • vzdrževanje naprav in strojev

  • spoznajo potrebo po vzdrževanju strojev in specifiko pri strojih za živila, priprave na vzdrževanje;

  •    

    ANALIZE ŽIVIL**

     

     

     

  • vzorčenje

  • spoznajo sisteme vzorčenja, obdelave in tolmačenje rezultatov;

  • Razvijajo kritičnost, natančnost, odgovornost.

     

    SENZORIČNE ANALIZE**

     

     

      

  • percepcija snovi, okusov

  • spoznajo okušalne sposobnosti ljudi in pomen senzoričnih analiz;

  • Odgovornost do potrošnikov.

     

  • senzorika nekaterih živil

  • spoznajo način ocenjevanja mesa, mesnih izdelkov, mlečnih in pekovskih izdelkov ter pijač;

  •    

    FIZIKALNE ANALIZE**

  • spoznajo nekatere fizikalne analize živil in naučijo se uporabljat analitske inštrumente;

  •  

     

  • viskoznost

  • suha snov

  • gostota

  • reološke analize testa

  • energetske vrednosti

  • naučijo se merjenja viskoznosti;

  • naučijo se načinov določitve suhe snovi;

  • naučijo se določati gostoto snovi;

  • naučijo se uporabe amilografa, ekstenziografa, FN;

  • pridobivajo spretnost določanja energetske vrednosti živil;

  • Pridobivajo zanesljivost pri delu.

    Pridobivajo natančnost.

    Kakovost pri delu.

     

    KEMIJSKE ANALIZE**

     

     

     

  • aw , merjenje pH, ....

  • kemijske analize nekaterih vrst živil

  • določajo aktivnost vode, pH z zabadalnimi elektrodami;

  • naučijo se nekaterih analiz mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, maščob, konditorskih in pekovskih izdelkov, mlevskih proizvodov in analize nekaterih aditivov;

  • pridobivajo analitske spretnosti;

  • Upoštevati analitske norme.

    Razvijajo kritičnost.

    Pridobivajo natančnost in zanesljivost.

     

    ANALIZA KRITIČNIH TOČK

  • spoznajo HACCP, določitev kritičnih točk,....;

  • Sprejemajo poklicno odgovornost.

     

    EMBALAŽA IN PAKIRANJE **

     

     

     

  • vrste in uporaba različne embalaže

  • kontrola embalažnih materialov

  • pakiranje - načini, posebnosti

  • spoznajo nekatere analitske metode za embalažo;

  • naučijo se pakiranja nekaterih vrst živil;

  • spoznajo pakiranje v modificirani atmosferi;

  • Ekonomičnost.

    Razvijajo odnos do poslovnih skrivnosti.

    Voljnost za delo v skupini.

     

     SKLADIŠČENJE IN TRANSPORT ŽIVIL**

     

     

     

  • značilnosti skladišč

  • posebnosti pri skladiščenju

  • transport živil

  • spoznajo različne vrste skladišč;

  • spoznajo skladišča s CA;

  • spoznajo načine transporta in naprave za transport znotraj in zunaj proizvodnih prostorov;

  • Poštenost.

    Odgovornost do kupca, podjetja, prodajalca surovin in kupca proizvodov.

     

    ŠTUDIJ DELA IN ČASA

     

     

     

  • značilnosti posameznih opravil

  • normativi pri delu

  • doumejo pomen proučevanja dela;

  • spoznajo značilnosti nekaterih del;

  • pridobivajo spretnosti;

  • spoznajo postopke določanja norm in njihov pomen;

  • Sodelovanje v timu.

    Komunikativnost.

    Odgovorno delo.

    Upoštevajo ekonomičnost.

     

    NADZOR, REGULACIJA IN AVTOMATIZACIJA V PROIZVODNJI **

     

     

     

  • krmilni pulti

  • sistemi avtomatske regulacije proizvodnje

  • senzorji in merilni sistemi

  • kontrolne točke

  • računalniški nadzor

  • spoznajo regulacijsko in avtomatizacijko opremo, naprave,...;

  • spoznajo krmilno-komandne pulte in njihovo uporabnost

  • spoznajo avtomatsko regulacijo proizvodnje in elemente za regulacijo;

  • proučijo senzorske naprave in merilne sisteme v proizvodnji;

  • določajo kontrolne točke v proizvodnji;

  • spoznajo uporabo računalnika in računalniški nadzor v procesni industriji;

  • Želja po tehnološkem napredku.

    Osebna odgovornost.

    Kreativnost.

     

    SIMULACIJSKE METODE

     

     

     

  • značilnosti simulacijske tehnike

  • uporaba simulacij

  • spoznajo možnosti, ki jih omogočajo simulacijski programi;

  • spoznajo simulacijske programe za živilsko industrijo, značilnosti programov;

  • izvedejo simulacijo posameznih procesov;

  • Želja po sodobnih metodah in pripomočkih za delo.

    Samoiniciativnost.

    Radovednost.

     

    Opomba: poglavja označena " ** " se pri dijakih, ki imajo le 245 ur prakse ustrezno skrčijo.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • s pregledom in ocenjevanjem delavniških dnevnikov ter

  • izdelkov oziroma storitev z zagovorom.

  • pisno (seminarska naloga povezana z enim od strokovnih predmetov tehnologija, regulacije in krmiljenje ali podjetništvo),

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • varstvo pri delu in požarna varnost

  • Kemija

    Tehnologija

    Analizna kemija

    Regulacije in krmiljenje

  • nevarne snovi;

  • poznavanje strojev in naprav;

  • kemijski laboratorij;

  • varstvena določila strojev;

  • vplivi živilske industrije na okolje

  • Kemija

    Biologija

    Mikrobiologija

    Podjetništvo

  • nevarne snovi, načini čiščenja odpadnih vod, zraka, odstranjevanje odpadkov;

  • vplivi industrije na ekosistem;

  • vplivi živilske industrije na okolje;

  • biotehnologija;

  • načrtovanje poslovanja;

  • higiena v živilski industriji

  • Mikrobiologija

    Tehnologija

    Kemija

  • higienski minimum;

  • oprema in snovi za čiščenje;

  • čistilna, dezinfekcijska, dezinsekcijska, deratizacijska sredstva;

  • procesi v živilski industriji

  • Kemija

    Analizna kemija

    Tehnologija

    Mikrobiologija

  • kemične in fizikalne značilnosti procesne tehnike;

  • ločevanje zmesi;

  • uporaba procesne tehnike v živilski industriji in specifični tehnološki procesi v živilstvu;

  • mikrobiološka rast, kultivacija in metabolizem;

  • priprava živil

  • Ehnologija

    Prehrana

    Mikrobiologija

  • tehnološke osnove priprave živil;

  • živila;

  • mikrobiološka rast, kultivacija in metabolizem;

  • uporaba nekaterih merilnih naprav

  • Kemija

    Fizika

    Regulacija in krmiljenje

  • merjenje kemijskih veličin;

  • merjenje fizikalnih veličin, delovanje merilnih naprav;

  • kontrola, nadzor, avtomatizacija;

  • rokovanje in upravljanje strojev

  • Tehnologija

    Regulacije in krmiljenje

  • uporaba delovnih sredstev;

  • kontrola nadzor in avtomatizacija;

  • analize živil

  • Analizna kemija

  • analize posameznih skupin živil, analizne metode v industriji;

  • senzorične analize

  • Tehnologija

    Podjetništvo

  • senzorične značilnosti posameznih živil;

  • raziskave trga;

  • fizikalne analize

  • Tehnologija

    Fizika

    Prehrana

    Matematika

  • uporaba fizikalnih analitskih metod;

  • osnove fizikalnih metod;

  • energetske vrednosti živil;

  • algebra;

  • kemijske analize

  • Tehnologija

    Analizna kemija

    Matematika

  • uporaba kemijskih analitskih metod;

  • osnove kemijskih analiz;

  • algebra;

  • analiza kritičnih točk

  • Mikrobiologija

    Tehnologija

  • strategije mikrobiološke kontrole;

  • določitev kritičnih točk v proizvodnji;

  • embalaža in pakiranje

  • Kemija

    Tehnologija

    Podjetništvo

    Prehrana

  • embalažni materiali;

  • embalirni in pakirni stroji;

  • oblikovanje izdelka;

  • embalaža;

  • skladiščenje in transport živil

  • Tehnologija

    Regulacije in krmiljenje

    Podjetništvo

  • značilnosti skladišč in transporta živil;

  • kontrola, nadzor, avtomatizacija;

  • finance, stroški;

  • študij dela in časa

  • Tehnologija

    Podjetništvo

    Socialna psihologija

  • značilnosti posameznih opravil;

  • proizvodnja, celostno obvladovanje kakovosti;

  • delo v skupinah;

  • nadzor, regulacija in avtomatizacija v proizvodnji **

  • Tehnologija

    Regulacije in krmiljenje

    Informatika

  • uporaba regulacij in avtomatizacije;

  • kontrola, nadzor in avtomatizacija;

  • uporaba računalnika v proizvodnji;

  • simulacijske metode

  • Tehnologija

    Informatika

    Regulacije in krmiljenje

  • simualcija proizvodnje;

  • osnove simulacijskih programov;

  • programski paket Fluidsimp;