SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME IZPITNE ENOTE

PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • stopnjo praktične usposobljenosti na poklicnem področju,

  • sposobnost povezovanja strokovnoteoretičnih in praktičnih znanj,

  • ustreznost pristopa in izbire postopkov pri opravljanju nalog,

  • obvladovanje tehnoloških postopkov in organizacijo dela v kmetijstvu,

  • usposobljenost za delo s kmetijskimi stroji, napravami, orodji in pripomočki ter poznavanje njihovega vzdrževanja,

  • obvladovanje spravila, transporta in skladiščenja pridelkov,

  • sposobnost načrtovanja, organiziranja in vodenja dela v kmetijski proizvodnji,

  • upoštevanje načel varstva pri delu in varovanja okolja,

  • racionalno rabo energije, materiala in časa.

    3. PRIPOROČILA ZA UPORABO

    Izpitna enota izdelek z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (enostavnega sklopa) oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izbor izdelkov/storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedeni izdelki/storitve služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posamezne vrste izdelka/storitve, zato je možno za vmesni preizkus ali zaključni izpit uporabiti izdelavo drugega primerljivega izdelka/storitve. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno.

    Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep o vrstah izpitnih nalog, eventualni pripravi polizdelkov po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih, ki jih mora izpolniti kandidat.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:

  • enim (1) individualnim izpitnim delom iz izbranega strokovnega področja (poljedelstvo ali živinoreja ali sadjarstvo in vinogradništvo),

  • dokumentacijo, ki obsega tudi kalkulacijo cene,

  • ustnim zagovorom.

    Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Poročilo oziroma dokumentacijo izdela pod nadzorom.

    4.1. SEZNAM IZDELKOV/STORITEV ZA PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

    S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.

    A. POLJEDELSTVO

    IZDELEK ALI STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

     

    Kandidat

     

    Pedološka jama

  • izkoplje pedološko jamo

  • določi plasti tal

  • določi strukturo tal z lopatnim preizkusom

  • določi teksturo tal s prstnim preizkusom

  • določi pH tal

  • šolski vrt

  • vrtno orodje

  • pH meter ali pH set

  • meter

  • Oranje

  • izbere plug

  • pripravi in priključi plug

  • določi tehniko in globino oranja

  • preorje 10 arov površine

  • šolsko posestvo

  • traktor

  • plug

  • Brananje ali predsetvena priprava tal

  • izbere brano oziroma predsetvenik

  • pripravi in priključi brano oziroma predsetvenik

  • pripravi 10 arov površine

  • šolsko posestvo

  • traktor

  • brana ali predsetvenik

  • Odvzem vzorca tal na njivi ali travniku

  • izbere sondo

  • odvzame povprečni vzorec

  • pripravi vzorec za kemično analizo

  • razloži rezultate analize tal

  • oranje

  • njiva, travnik

  • sonda

  • vedro

  • papirnata vrečka

  • analiza tal

  • Gnojilni načrt

  • izbere štiri letni kolobar

  • predvidi pridelek poljščin

  • upošteva povprečne odvzeme hranil s pridelkom

  • izbere potrebno količino organskih in  mineralnih gnojil

  • tabela: odvzem hranil s pridelkov

  • tabela: povprečne hranilne vrednosti gnojil

  • Dognojevanje žit

  • izbere poljščino

  • opravi hitri nitratni test za dognojevanje žit

  • izračuna potrebno količino dušičnega gnojila

  • opravi dognojevanje

  • šolsko posestvo

  • travnik

  • razsipalnik mineralnih gnojil

  • škarje

  • Merkerjevi testni lističi

  • navodila za gnojenje

  • Določanje zunanjih lastnosti semena

  • določi kaljivost, gostoto, absolutno masa in vlago

  • izračuna količino semen za setev /ha

  • seme

  • kalilnik

  • tehtnica

  • vlagomer

  • Setveni preizkus in setev

  • izbere sejalnico

  • izbere seme

  • opravi setveni preizkus

  • poseje posevek na 10 arih površine

  • šolsko posestvo

  • seme

  • sejalnica

  • straktor

  • Herbarij

  • nabere plevele po seznamu

  • prepozna plevele in jih pripravi za herbarij

  • šolsko posestvo

  • priročnik Mala flora Slovenije

  • slikovni materiali

  • mapa

  • škarje

  • Škropljenje

  • izbere poljščino

  • določi povzročitelja

  • izbere kemično sredstvo

  • izračuna odmerek

  • izbere škropilnico

  • pripravi škropilno brozgo in poškropi poljščino

  • šolsko posestvo

  • škropilnica

  • kemični pripravek

  • tehtnica

  • merilni valj

  • vedro

  • Prepoznavanje bolezni in škodljivcev žit

  • izbere žito

  • prepozna bolezni in škodljivce

  • pripravi škropilni načrt

  • šolsko posestvo

  • žita

  • lupa

  • mikroskop

  • steklene posode

  • Prepoznavanje bolezni in škodljivcev okopavin

  • izbere okopavino

  • prepozna bolezni in škodljivce

  • pripravi škropilni načrt

  • šolsko posestvo,

  • okopavine

  • lupa

  • mikroskop

  • steklene posode

  • Gnojenje travinja

  • določi botanični sestav travne ruše

  • izračuna gnojenje glede na rabo

  • izračuna količino mineralnih gnojil in opravi gnojenje

  • šolsko posestvo

  • travnik

  • razsipalnik mineralnih gnojil

  • mineralno gnojilo

  • meter

  • Setev TDM

  • pripravi primerno TDM mešanico

  • opravi setveni preizkus

  • poseje TDM na površini 10 arov

  • šolsko posestvo

  • sejalnica

  • traktor

  • tehtnica

  • seme

  • Košnja

  • izbere kosilnik

  • pripravi kosilnik za košnjo

  • pokosi 10 arov površine

  • šolsko posestvo

  • kosilnik

  •  

    B. ŽIVINOREJA

    IZDELEK ALI STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Razdelitev telesa na področja

  • zna pokazati dele telesa

  • zna oceniti posamezne dele

  • zna razložiti uporabnost mesa s posameznih delov

  • potrebuje živali različnih vrst

  • Odbere živali po zunanjosti, kondiciji in konstituciji

  • zmeri  in oceni žival po zunanjih lastnostih

  • presodi konstitucijo in kondicijo

  • odbere živali za nadaljnjo  rejo po teh lastnostih

  • potrebuje živali različnih vrst

  • merilni trak

  • lydtinova palica

  • ocenjevalni list

  • Odbere živali po mlečnosti

  • opravi kontrolo mlečnosti

  • pregleda rezultate kontrole

  • odbere živali po mlečnosti in plodnosti za nadaljnjo rejo

  • potrebuje živali v laktaciji

  • potrebuje tehtnico, vzorčne stekleničke, izpiske kontrole, pribor za označevanje

  • Odbere živali po pitovnosti

  • izmeri živali

  • ugotovi konverzijo

  • izračuna dnevni prirast

  • odbere živali po pitovnosti

  • potrebuje živali različnih vrst

  • tehtnico

  • merilni trak

  • Odbere živali po nesnosti

  • kontrolira nesnost

  • stehta jajca

  • odbere po persistenci

  • potrebuje živali različnih vrst

  • tehtnico

  • evidenčni list

  • kontrolna gnezda

  • Odkrivanje gonjenja pri prežvekovalcih

  • zna ugotoviti spremembe v obnašanju

  • samostojno odkrije žival, ki se goni

  • določi primeren čas za pripust

  • sodeluje pri pripuščanju

  • čreda krav/telic/ovc/koz

  • plemenjak

  • Oskrba prežvekovalcev ob porodu in po njem

  • ugotovi bližajoči porod

  • pripravi prostor za porod in potrebne pripomočke

  • spremlja porod

  • oskrbi mladiča po rojstvu

  • visoko breje živali

  • porodne vrvi, razkužilo

  • pribor za čiščenje

  • molzni stroj

  • vedro z dudo

  • Molža

  • pripravi molzni stroj in kravo na molžo

  • ugotovi zdravje vimena

  • pomolze kravo

  • poskrbi za namolzeno mleko

  • oskrbi molzni stroj po molži

  • čreda živali v laktaciji

  • molzni stroj, posoda za prve curke, topla voda, brisača

  • hladilnik za mleko

  • pribor za čiščenje

  • Čiščenje in vzdrževanje molzne opreme

  • očisti molzni stroj po vsaki molži in hladilnik

  • opravi občasno čiščenje molznega stroja

  • ugotovi kdaj je potrebno zamenjati gumijaste dele molzne opreme

  • zna razložiti pomen higiene pri molži

  • molzni stroj in hladilnik

  • čistilna sredstva in pribor za čiščenje

  • komplet gumijastih delov molzne opreme

  • Izdelava jogurta in kislega mleka

  • iz mleka izdela jogurt in kislo mleko

  • mleko

  • kultura

  • potrebni pripomočki

  • Izdelava mehkih sirov in skute

  • iz mleka izdela različne vrste mehkih sirov in skuto

  • poskrbi za sirotko

  • mleko

  • sirišče

  • dodatki za sir

  • potrebna oprema in pripomočki

  • Izdelava surovega masla

  • izdela surovo maslo iz sladke smetane

  • poskrbi za pinjavec

  • sladka smetana

  • potrebna oprema in pripomočki

  • Izdelava sladoleda

  • iz delava sladoleda z raznimi dodatki

  • sladka smetana, čokolada, vanilija, sadje, potrebna oprema

  • Dnevna oskrba prežvekovalcev

  • dojame pomen dnevne oskrbe živali in dnevnega reda v hlevu

  • očisti jasli, stojišče, ležišče, rešetke, krmilno mizo

  • živali nakrmi, napoji, pomolze

  • hlev s čredo goveda/koz/ovc

  • krma

  • pribor za čiščenje

  • pribor za molžo in molzni stroj

  • Higiena hleva

  • poskrbi za svetlobo v hlevu, primerno temperaturo in zračenje

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine

  • poskrbi, da je hlev vsaj enkrat na leto razkužen in pobeljen

  • hlev za govedo/ovce/koze

  • pribor in sredstva za čiščenje

  • sredstva za uničevanje mrčesa

  • sredstva in pribor za beljenje,

  • Zatiranje zunanjih zajedavcev

  • ugotovi okužbo z zajedavci

  • pripravi sredstvo za zatiranje zajedavcev

  • okužene živali stušira/okopa s tem sredstvom

  • čreda govedi/ovc/koz

  • sredstva za zatiranje zajedavcev

  • pripomočki za tuširanje/kopanje živali

  • Ugotavljanje zdravstvenega stanja živali

  • odkrije bolno žival v čredi

  • poskuša definirati bolezen

  • izmeri telesno temperaturo,srčni utrip, dihanje,delovanje vampa

  • zdravi žival po navodilih veterinarja

  • čreda živali

  • termometer

  • sonda, steklenica, zdravila brez recepta

  • Oskrba parkljev

  • ugotovi, kateri živali je potrebno obrezati parklje

  • pripravi prostor in pribor za obrezovanje parkljev ter fiksacijo živali

  • obreže parkelj

  • oskrbi bolan in poškodovan parkelj

  • čreda živali

  • pribor za obrezovanje parkljev

  • prva pomoč

  • Striženje ovc

  • pripravi žival za striženje

  • pripravi pribor za striženje

  • ostriže žival

  • oskrbi morebitne poškodbe

  • trop ovc

  • pribor za striženje

  • prva pomoč

  • Preprečevanje rasti rogov

  • izbere primerne živali

  • pripravi pribor

  • fiksira živali

  • pravilno prepreči rast rogov

  • čreda mladičev

  • pripomočki za fiksacijo živali

  • pribor in pripomočki za preprečevanje rasti rogov

  • Prehrana mladičev prežvekovalcev

  • pravilno krmi mladiče od rojstva do odstavitve

  • pripravi napoj za različno stare živali

  • ugotovi porabo krme na žival in čredo

  • čreda mladičev

  • krma za mladiče

  • oprema za napajanje

  • Prehrana plemenskih živali

  • izračuna krmni obrok za živali

  • nakrmi živali glede na izračun

  • ugotovi porabo krme na žival in čredo

  • analize krme

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Prehrana pitancev

  • izračuna krmni obrok za živali

  • nakrmi živali glede na izračun

  • ugotovi porabo krme na žival in čredo

  • analize krme

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje,

  • Prehrana živali v laktaciji

  • izračuna krmni obrok za živali glede na količino mleka

  • nakrmi živali glede na izračun

  • ugotovi porabo krme na žival in čredo

  • analize krme

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Dnevna oskrba prašičev

  • dojame pomen dnevne oskrbe živali in dnevnega reda v hlevu

  • očisti korito, boks, krmilni hodnik

  • živali nakrmi

  • hlev s prašiči

  • krma

  • pribor za čiščenje

  • Higiena hleva

  • poskrbi za svetlobo v hlevu, primerno temperaturo in zračenje

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine

  • poskrbi za čistočo in razkuževanje hleva

  • hlev za prašiče

  • pribor in sredstva za čiščenje

  • sredstva za uničevanje mrčesa

  • sredstva in pribor za razkuževanje

  • Odkrivanje bukanja pri svinjah

  • zna ugotoviti spremembe v obnašanju

  • samostojno odkrije žival, ki se buka

  • določi primeren čas za pripust

  • sodeluje pri pripuščanju

  • svinje

  • merjasec

  • prostor za pripust

  • Oskrba svinje ob porodu

  • pripravi prostor za porod in potrebne pripomočke

  • ugotovi bližajoči porod in pravočasno premesti svinjo

  • spremlja porod

  • oskrbi mladiče po rojstvu

  • visoko breje živali

  • razkužilo

  • pribor za čiščenje

  • porodni boks

  • Oskrba pujskov

  • poščiple zobke

  • oskrbi z železom

  • označi pujske

  • kastrira merjaščke

  • pujski

  • klešče

  • injekcije železa

  • pribor za tetoviranje

  • pribor za kastracijo

  • Prehrana prašičev

  • izračuna krmni obrok za svinje ali pitance

  • nakrmi živali glede na izračun

  • ugotovi porabo krme na žival in čredo

  • analize krme

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Valjenje

  • izbere ustrezna jajca in jih pripravi za valjenje

  • vloži jih pravilno v valilnik

  • preveri temperaturo in vlago

  • valilnik

  • valilna jajca

  • termometer in vlagometer

  • Oskrba izvaljenih piščančkov

  • pobere izvaljene piščančke

  • loči jih po spolu, če je potrebno

  • pripravi jih za prodajo

  • valilnik in valilna košara

  • embalaža

  • Priprava hleva za vselitev piščančkov

  • razkuži prostor in opremo

  • izbere nastilj in nastelje

  • namesti potrebno opremo v hlev

  • segreje prostor

  • hlev z opremo

  • nastilj

  • pribor za razkuževanje

  • Dnevna oskrba perutnine

  • dojame pomen dnevne oskrbe živali in dnevnega reda v hlevu

  • očisti krmilnike, kontrolira vodo, temperaturo, vlago, osvetlitev

  • živali nakrmi

  • pobere jajca in poginule živali

  • hlev s perutnino

  • krma

  • pribor za čiščenje

  • pladenj za jajca

  • Higiena hleva za perutnino

  • poskrbi za svetlobo v hlevu, primerno temperaturo in zračenje

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine

  • poskrbi za čistočo in razkuževanje hleva

  • hlev s perutnino

  • pribor in sredstva za čiščenje

  • sredstva za uničevanje mrčesa

  • sredstva in pribor za razkuževanje

  • Priprava jajc za trg

  • pobere jajca

  • sortira jajca

  • zapakira jajca v primerno embalažo

  • uskladišči  jajca

  • nesnice

  • jajca in sortirni stroj

  • embalaža s potrebnimi označitvami

  • skladišče za jajca,

  • Prehrana perutnine

  • izbere pravilno krmo za določeno kategorijo

  • nakrmi živali glede na potrebe

  • ugotovi porabo krme na žival in jato

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Odkrivanje gonjenja pri konjih

  • zna ugotoviti spremembe v obnašanju

  • samostojno odkrije kobilo, ki se goni

  • določi primeren čas za pripust

  • sodeluje pri pripuščanju

  • kobile

  • žrebec

  • pripustna rampa

  • Oskrba konj

  • očisti boks

  • očisti živali

  • nakrmi živali

  • odpelje živali v izpust

  • konji

  • boksi

  • pribor za čiščenje boksov in živali

  • krma

  • izpust

  • Higiena hleva

  • poskrbi za svetlobo v hlevu, primerno temperaturo in zračenje

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine

  • poskrbi za čistočo in razkuževanje hleva

  • hlev za konje

  • pribor in sredstva za čiščenje

  • sredstva za uničevanje mrčesa

  • sredstva in pribor za razkuževanje

  • Striženje konj

  • pripravi žival za striženje

  • pripravi pribor za striženje

  • ostriže žival

  • konj

  • pribor za striženje

  • Prehrana konj

  • izbere pravilno krmo za določeno žival

  • nakrmi živali glede na potrebe

  • ugotovi porabo krme na žival

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Priprava konja za jahanje

  • očisti konja

  • pripravi opremo in osedla konja

  • oskrbi konja po jahanju

  • konj

  • oprema za jahanje

  • pribor za čiščenje konj

  • Razmnoževanje kuncev

  • določi primeren čas in prostor za pripust

  • pravočasno pripravi prostor za kotenje

  • kunci

  • pripustni boks

  • primeren prostor

  • Krmljenje in oskrba kuncev

  • očisti krmilnike in bokse

  • pripravi ustrezno krmo

  • nakrmi kunce

  • boksi s kunci

  • krma za kunce

  • pribor za čiščenje

  • Vtre satnice in jih vstavi v panj

  • pripravi opremo za vtiranje

  • napne žico in vtre satnico

  • vstavi satnico v panj

  • oprema za vtiranje

  • okvirji

  • satnice

  • kadilo

  • panj s čebelami

  • Točenje medu

  • pripravi točilo

  • vzame polne sate iz panja

  • odkrije med, ga iztoči  in vrne prazne sate v panj

  • točilo

  • panji s čebelami

  • pribor za odkrivanje satja

  • kadilo, nož, omelo in čebelarsko obleko

  • Zazimovanje čebel

  • pripravi hrano za dokrmljevanje

  • nakrmi čebele

  • zapaži panje

  • panji s čebelami

  • kadilo, nož, omelo in čebelarsko obleko

  • krma, pitalnik

  • opaž

  • Čiščenje bazena in oskrba živali v njem

  • očisti bazen

  • izbere ustrezno krmo in nakrmi ribe

  • ugotovi ustreznost vode

  • ribogojnica

  • pribor za čiščenje in oskrbo bazena

  • krma za ribe

  •  

    C. SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO

    IZDELEK ALI STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Zimska rez sadnega drevja

  • izbere čas rezi

  • prepozna rodni les

  • pozna osnovne ukrepe rezi in njihov učinek

  • oblikuje gojitveno obliko

  • škarje, žaga, lestev, cepilna smola, vezivo

  • Poletna rez sadnega drevja

  • izbere čas rezi

  • razloži pomen poletne rezi

  • pozna osnovne ukrepe rezi in njihov učinek

  • obreže drevo

  • škarje, žaga, lestev, cepilna smola, vezivo

  • Sajenje sadnega drevja

  • izbere primeren čas za sajenje

  • pozna pomen kakovostne sadike

  • pripravi sadilno površino

  • pripravi sadiko za sajenje

  • zna posaditi sadiko

  • sadne sadike, lopata, meter, samokolnica, organsko gnojilo, kalež, škarje, opora, vezivo

  • Spremljanje bolezni in škodljivcev v nasadu

  • določi bolezni in škodljivce

  • izračuna gospodarski prag škodljivosti

  • zna izbrati sredstvo za varstvo rastlin

  • pripravi škropilno raztopino

  • lupa

  • Oskrba tal

  • razloži pomen oskrbe tal

  • opiše različne načine oskrbe tal

  • oskrbi tla v nasadu

  •  

    Obiranje sadja

  • uporabi postopke za določanje zrelosti

  • zna sadje pravilno obrati

  • pozna standarde za drobnoplodne in debeloplodne sorte

  • pripravi sadje za trg

  • kalibririni obroči, penetrometer, barvne skale, embalaža

  • Ročno redčenje plodičev

  • pozna načine in pomen redčenja

  • pozna pravila redčenja

  • razredči  plodiče

  • škarje

  • Rez vinske trte

  • prepozna rodni les vinske trte

  • prepozna sorto vinske trte

  • zna obrezati vinsko trto glede na sorto in gojitveno obliko

  • zna popraviti oporo in privezati vinsko trto

  • škarje, žagica, vezivo

  • Cepljenje vinske trte

  • pripravi podlage in cepiče za cepljenje

  • zna cepiti vinsko trto

  • posadi cepljenko v trsnico

  • izkoplje in klasira cepljenke

  • stroj za cepljenje, cepiči, podlage

  • Sajenje vinske trte

  • zakoliči vrste in sadilna mesta

  • izkoplje sadilno jamo

  • zna pripraviti cepljenke za sajenje

  • zna posaditi vinsko trto

  • lopata, samokolnica, kompost, kalež, gnojilo, trsna cepljenka, opora

  • Prepoznavanje bolezni in škodljivcev vinske tre

  • prepozna bolezen oziroma škodljivca vinske trte

  • zna izbrati sredstvo za varstvo vinske trte

  • pripravi škropilno raztopino

  • pripravi pršilnik za škropljenje

  • lupa

  • Določanje zrelosti grozdja

  • določi sladkor v grozdnem soku s pomočjo refraktometra in moštne tehtnice

  • zna nabrati povprečen vzorec grozdja

  • prepozna sorte po grozdju

  • refraktometer, moštna tehtnica

  • Trgatev in predelava grozdja

  • zna trgati grozdje

  • zna razmnožiti kvasovke

  • opiše pripravo strojev  in opreme za predelavo grozdja

  • opiše predelavo rdečega in belega grozdja

  •  

    Analize  mošta in vina

  • pravilno odvzame vzorec za analizo

  • zna opraviti osnovne analize

  • prepozna glavne napake in bolezni mošta ter vina

  • ebulioskop, pipete, erlenmajerica, avtomatska bireta, kemikalije

  • Nega mošta in vina

  • zna dosladkati mošt v skladu s predpisi

  • pravilno pretoči vino

  • zna uporabljati različne oblike žvepla

  •  

    Vzdrževanje vinske posode

  • pripravi vinsko posodo,

  • razloži postopek pravilnega vzdrževanja vinske posode

  •  

     

    5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 8 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    1. načrtovanje in priprava naloge

    20 %

    2. izvedba in strokovnost (kakovost)

    50 %

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

    4. ustni zagovor

    20 %

    SKUPAJ

    100 %


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 100 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 88 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 87 do 75 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 74 do 63 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 62 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.