Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Na izpitu ocenjujemo:
Izpitna enota izdelek z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (enostavnega sklopa) oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izbor izdelkov/storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedeni izdelki/storitve služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posamezne vrste izdelka/storitve, zato je možno za vmesni preizkus ali zaključni izpit uporabiti izdelavo drugega primerljivega izdelka/storitve. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno.
Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep o vrstah izpitnih nalog, eventualni pripravi polizdelkov po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih, ki jih mora izpolniti kandidat.
Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:
Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Poročilo oziroma dokumentacijo izdela pod nadzorom.
S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.
A. POLJEDELSTVO
IZDELEK ALI STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Kandidat |
||
Pedološka jama |
|
|
Oranje |
|
|
Brananje ali predsetvena priprava tal |
|
|
Odvzem vzorca tal na njivi ali travniku |
|
|
Gnojilni načrt |
|
|
Dognojevanje žit |
|
|
Določanje zunanjih lastnosti semena |
|
|
Setveni preizkus in setev |
|
|
Herbarij |
|
|
Škropljenje |
|
|
Prepoznavanje bolezni in škodljivcev žit |
|
|
Prepoznavanje bolezni in škodljivcev okopavin |
|
|
Gnojenje travinja |
|
|
Setev TDM |
|
|
Košnja |
|
|
B. ŽIVINOREJA
IZDELEK ALI STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Razdelitev telesa na področja |
|
|
Odbere živali po zunanjosti, kondiciji in konstituciji |
|
|
Odbere živali po mlečnosti |
|
|
Odbere živali po pitovnosti |
|
|
Odbere živali po nesnosti |
|
|
Odkrivanje gonjenja pri prežvekovalcih |
|
|
Oskrba prežvekovalcev ob porodu in po njem |
|
|
Molža |
|
|
Čiščenje in vzdrževanje molzne opreme |
|
|
Izdelava jogurta in kislega mleka |
|
|
Izdelava mehkih sirov in skute |
|
|
Izdelava surovega masla |
|
|
Izdelava sladoleda |
|
|
Dnevna oskrba prežvekovalcev |
|
|
Higiena hleva |
|
|
Zatiranje zunanjih zajedavcev |
|
|
Ugotavljanje zdravstvenega stanja živali |
|
|
Oskrba parkljev |
|
|
Striženje ovc |
|
|
Preprečevanje rasti rogov |
|
|
Prehrana mladičev prežvekovalcev |
|
|
Prehrana plemenskih živali |
|
|
Prehrana pitancev |
|
|
Prehrana živali v laktaciji |
|
|
Dnevna oskrba prašičev |
|
|
Higiena hleva |
|
|
Odkrivanje bukanja pri svinjah |
|
|
Oskrba svinje ob porodu |
|
|
Oskrba pujskov |
|
|
Prehrana prašičev |
|
|
Valjenje |
|
|
Oskrba izvaljenih piščančkov |
|
|
Priprava hleva za vselitev piščančkov |
|
|
Dnevna oskrba perutnine |
|
|
Higiena hleva za perutnino |
|
|
Priprava jajc za trg |
|
|
Prehrana perutnine |
|
|
Odkrivanje gonjenja pri konjih |
|
|
Oskrba konj |
|
|
Higiena hleva |
|
|
Striženje konj |
|
|
Prehrana konj |
|
|
Priprava konja za jahanje |
|
|
Razmnoževanje kuncev |
|
|
Krmljenje in oskrba kuncev |
|
|
Vtre satnice in jih vstavi v panj |
|
|
Točenje medu |
|
|
Zazimovanje čebel |
|
|
Čiščenje bazena in oskrba živali v njem |
|
|
C. SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO
IZDELEK ALI STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Zimska rez sadnega drevja |
|
|
Poletna rez sadnega drevja |
|
|
Sajenje sadnega drevja |
|
|
Spremljanje bolezni in škodljivcev v nasadu |
|
|
Oskrba tal |
|
|
Obiranje sadja |
|
|
Ročno redčenje plodičev |
|
|
Rez vinske trte |
|
|
Cepljenje vinske trte |
|
|
Sajenje vinske trte |
|
|
Prepoznavanje bolezni in škodljivcev vinske tre |
|
|
Določanje zrelosti grozdja |
|
|
Trgatev in predelava grozdja |
|
|
Analize mošta in vina |
|
|
Nega mošta in vina |
|
|
Vzdrževanje vinske posode |
|
Praktični del zaključnega izpita traja do 8 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI
cca |
1. načrtovanje in priprava naloge |
20 % |
2. izvedba in strokovnost (kakovost) |
50 % |
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
4. ustni zagovor |
20 % |
SKUPAJ |
100 % |
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 88 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 87 do 75 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 74 do 63 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 62 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.